ATP FINALS

ATP Finals: Παράδοση οι νέοι πρωταθλητές, αλλά χωρίς Major

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά την κατάκτηση του ATP Finals τον Νοέμβριο του 2019
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά την κατάκτηση του ATP Finals τον Νοέμβριο του 2019 AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί παράδοση κάποιο μέλος της νέας γενιάς του τένις να κατακτά τον τίτλο στο ATP Finals, ωστόσο κανένας τους δεν έχει πάρει ακόμα κάποιο Grand Slam.

Με έναν ακόμα εκπρόσωπο της νέας γενιάς τενιστών, κλείνει η πορεία 12 χρόνων του ATP Finals στην Ο2 Arena του Λονδίνου.

Ο Ντανίλ Μεντβέντεφ είναι ο νέος πρωταθλητής της κορυφαίας διοργάνωσης, αφού ο Ντόμινικ Τιμ δεν μπόρεσε για δεύτερη διαδοχική χρονιά να κάνει το βήμα παραπάνω που αναζητούσε.

Η κατάκτηση του τίτλου από τον 24χρονο Ρώσο, συνεχίζει την παράδοση των τελευταίων χρόνων στη Βρετανική πρωτεύουσα όπου νεαροί τενίστες καταφέρνουν να βάλουν φρένο στις άγριες ορέξεις των Big 3 και γενικά των καταξιωμένων συναδέλφων τους.

Το 2017 ήταν ο Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ που έκανε την υπέρβαση και πανηγύρισε τον σπουδαίο τίτλο αν και αυτή η επιτυχία δεν είχε την ανάλογη συνέχεια για τον χαρισματικό Βούλγαρο. Άλλωστε ήταν και η μοναδική του χρονιά στο ATP Finals.

Την επόμενη χρονιά (2018), ήταν η σειρά του Αλεξάντερ Ζβέρεφ να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο με νίκη, μάλιστα, επί του κορυφαίου στον κόσμο, Νόβακ Τζόκοβιτς. Ούτε για τον Γερμανό στάθηκε ικανή αυτή η επιτυχία να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα σε ένα Grand Slam.

Το 2019 ήταν ο δικός μας, Στέφανος Τσιτσιπάς που ολοκλήρωσε θριαμβευτικά μια σπουδαία εβδομάδα στην Ο2 και πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου. Τα σκαμπανεβάσματα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του Έλληνα πρωταθλητή, την επόμενη σεζόν.

Φέτος, ο Ντανίλ Μεντβέντεφ που προερχόταν από μια μέτρια χρονιά, κατάφερε να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό στην τελευταία σεζόν της διοργάνωσης στο Λονδίνο, πριν την μετακόμιση για τα επόμενα 5 χρόνια στο Τορίνο, πετυχαίνοντας νίκες επί των Top3 του κόσμου (Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Τιμ) σε μια μαγική εβδομάδα.

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό των τεσσάρων τελευταίων πρωταθλητών του ATP Finals; Το γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει να κάνουν την υπέρβαση σε Grand Slam και μόνο ο Μεντβέντεφ έχει καταφέρει να αγωνιστεί σε Major τελικό αυτά τα χρόνια (US Open 2019).

Έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι στα best of five ματς, η νέα γενιά ακόμα δεν είναι έτοιμη να πάρει τη σκυτάλη από τους Big 3. Ο Τιμ τα κατάφερε στη Νέα Υόρκη φέτος, ενώ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την εξέλιξη αν ο Τζόκοβιτς μπορούσε να συγκρατήσει τα νεύρα του ή αν ο Ναδάλ αποφάσισε να πάρει μέρος στο τουρνουά. Απαιτείται συνέχεια/συνέπεια.

Θα τα καταφέρει η NextGen να αφήσει το αποτύπωμά της το 2021, όπως υποστήριξαν από το Λονδίνο οι Τιμ και Μεντβέντεφ; Ο χρόνος θα μας δείξει...

Πηγή: Tennis24

TAGS ATP FINALS ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ