ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ, ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ

OΦαν ντερ Σαρ ακόμα ψάχνει τον Μπάτζιο

Brescia soccer star Roberto Baggio reacts after scoring during the Italian first division soccer match between Parma and Brescia at the Tardini stadium in Parma, Italy, Sunday, March 14, 2004. Baggio scored his 200th goal. (AP Photo/Marco Vasini)
Brescia soccer star Roberto Baggio reacts after scoring during the Italian first division soccer match between Parma and Brescia at the Tardini stadium in Parma, Italy, Sunday, March 14, 2004. Baggio scored his 200th goal. (AP Photo/Marco Vasini) ASSOCIATED PRESS

Οι μέρες περνάνε δύσκολα ή πιο σωστά ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΑ αργά όταν κοιτάς μονίμως τους τέσσερις τοίχους ενός διαμερίσματος, αλλά πάλι καλά που υπάρχουν τα ίντερνετς.

Αυτά τα υπέροχα μαγικά ίντερνετς που μας χαρίζουν άπειρους τρόπους να σκοτώσουμε την ώρα μας, να τήνε βάλουμε στα έντεκα μέτρα και να την εκτελέσουμε, μέχρι να τελειώσει η μια μέρα και να μείνουμε με την ελπίδα ότι η επόμενη θα είναι κάπως καλύτερη.

Εντάξει, μετά έρχεται η επόμενη και είναι ΑΚΡΙΒΩΣ σαν την προηγούμενη αλλά τι να κάνουμε, εμείς τουλάχιστον προσπαθήσαμε.

Στο πλαίσιο αυτής της λαμπρής προσπάθεια εκτέλεσης του χρόνου μου, τις προάλλες έπεσα πάνω σε ένα θαυμάσιο youtube-ικό κλικ που με γύρισε αρκετά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στο 2001.

Το ημερολόγιο, για να είμαστε πιο ακριβείς, γράφει Απρίλιος του 2001 και η Μπρέσια αντιμετωπίζει την Γιουβέντους στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Ιταλίας. Δεν ξέρω αν θυμάστε τι σημαίνει πρωτάθλημα και ποδόσφαιρο, αλλά ναι, παλιά που δεν είχαν κορονοτέτοιους τα είχαν και τα δύο αυτά σε αφθονία.

Απρίλιος του 2001 το λοιπόν και η Μπρέσια του Ρομπέρτο Μπάτζιο και του Αντρέα Πίρλο, αντιμετωπίζει την Γιουβέντους του Έντβιν Φαν ντερ Σαρ. Φυσικά υπήρχαν και άλλοι σημαντικοί παίκτες και στις δύο ομάδες, αλλά για τις ανάγκες της σημερινής στήλης κρατάμε μόνο τους πρωταγωνιστές της φάσης με την οποία θα ασχοληθούμε.

Σε περίπτωση που κάποιοι το έχουν ξεχάσει, ή δεν τον έχουν προλάβει καν, το 2001 ο Ρομπέρτο Μπάτζιο θεωρείται πλέον ένας παίκτης στην δύση της καριέρας του. Η Μπρέσια θα αποτελούσε ούτως ή άλλως τον τελευταίο σταθμό της πλούσιας παικτικής του πορείας (η οποία ολοκληρώθηκε το 2004), αλλά αυτό δεν σήμαινε πως ο θαυματουργός Ιταλός πήγε εκεί για να κολλήσει ένσημα. Το αντίθετο κιόλα.

Στην Μπρέσια έκανε παπάδες που λένε, μοίρασε ασίστ και έγραψε τεμάχια και σε κάθε περίπτωση έκανε πολλά περισσότερα από όσα όφειλε να κάνει ένας παίκτης στην δύση της καριέρας του.

Η συγκεκριμένη φάση που εξετάζουμε σήμερα όμως είναι τόσο ξεκάθαρα "Ρομπέρτο Μπάτζιο" που φαντάζεσαι ότι στο μυαλό του έλεγε "καλά, χάρη σας κάνω που παίζω ακόμα, αλλά επειδή είστε καλά παιδιά, πάρτε και αυτό το ποδοσφαιρικό δωράκι μπας και μάθετε μπάλα και ξεστραβωθείτε".

Βρισκόμαστε στο 42λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου, η γηπεδούχος Γιουβέντους προηγείται με 1-0 και ο Αντρέα Πίρλο (ναι, ο γνωστός), παίρνει την μπάλα λίγα μέτρα πιο πίσω από την σέντρα. Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι δεν σνομπάρουμε για κανέναν λόγο την ΜΑΓΙΚΗ μπαλιά του Πίρλο, αλλά σήμερα είπαμε να συγκεντρωθούμε στον Ρομπέρτο.

Συγγνώμη κιόλας ε. Για την ιστορία βέβαια, λέμε ότι ο Αντρικός είναι εδώ ένα ταλαντούχο αλλά άγουρο ακόμα νεαρούδι, που δεν έχει κάνει το μεγάλο του ξεπέταγμα, έστω και αν η σχέση με την μπάλα δεν κρύβεται.

Φεύγει λοιπόν η βαθιά μπαλιά ακριβείας από το μαγικό πόδι του Αντρίκου, με μοναδικό στόχο τον Ρομπέρτο ο οποίο έχει ήδη κάνει κίνηση στην πλάτη της άμυνας της Γιουβέντους.

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ αρχίζει το γλένδι. Διότι μέχρι εκείνο το σημείο δεν βλέπουμε κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Ναι, ο Πίρλο κάνει μια υπέροχη μπαλιά, αλλά τέτοιου είδους μπαλιές όλο και έχουμε ξαναδεί, αφήστε που ακόμα και στην περίπτωση ενός τόσο «γλυκού» χτυπήματος της μπάλας, ο επιθετικός έχει πολύ δουλειά ακόμα για να την κάνει κάτι καλό.

Ο Ρομπέρτο όμως είναι μια κατηγορία μονάχος του. Βλέπει το σφαιρίδιο να του έρχεται και χωρίς να χύσει ΣΤΑΓΟΝΑ ιδρώτα την ΣΚΟΤΩΝΕΙ με ένα άγγιγμα και ταυτόχρονα την βγάζει και λίγο πλάγια του επερχόμενου Φαν ντερ Σαρ, κερδίζοντας μερικά μέτρα και σκοράροντας σε άδεια εστία.

Το ότι αυτό συμβαίνει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα σε αναγκάζει να δεις την φάση ξανά και ξανά, μόνο και μόνο για να απολαύσεις ΚΑΘΕ της λεπτομέρεια.

Το πόσο ΑΝΕΤΑ κάνει τα πάντα ο Μπάτζιο, λες και έχει συνεννοηθεί με τη μπάλα από πριν, το πόσο ΦΥΣΙΚΗ σε όλα της φαίνεται μια κίνηση που άλλοι επιθετικοί θα ήθελαν 300 προσπάθειες για να καταφέρουν και φυσικά το απόλυτο κερασάκι στην τούρτα, το πόσο «γκρεμίζει» αυτή η κίνηση του Μπάτζιο τον Φαν ντερ Σαρ.

Διότι δεν μιλάμε για κάποιον τυχαίο τερματοφύλακα, για κάποιο αμούστακο αγόρι χωρίς παραστάσεις. Μιλάμε για ένα γίγαντα του γκολκήπινγκ, ένα σημείο αναφοράς στην σύγχρονη πορεία της τέχνης του τερματοφύλακα, που όμως μπροστά στην τέχνη του εκνευριστικά προικισμένου βετεράνου καταρρέει.

Με το «σκότωμα» της μπάλας και την αλλαγή κατεύθυνσης του Μπάτζιο, ο Ολλανδός προσπαθεί να ακολουθήσει, αλλά τα ποδάρια του έχουν ήδη χάσει επαφή με το μυαλό και το υπόλοιπο σώμα του. Ο Φαν ντερ Σαρ σκοντάφτει, πέφτει, εκτίθεται όπως και τόσοι άλλοι τερματοφύλακες και αμυντικοί που βρέθηκαν μπροστά στον Ιταλό και μένει να σκέφτεται ότι κάποια στιγμή, θα τονε βρει τον κερατά τον Ιταλό και θα του ζητήσει τα ρέστα.

Ο Μπάτζιο εντωμεταξύ, έχει ήδη φτάσει κοντά στο σημαιάκι του κόρνερ πανηγυρίζοντας, αρχικά με τον μέγα πορτιέρη-επιθετικό Ντάριο Χούμπνερ και μετά με την υπόλοιπη ομάδα της Μπρέσια.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ και μετά νιώστε και λίγο άσχημα για τον Ολλανδό:

Αυτό ακριβώς, ΤΙΠΟΤΑΛΛΟ.

Photo credits: AP Images

TAGS ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ, ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ