ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

Παγκόσμιο στίβου: Η έκπληξη από την Φενγκ και το ιστορικό μετάλλιο της Τσερούτο

Gold medalist Bin Feng, of China, celebrates after the final of the women's discus throw at the World Athletics Championships on Wednesday, July 20, 2022, in Eugene, Ore.(AP Photo/David J. Phillip)
Gold medalist Bin Feng, of China, celebrates after the final of the women's discus throw at the World Athletics Championships on Wednesday, July 20, 2022, in Eugene, Ore.(AP Photo/David J. Phillip) AP

Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την Κινέζα, Μινκ Φενγκ στη δισκοβολία και η κατάκτηση του πρώτου χρυσού μεταλλίου του Καζακστάν ξεχώρισαν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον την Τετάρτη.

Η Κινέζα Μπιν Φενγκ έκανε την έκπληξη στον τελικό της δισκοβολίας, αφού κατάφερε να κόψει το δρόμο προς το χρυσό στα δύο κορυφαία ονόματα.

Η 28χρονη μετά τις δύο συμμετοχές στους τελικούς των προηγούμενων διοργανώσεων αναδείχθηκε νικήτρια στο Όρεγκον με 69,12 μέτρα. Η Φενγκ πήγε στο Ορεγκον με 66,00 μ. και κατάφερε να φύγει με το χρυσό μετάλλιο κι ένα μεγάλο ατομικό ρεκόρ.

Η σταθερή δύναμη στο αγώνισμα, Σάντα Πέρκοβιτς (Κροατία) έκανε πέντε τα μετάλλια της στη διοργάνωση τα περισσότερα από κάθε άλλη δισκοβόλο στην ιστορία της διοργάνωσης. Η Πέρκοβιτς είχε καλύτερη βολή στα 68,45 μέτρα. Τρίτη ήταν η χρυσή ολυμπιονίκης Βάλερι Ολμαν με 68,30 μ., που παρότι πήγε με την καλύτερη επίδοση και ήταν το φαβορί δεν κατάφερε να ανέβει στην κορυφή.

Η Κενυάτισα Νόραχ Τσερούτο χάρισε στο Καζακστάν το πρώτο του μετάλλιο στα 3.000 μ. στιπλ. Η 26χρονη, η οποία μετέχει από τον Ιανουαρίου με τα χρώματα του Καζακστάν, τερμάτισε σε 8.53.02 και σημείωσε ρεκόρ διοργάνωσης. Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η Βερκουχά Γκετατσέου με 8.54.61 και ρεκόρ Αιθιοπίας, αλλά και η συμπατριώτισσά της Μεκιντές Αμπεμπέ με 8.56.08.

Ο αθλητής με την κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο, Μάικλ Νόρμαν (ΗΠΑ) προκρίθηκε με την καλύτερη επίδοση στον τελικό των 400 μέτρων. Ο 25χρονος σημείωσε 44.30 κι έβαλε υποψηφιότητα για το χρυσό μετάλλιο, το οποίο θα διεκδικήσει και ο συμπατριώτης τους Τσάμπιον Άλισον, που χθες πέτυχε 44.71. Στoν τελικό θα είναι τόσο ο ολυμπιονίκης του Λονδίνου, Κιράνι Τζέιμς (44.74) όσο και του Ρίο Γουέιντ Βαν Νίκερκ (44.77).

Στις γυναίκες το μεγάλο όνομα είναι η Σόνι Μίλερ Ουίμπο (Μπαχάμες) που τερμάτισε σε 49.55 και κυνηγά το πρώτο της χρυσό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η χρυσή ολυμπιονίκης σε Τόκιο και Ρίο έχει δύο ασημένια μετάλλιο στο αγώνισμα από τις διοργανώσεις του 2015 και 2019.

TAGS ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΙΒΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ