ΣΤΗΛΕΣ

Η κούπα ήρθε από τον πάγκο

Η κούπα ήρθε από τον πάγκο

Ο Δημήτρης Ξουρής αναλύει τον τελικό του Euro 2016 ανάμεσα σε Γαλλία και Πορτογαλία και εξηγεί γιατί η κούπα ήρθε για τους Ίβηρες από τον... πάγκο. (PHOTOS).

Η Πορτογαλία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης για 1 φορά στην ιστορία της. Έπειτα από έναν συγκλονιστικό τελικό απέναντι στη διοργανώτρια Γαλλία, οι Ίβηρες πανηγύρισαν μια μεγάλη νίκη με 1-0 χάρη στο τέρμα που σημείωσε η «χρυσή» αλλαγή του Φερνάντο Σάντος ο Έντερ.

Α’ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ο κύριος Σάντος ξεκίνησε με σύστημα 1-4-4-2 σε σχήμα ρόμβου, με τους Ρονάλντο και Νανί στην κορυφή της επίθεσης.

Η κούπα ήρθε από τον πάγκο

Ο κύριος Ντεσάμπ χρησιμοποίησε σχηματισμό 1-4-4-1-1 , με τον Γκριεζμάν να κινείται περιφερειακά πίσω από τον φορ Ζιρού.

Η κούπα ήρθε από τον πάγκο

Οι Πορτογάλοι στη φάση της άμυνας ξεκινούσαν την πίεση στη μπάλα στο 1/2 μισό γήπεδο. Οι τέσσερις παίκτες του ρόμβου, αγωνίζονταν κοντά μεταξύ τους και έδιναν αριθμητικό πλεονέκτημα στον άξονα έναντι των αντιπάλων. Κλείνοντας την άμεση οδό προς την εστία ο αντίπαλος επέλεξε να οργανώσει την επίθεση του από τα άκρα. Από εκεί προήλθαν και όσες ευκαιρίες δημιούργησε η Γαλλία.

Η κούπα ήρθε από τον πάγκο

Με γρήγορες μετατοπίσεις κατά πλάτος των εσωτερικών μέσων Ζοάο Μάριο και Ρενάτο Σάντσες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν υπεραριθμία περιορίζοντας τους ιδιαίτερα επικίνδυνους ακραίους μεσοεπιθετικούς της Γαλλίας (Παγέτ και Σισοκό).

Ο ικανότατος στο ένας εναντίον ενός, Ντιμιτρί Παγέτ από τα αριστερά δεν βρήκε χώρους καθώς πάντα είχε δύο Πορτογάλους κοντά του. Ο Σισοκό αρκετά συχνά, έκλεινε προς τον άξονα να δημιουργήσει κενό χώρο στην δεξιά πλευρά για να τον εκμεταλλευτεί ο πλάγιος αμυντικός Σανιά που συχνά προωθούνταν.

Η κούπα ήρθε από τον πάγκο

Στο 8’ ο Ρονάλντο δέχθηκε ένα σκληρό μαρκάρισμα από τον Παγέτ το οποίο τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το παιχνίδι στο 25’. Ο κ.Σάντος έβαλε στη θέση του Πορτογάλου σταρ τον Κουαρέσμα, αλλάζοντας το σύστημα σε 1-4-3-3 που όταν αμύνονταν γινόταν 1-4-1-4-1, έχοντας στον άξονα τον Ουίλιαμ Καρβάλιο ως αμυντικό μέσο, τους Ρενάτο και Σίλβα ως επιθετικούς μέσους. Οι Κουαρέσμα (δεξιά), Ζοάο Μάριο (αριστερά) και ο Νάνι στην κορυφή της επίθεσης. Οι ακραίοι μεσοεπιθετικοί είχαν πολύ καλές επιστροφές, ενώ ο Ουίλιαμ Καρβάλιο μάρκαρε ασφυκτικά τον Γκριεζμάν και ήταν πολύ δυνατός στις προσωπικές μονομαχίες.

Η κούπα ήρθε από τον πάγκο

Δημιουργικά προσπάθησαν να επιτεθούν με την μπάλα κάτω. Οι Ουίλιαμ Καρβάλιο (92% ποσοστό στις εύστοχες μεταβιβάσεις) και Άντριεν Σίλβα γύριζαν πολύ πίσω να βοηθήσουν στην ανάπτυξη υποδέχοντας την μπάλα από τους στόπερ. Η κυκλοφορία της μπάλας είχε πολλές δυσκολίες και δεν ήταν ουσιαστική. Ο Νανί δεν κατάφερε να κρατήσει μπάλες παίζοντας με την πλάτη στην αντίπαλη εστία και να βγάλει την ομάδα του ψηλά με πολλούς παίκτες στο επιθετικό τρίτο. Απείλησαν σε τέσσερις περιπτώσεις με μακρινά σουτ που δεν προβλημάτισαν τον Λορίς.

Η κούπα ήρθε από τον πάγκο

Η ομάδα του κ.Ντεσάμπ ξεκινούσε την άμυνα της στα 2/3 του γηπέδου σε πρώτο χρόνο και στο 1/2 γήπεδο σε δεύτερο χρόνο. Κύριο μέλημα για τον γάλλο προπονητή ήταν το κλείσιμο των χώρων και η διαφύλαξη της εστίας. Με πολύ καλή συνοχή μεταξύ των γραμμών κατά την άμυνα είχαν μικρές αποστάσεις μεταξύ τους και δεν άφηναν κενά μεταξύ των τριών γραμμών της ομάδας. Επιπλέον, είχαν το πλεονέκτημα όταν κατακτούσαν την μπάλα να την διατηρήσουν και να βγουν με ασφάλεια μπροστά.

Κατά την αρνητική μετάβαση επέλεγαν την τακτική της καθυστέρησης και ανασυγκρότησης. Με πολύ γρήγορες επιστροφές είχαν ως άμεση προτεραιότητα την τοποθέτηση όσο των δυνατών περισσοτέρων παικτών πίσω από την γραμμή της μπάλας. Στη φάση της επίθεσης για την Γαλλία ο Πογκμπά είχε ρόλο συνδετικού κρίκου άμυνας και επίθεσης καθώς αναλάμβανε να υποδεχθεί την μπάλα από τους Ουμτιτί (32 φορές) και Κοσιελνί (18 φορές) για να την μεταφέρει στους μεσοεπιθετικούς.

Η κούπα ήρθε από τον πάγκο

Στην εκδήλωση της επίθεσης το 73% των περιπτώσεων έγινε από τις πτέρυγες. Οι ακραίοι αμυντικοί Σανιά και Εβρά πραγματοποιούσαν συχνές προωθήσεις (ταυτόχρονα). Επιχειρούσαν σέντρες από τα πλάγια με στόχο τον Ζιρού, αλλά αποκρούονταν από τους Πέπε και Φόντε. Ο Ρουί Πατρίσιο με τις καθοριστικές επεμβάσεις του κράτησε το μηδέν.

Β’ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν όπως τελείωσαν το πρώτο ημίχρονο. Στο 58’ ο κ.Ντεσάμπ αντικατέστησε τον Παγέτ, βάζοντας στη θέση του τον Κομάν. Η Γαλλία είχε στόχο να χτυπήσει την δεξιά πλευρά των πορτογάλων εκμεταλλευόμενη την ικανότητα του Κομάν στο ένας εναντίον ενός. Στο 66’ με μεταφορά της μπάλας στην αδύναμη πλευρά, από τον Πογκμπά προς τον ακραίο μεσοεπιθετικό της Μπάγερν, με αυτόν να πηγαίνει στο ένας με έναν με τον Σέντρικ και να βγάζει σέντρα προς τον Γκριεζμάν που με κεφαλιά έχασε μοναδική ευκαιρία να ανοίξει το σκορ.

Στο 75’ πάλι από τα αριστερά ο Κομάν έβγαλε τετ-α-τετ τον Ζιρού με τον Ρουί Πατρίσιο αλλά αυτός νικήθηκε από τον πορτογάλο γκολκίπερ. Αυτή ήταν και η μοναδική στιγμή που απείλησε ο Ζιρού στο παιχνίδι. Οι Πέπε και Φοντέ δεν επέτρεψαν στον φορ της Άρσεναλ να φανεί επικίνδυνος. Συνεργάστηκε μόνο δύο φορές με τον Γκριεζμάν και δέχθηκε την μπάλα σε 15 μόλις περιπτώσεις από τους συμπαίκτες του. Αντικαταστήθηκε από τον Ζινιάκ στο 78’.

Η κούπα ήρθε από τον πάγκο

Στο 79’ ο κύριος Σάντος έβαλε στο παιχνίδι τον Έντερ αντί του Ρενάτο. Ο Νανί μετατοπίστηκε στο δεξί άκρο της επίθεσης , ο Κουαρέσμα στο αριστερό και ο Έντερ πήγε στην κορυφή. Η αλλαγή αυτή , έμελλε να αλλάξει τη ροή του αγώνα.

Η κούπα ήρθε από τον πάγκο

Στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας του παιχνιδιού, το δοκάρι σταμάτησε τον Ζινιάκ, μη επιτρέποντας του να γράψει το 1-0.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Η είσοδος του Έντερ σε συνδιασμό με τις ανάσες που έδωσε ο Μοουτίνιο ( είχε περάσει στο 66’ στη θέση του Σίλβα ) στο χώρο του κέντρου, έκαναν πιο επιθετική την Πορτογαλία. Ο υψηλόσωμος φορ της Λιλ, ήταν πολύ κινητικός και δημιούργησε προβλήματα στους κεντρικούς αμυντικούς Ουμτιτί και Κοσιελνί αναγκάζοντας τους να υποπέσουν σε πέντε φάουλ πάνω του και να δεχθούν αμφότεροι κίτρινη κάρτα. Στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης και συγκεκριμένα στο 109’, η Πορτογαλία άνοιξε το σκορ με τον Έντερ.

Η κατοχή της μπάλας ήταν για τους Πορτογάλους, με τους παίκτες των δύο ομάδων να έχουν ισαριθμία στην πλευρά. Η πίεση στον κάτοχο της μπάλας ήταν μέτρια δίνοντας την ευκαιρία στους Καρβάλιο, Μοουτίνιο και Κουαρέσμα να συνεργαστούν. Η μπάλα έφτασε στον Μοουτίνιο που αυτός με την σειρά του πέρασε κάθετη πάσα προς τον Έντερ. Ο φορ της Πορτογαλίας υποδέχθηκε την μπάλα έχοντας κολλημένο στην πλάτη του τον Κοσιελνί.

Η κούπα ήρθε από τον πάγκο

Κατάφερε να κρατήσει την κατοχή της,να κλείσει προς τον άξονα και να ξεφύγει από το στενό μαρκάρισμα του αμυντικού της Γαλλίας. Στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενος το γεγονός πως ο Ουμτιτί δεν έπεσε στη μπάλα ,δίνοντας του χώρο, σούταρε και πραγματοποίησε το 1-0.

Η κούπα ήρθε από τον πάγκο

Στα επόμενα λεπτά η Πορτογαλία αμύνθηκε σωστά περιμένοντας στο μισό γήπεδο και κράτησε το υπέρ της σκορ.

ΣΥΝΟΨΗ

Ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι με άγρια ομορφιά και τεράστιο ενδιαφέρον και στα 120 λεπτά που κράτησε. Οι δύο ομάδες έπαιξαν με πρωταρχικό στόχο να μην δεχθούν τέρμα. Η Γαλλία είχε σημαντικές ευκαιρίες να προηγηθεί αλλά βρήκε απέναντί της τον εκπληκτικό Ρουί Πατρίσιο που με τις επεμβάσεις του κράτησε το μηδέν. Η ομάδα του κ. Σάντος στάθηκε άτυχη καθώς έχασε πολύ νωρίς το μεγάλο της αστέρι, τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Το γεγονός αυτό, έδωσε όμως ώθηση στους παίκτες να αγωνιστούν και για τον αρχηγό τους. Με εξαιρετικό κοουτσάρισμα και ιδιαίτερη διαχείριση ο άλλοτε τεχνικός της Εθνικής μας, με τις αλλαγές του έδωσε «φρεσκάδα» και πιο επιθετικό πνεύμα στην ομάδα. Η Πορτογαλία έπαιξε με αυτοπεποίθηση, πάθος και πίστη σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Πήρε μια δίκαιη νίκη απέναντι σε μία πολύ μεγάλη ομάδα.

Συγχαρητήρια στον κύριο Φερνάντο Σάντος και στους παίκτες του για την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης.

Δημήτρης Ξουρής

Αναλυτής αγώνων Ποδοσφαίρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ