ΤΕΝΙΣ

Κύργιος, το μεγάλο "what if"

Ο Νικ Κύργιος πανηγυρίζει πόντο στη νίκη επί του Ζιλ Σιμόν στο Australian Open τον Ιανουάριο του 2020
Ο Νικ Κύργιος μετά τη νίκη επί του Ζιλ Σιμόν στο Australian Open AP PHOTO/LEE JIN-MAN

Ο Νικ Κύργιος είναι ένας αθλητής ο οποίος ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές, ωστόσο ο ιδιόρρυθμος και εκρηκτικός του χαρακτήρας δεν του έχουν επιτρέψει να κάνει το κάτι παραπάνω στο κορυφαίο επίπεδο.

Ο Κύργιος γεννήθηκε στην Καμπέρα της Αυστραλίας στις 27 Απριλίου του 1995. Ο πατέρας του είναι Έλληνας με καταγωγή από τα Ιωάννινα, ενώ η μητέρα του είναι από τη Μαλαισία.

Στη παιδική του ηλικία ασχολήθηκε με το μπάσκετ, έχοντας δείξει αρκετά καλά στοιχεία, ωστόσο μια παρότρυνση της μητέρας του, όταν ήταν ακόμη 14 χρονών, του έδωσαν το έναυσμα να ξεκινήσει και να ασχολείται αποκλειστικά με το τένις. Από τα πρώτα του βήματα κιόλας ο Νικ έδειξε ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη περίπτωση. Στην κατηγορία των εφήβων στα μονά κατάφερε να κατακτήσει το Αυστραλιανό Όπεν το 2013, ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε και το Γουίμπλεντον στα διπλά.

Φυσικά, το ξεκίνημα του Νικ Κύργιου, προμήνυε αρκετά πράγματα σε μια καριέρα που κάλλιστα θα μπορούσε να εκτοξευθεί, έχοντας ως βασικά κριτήρια τη θέληση και δουλειά, όμως κάπου στη πορεία αυτό φαίνεται να χάλασε με τον 25χρονο πλέον τενίστα να έχει μια πορεία με πολλά σκαμπανεβάσματα και αυτό κυρίως, εξαιτίας του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του.

ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΗΜΕΝΟΣ

Κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει το σπουδαίο ταλέντο του Νικ και σε καμία περίπτωση να κάνει κριτική στα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του. Όμως, όλα αυτά δεν αρκούν για να δούμε την σταθερότητα και τη διάρκεια που απαιτείται να έχει ένας τενίστας για να μπορέσει να φτάσει και να παραμείνει στο κορυφαίο επίπεδο για μεγάλο διάστημα.

Ο Κύργιος, έχοντας ποικιλία στο τρόπο παιχνιδιού του και όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται, αυτό που του έμελλε να κάνει ήταν να αφοσιωθεί 100% στο court και να έχει τη διάθεση να προπονηθεί σκληρά για να κάνει το κάτι παραπάνω. Ωστόσο, ο εκρηκτικός του χαρακτήρας πολλές φορές και ο ιδιαίτερος τρόπος που προσεγγίζει τις καταστάσεις δεν του έδωσαν το δικαίωμα ως τώρα να κάνει το «μπαμ» κατακτώντας ένα grand slam ή φτάνοντας σε έναν τελικό.

Οι μεγάλες νίκες επί των «big 3», αλλά και παικτών που βρίσκονται στο Τοπ-10 της παγκόσμιας κατάταξης, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να σου εξασφαλίσουν οτιδήποτε. Εξάλλου, η διάρκεια και η σταθερότητα είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας τενίστας για να μπορέσει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη πορεία και να κατακτήσει ένα τέτοιο tour.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ "WHAT IF"

Ο Νικ Κύργιος βρίσκεται στο Νο39 της παγκόσμιας κατάταξης αυτή τη στιγμή και σίγουρα η θέση του θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, αν στη διάρκεια αυτών των χρόνων είχε τη σοβαρότητα και τη σταθερότητα. Η ποικιλία που διαθέτει στο παιχνίδι του, τα εξαιρετικά aggressive χτυπήματα του, αλλά και το καταπληκτικό σερβίς που έχει ως όπλο, είναι τα στοιχεία που θα μπορούσαν να τον εκτοξεύσουν ψηλότερα και να κάνει το βήμα παραπάνω.

Το μεγάλο «what if» στην υπόθεση του Νικ είναι, στο τι θα μπορούσε διαφορετικό να συμβεί ως τώρα, αν ο 25χρονος τενίστας είχε την ανάλογη σοβαρότητα, την πειθαρχία και την ιδιοσυγκρασία να παίξει στο υψηλό επίπεδο χωρίς να επηρεάζεται από τίποτα και όντας αφοσιωμένος στο μέγιστο βαθμό μέσα στο court. Όλα αυτά όμως είναι υποθέσεις και αυτό που μένει να δούμε είναι, αν ο Ελληνοαυστραλός τενίστας έχει τη διάθεση στο άμεσο μέλλον να επικεντρωθεί αποκλειστικά στον τρόπο που αγωνίζεται, βελτιώνοντας το παιχνίδι του και χωρίς να επιτρέπει στο «κακό» του πρόσωπο να βγει στην επιφάνεια.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δούμε πολύ ωραία πράγματα από τον 25χρονο τενίστα.

Πηγή: tennis24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ