ΣΤΗΛΕΣ

Πίεση και άξονας έκαναν την διαφορά για την Ισπανία

Πίεση και άξονας έκαναν την διαφορά για την Ισπανία
Μοράτα

Ο αναλυτής αγώνων ποδοσφαίρου, Δημήτρης Ξουρής, αναλύει την τακτική της Ισπανίας απέναντι στην Τουρκία που έφερε το εύκολο 3-0 υπέρ της "Φούρια Ρόχα" (φωτογραφίες).

Η Ισπανία πανηγυρίζει από χθες το βράδυ την πρόκριση της στους ‘’16’’ του Euro 2016. Με τους Ινιέστα , Φάμπρεγας να δημιουργούν και τους Μοράτα, Νολίτο να εκτελούν η «Φούρια Ρόχα» επικράτησε άνετα με 3-0 της Τουρκίας.

Α’ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ο κύριος Ντελ Μπόσκε χρησιμοποίησε σχηματισμό 1-4-3-3, ο οποίος στη φάση της άμυνας γινόταν 1-4-1-4-1, δημιουργώντας διπλή ζώνη και έχοντας τον Μπουσκέτς να κινείται πίσω από τους μεσοεπιθετικούς, κόβοντας με τις τοποθετήσεις του τις κάθετες μπάλες και γεμίζοντας το κενό ανάμεσα σε δύο ζώνες. Με τον Ντε Χέα κάτω από την εστία, στο δεξί άκρο της άμυνας τον Χουάνφραν και στο αριστερό τον Τζόρντι Άλμπα. Στο κέντρο της άμυνας τους Πικέ και Σέρχιο Ράμος. Σε ρόλο αμυντικού μέσου αγωνίστηκε ο Μπουσκέτς έχοντας μπροστά του ως επιθετικούς μέσους τους Ινιέστα και Φάμπρεγας. Οι Νολίτο, Σίλβα και Μοράτα ήταν οι τρεις μπροστά.

Πίεση και άξονας έκαναν την διαφορά για την Ισπανία

Στη φάση άμυνας το πρέσινγκ ξεκινούσε σχεδόν στα 2/3 του γηπέδου. Η πίεση που έβγαζε στην πρώτη ζώνη άμυνας ήταν πολύ καλή και δεν επέτρεπε στους τούρκους να περάσουν με αξιώσεις στο επιθετικό μισό.

Πίεση και άξονας έκαναν την διαφορά για την Ισπανία

Η πολύ καλή αμυντική λειτουργία που παρουσίασε η Ισπανία οφείλεται και στους 11 παίκτες της. Οι τρεις μέσοι Μπουσκέτς, Ινιέστα και Φάμπρεγας έκλειναν πολύ καλά τον κεντρικό άξονα παίζοντας πολύ κοντά μεταξύ τους και ιδιαίτερα ο Μπουσκέτς έδινε κάλυψη στον παίκτη που πίεζε την μπάλα διατηρώντας το αμυντικό βάθος. Οι δύο ακραίοι μεσοεπιθετικοί Νολίτο και Σίλβα επέστρεφαν να δώσουν αριθμητικό πλεονέκτημα στις πλευρές. Ακόμη, και ο Μοράτα σε πολλές περιπτώσεις επέστρεφε και αυτός να βοηθήσει.

Πίεση και άξονας έκαναν την διαφορά για την Ισπανία

Έκλεισαν πολύ καλά τον Αρντά Τουράν που αποτελεί και τον ποιοτικότερο ποδοσφαιριστή τους. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονταν και τρεις παίκτες κοντά του περιορίζοντας τη δράση του.

Πίεση και άξονας έκαναν την διαφορά για την Ισπανία

Κατά την αρνητική μετάβαση εφάρμοσαν άμεση πίεση στον κάτοχο της μπάλας και ταυτόχρονο μαρκάρισμα των κοντινών στηριγμάτων αμέσως μετά την απώλεια της μπάλας. Με στόχο την ελαχιστοποίηση του χώρου και χρόνου δράσης από τον κάτοχο της μπάλας και την μείωση των τακτικών επιλογών με παράλληλη πίεση δύο και τριών παικτών για την επανάκτηση της στο επιθετικό μισό.

Στη φάση της επίθεσης χαρακτηριστικά ήταν οι ταυτόχρονες προωθήσεις των δύο πλάγιων αμυντικών (Χουάνφραν και Τζόρτνι Άλμπα) σχεδόν σε ρόλο πλάγιων μεσοεπιθετικών για τη διατήρηση του επιθετικού πλάτους και οι κινήσεις των πλάγιων επιθετικών (Νολίτο και Σίλβα) για μεγάλα διαστήματα στον άξονα παίζοντας κοντά στον Μοράτα.

Πίεση και άξονας έκαναν την διαφορά για την Ισπανία

Οι Πικέ και Σέρχιο Ράμος ιδιαίτερα ικανοί με την μπάλα στα πόδια όπως φαίνεται και από τα πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχημένων μεταβιβάσεων που είχαν (94% και 96% αντίστοιχα) ξεκινούσαν το χτίσιμο της επίθεσης από πίσω με κοντινές και μεσαίες μεταβιβάσεις. Ο Μπουσκέτς ήταν ο παίκτης που αναλάμβανε να μεταφέρει την μπάλα από την αμυντική προς την μεσοεπιθετική γραμμή. Η παρουσία του Ινιέστα ήταν πολύ σημαντική και σε αυτό το παιχνίδι. Με την μπάλα να περνάει 96 φορές από τα πόδια του έδινε ρυθμό στο παιχνίδι των ισπανών. Το 45% των επιθέσεων για την Ισπανία εκδηλώθηκαν από τα αριστερά με τους Άλμπα, Νολίτο και Φάμπρεγας να εκμεταλλεύονται το γεγονός πως ο Τσαλχάνογλου είχε αργές επιστροφές. Από μία τέτοια περίπτωση στο 34’ η Ισπανία δημιούργησε υπεραριθμία δύο εναντίον ενός με τον Άλμπα να κάνει κίνηση overlapping στην πλάτη του Νολίτο και με σέντρα προς τον Μοράτα (κινήθηκε στην πλάτη του Τοπάλ) που με κεφαλιά άνοιξε το σκορ.

Πίεση και άξονας έκαναν την διαφορά για την Ισπανία

Τρία λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 37’ οι ισπανοί ξαναχτύπησαν, αυτή τη φορά από τον άξονα. Η κίνηση προς τα πίσω του Μοράτα (που πήρε μαζί του τον στόπερ Τοπάλ ) για να πάρει και να παίξει με μία επαφή πίσω πάσα στον Φάμπρεγας και η ταυτόχρονη διαγώνια κίνηση του Νολίτο στο Half-space (ημι-χώρο μεταξύ κεντρικού και ακραίου αμυντικού) για να υποδεχθεί τη μπάλα στο κενό χώρο στην πλάτη των αμυντικών που δεν είχαν αμυντικό βάθος ήταν η αφορμή να γίνει το 2-0.

Πίεση και άξονας έκαναν την διαφορά για την Ισπανία

Ο κύριος Τερίμ επέλεξε σχηματισμό 1-4-3-3 που στη φάση της άμυνας γινόταν 1-4-1-4-1, με τον Ινάν να αγωνίζεται ως «6άρι» πίσω από τους μεσοεπιθετικούς.

Πίεση και άξονας έκαναν την διαφορά για την Ισπανία

Οι Τούρκοι στη φάση της άμυνας ξεκινούσαν οργανωμένα την πίεση στην μπάλα στο μισό τους γήπεδο και στη δεύτερη φάση στο αμυντικό τους τρίτο.

Πίεση και άξονας έκαναν την διαφορά για την Ισπανία

Οι τοποθετήσεις των τριών μέσων και η πίεση που έβγαζαν στον κάτοχο της μπάλας δεν ήταν κατάλληλες να σταματήσουν τις κάθετες μεταβιβάσεις των ισπανών. Σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονταν στην ίδια ευθεία και δεν υπήρχε κάλυψη και αλληλοκάλυψη για να μην περάσουν κάθετες μεταβιβάσεις στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο ζώνες.

Πίεση και άξονας έκαναν την διαφορά για την Ισπανία

Δημιουργικά κυκλοφορήσουν καλά την μπάλα στο δικό τους μισό ωστόσο στη συνέχεια έχαναν εύκολα την μπάλα λόγω της πολύ καλής πίεσης των ισπανών. Ο Γιλμάζ δεν μπόρεσε να κρατήσει μπάλες και να βοηθήσει να βγει η ομάδα του ψηλά.

Β’ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ο κύριος Ντελ Μπόσκε ξεκίνησε χωρίς αλλαγές. Ο κύριος Τερίμ, έχοντας μείνει πίσω στο σκορ, πέρασε στα χαφ τον Νούρι Σαχίν που αντικατέστησε τον κακό στο α’ μέρος δεξιό ακραίο μεσοεπιθετικό Τσαλχάνογλου μετατοπίζοντας τον Τουφάν στα δεξιά.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη του 2 ημιχρόνου η Ισπανία κυκλοφόρησε γρήγορα και σωστά την μπάλα (21 πάσες πριν να μπει στα δίχτυα) στο επιθετικό μισό και με τον Ινιέστα να περνάει μία μαγική κάθετη πάσα προς τον Άλμπα που κινήθηκε διαγώνια στην πλάτη των αμυντικών και αυτός με τη σειρά του δίνει έτοιμο γκολ στον Μοράτα για το 3-0.

Πίεση και άξονας έκαναν την διαφορά για την Ισπανία

Από εκεί και πέρα έκανε διαχείριση του υπέρ της σκορ και δεν κυνήγησε το τέταρτο τέρμα. Η Τουρκία ακόμα και στο 3-0 δεν βγήκε να πιέσει ψηλά, συνέχισε να περιμένει τον αντίπαλο στο μισό γήπεδο.

Πίεση και άξονας έκαναν την διαφορά για την Ισπανία

Μετά το 62’ οι αλλαγές των Σαχάν αντί του Εζιακούπ και του Μαλί αντί του Ινάν έδωσαν «φρεσκάδα» και τρεξίματα στο χώρο του κέντρου, αύξησαν τα ποσοστά κατοχής της μπάλας για τους τούρκους (από 37% στο 1 ημίχρονο σε 48% στο 2 μέρος) χωρίς όμως να υπάρξουν και οι ανάλογες ευκαιρίες για να δημιουργήσουν ρήγματα στην ισπανική άμυνα.

ΣΥΝΟΨΗ

Ήταν από την αρχή πολύ δύσκολη η αποστολή των ποδοσφαιριστών της Τουρκίας. Η ομάδα του κ.Τερίμ σε καμία περίπτωση δεν έβγαλε το πάθος, την αγωνιστικότητα και την δύναμη που την διακρίνει. Αμυντικά δεν μπόρεσε να σταματήσει την ποιότητα των Ισπανών παικτών και επιθετικά, δεν μπόρεσε να κάνει αισθητή την παρουσία της στο παιχνίδι. Πλέον, ελπίζει σε νίκη την τελευταία αγωνιστική απέναντι στην αξιόμαχη Τσεχία για να φτάσει στην τρίτη θέση του ομίλου που οδηγεί στους ‘’16’’.

Η χθεσινή Ισπανία θύμισε την ομάδα που πρωταγωνίστησε στα δύο προηγούμενα Euro όπου στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αυτή η νίκη ανεβάζει πολύ και την ψυχολογία των παικτών για τη συνέχεια, καθώς μετά την εικόνα και την δύσκολη επικράτηση στη πρεμιέρα απέναντι στη Τσεχία δέχθηκαν έντονη κριτική. Οι Μοράτα και Νολίτο σκόραραν και με την εμφάνιση τους έδειξαν ικανοί να βοηθήσουν την ομάδα τους να φτάσει ψηλά. Ο Ινιέστα πραγματοποίησε μία ακόμη μεγάλη εμφάνιση και δείχνει πως βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα. Χωρίς άγχος και με το μυαλό στην επόμενη φάση πηγαίνουν να παίξουν απέναντι στους κροάτες το τελευταίο παιχνίδι του ομίλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ