ΣΤΗΛΕΣ

Η Πορτογαλία έκανε καλή διαχείριση

Η Πορτογαλία έκανε καλή διαχείριση

Ο αναλυτής αγώνων ποδοσφαίρου, Δημήτρης Ξουρής, εξηγεί μέσω του Sport24.gr πώς η Πορτογαλία "σκούπισε" την Ουαλία και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Euro 2016.

Με ηγέτη και σκόρερ τον αρχηγό της Κριστιάνο Ρονάλντο η Πορτογαλία επικράτησε της Ουαλίας με 2-0 και βρίσκεται από χθες βράδυ στο Τελικό της Κυριακής στο «Stade de France».

Α’ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ο κύριος Σάντος ξεκίνησε με σύστημα 1-4-4-2 με ρόμβο, χρησιμοποιώντας τους Ρονάλντο και Νάνι στην κορυφή της επίθεσης.

Η Πορτογαλία έκανε καλή διαχείριση

Στη φάση άμυνας παρουσίασε ένα συμπαγές σύνολο στον άξονα όπου με τους τέσσερις παίκτες στο χώρο αυτό είχε αριθμητικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου που είχε τοποθετημένους τρεις παίκτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να να γίνει πολύ δύσκολο για την ομάδα του κ.Κόουλμαν η εκδήλωση επιθέσεων από το κέντρο προς την εστία του Ρουί Πατρίσιο, οπότε επέλεγαν να αναπτυχθούν από τις πτέρυγες.

Η Πορτογαλία έκανε καλή διαχείριση

Οι γρήγορες μετακινήσεις κατά πλάτος των εσωτερικών μέσων Ρενάτο Σάντσες και Ζοάο Μάριο και το ντουμπλάρισμα που έδιναν στο μαρκάρισμα του ενός ακραίου μέσου δημιουργούσε αριθμητικό πλεονέκτημα για τους πορτογάλους (δύο εναντίον ενός) και με αυτόν τον τρόπο «μπλόκαραν» την επιθετική ανάπτυξη των ουαλών που οδηγούνταν σε πίσω πάσες.

Η Πορτογαλία έκανε καλή διαχείριση

Η άμυνα ξεκινούσε στο 1/2 μισό γήπεδο με όλους τους ποδοσφαιριστές να βρίσκονται πίσω από την μπάλα και να αμύνονται. Χαρακτηριστικό του πάθους και της θέλησης που έδειξαν οι ποδοσφαιριστές του κ.Σάντος είναι η οπισθωχώρηση των Νάνι και Ρονάλντο πολλές φορές μέχρι το αμυντικό τρίτο να βοηθήσουν και να αποσπάσουν την μπάλα από τον αντίπαλο. Οι γραμμές ήταν πολύ κοντά μεταξύ τους και πάντα δύο και τρεις παίκτες βρίσκονταν γύρω από τον κάτοχο της μπάλας.

Στη φάση της επίθεσης η ανάπτυξη γινόταν από πίσω με πολλές μικρές και μεσαίες μεταβιβάσεις με στόχο να φτάσει η μπάλα στις πτέρυγες, όπου με τις κινήσεις των εσωτερικών μέσων και τις προωθήσεις των μπακ, θα είχαν το πλεονέκτημα απέναντι στον έναν πλάγιο μέσο της Ουαλίας. Επιχειρούσαν αρκετές σέντρες από τα πλάγια με στόχο το κεφάλι του Ρονάλντο, ωστόσο οι σωστές τοποθετήσεις των Α.Γουίλιαμς και Κόλινς σε συνδιασμό με την μη διατήρηση του επιθετικού βάθους από τους φορ και του μέσου που εισχωρούσε από τη zone 2 (πηδούσαν στην ίδια ευθεία) στην εκμετάλλευση της σέντρας έκαναν ακίνδυνους τους πορτογάλους.

Η Πορτογαλία έκανε καλή διαχείριση

Τα στημένα με εκτελεστή από τον Ζοάο Μάριο με στόχο το δεύτερο δοκάρι δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ο κύριος Κόουλμαν χρησιμοποίησε σύστημα 1-3-5-2 ,που στη φάση της άμυνας γινόταν 1-5-3-2 με τους δύο ακραίους μέσους Γκάντερ (δεξιά) , Τέιλορ (αριστερά) να οπισθοχωρούν και να μετατρέπονται σε ακραίους αμυντικούς.

Η Πορτογαλία έκανε καλή διαχείριση

Στη φάση της άμυνας το πρέσσινγκ ξεκινούσε σε πρώτο χρόνο στο 1/2 γήπεδο και σε δεύτερο χρόνο στο 1/3 γύρω από την περιοχή του Χένεσεϊ. Έκλεισαν πολύ σωστά τους χώρους, οδήγησαν τον αντίπαλο σε πολλά λάθη στην τελική πάσα και ουσιαστικά δεν απειλήθηκαν παρά μόνο με σέντρες από τα πλάγια που ήταν εύκολη λεία να αποκρουστούν από τους αμυντικούς. Κατάφεραν να κερδίσουν το 72% των εναέριων μονομαχιών στο παιχνίδι.

Η Πορτογαλία έκανε καλή διαχείριση

Είχαν πολύ γρήγορο αμυντικό transition που είχε ως στόχο είτε την γρήγορη επιστροφή στις αρχικές θέσεις είτε να πραγματοποιήσουν κάποιο φάουλ τακτικής (σε μία τέτοια περίπτωση δέχθηκε την κίτρινη ο Άλεν στο 8’) για να μην εκδηλωθεί ο αιφνιδιασμός.

Στο δημιουργικό κομμάτι το χτίσιμο της επίθεσης ξεκινούσε με την μπάλα κάτω από τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Στο δικό τους 1/2 κυκλοφορούσαν την μπάλα δίχως πίεση από τον αντίπαλο , ωστόσο είχαν πρόβλημα να επιτεθούν απέναντι στην πολυπρόσωπη άμυνα των πορτογάλων. Συχνά, ο Μπέιλ επέστρεφε πολύ πίσω να βοηθήσει στην ανάπτυξη με τον Κίνγκ να κινείται κάθετα και να πατάει περιοχή ως κρυφός φορ.

Η Πορτογαλία έκανε καλή διαχείριση

Στο επιθετικό μισό επιχειρούσαν πολλές μακρινές μεταβιβάσεις με στόχο τον Ρόμπσον-Κάνου χωρίς όμως να υπάρχει σχέδιο για το ποιοι θα διεκδικήσουν το ριμπάουντ. Ο υψηλόσωμος φορ ήταν ακίνδυνος, κλείστηκε πολύ καλά από τους Φοντέ και Μπρούνο Άλβες και δέχθηκε την μπάλα μόλις 11 φορές στα 63’ που αγωνίστηκε. Ο Κίνγκ που αντικατέστησε τον τιμωρημένο Άαρον Ράμσεϊ δεν φάνηκε ιδιαίτερα κλεισμένος από τους μέσους της Πορτογαλίας.

Απείλησαν σε δύο περιπτώσεις με τον Μπέιλ, ύστερα από γρήγορη αντεπίθεση όπου με σόλο ενέργεια και σουτ έξω από την περιοχή απέκρουσε ο Ρουί Πατρίσιο και από κόρνερ όπου πάλι με σουτ από το ύψος του πέναλτι η μπάλα πέρασε έξω.

Οι δύο φορ Μπέιλ και Ρόμπσον-Κανού συνεργάστηκαν μόλις μία φορά(!) στο παιχνίδι πράγμα που φανερώνει το «μπλόκο» που τους έστησαν οι πορτογάλοι.

Β’ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ο κ.Κόουλμαν ξεκίνησε χωρίς αλλαγές. Από την άλλη πλευρά, ο κύριος Φερνάντο Σάντος άλλαξε το σχηματισμό σε 1-4-4-2 σε ευθεία. Η επιλογή αυτή έφερε καλύτερη κατανομή του χώρου και έκανε ακόμα πιο συμπαγές το σύνολο. Κατά συνέπεια προέκυψε και η εξοικοκονόμηση ενέργειας με λιγότερα τρεξίματα (έτρεξαν 4.362μ. λιγότερα σε σχέση με το πρώτο μέρος). Καταλυτική ήταν η παρουσία του Ντανίλο στον ανασταλτικό τομέα.

Η Πορτογαλία έκανε καλή διαχείριση

Στο 50’ η Πορτογαλία προηγήθηκε 1-0 με τέρμα που σημείωσε ο Ρονάλντο. Ο Ζοάο Μάριο εκτέλεσε το κόρνερ με πάσα προς τον Γκερέιρο και αυτός με το αριστερό πόδι έβγαλε σέντρα ακριβείας για το κεφάλι του φορ της Ρεάλ. Σε αυτή τη στατική φάση οι παίκτες της Ουαλίας μάρκαραν man-to-man με τον Τσέστερ (1,77μ.) να επιτηρεί τον ψηλότερο Ρονάλντο (1,85μ.).

Η Πορτογαλία έκανε καλή διαχείριση

Ο κ.Σάντος βλέποντας πως δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις σέντρες από τα πλάγια οι παίκτες του , έδωσε εντολή στον Ρονάλντο να τοποθετείται εκτός περιοχής για να διεκδικεί το επιθετικό ριμπάουντ. Στο 53’ σε μία τέτοια περίπτωση ο Ρονάλντο υποδέχθηκε την μπάλα ύστερα από απόκρουση του Τσέστερ και με το σουτ προς την εστία που επιχείρησε ο Νάνι ακούμπησε την μπάλα και την έστειλε στα δίχτυα για το 2-0.

Η Πορτογαλία έκανε καλή διαχείριση

Η Ουαλία στη συνέχεια δεν βρήκε χώρους και κατάφερε να απειλήσει μόνο με δύο μακρινά σουτ του Μπέιλ που δεν ανησύχησαν τον Τερματοφύλακα της Πορτογαλίας. Τα επιθετικά στημένα ήταν πολύ άσχημα εκτελεσμένα από τον Μπέιλ , αχρηστεύοντας έτσι ένα πλεονέκτημα που είχαν απέναντι στους αντιπάλους.

Οι αλλαγές του κ.Κόουλμαν δεν βοήθησαν στο να αλλάξει κάτι στο παιχνίδι. Ο κ.Σάντος άλλαξε πρόσωπα στο χώρο του κέντρου για να δώσει «φρεσκάδα» στην ομάδα του. Με το πάθος που έβγαζε στο κοουτσάρισμα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό δεν άφησε τους παίκτες του να εφησυχαστούν και είχαν την ευκαιρία να σημειώσουν και άλλα τέρματα καθώς έβρισκαν πολλούς κενούς χώρους στην αντεπίθεση.

ΣΥΝΟΨΗ

Στο πρώτο ημίχρονο οι δύο ομάδες επικεντρώθηκαν στο ανασταλτικό κομμάτι και στο περιορισμό του αντιπάλου. Η Πορτογαλία στάθηκε τυχερή καθώς σημείωσε δύο γρήγορα τέρματα πολύ νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο (50’,53’) εκμεταλλευόμενη τις στιγμές αδράνειας της αντίπαλης άμυνας. Στη συνέχεια διαχειρίστηκε σωστά το υπέρ της σκορ και με κλείσιμο των χώρων δεν απειλήθηκε.

Οι απουσίες των Ράμσεϊ στο χώρο του κέντρου και του Ντέιβις στην άμυνα ήταν καθοριστικές καθώς οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν να τους αντικαταστήσουν φάνηκαν κατώτεροι των προσδοκιών. Η ομάδα του κ.Κόουλμαν κατάφερε να φτάσει με την αξία της μέχρι εδώ και σίγουρα θεωρείται άκρως επιτυχημένη.

Η ομάδα του κ.Σάντος συνεχίζει αήττητη με τον άλλοτε τεχνικό της Εθνικής μας σε επίσημα παιχνίδια, και με το πάθος , την θέληση και το πείσμα που την διακρίνει πηγαίνει την Κυριακή στο Μεγάλο Τελικό με στόχο την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης μία κορυφή που της στέρησε η Ελλάδα 12 χρόνια πριν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ