ΣΤΗΛΕΣ

Dare to Bielsa

Dare to Bielsa

Η Μαρσέιγ του Μπιέλσα παραμένει πρώτη, αλλά ο Football Philosopher στέκεται στον Αργεντινό που -σαν άλλος Ιμπραΐμοβιτς- δίνει την ευκαιρία στους Γάλλους να σκεφτούν διαφορετικά.

Στη Marseille μπορούν να συνεχίσουν να ονειρεύονται την κατάκτηση του γαλλικού πρωταθλήματος, παρά τις ήττες σε Gerland και Parc des Princes. Το προβάδισμα από την περσινή πρωταθλήτρια πήγε γρήγορα από τους 7 βαθμούς στον 1, αλλά η πρώτη θέση παραμένει δική της. Στον δεύτερο γύρο θα υποδεχθεί τις Lyon και Paris Saint-Germain, ενώ η απουσία ευρωπαϊκών υποχρεώσεων (ισχύει και για τη Lyon) και η απόδοσή της στα πιο δύσκολα φετινά ματς είναι ακόμα δύο στοιχεία που της δίνουν το δικαίωμα να αισιοδοξεί.

Παρ' όλα αυτά, έστω κι αν μιλάμε για μια λίγκα που παραδοσιακά είναι αμφίρροπη, είναι δύσκολο σε διάρκεια 38 αγώνων να μην υπερισχύσει τελικά η PSG. Το θαύμα έγινε το 2012 από την Montpellier και πλέον η ομάδα της πρωτεύουσας είναι ακόμα πιο ισχυρή. Μην ξεχνάμε πως ακόμα και στο κακό της διάστημα η ομάδα του Blanc δεν έχασε, ενώ η Marseille ακόμα μαθαίνει και προσπαθεί να λύσει προβλήματα. Ρεαλιστικά ο πραγματικός της αντίπαλος είναι η Lyon και βασικός στόχος η επιστροφή στο Champions League.

Τα λεφτά και ο Zlatan

Είπαμε όμως, οι υψηλές φιλοδοξίες επιτρέπονται και τα όνειρα επιβάλλονται. Αν μη τι άλλο το θράσος της Marseille είναι αυτό που αλλάζει τα δεδομένα. Όχι τόσο τα δικά της ή αυτά της φετινής μάχης για τον πρωταθλητή, όσο της λίγκας και του γαλλικού ποδοσφαίρου. Παρουσιάζεται στους Γάλλους μια ιστορική ευκαιρία. Υπερβολή; Μπορεί. Όχι χωρίς βάση όμως.

Το 2011 οι επενδυτές από το Κατάρ έβαλαν τα πολλά λεφτά και στη Ligue 1. Ακολούθησε λίγο αργότερα ο Rybolovlev με τη Monaco. Όπως αποδεικνύεται σε διαφορετική κλίμακα. Το γεγονός όμως είναι πως οι μεγιστάνες άρχισαν να κάνουν παιχνίδι και στη Γαλλία. Από τα 5 μεγάλα πρωταθλήματα, αυτό της Γαλλίας είναι που ας πούμε λειτουργεί για χρόνια ως κάτι ενδιάμεσο μεταξύ Αγγλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας. Υψηλός ανταγωνισμός, καλό επίπεδο, ανάδειξη παικτών. Τα λεφτά αλλοίωσαν κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά.

Σημαντικός σταθμός και επακόλουθο αυτής της αλλαγής η μεταγραφή του Ibrahimovic το καλοκαίρι του 2012. Μπαίνει στην εξίσωση ένας μεγάλος κράχτης. Ο Σουηδός αυξάνει το πρεστίζ της λίγκας, βοηθάει στην προβολή της. Ειδικά στα παιδιά, στις νεότερες γενιές. Η ομάδα του στοχεύει στην κατάκτηση του Champions League, φέρνει αστέρια στο πρωτάθλημα, αλλά απειλεί να διαλύσει τον ανταγωνισμό για τον τίτλο. Η Monaco ξεφουσκώνει πριν καλά-καλά προλάβει να αποτελέσει τον δεύτερο πόλο. Επιπλέον, στη Γαλλία για χρόνια οι ομάδες δεν προσεγγίζουν τους αγώνες με τρόπο που τραβάει τους περισσότερους θεατές. Το παιχνίδι τους συχνά στερείται τόλμης κι έμπνευσης. Ο ρυθμός αρκετές φορές δεν είναι γρήγορος και τα γκολ σπάνια πολλά. Με τη Monaco να βάζει φρένο στις επενδύσεις, η ανάγκη να παρουσιαστεί κάτι διαφορετικό στο Championnat μεγάλωνε.

Η λύση έρχεται από τη Marseille. Μέσω Αργεντινής. Marcelo Bielsa. Λίγοι μπορούν να ταράξουν τα νερά όπως ο Loco. Dare to Zlatan είναι στο σύνθημα καμπάνιας με πρωταγωνιστή τον Ibrahimovic. «Μη φοβάσαι, μη διστάζεις, άκου το ένστικτό σου, μην αποφεύγεις να ρισκάρεις, παίξ’ τα όλα για όλα, κάνε αυτό που ποτέ δεν περίμεναν να συμβεί», συμβουλεύει ο Σουηδός. Θα μπορούσε να το λέει ο προπονητής της Marseille.

Ως άνθρωποι φαίνεται πως διαφέρουν αρκετά (π.χ. δίπλα στη λέξη αλαζόνας, βάζεις φωτογραφία του Ibrahimovic, ενώ δίπλα στη λέξη μετριόφρων φωτογραφία του Bielsa). Ο πυρήνας της φιλοσοφίας τους σε αυτό το κομμάτι μοιάζει πολύ όμως. Δε συμβιβάζονται, δεν εφαρμόζουν συμβατικές τακτικές, ακολουθούν τον τρόπο τους, ρισκάρουν, αγαπάνε τους φιλάθλους, παίζουν/δουλεύουν για τον κόσμο, ανεβάζουν τον πήχη. Αναγκάζουν τους υπόλοιπους να σκεφτούν διαφορετικά και να στοχεύσουν πιο ψηλά.

Dare to Bielsa

Το σύνθημα λοιπόν που δίνει η Marseille με το παιχνίδι της είναι ένα: Dare to Bielsa. Σημαίνει δούλεψε πολύ, αλλά κυρίως δούλεψε σωστά. « Δεν είναι τόσο θέμα πιο σκληρής δουλειάς. Η διαφορά είναι πως πλέον δουλεύουμε περισσότερο με το μυαλό μας, σκεφτόμαστε περισσότερο, αναλύουμε περισσότερο», λέει ο Steve Mandanda.

Dare to Bielsa σημαίνει να μη διστάζεις να ξεβολέψεις τους παίκτες. « Τις καθημερινές δε διασκεδάζουμε απαραίτητα πολύ, αλλά τα Σαββατοκύριακα περνάμε φανταστικά», δηλώνει ο Mandanda, ενώ ο αναγεννημένος, ανανεωμένος κι αδυνατισμένος Gignac συμπληρώνει πως « η μέθοδος του Bielsa είναι πραγματικά εξονυχιστική. Σίγουρα δεν είναι εύκολη η δουλειά για εμάς». Με τον Αργεντινό θα γίνεις καλύτερος αν το θες. Ή κι αν αντέξεις. Αυτό είναι το μειονέκτημα (;) του Bielsa. Παίζει με τα όρια. Ακόμα πάντως κι αν επέλθει ρήξη ή/και το σύνολο δεν αντέξει, οι μονάδες θα έχουν βελτιωθεί.

« Δεν ξέρω αν υπάρχει μυστικό. Ξέρω ότι μια λέξη είναι κατάλληλη για τον Bielsa: δουλειά. Δουλεύει σκληρά, επιδεικνύει πάθος, αφιερώνει τη ζωή του σε αυτό που κάνει», έχει πει ο Heinze. Dare to Bielsa σημαίνει να ψάχνεσαι, να μελετάς, να επιμένεις. Μια άσκηση, το διάβασμα του αντιπάλου, η ανακάλυψη ενός παίκτη, τα πάντα έχουν σημασία, στα πάντα πρέπει να αφιερώνεις χρόνο, όλα –ξεκινώντας από τα βασικά- πρέπει να γίνονται σωστά και με πάθος.

Dare to Bielsa ή αλλιώς βοήθησε τους παίκτες να ανακαλύψουν καινούρια πράγματα, να γίνουν καλύτεροι. « Έπαιζα καλά και όταν είχα μερικά κιλά παραπάνω. Φαντάζομαι τι θα μπορούσα να κάνω αν τα είχα χάσει πιο νωρίς…Σωματικά και πνευματικά είμαι στην καλύτερη φάση της καριέρας μου», λέει ο Gignac. « Δε μοιάζει με τίποτα από αυτά που έχουμε συνηθίσει στη Γαλλία. Ο κύριος Bielsa ξέρει ποδόσφαιρο. Βλέπεις το παιχνίδι διαφορετικά μαζί του», όπως δηλώνει ο Alessandrini.

Dare to Bielsa: κράτα αποστάσεις, αλλά στήριξε τους παίκτες, βελτίωσε την ψυχολογία τους, κέρδισέ τους. « Πολλοί μπορεί να μην το καταλαβαίνουν, αλλά είναι σπουδαίος στο να σου δίνει κίνητρο. Τον αγάπησε η ομάδα, τον εμπιστευόταν τυφλά χωρίς να χρειάζεται να περνάει το χέρι του γύρω από τον ώμο κάθε παίκτη», έχει δηλώσει ο Zanetti (που παρεμπιπτόντως τον έχει χαρακτηρίσει τον καλύτερο προπονητή που είχε ποτέ) για τη θητεία του στην εθνική Αργεντινής. « Ο Bielsa ήρθε και ήξερε αμέσως πώς να χτίσει μια ομάδα και να δώσει σε όλους αυτοπεποίθηση», σύμφωνα με τον Gignac.

Μη φοβάσαι, μην κάνεις εκπτώσεις, μην αλλάξεις τις ιδέες σου. Dare to Bielsa. Πάρε μια ομάδα που τερμάτισε έκτη και ουσιαστικά με το ίδιο ρόστερ (αλλά χωρίς τον Valbuena, έναν από τους καλύτερους παίκτες πέρυσι) χτύπα πρωτάθλημα. Πάρε μια ομάδα που πέρυσι πέτυχε 53 γκολ και πρόπερσι 42 και βοήθησέ τη να φτάσει τα 27 σε 13 ματς. Dare to Bielsa. Μην ψάχνεις δικαιολογίες, δούλεψε πάνω σε αυτά που έχεις, αλλά μην κάνει δημόσιες σχέσεις, μη στρογγυλεύεις τα πράγματα, να είσαι ξεκάθαρος και αληθινός. Bielsa πριν λίγους μήνες: « Το κλαμπ δεν έχει την κατάλληλη υποδομή για την αξιολόγηση και επιλογή παικτών. Η διοίκηση είχε υποσχεθεί διαφορετικά πράγματα. Καμία από τις μεταγραφές δεν ήταν επιλογή μου. Αν σκέφτηκα να παραιτηθώ; Όχι. Είμαι υπεύθυνος για τα αγωνιστικά αποτελέσματα. Δε θέλω όμως να καταστώ υπεύθυνος για τον τρόπο που εφαρμόστηκε το πλάνο. Θα αντιμετωπίσω την πρόκληση με χαρά και αισιοδοξία, αλλά ο τρόπος που ενεργεί το κλαμπ με απογοητεύει».

Dare to Bielsa. Μη στέκεσαι σε κλισέ και προκαταλήψεις. Βρες λύσεις. Δεν έχει σημασία αν ο Morel παίζει αριστερό μπακ. Εσύ βλέπεις πως θα βοηθήσει στο κέντρο της άμυνας. Δεν έχει σημασία αν είναι 1,72. Βλέπεις ότι είναι από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας στον αέρα. Ανάγκασε τον Payet να δηλώνει « δεν έβλεπα τον εαυτό μου ως playmaker, αλλά αισθάνομαι καλά, απολαμβάνω κάθε ματς».

Dare to Bielsa. Βγάλε την μπάλα από την άμυνα μεθοδικά, όχι όπως να ‘ναι. Παίξε με ένταση, με ζωντάνια. Μεγάλωσε τον ρόλο των πλάγιων αμυντικών, χρησιμοποίησε δεκάρι, φτιάξε ευέλικτη επίθεση, πίεσε, δημιούργησε ολοκληρωμένους χαφ, ολοκληρωμένους παίκτες. Επιτάχυνε την εξέλιξη νεαρών ποδοσφαιριστών (τρέλα Imbula λέμε). Φτιάξε ένα σύνολο που κινείται διαρκώς κι επικοινωνεί. Ψάξει το γκολ και στο 5-0. Μη σταματάς να παίζεις.

Μην ακυρώνεις την προσπάθεια των προηγούμενων (Bielsa πριν λίγες εβδομάδες: « Ό,τι έγινε πέρυσι είναι η βάση που στηρίζει το παιχνίδι μας φέτος. Υπήρξε ένας χρόνος ανάπτυξης, εξέλιξης –ειδικά για τους νεαρούς παίκτες. Θεωρώ πως ό,τι συνέβη πέρυσι είναι πολύ σημαντικό»). Δώσε συγχαρητήρια στον αντίπαλο, παραδέξου την ανωτερότητά του, παραδέξου την αποτυχία σου. Μη δημιουργείς εντυπώσεις. Μίλα ουσιαστικά και λογικά. Για την ομάδα σου και το παιχνίδι –λίγο για τον εαυτό σου. Αγάπα τους θεατές, δούλεψε για να απολαμβάνουν το παιχνίδι, αλλά μην τους χαϊδεύεις τα αυτιά. Μην γκρινιάζεις για τη διαιτησία. Απαγόρευσε το «θέατρο». Μη σταματάς να προσπαθείς. Ζήσε το παιχνίδι με όλο σου το είναι. Μη διστάζεις να ξεσπάσεις. Να πιστεύεις πάντα στις ιδέες σου, αλλά μην πάψεις να ψάχνεσαι.

Εμπνέει

« Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, εντυπωσιάστηκα με την άνοδο της ποιότητας και της έντασης όταν πέρασα από ματς της Premier League σε ματς της Ligue 1», έγραψε ο δημοσιογράφος Matt Spiro στο site της γαλλικής λίγκας μετά τον αγώνα της PSG με τη Marseille. « Η ένταση μου θύμισε ματς Champions League», είπε ο Sirigu, ενώ ο Blanc δήλωσε πως «ε ίδαμε ένα πολύ ωραίο παιχνίδι, από δύο καλές ομάδες που ήθελαν να δημιουργήσουν και να κάνουν το παιχνίδι τους. Μου αρέσει να βλέπω τις ομάδες του Bielsa».

Ανάλογες δηλώσεις έχουν κάνει κι άλλοι αντίπαλοι της Marseille, ενώ η διοίκηση της ομάδας παραδέχεται πως ο Αργεντινός αλλάζει την ομάδα και τη βοηθάει να εξελιχθεί αγωνιστικά και οργανωτικά. Η πιο χαρακτηριστική φράση όμως είναι αυτή του Alain Casanova, προπονητή της Toulouse, προς τον Bielsa: « Σε ευχαριστώ πολύ. Ό,τι κάνεις με γοητεύει και με εμπνέει». Για αυτό λέω πως στη Γαλλία έχουν μια ιστορική ευκαιρία.

Ο Bielsa κυνηγάει το όνειρο, ακολουθεί την προσέγγιση που τον εκφράζει, δε θέτει όρια, φτάνει στα άκρα, διδάσκει τακτική, αλλά κυρίως τους μαθαίνει πως υπάρχει κι άλλος τρόπος. Τους δείχνει πως μπορούν/πρέπει να τολμάνε, να μη φοβούνται, να επιβάλλονται. Για να αξιοποιήσουν τα φυσικά, ατομικά προσόντα πολλών παικτών τους.

Ο Αργεντινός δίνει ζωντάνια, διεγείρει, μεταδίδει τον ενθουσιασμό του. Δεν είναι ότι το επιδιώκει. Κουβαλάει όμως πολλά από τα στοιχεία που λείπουν από το Championnat κι άσχετα από το πόσο εκτιμάς την ομάδα του και τον ίδιο, είναι δύσκολο να τους προσπεράσεις με μια απλή ματιά. Πορεύονται σε νέες διαδρομές κι αν οι Γάλλοι θελήσουν να ακολουθήσουν σίγουρα θα βγουν κερδισμένοι. Ας μη φοβηθούν τη φαινομενική τρέλα του Bielsa. Όπως έχει πει και ο Jorge Valdano « το μόνο τρελό πράγμα σχετικά με τον Bielsa είναι οι υπερβολικά πολλές αρετές του».

Vamos Carajo!

Τα λέμε και στο @ampalofilosofos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ