ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Πάσπαλι μέσα από τα μάτια του Ζάρκο

Ο Πάσπαλι μέσα από τα μάτια του Ζάρκο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Θυμήθηκε, συγκινήθηκε με τα μηνύματα του κόσμου, ταξίδεψε μαζί μας. Ο Ζάρκο Πάσπαλι μίλησε στην Web TV του Sport24.gr και οι μπασκετικές αναμνήσεις αναβίωσαν σε μία εκπομπή που θα μείνει αξέχαστη!

" Τι τρομερή συνέντευξη, συγχαρητήρια!!! Δεν το κρατάγατε μέχρι τις 5; Απολαυστικός" έγραψε ο "Nash", " Ζάρκο είμαι 37 και έχω ακόμα φυλαγμένη μια δίμετρη αφίσα σου σε ένα ντουλάπι στο πατρικό μου, "Μας έκανες να αγαπήσουμε το μπάσκετ. Σε ευχαριστούμε για όλα!" συμπλήρωσε ο Χρήστος από τις Βρυξέλλες. Ο Δημήτρης γυρίζει τις μνήμες του πίσω τότε που " έλεγα στον συγχωρεμένο τον πατέρα μου ότι αν κάνω αγόρι θα το βγάλω Ζάρκο κι όχι με το δικό του όνομα... Τόση τρέλα μας είχες δημιουργήσει τεράστιε Ζάρκο" εκμυστηρεύεται, ενώ ο Βασίλης από τον Αστακό συμπληρώνει: " Μεγάλε Ζάρκο σε ακούω και είμαι έτοιμος να κλάψω!!! Με ώθησες να ξεκινήσω το μπάσκετ".

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πράγματα και τα συναισθήματα που μας έκανε να θυμηθούμε ο Ζάρκο Πάσπαλι, ένας άνθρωπος που στιγμάτισε τα μπασκετικά χρόνια των Ελλήνων τη δεκαετία του '90. Ο άλλοτε θρύλος των ελληνικών παρκέ, ο άνθρωπος που έκανε πολλούς να αγαπήσουν το μπάσκετ με όσα έκανε, ο Ζάρκο Πάσπαλι ήταν ο ξεχωριστός προσκεκλημένος της Super BasketBall αυτή την εβδομάδα.

Οι Μάνος Μίχαλος, Γιάννης Φιλέρης και Δημήτρης Κωνσταντινίδης άνοιξαν το μαγικό κουτί των αναμνήσεων και το ταξίδι στον μπασκετικό χωροχρόνο ήταν απλά... μαγευτικό. Ο εκ των κορυφαίων ξένων παικτών στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ συγκινήθηκε από την αγάπη του κόσμου και μίλησε για τους αλησμόνητους αγώνες στα προημιτελικά του 1993 με τη Λιμόζ, τις χαμένες βολές στο Τελ Αβίβ, τον αγαπημένο του κουμπάρο, την Ελλάδα και τις όμορφες αναμνήσεις που έχει (κι είναι πολλές) αλλά και για τα αγαπημένα του Κύθηρα στα οποία θα επιστρέψει κάποια στιγμή για να μείνει.

Απολαύστε τον Ζάρκο Πάσπαλι:

" Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που ήμουν στην Ελλάδα. Έχω γυρίσει στο Βελιγράδι εδώ και 10 χρόνια. Είναι φανταστικό, που μέσω της εκπομπής, μπορώ να χαιρετίσω όλους στην Ελλάδα. Έχουν περάσει πολλά χρόνια, αλλά η σχέση υπάρχει ακόμη". Αυτός ήταν ο σύντομος χαιρετισμός του μεγάλου Ζάρκο, ο οποίος θυμήθηκε πολλά με αφορμή το παιχνίδι Ολυμπιακός - Λιμόζ...

" Είδα πως το ημίχρονο ήταν ισορροπημένο, αλλά στο τέλος ο Ολυμπιακός κέρδισε με 26 πόντους. Αυτή είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων, αυτή την στιγμή στην Ευρώπη".

Και κάπου εκεί ο χρόνος γύρισε 22 χρόνια πίσω. Στο 1993: " Μερικοί λένε πως πάτησα τη γραμμή. Άλλοι λένε πως δεν την πάτησα. Κανείς δεν ξέρει τι συνέβη στην πραγματικότητα. Στο δεύτερο παιχνίδι στο Λιμόζ μπορούσαμε να το κερδίσουμε. Η Λιμόζ ήταν μία βαριά ομάδα. Έπαιξε δυνατή άμυνα, αλλά όχι όμορφο μπάσκετ". Στο ματς της Πάτρας, ο ίδιος είχε βάλει 6 πόντους σε 40 δευτερόλεπτα: " Παίξαμε πολλά περίεργα παιχνίδια. Αυτό το παιχνίδι με τη Λιμόζ στην Πάτρα ήταν ένα από τα πιο περίεργα. Τα δύο-τρια καλάθια στο τέλος ήταν πολύ περίεργα. Όμως, εγώ στην καριέρα μου έχω βάλει πολύ περίεργα καλάθια".

Ο Πάσπαλι μέσα από τα μάτια του Ζάρκο

"Δεν ήξερα πού ερχόμουν. Μόνο ο Άρης και ο ΠΑΟΚ ήταν γνωστοί στην Ευρώπη"

Στη συνέχεια, η κουέντα πήγε αλλού... Εκεί που από μόνος του μας οδήγησε ο Ζάρκο Πάσπαλι. Ακολουθούν οι σημαντικότερες δηλώσεις του.

Για το αν το καλοκαίρι του '92 που του έγινε πρόταση από τον Ολυμπιακό, περίμενε πως θα έκανε τέτοια καριέρα με τους "ερυθρόλευκους": " Θα μιλήσω με ειλικρίνεια. Δεν ήξερα που ερχόμουν. Εκτός από τον ΠΑΟΚ και τον Άρη οι υπόλοιπες ομάδες ήταν άγνωστες. Όταν ήρθα γνώριζα τον Καμπούρη που έβαλε τις δύο βολές το '87 και τον Ελληνιάδη. Γίναμε μία πολύ καλή παρέα. Ο Ιωαννίδης ήταν σκληρός, αλλά τα χρόνια ήταν όμορφα. Αισθάνομαι υπερήφανος που μπορώ να πω πως ήμουν μέλος σε μία από τις καλύτερες ομάδες που έχουν δημιουργηθεί".

Για το αν ήταν αδικία που δεν κέρδισε κάποιον ευρωπαϊκό τίτλο εκείνη η ομάδα: " Το να μην έχω πάρει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό είναι κάτι που μου έχει μείνει. Παρόλα αυτά, για μένα το σημαντικότερο είναι πως, παρότι έχουν περάσει 20-25 χρόνια με θυμάστε και μιλάμε αυτή την στιγμή μαζί. Υπάρχει ειλικρίνεια με τον κόσμο".

Για την Ελλάδα εκείνης της εποχής: " Η Ελλάδα ήταν μία αρκετά καλή μπασκετική χώρα, την οποία συνάντησα πρώτη φορά σ' ένα τουρνουά "Ακρόπολις" το '85. Ο αθλητισμός εξελισσόταν κάθε χρόνο. Ήμουν τυχερός που βρισκόμουν σε μία χώρα που είχε πολύ μεγάλη ανάπτυξη. Ήταν από τις καλύτερες περιόδους της ζωής μου".

Για το αν σκέφτηκε να γίνει προπονητής: " Όχι βέβαια. Αν ήθελα να γίνω προπονητής θα γινόμουν πολλά χρόνια πριν".

Για το αν αισθάνεται Έλληνας: " Ναι, είναι αλήθεια. Νιώθω μισός Μαυροβούνιος και μισός Έλληνας. Είμαι σίγουρος πως κάποια στιγμή θα γυρίσω στα Κύθηρα που έχω πολλούς φίλους. Από τα ομορφότερα μέρη στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος πως θα μείνω κάποια στιγμή εκεί".

Ο Πάσπαλι μέσα από τα μάτια του Ζάρκο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για την περίοδο που αγωνίστηκε στο NBA : " Στο NBA γνώρισα έναν από τους καλύτερους φίλους μου, τον Γκρεγκ Πόποβιτς. Είναι εκπληκτικό που μετά από 20 χρόνια διατηρούμε ακόμα μία εξαιρετική σχέση. Αν, όταν είχα πάει στους Σπερς, ήταν πρώτος προπονητής θα έπαιζα περισσότερο στο NBA".

Για τη διαφορά του σημερινού μπάσκετ με αυτό της εποχής του: " Το μπάσκετ τότε ήταν πολύ διαφορετικό από σήμερα. Άλλοι λένε πως ήταν καλύτερο, άλλοι λένε πως είναι χειρότερο".

Για την χρονιά στον Άρη: " Ήταν πολύ δύσκολη χρονιά. Είχαμε μείνει χωρίς πρόεδρο. Παρόλα αυτά, καταφέραμε να κατακτήσουμε το Κύπελλο".

Για το Φάιναλ Φορ στο Τελ Αβίβ και τις χαμένες βολές: " Όλο δύσκολα ερωτήματα μου βάζετε (σ.σ. γέλια). Μετά από τόσα χρόνια ακόμη δεν υπάρχει λογική εξήγηση. Χάσαμε από μία ομάδα που ήταν πραγματικά πολύ χειρότερη από εμάς. Έχασα τις δύο ελεύθερες βολές, όμως γενικά εκείνη τη σεζόν, για κάποιο λόγο έχανα πολλές βολές. Ήταν ευκαιρία να πάρουμε τον τίτλο. Δεν ξέρω αν χάσαμε το παιχνίδι από τις δικές μου βολές ή αν το είχαμε χάσει νωρίτερα. Το καλό είναι πως εκείνη τη χρονιά πήραμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Δείξαμε πως σε δύσκολες στιγμές μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα".

Για τον αν υπήρξε εξιλέωση για τον χαμένο τελικό από τον τρόπο που πήρε ο Ολυμπιακός την Ευρωλίγκα στην Κωνσταντινόπουλη: " Δε νομίζω. Ο Ολυμπιακός, ούτως ή άλλως, είχε μία εξαιρετική ομάδα".

Ο Πάσπαλι μέσα από τα μάτια του Ζάρκο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για το ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης του : " Όλοι. Σ' όποιες ομάδες έπαιξα, ήμασταν πρώτα απ' όλα καλοί φίλοι. Όταν δεν είχαμε προπονήσεις περνούσαμε χρόνο μαζί. Δημιουργήσαμε πολλές και καλές φιλίες. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όλοι κάθονται στα κομπιούτερ και δεν μιλάνε".

Για το ποιος ήταν ο δυσκολότερος αντίπαλος: " Ο Σιγάλας και ο Χριστοδούλου. Τον αγαπάω τον Φάνη. Είναι ένα από τα καλύτερα παιδιά που έχω γνωρίσει".

Για το ποιος είναι ο Πάσπαλι στον σημερινό Ολυμπιακό: " Ειλικρινά δεν ξέρω. Το μπάσκετ έχει αλλάξει. Πλέον, δεν ξέρω αν μου αρέσει τόσο το μπάσκετ. Έχει χαθεί η ομορφιά, ο ρομαντισμός. Το σημερινό μπάσκετ δεν σ' αφήνει να έχεις κάποια αστέρια στην ομάδα σου, γιατί πάνε όλα στο NBA".

Για τη ζωή στο Βελιγράδι: " Οι πολιτικοί λένε πως είμαστε καλά (σ.σ. γέλια). Ο κόσμος όμως έχει αντίθετη άποψη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ