ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ

Μίλτος Τεντόγλου: Το στοιχειωμένο παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος που κυνηγά να σπάσει

Ο Μίλτος Τεντόγλου αγκαλιά με την ελληνική σημαία μετά τη νίκη του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Ο Μίλτος Τεντόγλου αγκαλιά με την ελληνική σημαία μετά τη νίκη του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Τίποτα πια δεν είναι άπιαστο για τον Μίλτο Τεντόγλου. Ούτε καν τα 9 μέτρα που ονειρεύεται ότι κάποια στιγμή θα πετύχει υπό τις οδηγίες του Γιώργου Πομάσκι. Το παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικ Πάουελ στο μήκος δεν είναι πλέον ασφαλές.

Ο Μίλτος Τεντόγλου ονειρεύεται τα 9 μέτρα. Κάθε άλτης του μήκους, είπε, ότι τα ονειρεύεται όταν προπονείται. Μα αυτός, ο δικός μας ήρωας, πιο ρεαλιστικά απ' όλους τους άλλους. Είναι το ταβάνι που θέλει (και μπορεί) να τρυπήσει.

Έχει το δικαίωμα να το κάνει. Το 'χει αποκτήσει με τη διάρκεια στον χρόνο, τη συνέπεια στα μεγάλα άλματα, την αδιαπραγμάτευτη θέση στο βάθρο των μεγάλων ραντεβού. Σε κλειστό ή ανοικτό στίβο. Βρίσκεται πάνω απ' όλους τους άλλους, το ομολογεί με την αθωότητα που τον διακατέχει κι ο ίδιος, δίχως ίχνος βεντετισμού όμως.

Η αρχοντική εμφάνισή του και η ασυναγώνιστή επίδοσή του στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Μονάχου επαλήθευσαν, για άλλη μια φορά, τις τεράστιες δυνατότητές του. Είναι μια suis generis φιγούρα, εντός κι εκτός σταδίου.

Η στιγμή που θ' αλλάξει τον κόσμο ξανά

Σ' εκείνη την ιστορική στιγμή που ο Μίλτος Τεντόγλου θα προσγειωθεί στο σκάμμα, θα σηκωθεί η πράσινη σημαία του έγκυρου και ο φωτεινός πίνακας θα γράψει πως έφτασε ή ξεπέρασε 9 μέτρα, θα έχει (ξανα)αλλάξει τον κόσμο. Θα ‘χει καταρρίψει ένα παγκόσμιο ρεκόρ που αντέχει περισσότερα από 30 χρόνια πλέον!

Σε λίγες ημέρες, στις 30 Αυγούστου, συμπληρώνονται 31 χρόνια από εκείνο το βράδυ στο Τόκιο, που μετά τη συγκλονιστικότερη μάχη που έλαβε ποτέ στην ιστορία, ο Αμερικανός Μάικ Πάουελ άφηνε πίσω τα 8.90μ του Μπομπ Μπίμον και κερδίζοντας τον Καρλ Λιούις κληροδοτούσε το ιστορικό αποτύπωμά του με μια ασύλληπτη προσπάθεια στα 8.95!

Ο Πάουελ είχε προκριθεί με μόλις 8.19 από τον προκριματικό, αλλά στον τελικό κατάφερε αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο. Όχι μόνο νίκησε τον ανυπέρβλητο Καρλ Λιούις, αλλά κατέρριψε ένα παγκόσμιο ρεκόρ που ουδείς πίστευε ότι θα αλλάξει κάτοχο, δεδομένων των συνθηκών που είχε συμβεί (Μέξικο Σίτι, 1968).

Ο Λιούις είχε πηδήξει ήδη 8.91 στον αγώνα και πρόβαρε με βεβαιότητα το στέμμα του από τη στιγμή που όλα τα άλματά του ήταν σταθερά πάνω από τα 8.68. Παρόλα αυτά ο Πάουελ απογειώθηκε στην πέμπτη προσπάθειά του και σχεδόν βγήκε από το σκάμμα όταν έπεσε ξανά στη γη! Έκτοτε ουδείς πλησίασε τόσο κοντά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Μίλτος Τεντόγλου των 8.60 (ως κορυφαία ατομική επίδοση) φαντάζεται τον εαυτό του στην ίδια θέση: να πηδήξει πέντε πόντους πιο μακριά από τον Πάουελ, να σπάσει το φράγμα των 9 μέτρων, να μην έχει υπάρξει άλλος σαν αυτόν. Ποιος πιστεύει ότι δεν είναι σε θέση να ταρακουνήσει και να συγκλονίσει ξανά τον κόσμο;

TAGS ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΤΙΒΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ