ΣΤΗΛΕΣ

Ας μιλήσουμε για τ' άστρα

Ας μιλήσουμε για τ' άστρα

Ο Football Philosopher είδε τα ματς του Champions League, κράτησε σημειώσεις και τις μοιράζεται. Από τον Thiago ως τον Chicharito κι από τη… Marseille ως την… Arsenal.

Τελευταία δεν τα λέμε συχνά κι επειδή έχω μαζέψει διάφορα, λέω να αυτή τη φορά να πω διάφορα. Τσαμπιονσλιγκά, σε μορφή σημειώσεων. Ακολουθούν πράγματα που σκεφτόμουν βλέποντας τις ρεβάνς των προημιτελικών.

- Η τελευταία φορά που δεν είδαμε τελικό με μία εκ των Barcelona, Bayern Munich, Real Madrid ήταν τη σεζόν 2007-2008. Διεκδικούσε ακόμα το τρόπαιο η Liverpool. Την προηγούμενη φορά που στην 4άδα δεν υπήρχε έστω μία από τις 3, το είχε σηκώσει η Milan! Το περίεργο δεν είναι ότι η συγκεκριμένη 3άδα κυριαρχεί, αλλά ότι πέρασαν 5 διοργανώσεις και δεν είδαμε τελικό με 2 από τις 3 μεγάλες δυνάμεις των τελευταίων χρόνων. Δεν έχω κάποιο θέμα με τη Juventus, (που τελευταία φορά που ήταν στα ημιτελικά είχε παίξει Champions League η ΑΕΚ χωρίς μάλιστα να κάνει ήττα), αλλά ας αποκλειστεί.

- Έχει γίνει Champions League χωρίς Xavi και Casillas;

- Ο τρόπος που έχασε κι αποκλείστηκε η PSG ήταν πιο ενοχλητικός κι άσχημος από τον τρόπο που έχασε κι αποκλείστηκε η Porto. Δε με απασχολεί ότι η δεύτερη έχασε 6-1. Η πρώτη δεν το πίστεψε ποτέ (άντε 15-20 στο πρώτο ματς) και δεν κατάφερε στα 180 λεπτά να παρουσιάσει σε καμία περίπτωση αντίστοιχο επίπεδο ποδοσφαίρου με αυτό της ομάδας του Lopetegui, που παίρνει επιπλέον εύσημα για την αντίδραση μετά το 5-0. Δεν ήταν μακριά από το να ανησυχήσει την Bayern.

- Για να καταλάβετε την κατάσταση στο Barcelona – PSG, οι γηπεδούχοι έπαιξαν σχεδόν ένα ημίχρονο με τον Sergi Roberto. Αν έβαζαν και τον Douglas, έπρεπε να πάρει την ομάδα και να φύγει ο Blanc.

- Γενικά δεν είμαι υπέρ της αλλαγής προπονητή (να θυμηθώ να γράψω για αυτό). Δεν ξεγράφω τον Laurent Blanc. Στην πραγματικότητα θέλω να πιστέψω στον Laurent Blanc. Δεν ψήνομαι όμως να βλέπω και του χρόνου την PSG του Blanc. Δε μου δίνει και πολλά να πιαστώ. Ποιος να τον διαδεχθεί ε; Είναι πάντα είναι θέμα αυτό, που βασικά είναι το ίδιο θέμα. Δεν ξέρω παιδιά μου, αυτό που ξέρω είναι πως δε με ελκύει αυτή η PSG. Ας πάρει τον Paco Jémez, να κρατήσει και η Marseille τον Marcelo Bielsa, να γίνει από το πουθενά το γαλλικό πρωτάθλημα το αγαπημένο μου.

- Η Barcelona δεν μπορεί να κάνει μεταγραφές και είναι πιθανό να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του Daniel Alves. Αλήθεια.

- Iniesta.

- Μέχρι και ο Xavi από τον πάγκο θα θαύμαζε την ικανότητα του Verratti να προστατεύει την μπάλα.

- Η Messi χρειάζεται ανάσες. Βέβαια και σε κατάσταση Mundial 2014 να τον έχει η Barcelona, μπορεί να κάνει τη δουλειά της, αν οι άλλοι δύο μπροστά δε βρεθούν ξαφνικά σε κατάσταση «Higuain-Aguero Mundial 2014». Για ποιο λόγο όμως να μη βλέπουμε τον Messi με δυνάμεις; Ο Enrique τα έχει πάει πολύ καλά σε αυτό το κομμάτι, για να δούμε.

- Γιατί ο Lucas Moura δεν ήταν στην 11άδα σε 1 από τα 2 ματς τουλάχιστον;

Ας μιλήσουμε για τ' άστρα

- H PSG αποκλείστηκε χωρίς καλά-καλά να το παλέψει, η Monaco χωρίς να το καταλάβει. Στα συνηθισμένα της επίπεδα ήταν. Όχι χειρότερη σε σχέση με τον προηγούμενο γύρο. [ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακολουθούν καρακλισεδιάρικα κλισέ.] Απλά τώρα έπαιξε με ιταλική ομάδα, όχι με την Arsenal. Και ποδόσφαιρο είναι, άλλοτε σου κάθεται, άλλοτε όχι.

- Γιατί δεν έχει βρεθεί ένα κορυφαίο κλαμπ να δώσει μια ευκαιρία στον Toulalan; Τώρα πια μάλλον είναι αργά, αλλά μπορώ να τους δώσω κίνητρο: σε όποια ομάδα πάει ο Γάλλος πετυχαίνει πραγματάκια στο Champions League. Είναι ο Toulalan το αντίθετο του Ibrahimovic;

- Ο Buffon ακόμα παίζει. Ακόμα είναι καλός. Είναι καλύτερος από ό,τι ήταν στα 36-37.

- Αν βρέθηκες και στα 5 ματς που έδωσε η Monaco στο Louis II, είδες 3 γκολ. Ούτε ένα στα νοκ άουτ. 7 έβαλε η ομάδα στα 10 ματς. Σκόραρε σε 4, στις αναμετρήσεις που νίκησε. Κράτησε όμως το 0 στα μισά ματς. Θέλω να πω, τιμιότατη η ομάδα του Jardim, αλλά η 8άδα ήταν ταβάνι και δε στεναχωριέμαι που δε θα τη δω στη συνέχεια.

- Έχει και καλούς νεαρούς παίκτες η Monaco, πράγμα δύσκολο για νεόπλουτη ομάδα. Συνεχίζω να ξεχωρίζω περισσότερο τους μπακ της, Kurzawa (κυρίως αυτόν) και Fabinho. Όσο περνάει ο καιρός αγαπάω πιο πολύ και τον Bernardo Silva, που είναι σαν τον συμπατριώτη του τον Rúben Neves: σε κάνουν να ξεχνάς ότι είναι ακόμα πιτσιρίκια.

- Εκπρόσωπο του γαλλικού πρωταθλήματος στα ημιτελικά δεχόμουν μόνο αν ήταν η Marseille. Άντε και η Lyon.

- Για τη Monaco ήταν ταβάνι η 8άδα, για τη Juventus μοιάζει να είναι η 4άδα, αλλά αυτή είναι πιο ψημένη, έχει παίκτες που μπορούν να αλλάξουν πιο εύκολα τα δεδομένα.

- Επίσης έχει προπονητή τον Massimiliano Allegri, που αν το σηκώσει (με γκολ του Pirlo) θα έχει πολύ πλάκα. Το ίδιο κι αν το σηκώσει ο Luis Enrique. Ή ο Carlo Ancelotti. Στην περίπτωση των δύο τελευταίων θα έχει περισσότερη πλάκα αν μετά την κούπα, ακολουθήσει απόλυση/αποχώρηση. Νταμπλ η Barcelona, Champions League η Real Madrid, αλλάζουν προπονητή και οι δύο. Θα ήταν τραγικό και τόσο αστείο.

- Ναι παιδιά, «δε βγαίνουν πια αμυντικοί σαν τον Baresi», «πού είναι ο Nesta, πού είναι ο Maldini;», «της πλάκας οι σημερινοί Ιταλοί αμυντικοί». Ναι, οκ. Ο Chiellini και ο Bonucci είναι καλοί.

- Το «υπάρχει έλλειψη πολύ καλών στόπερ» το έχω πει κι εγώ. Πρέπει να το είχα αναφέρει και σε κάποιο κείμενο πέρυσι. Όμως φέτος της αμύνης τα παιδιά κάνουν εξαιρετικές προσπάθειες για να μας αναγκάσουν τουλάχιστον να έχουμε δεύτερες σκέψεις. Π.χ. οι 3 της Real Madrid, Boateng, Benatia (όταν δεν είναι τραυματίας), Otamendi, Thiago Silva, o Hummels κρατιέται τρομερά αν αναλογιστούμε τι συμβαίνει γύρω του, ο Pique γράφει έπη. Μέχρι και ο David Luiz (σας το ορκίζομαι) είναι καλός φέτος. Κι ενώ σχεδόν από όλους απαιτούνται περισσότερα πράγματα από όσα απαιτούνταν από τους στόπερ ακόμα και 6-7 χρόνια πριν.

Ας μιλήσουμε για τ' άστρα


- Το Morata – Tevez όσο περνάει ο καιρός μου αρέσει όλο και πιο πολύ.

- Θέλω να βλέπω τον Jese να παίζει περισσότερο. Κι άλλοι τραυματίζονται, αλλά δεν τους ξεχνούν. Να πάει στη Juventus με τον Morata.

- Θέλω να βλέπω τις ομάδες να κυνηγούν λίγο περισσότερο το γκολ.

- Ακόμα μία φορά βλέποντας ματς ομάδας του Guardiola, μεταξύ άλλων, προσπαθούσα να καταλάβω γιατί υπάρχει τόσος κόσμος που πιστεύει ότι ο Guardiola δεν έχει plan b. Βασικά ξέρω γιατί, αλλά αυτό δεν αλλάζει ότι ακόμα με εντυπωσιάζει ότι αυτός ο μύθος παραμένει τόσο ισχυρός. Όπως έχει πει και ο Rummenigge: «έχει plan a, b, c. Έχω την εντύπωση πως έχει καλυμμένο όλο το αλφάβητο». (*σημειώνει να κάνει και για αυτό ένα κείμενο κάποια στιγμή*)

- Έχει υπάρξει σε όλη την ιστορία του ποδοσφαίρου παίκτης που έκανε ταυτόχρονα τα πράγματα τόσο άχαρα και όμορφα, όσο ο Thomas Müller; Θα υπάρξει άραγε ποτέ κάποιος που θα είναι κορυφαίος επιθετικός, ενώ δε θα (φαίνεται ότι) είναι γρήγορος, ούτε δυνατός, ούτε καλός γενικά, που θα είναι σχεδόν άτεχνος, αλλά την ίδια στιγμή δε θα είναι; Θα βρεθεί κάποιος που θα μοιάζει με τον Müller ;

- Όταν έγραφα ότι ο Thiago Alcántara μπορεί να κάνει τα πάντα, δεν είχα σκεφτεί ότι μπορεί να μείνει ένα χρόνο εκτός αγώνων και όταν επιστρέψει να είναι αμέσως, από το πρώτο ματς, κυρίαρχος στο γήπεδο. Αποκορύφωμα η αναμέτρηση με την Porto. Η ποιότητα και η ποσότητα ποδοσφαίρου που έχει παραχθεί φέτος σε μόλις 330 λεπτά από τον Ισπανό, είναι πραγματικά τρομακτική. Βλέποντας την άνεση που έχει με την μπάλα και τη γνώση του για το παιχνίδι και συνεχίζοντας τις υπερβολές (;) για πάρτη του, θέλω να πω ότι είναι κάτι σαν τον Messi των χαφ και μην διανοηθεί να τραυματιστεί ξανά.

- Δεν ξέρω αν θέλω να παίξει για τον Simeone o Oliver Torres.

Ας μιλήσουμε για τ' άστρα


- Καταραμένα αποτελέσματα! Γιατί μωρέ Porto μπήκες έτσι όπως μπήκες; Απαλλάσσεσαι γιατί έχεις τύπους που λατρεύω, γιατί μέσα στο 2015 έχεις κάνει σπουδαία παιχνίδια και γιατί… Bayern.

- Καταραμένα αποτελέσματα! Γιατί μωρέ Pep κάθε φορά φοβάσαι περισσότερο από όσο πρέπει (;) στα νοκ άουτ. Γιατί να είναι αυτός ένας λόγος για ό,τι έκανε η ομάδα σου στο πρώτο ματς;

- Pep κάτι να κάνεις με τον Götze. Götze κάτι να κάνεις με τον Götze. Μικρός ακόμα, το προσπαθεί, δεν είναι τόσο κακός. Ναι, κάτι να κάνετε.

- Ο Lewandowski κάνει σπουδαία ματς από τη στιγμή που η Bayern έμεινε χωρίς Robbery. Δεν ξέρω αν είχατε συγκλονιστεί κι εσείς με την εμφάνιση απέναντι στην Dortmund;

- Κρίμα για τον Quaresma. Από τη στιγμή που επέστρεψε στην Porto κάνει φιλότιμες προσπάθειες για να αλλάξει την εικόνα που έχει ο κόσμος για αυτόν. Ειδικά τον τελευταίο μήνα, με αποκορύφωμα το πρώτο ματς απέναντι στην Bayern. Στηρίζω. Πάμε να σηκώσουμε του χρόνου το Champions League με γκολ-trivela στον τελικό.

- Όλα καλά με την Porto, ο Fabiano έπρεπε να έχει κάτσει πάγκο εδώ και καιρό όμως.

- Και ο Xabi Alonso πρέπει να φάει λίγο πάγκο.

- Ούτε Porto, ούτε Leverkusen στους 4; Πάμε ξανά από την αρχή.

- Να δείτε το Benfica – Porto την Κυριακή.

- Ο Ancelotti προτίμησε τον Ramos αντί για 1 εκ των 3 χαφ που είχε. Και δικαιώθηκε, όχι μόνο από το αποτέλεσμα (αν και εξακολουθώ να πιστεύω ότι έχει γίνει λάθος εκτίμηση-διαχείριση του Illarramendi). Καθυστερούσε το παιχνίδι, πούλησε μπάλες, αλλά θωράκισε τη Real Madrid. Τη βοήθησε να έχει τον έλεγχο ουσιαστικά σε όλο το ματς. Κλεψίματα, δύναμη, κάλυψη χώρων.

- Η Atletico είναι και φέτος καλή ομάδα, δεν είναι σαν την περσινή όμως. Δεκτό. Όχι τόσο δεκτό ότι δεν έχει καταφέρει να είναι καλύτερη από ό,τι παρουσιάζεται. Ειδικά μέσα στο 2015. Περισσότερη ψυχή, πιο πολύ πάθος και τρέξιμο, πιο πολλές μάχες. Κι αυτά -μην ακούτε τι λένε- όταν τα βλέπεις σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν είναι και ιδιαίτερα θετικά στοιχεία. Φτάνουν σε ένα επίπεδο που είναι αχρείαστα και γίνονται επειδή το παιχνίδι της ομάδας είναι χειρότερο (σε μια προσπάθεια να σωθεί η κατάσταση και η αλήθεια είναι πως κάμποσες φορές έτσι τη σώζει η Atletico). Και της ομάδας του Simeone ήταν κακό το παιχνίδι στο τελευταίο ντέρμπι.

- Γενικά, όλη τη σεζόν η Atletico προσπαθεί να δει τι θα αλλάξει και πώς. Δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα το «και μετά;», που τέθηκε μετά το τέλος της προηγούμενης σεζόν. Θα τα πούμε πιο αναλυτικά (ελπίζω). Κρατάμε για την ώρα πως ένταση, πειθαρχία, συνοχή, οργάνωση βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα, την ώρα που βρίσκει λιγότερες διεξόδους στην επίθεση. Όπως είπαμε, περισσότερη δύναμη και τσαμπουκάς, λιγότερο μυαλό και ποδόσφαιρο.

Ας μιλήσουμε για τ' άστρα
Κιελίνι Μονακό Γιουβέντους


- Πάντως και η Real Madrid –παρότι σίγουρα ανώτερη- και στα δύο ματς δεν ήταν ιδιαίτερα καλή. Δικαιολογείται λόγω απουσιών. Παίρνει εύσημα γιατί αυτή τη φορά έκανε πολύ καλύτερη διαχείριση. Ομολογώ ότι περίμενα να αντιμετωπίσει περισσότερο προβλήματα χωρίς Modric, Marcelo, Benezma –μάλλον τους 3 πιο βασικούς άξονες για την παραγωγή παιχνιδιού.

- Κάτι να κάνουμε να μην τραυματίζεται ο Modric.

- Ελάτε να χειροκροτήσουμε όλοι μαζί τον Chicharito. Δεν παίζει συχνά, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει πολύ καλό ματς. Προφανώς έπαιξε διαφορετικά τη θέση από τον Benzema, αλλά κινήσεις υψηλού επιπέδου, δημιουργία φάσεων και πάμε ακόμα ένα χειροκρότημα, ακόμα πιο δυνατό, γιατί παρότι έχασε ευκαιρίες, συνέχισε χωρίς να επηρεαστεί και τελικά έδωσε την πρόκριση.

- Bayern και Madrid κατάφεραν να ξεπεράσουν τις απουσίες. Κάτι να κάνουμε όμως να μην έχουμε ομάδες με πάνω από 1-2 ελλείψεις στα ημιτελικά.

Σημειώσεις και στο @ampalofilosofos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ