ΜΠΑΣΚΕΤ BET

Προγνωστικά NBA: Οι πόντοι του Μπάτλερ, οι ασίστ του Μάρεϊ και η αντίδραση του Ντένβερ

Ο Τζίμι Μπάτλερ με τον Τζαμάλ Μάρεϊ
Ο Τζίμι Μπάτλερ με τον Τζαμάλ Μάρεϊ © 2022 DAVID ZALUBOWSKI/AP IMAGES

Το Ντένβερ μετρούσε 9x9 νίκες εντός έδρας στα playoffs, ωστόσο το Μαϊάμι σόκαρε τους Νάγκετς στο δεύτερο ματς των NBA Finals και ισοφάρισε σε 1-1. Η σειρά πλέον μεταφέρεται στη Φλόριντα και το πλεονέκτημα έδρας έχει περάσει στους Χιτ. Προγνωστικά και ανάλυση για το κρίσιμο Game 3.

Το Μαϊάμι είναι η πρώτη ομάδα φέτος που έσπασε την έδρα του Ντένβερ στα playoffs και ισοφάρισε έτσι τη σειρά των NBA Finals σε 1-1. Πλέον, οι Χιτ απέχουν τρεις νίκες από την ανάδειξή τους σε πρωταθλητές του NBA, κάτι που έμοιαζε εντελώς ουτοπικό στο ξεκίνημα της postseason, δεδομένου ότι η ομάδα του Έρικ Σποέλστρα προκρίθηκε μέσω του play in tournament, καταλαμβάνοντας τελικά την 8η θέση στην Ανατολή.

Παρόλα αυτά, οι Χιτ έγιναν το πρώτο franchise μετά το 1999 και τη Νέα Υόρκη που κατάφεραν να φτάσουν στους τελικούς του NBA από το 8ο seed, αποκλείοντας κατά σειρά το Νο. 1 της Ανατολής, τους Μπακς, το Νο. 5, τους Νικς και το Νο. 2, τους Σέλτικς!

Και τώρα δείχνουν ικανοί να κοντράρουν στα ίσα και την κορυφαία ομάδα της Δύσης, έχοντας πλέον πάρει το πλεονέκτημα της έδρας. Βέβαια, στη Stoiximan παραμένει φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος το Ντένβερ στο 1.36 και αουτσάιντερ το Μαϊάμι σε απόδοση 3.25.

Στο Game 2, τα ξημερώματα της Δευτέρας, το Μαϊάμι επέστρεψε από το -15 για να φτάσει στη νίκη με 111-108. Οι Χιτ είχαν πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, ωστόσο αυτός που αναδεικνύεται μέχρι στιγμής σε παίκτης κλειδί είναι ο Γκέιμπ Βίνσεντ. Ο 26χρονος undrafted γκαρντ σκόραρε 19 πόντους στον πρώτο τελικό και 23 στον δεύτερο, έχοντας συνολικά σε αυτά τα δύο ματς 9/16 τρίποντα!

Στον αντίποδα, ο Νίκολα Γιόκιτς έκανε με 41 πόντους, ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αποτρέψει το 1-1. Τελικά το ματς κρίθηκε στο τελευταίο σουτ, όπου την ευθύνη πήρε ο Τζαμάλ Μάρεϊ, ωστόσο ο Καναδός γκαρντ αστόχησε για τρεις και δεν μπόρεσε να στείλει την αναμέτρηση στην παράταση.

Κρατάει χαμηλά το pace το Μαϊάμι

Στα πρώτα δύο ματς, το Ντένβερ σημείωσε 117,8 πόντους ανά 100 κατοχές. Επιθετικά δηλαδή, οι επιδόσεις του είναι εξαιρετικές. Το πρόβλημα των Νάγκετς είναι ότι δεν μπόρεσαν να επιβάλουν το ρυθμό τους και να ανοίξουν το pace.

Είναι ενδεικτικό ότι στους προηγούμενους γύρους τα παιχνίδια τους πήγαιναν κατά μέσο όρο στις 96,3 κατοχές, ενώ στους πρώτους δύο τελικούς το pace έχει κατρακυλήσει στις 89,75 κατοχές. Έτσι εξηγείται λοιπόν γιατί η ομάδα του Μάικλ Μαλόουν πέτυχε μόλις 106 πόντους κατά μέσο όρο στις δύο πρώτες κόντρες με το Μαϊάμι.

Παρότι λοιπόν, το Ντένβερ είναι πανίσχυρο στο μισό γήπεδο, λόγω Γιόκιτς, το Μαϊάμι κατάφερε να παραμείνει ανταγωνιστικό, διότι ανέκοψε το transition των Νάγκετς και κράτησε σχετικά χαμηλά το σκορ, σε επίπεδα δηλαδή όπου μπορούσε να ανταποκριθεί.

Ταυτόχρονα, οι Χιτ σούταραν με εκπληκτικό ποσοστό (48,6%) από το τρίποντο στο δεύτερο τελικό. Μάλιστα, αυτό το ποσοστό αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη αξία, βλέποντας ότι το 45% (35 από τα συνολικά 78 σουτ) των προσπαθειών τους στο Game 2 ήρθε έξω από τη γραμμή του τριπόντου.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι στο δεύτερο ματς το 74% των καλαθιών των Χιτ προήλθαν από ασίστ. Εν ολίγοις, η ομάδα του Έρικ Σποέλστρα κυκλοφόρησε άριστα την μπάλα στην επίθεση, χτύπησε το rotation του Ντένβερ, που ούτως ή άλλως δεν φημίζεται για την άμυνά του και κατάφερε να δημιουργήσει open looks, τα οποία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο.

Επίσης, αποδείχθηκε κομβική η παρουσία του Κέβιν Λοβ, ο οποίος δεν αγωνίστηκε καθόλου στο Game 1, αλλά τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκίνησε βασικός, προς έκπληξη όλων. Ο βετεράνος πάουερ-φόργουορντ είναι ένα έξτρα μεγάλο κορμί, που μάτσαρε πολύ καλύτερα με τον Άαρον Γκόρντον και έδωσε έτσι το δικαίωμα στον Τζίμι Μπάτλερ να κατέβει στον Μάρεϊ.

Φυσικά, το Μαϊάμι επιθυμεί πολύ περισσότερο αυτό το matchup, διότι ο Jimmy Buckets υπερισχύει σε μέγεθος και δύναμη. Ο Σποέλστρα άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά ότι η ομάδα του δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τον Γιόκιτς και φαίνεται πως έχει πάρει τη στρατηγική απόφαση να περιορίσει κυρίως τη δράση του Μάρεϊ, για να φρενάρει έτσι το γρήγορο ρυθμό των Νάγκετς.

Τέσσερις σερί νίκες στη Φλόριντα οι Νάγκετς

Γενικά πάντως, παραμένει η αίσθηση ότι το Ντένβερ είναι ανώτερη ομάδα και ότι δεν χρειάζεται να κάνει ιδιαίτερες προσαρμογές, αλλά απλά να παίξει καλύτερα στα επόμενα ματς. Στο Game 2 έφτασε ένα σουτ μακριά από την παράταση, ενώ οι Χιτ εκτέλεσαν σχεδόν με 50% από το τρίποντο! Αντίθετα, το Μαϊάμι είναι εμφανές ότι υστερεί σε ταλέντο και μέγεθος, επομένως είναι υποχρεωμένο να συνεχίσει τα αμυντικά... τρικ τύπου ζώνης και ταυτόχρονα ελπίζει ότι θα εξακολουθήσει να σουτάρει με... εξωπραγματικά ποσοστά.

Οι Νάγκετς είναι δεδομένο πως θα προσπαθήσουν απόψε να δώσουν άμεσα απαντήσεις, για να πάρουν ξανά το πάνω χέρι στη σειρά. Υπενθυμίζεται, ότι έχουν θετικό ρεκόρ (4-3) εκτός έδρας στα φετινά playoffs και προέρχονται από τρία διαδοχικά breaks κόντρα στους Λέικερς και τους Σανς. Επίσης, είχαν κερδίσει στη Φλόριντα τους Χιτ, στη regular season και από το 2019 μετρούν εκεί τέσσερις διαδοχικές νίκες, όλες με διαφορά από 4 πόντους και πάνω. Στο 1.78 στη Stoiximan το διπλό του Ντένβερ με 0% γκανιότα*, στο 1.90 αν καλύψει το βασικό line των 2,5 πόντων στο χάντικαπ.

Σε ατομικό επίπεδο, παρουσιάζει ξανά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το line στις ασίστ του Μάρεϊ. Ο Καναδός σταρ των Νάγκετς έκανε double-double στους πρώτους δύο τελικούς, μοιράζοντας συνολικά 20 ασίστ. Μέχρι στιγμής στη σειρά, δίνει κατά μέσο όρο πέντε ασίστ μόνο στον Γιόκιτς! Στο 1.80 στη Stoiximan το Over 6,5 ασίστ του Μάρεϊ στο Game 3, στο 4.40 το double-double του Καναδού άσου, για όποιον θέλει να κυνηγήσει μία καλύτερη απόδοση, ανεβάζοντας το ρίσκο.

Στην αντίπερα όχθη, μοιάζει ελαφρώς τσιμπημένο το line στους πόντους του Τζίμι Μπάτλερ. Ο ηγέτης των Χιτ στα δύο ματς στο Ντένβερ σημείωσε 13 και 21 αντίστοιχα, εκτελώντας μόλις πέντε βολές συνολικά. Είναι χαρακτηριστικό, πως ο Μπάτλερ στους πρώτους τρεις γύρους έπαιρνε 9,9 σουτ κατά μέσο όρο ανά αγώνα μέσα από τη ρακέτα και κόντρα στους Νάγκετς είχε συνολικά μόλις 10 προσπάθειες από το ζωγραφιστό στα πρώτα δύο παιχνίδια.

Αυτό οφείλεται ασφαλώς στο size του Ντένβερ, που αναγκάζει συχνά πυκνά τον Μπάτλερ να μοιράζει την μπάλα στην περιφέρεια όταν επιχειρεί drive προς το αντίπαλο καλάθι. Στο Game 1 και στο Game 2 έκανε συνολικά 27 drives και από αυτά τέλειωσε μόνος του τη φάση μόνο σε δέκα περιπτώσεις. Δηλαδή, "έσπασε" την μπάλα έξω σε ποσοστό 63%. Πριν τους τελικούς, ο Μπάτλερ "έσπαγε" την μπάλα σε ποσοστό μόλις 35% (106/303 drives).

Εξάλλου, μετά τον τραυματισμό του στον αστράγαλο, στο πρώτο ματς με τους Νικς, στους ημιτελικούς της Ανατολής, ο Jimmy Buckets έχει ξεπεράσει τους 25 πόντους έξι φορές σε συνολικά 13 ματς. Στο 1.82 στη Stoiximan το Under 25,5 του Μπάτλερ.

*Αφορά μόνο την επιλογή “Νικητής Αγώνα” πριν την έναρξη της αναμέτρησης. Διαθέσιμο σε επιλεγμένους αγώνες.

TAGS ΜΠΑΣΚΕΤ BET ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ NBA NBA ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ BRAND EXPERIENCE ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ