ΣΤΗΛΕΣ

Μέσι κάτσε στην άκρη και σκέψου

Μέσι κάτσε στην άκρη και σκέψου

Ο Football Philosopher βλέπει τον Μέσι να είναι, για άλλη μια φορά τον τελευταίο χρόνο, τραυματίας και εκνευρίζεται με τον Αργεντινό, που φέρεται ανώριμα και την Μπαρτσελόνα που εκτίθεται, τον εκθέτει και του ζητάει να την προστατέψει κι από πάνω.

Η Barcelona θα αγωνίζεται χωρίς τον Messi για τους επόμενους δύο μήνες, αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το ζήτημα δεν είναι να επιστρέψει ο Αργεντινός το συντομότερο δυνατό, αλλά να επιστρέψει σε άψογη κατάσταση και να μην αντιμετωπίσει πάλι όσους τραυματισμούς είχε το 2013. Το θέμα είναι ποδοσφαιριστής και ομάδα να αντιμετωπίζουν πιο επαγγελματικά τις καταστάσεις (δεν αναφέρομαι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, θα τα πούμε παρακάτω).

Για τον Αργεντινό και τα προβλήματά του, τον τελευταίο χρόνο έχουν ειπωθεί πολλά από πολλούς. Αρκετά σοβαρά, άλλα όχι. Κάποια έχουν βάση, άλλα δεν είναι ούτε για το καφενείο. Ο καθένας μπορεί να έχει τη θεωρία του για τους τραυματισμούς που αντιμετωπίζει εδώ και μήνες. Ο καθένας μπορεί να λέει την εξυπνάδα του. Έχει κατάθλιψη, έχει καεί, τα φόρτωσε στον κόκορα, τελείωσε το φάρμακο, τον τελειώνει το σύστημα, θέλει να τον πουλήσει η Barcelona και πάει λέγοντας. Φαντασία να υπάρχει…

Τα γονίδια και η προ Guardiola εποχή

Εγώ προσωπικά ούτε γιατρός είμαι, ούτε φυσιοθεραπευτής, ούτε κάτι σχετικό. Επίσης δεν έχω μιλήσει με τους ανθρώπους που κάνουν αυτή τη δουλειά στην Barcelona, ούτε έχω δει κάπου να λένε φταίει «αυτό κι αυτό». Οπότε λέω να χρησιμοποιήσω μόνο δεδομένα. Ως γνωστόν ο Messi στα 9 του παρουσίασε ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης. Η έλλειψη αυξητικής ορμόνης έχει πολλαπλές συνέπειες, όπως την αδυναμία κατασκευής ισχυρών οστών, αλλά και την αδυναμία δημιουργίας αρκετών νέων πρωτεϊνών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μυϊκή ανάπτυξη, με τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση μυϊκής αδυναμίας, εύκολης κόπωσης και τη μειωμένη δυνατότητα εκτέλεσης σωματικής άσκησης.

Μέσι κάτσε στην άκρη και σκέψου

Η ιστορία των τραυματισμών του Μέσι

Στην περίπτωση του Αργεντινού το πρόβλημα εντοπίστηκε αρκετά νωρίς και αντιμετωπίστηκε κατάλληλα. Ο Diego Schwarsztein, ο γιατρός που τον είχε αναλάβει αρχικά, είχε δηλώσει το 2008 πως δεν είναι η ίδια η θεραπεία που προκαλεί τραυματισμούς στον Messi, αλλά παραμένει ένα γενετικό μειονέκτημα. «Οι τραυματισμοί μεταξύ άλλων οφείλονται στα γονίδιά του και στην ηλικία του. Έχει μια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και προπονείται σε υψηλό επίπεδο από τότε που ήταν δεκαπέντε. Ντριμπλάρει σε μεγάλη ταχύτητα κι αυτό ασκεί πίεση στους μυς του. Για την αποκατάσταση των τραυματισμών στους οποίους είναι επιρρεπής, χρειάζεται ξεκούραση», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πριν 5 χρόνια. Τότε ο Messi είχε τραυματιστεί για 7η φορά σε διάστημα 2 χρόνων. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα ήταν μυϊκό. Συνολικά είχε μείνει εκτός αγώνων για περίπου 300 ημέρες.

Αφού είδαμε τι έλεγε τότε ο γιατρός που είχε αντιμετωπίσει το γενετικό πρόβλημα του Messi, ας δούμε και τα λόγια του τότε προπονητή του. «Το πιο σημαντικό είναι να μάθει ο Leo τον σωστό τρόπο να δουλεύει, αλλά και να ξέρει το σώμα του. Πρέπει να γνωρίζει πότε να σταματάει, ώστε να μπορέσει να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωνε τον Μάρτιο του 2008 ο Frank Rikjaard, λίγο μετά τον τραυματισμό του Messi κόντρα στη Celtic. Τότε ο Αργεντινός είχε βάλει τα κλάματα. Το ίδιο περίπου είχε κάνει και τον περασμένο Δεκέμβρη, αν και τελικά τότε ο συναγερμός ήταν λάθος.

Οι λεπτομέρειες και οι αλλαγές

Παρόμοια αντίδραση και τον Σεπτέμβρη του 2010, στον μοναδικό του τραυματισμό στη θητεία του Guardiola. Έχω αναφέρει και σε άλλο κείμενο πως ο νυν προπονητής της Bayern δίνει υπερβολική σημασία στις λεπτομέρειες και απαιτεί απόλυτη πειθαρχία. Αυτά ήταν εξάλλου και τα πρώτα πράγματα στα οποία επικεντρώθηκε όταν ανέλαβε τους Blaugrana. Βέβαια, η προσοχή στον Messi είχε στραφεί από νωρίτερα. «Ήμασταν απογοητευμένοι με το πόσο εύθραυστος ήταν ο Messi και από τους συνεχόμενους μυϊκούς τραυματισμούς του.

Μέσι κάτσε στην άκρη και σκέψου

Πού πονάει ο Μέσι...

Μετά το ματς με τη Celtic εκπονήσαμε ένα πλήρες πλάνο για να βελτιώσουμε την κατάσταση», έχει δηλώσει ο πρώην αντιπρόεδρος της Barcelona, Marc Ingla. Από τότε ελέγχονταν τα πάντα σε σχέση με τον Αργεντινό. Τα γεύματά του, ο ύπνος του, οι προπονήσεις του, τα ταξίδια του, η αποθεραπεία του, κάθε λεπτομέρεια. Με την πάροδο του χρόνου και την αλλαγή προσώπων και καταστάσεων στην Barcelona, διαμορφώθηκαν και άλλες συνθήκες για το μεγάλο της αστέρι. Η απάντηση στο «γιατί ο Messi είναι συνέχεια τραυματίας εδώ και 7 μήνες;» δεν είναι μια πρόταση. Η αιτία δεν είναι μόνο μία. Είναι πολλά μικρά πράγματα. Σταγόνες που σιγά-σιγά γέμισαν το ποτήρι κι έκαναν την κατάσταση οριακή.

Οι αλλαγές στο τεχνικό και ιατρικό τιμ (δεν είναι μόνο το Guardiola-Vilanova-Martino, αλλά και οι αποχωρήσεις -μεταξύ άλλων- των Emili Ricart και Lorenzo Buenaventura και τα προβλήματα που λέγεται πως υπάρχουν μεταξύ του Messi και του φυσιοθεραπευτή της ομάδας, αλλά και του παίκτη προσωπικά, Juanjo Brau, του ανθρώπου που ήταν ουσιαστικά η σκιά του εδώ και χρόνια), οι μικρές αλλαγές στον τρόπο προπόνησης, οι μικρές αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού, οι αυξημένες απαιτήσεις, η χειρότερη ομάδα, τα περισσότερα ταξίδια, ακόμα και το ότι έγινε πατέρας. Βάλτε και ότι την περασμένη άνοιξη έπαιζε τραυματίας και σχεδόν βρήκαμε την άκρη του νήματος.

Διακοπές κι αποφάσεις

Κάπως έτσι έφτασε να μη μοιάζει βιονικός, εξωγήινος, ασταμάτητος κτλ. Περισσότερα λογικά γνωρίζουν στην ομάδα, αλλά τα κλειδιά αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι η ξεκούραση, η διαχείριση και η ψυχολογία. Δε χρειάζεται βιασύνη για να επιστρέψει νωρίς. Καλύτερα που λέει ο λόγος να χάσει τη σεζόν, αν είναι να εξασφαλίσει περισσότερα χρόνια σε υψηλό επίπεδο. Επίσης, καλύτερα να εκνευριστεί αν δεν παίξει με την Osasuna, παρά να χάσει σημαντικά ματς.

Ο Messi θέλει να παίζει. Συνέχεια. Κάθε λεπτό σε κάθε ματς. Και θέλει να έχει την μπάλα και να ντριμπλάρει αντιπάλους και να τρώει κλωτσιές και να συνεχίζει. Ξανά και ξανά. Σε κάθε γήπεδο του κόσμου, κόντρα σε κάθε αντίπαλο. Σε επίσημη ή φιλική αναμέτρηση. Με το ματς να καίει ή να είναι περίπατος. Το καλοκαίρι ή τον χειμώνα. Με τον προπονητή να του λέει να πάρει προσπάθειες ή να του λέει να βγει από το γήπεδο. Δεν έχει σημασία. Αυτός θέλει να παίζει. Το θέμα όμως είναι πως δεν είναι τενίστας. Είναι κομμάτι μιας ομάδας.

Οι αποφάσεις που παίρνει πρέπει να είναι προσεκτικές, επηρεάζουν πολλούς. Για την ακρίβεια, στις περισσότερες περιπτώσεις τις αποφάσεις πρέπει να τις παίρνουν άλλοι για αυτόν. Οι προπονητές, οι γιατροί, οι φυσιοθεραπευτές. Ακόμα και οι μάνατζερ. Για παράδειγμα, τις περισσότερες από τις υποθέσεις του Messi σχετικά με την εικόνα του, τα οικονομικά του, τα φιλικά κτλ. τις διαχειρίζεται η οικογένειά του. Κάπως έτσι γίνεται χαμός με τους αγώνες που δίνει, σκάνε οικονομικά σκάνδαλα και τέλος πάντων η μπάλα που παίζει εκτός γηπέδων δεν είναι ανάλογη του επιπέδου του ως ποδοσφαιριστής.

Μέσι κάτσε στην άκρη και σκέψου

Ένα συνηθισμένο δρομολόγιο του Μέσι...

Ο Messi πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ανώριμα και να καταλάβει πως ξέρει μόνο ποδόσφαιρο. Δεν έχει ιδέα από star system, οικονομικά, ιατρική, φυσιοθεραπεία, προπονητική. Και η Barcelona πρέπει να καταλάβει πως η διαχείριση του καλύτερου (και πιο εμπορικού) παίκτη της, εδώ και πάνω από ένα χρόνο είναι για γέλια και για κλάματα. Όχι μόνο δεν τον προστατεύει, αλλά του ζητάει και να την προστατέψει. Δεν αναφέρομαι μόνο στο «τον βάζει να παίζει συνέχεια», αλλά και στο ότι από το 2012 ο Αργεντινός διαρκώς καλείται να κουβαλήσει το βάρος μιας ομάδας που βρίσκεται σε πτωτική πορεία, αντί να στολίζει την ομάδα με τη λάμψη του (όπως πολύ σωστά έγραψε ο Graham Hunter πριν λίγες μέρες).

Ή στο ότι σπάνια τον στηρίζει σε εξωαγωνιστικό θέμα (βλέπε για παράδειγμα το θέμα με την εφορία). O Messi θα μπορούσε να ήταν πιο τυχερός και να μην αντιμετωπίσει τόσους μαζεμένους τραυματισμούς. Η διαχείριση και πάλι θα ήταν κακή κι από την πλευρά του κι από την πλευρά της Barcelona. Δεν είναι τελειωμένος, ούτε έχει πάρει την κάτω βόλτα. Απλά πλέον δε μοιάζει βιονικός. Ο ίδιος πρέπει να καταλάβει μερικά πράγματα και η ομάδα να τον προστατέψει καλύτερα αν θέλουν να δώσουν στους οπαδούς κι άλλες στιγμές μαγείας και να μην πάρει πραγματικά τον κατήφορο πρόωρα.

Υ.Γ. Για τα αγωνιστικά της Barcelona, το τι έχει αλλάξει, τι θα αλλάξει κτλ. θα τα πούμε σύντομα

Υ.Γ.1 Θερμή παράκληση να μην ασχοληθούμε με χρυσές μπάλες, «αγαπημένα παιδιά της FIFA», φάρμακα και το αν την έχει πιο μεγάλη (την κλάση) ο Cristiano ή ο Messi. Το ξέρω ότι πολλοί τα λατρεύετε αυτά, αλλά μπορεί να τα λέτε παντού, ας πούμε κάτι άλλο εδώ.

Για σχόλια, παρατηρήσεις και περισσότερη κουβέντα μπορείτε να με βρείτε και στο twitter ως @sokinside

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ