ΣΤΙΒΟΣ

Η Στεφανίδη στηρίζει Σεμένια και σχολιάζει την IAAF

Η Στεφανίδη στηρίζει Σεμένια και σχολιάζει την IAAF
AP PHOTO/KAMRAN JEBREILI

Η Κατερίνα Στεφανίδη σχολίασε τον νέο κανονισμό της IAAF για αθλήτριες με υπερανδρογονισμό, λέγοντας: "Να κόψουμε τα χέρια και τα πόδια των ψηλών για ισότητα;"

Η Κατερίνα Στεφανίδη κλήθηκε να σχολιάσει τον κανονισμό της IAAF που από τον Νοέμβριο θα εμποδίζει την Κάστερ Σεμένια και άλλες αθλήτριες με υπερανδρογονισμό να συμμετάσχουν στα αγωνίσματα των 400μ., 800μ. και 1.500μ. και η απάντησή της ήταν αποστομωτική.

Η ολυμπιονίκης, πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου στήριξε τη Νοτιοαφρικανή αθλήτρια στην περιπέτειά της, ζητώντας πραγματική και όχι τεχνική ισότητα, φέρνοντας ως παράδειγμα την ίδια και το ύψος της σε ένα αγώνισμα όπως το άλμα επί κοντώ, που παίζει σημαντικό ρόλο.

"Η IAAF θέλει να δημιουργήσει ισότητα, είτε αυτή υπάρχει είτε όχι. Και σε ποιο σημείο σταματάς; Όπως ανέφεραν ορισμένοι άνθρωποι στα social media, είμαι μία από τις πιο κοντές κοπέλες στο άθλημά μου αυτήν τη στιγμή. Τι να κάνουμε; Να κόψουμε τα πόδια και τα χέρια όλων για να τα κάνουμε ίσα επειδή υπάρχει σίγουρη σχέση μεταξύ ύψους και του αθλήματος;", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πριν από το τουρνουά στην Ντόχα.

"Αισθάνομαι άσχημα για εκείνη. Δεν είναι επιλογή της, αλλά την ίδια στιγμή, ελπίζω να δινόταν μεγαλύτερη ενέργεια στην προώθηση του αθλητισμού, στην εύρεση πόρων για τον αθλητισμό, περισσότερων χορηγών από το να προσπαθούμε να βοηθήσουμε ένα αγώνισμα ή έναν αθλητή σε ένα αγώνισμα που ήρθε δεύτερος αντί για πρώτος επειδή κάποιος άλλος είχε περισσότερη φυσική τεστοστερόνη. Υπάρχουν κάποια ζητήματα εδώ προφανώς, αλλά δεν μπορώ να κρίνω".

Ο 28χρονη Ελληνίδα θεωρεί ότι αν πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει τέτοιος κανονισμός, είναι περίεργο να αφορά μόνο συγκεκριμένα αγωνίσματα του στίβου και όχι όλα: "Αν θες να έχεις έναν τέτοιον κανονισμό, τότε ίσως πρέπει να τον συμπεριλάβεις σε όλα τα αγωνίσματα. Απλά το βρίσκω περίεργο που χρησιμοποιείται μόνο σε μερικά αγωνίσματα. Αν λαμβάνεις μία τέτοια απόφαση, ίσως πρέπει να τα συμπεριλάβεις όλα. Αν κάποιος αθλητής με αυτήν την κατάσταση έρθει στο άλμα εις ύψος ή στο άλμα επί κοντώ, θα προσθέσουμε κι αυτά τα αγωνίσματα του χρόνου;"

Καταλήγοντας, σχολίασε τη μελέτη "Difference of Sexual Development" και τα ευρήματά της για τους αθλητές με υπεανδρογονισμό: "Διάβασα τη μελέτη. Καταλαβαίνω την επιστήμη και τα στατιστικά και μπορώ να σας πω ότι οι αριθμοί είναι προβληματικοί. Νομίζω ότι οι γενετικά ανώτεροι άνθρωποι θα κερδίζουν".

Photo credits: AP Photo/Kamran Jebreili

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ