ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Τα πέντε κριτήρια που πληροί ο Ράντονιτς για τον Παναθηναϊκό

EUROLEAGUE 2021-2022 /  -   (  / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2021-2022 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ντέγιαν Ράντοβιτς είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού και ο Βασίλης Σκουντής ξεψαχνίζει τα κριτήρια της επιλογής του.

"Alea jacta est" όπως είπε και ο Ιούλιος Καίσαρ, όταν διέβη τον Ρουβίκωνα… Σε απλά ελληνικά, τούτο σημαίνει πως ο κύβος ερρίφθη! Ερρίφθη λοιπόν ο κύβος του πράσινου πάγκου, στον οποίο θα καθίσει ο Ντέγιαν Ράντοβιτς, με την προσδοκία της ομάδας και του ιδίου να δουν τη σχέση τους να μακροημερεύει…

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη επί ημερών Ζέλικο Ομπράντοβιτς (1999-2013), άντε και λίγο με τον Τσάβι Πασκουάλ, ο Παναθηναϊκός δεν φημίζεται πλέον για τέτοιες συνεργασίες μακράς πνοής, οπότε από μόνη της η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα ένθεν και ένθεν.

Πάμε παρακάτω, λοιπόν…

Ο Πεδουλάκης σε ατμόσφαιρα ΝΒΑ!

Παρακάτω βρίσκονται οι λόγοι για τους οποίους οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης σημάδεψαν εν αρχή, προσκάλεσαν στην Αθήνα για συνέντευξη και εντέλει επέλεξαν και έδωσαν τα χέρια με τον Μαυροβούνιο προπονητή…

Χθες, ο Αργύρης Πεδουλάκης βίωσε για πρώτη φορά στην καριέρα του την εμπειρία ενός general manager του ΝΒΑ, εκεί όπου οι συνεντεύξεις με τους υποψήφιους προπονητές αποτελούν μέρος της ρουτίνας των οργανισμών.

Πάλι καλά που ο πρώην παίκτης, τρις προπονητής και νυν τεχνικός διευθυντής των Πρασίνων δεν χρειάστηκε να περάσει από συνέντευξη καμιά δεκαπενταριά προπονητές, όπως συνέβη με τους Γιούτα Τζαζ, προτού δώσουν το χρίσμα στον Γουίλ Χάρντι για να διαδεχθεί τον Κουίν Σνάιντερ!

Ανεξαρτήτως της ονοματολογίας και της δελφινολογίας, στον Πεδουλάκη έφτανε και περίσσευε η χθεσινή κουβέντα με τον πρώην προπονητή δυο ομάδων της Ευρωλίγκας…

Η Ευρωλίγκα και οι προσλαμβάνουσες

Τον αποκαλώ τοιουτοτρόπως διότι η πρότερη θητεία και η τριβή του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση με τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου και την Μπάγερν Μονάχου υπήρξε ο ένας από τους πέντε βασικούς άξονες που είχε θέσει ο Παναθηναϊκός και τους πληροί ο Ράντονιτς.

Απ’ ότι (όχι απλώς ψυχανεμίζομαι, αλλά) επιβεβαίωσα από 'δω κι από 'κει, οι Πράσινοι είχαν σχηματίσει ήδη πολύ καλή εικόνα και θετικές προσλαμβάνουσες για το ποιόν του 52χρονου προπονητή και προϊούσης της χθεσινής κουβέντας τις επιβεβαίωσαν και τις εμπλούτισαν έτι περαιτέρω.

Τα πέντε προαπαιτούμενα

Στην επόμενη ημέρα του (μετά τον Δημήτρη Πρίφτη και τον Γιώργο Βόβορα) ο Παναθηναϊκός αναζητούσε έναν προπονητή που θα εκπλήρωνε πέντε βασικά προαπαιτούμενα.

Ποια είναι αυτά;

Η εμπειρία στην Ευρωλίγκα, το υψηλό κίνητρο, οι προπονητικές αρχές, η τεχνογνωσία και η εργατικότητα.

Ένα πουλάκι μου είπε ότι στα περισσότερα από αυτά ο Ράντονιτς υπερκάλυψε τις προϋποθέσεις που έβαζε ο Παναθηναϊκός οπότε η συμφωνία προέκυψε αβίαστα και χωρίς επιφυλάξεις, αμφιβολίες και δεύτερες σκέψεις.

Δεν είναι μπουκωμένος

Όταν ο Πεδουλάκης συναντήθηκε με τον Ράντονιτς ήξερε περί τίνος επρόκειτο: στον… μικρόκοσμο του μπάσκετ, ο λεγάμενος ο οποίος συν τοις άλλοις προέρχεται από μια μεγάλη μπασκετική σχολή, έχει ταυτοποιηθεί ως ένας προπονητής που έχει και επιβάλλει στις ομάδες του αγωνιστικές και εξωαγωνιστικές αρχές, είναι δουλευταράς, διαθέτει το κίνητρο της επιτυχίας και δεν νιώθει κορεσμένος στην καθημερινότητα του.

Δεν είναι μπουκωμένος, που λέμε…

Η συζήτηση που εκτυλίχθηκε χθες επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας τα όσα γνώριζε ο Πεδουλάκης, ο οποίος τον έχει αντιμετωπίσει κιόλας στην Ευρωλίγκα και στο επόμενο κλικ ο Ράντονιτς απαθανατιζόταν μπροστά τις φωτογραφικές κάμερες βάζοντας την τζίφρα του στο συμβόλαιο και ποζάροντας ως ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού.

Τα υπόλοιπα, όπως συνηθίζω να λέω και να γράφω, θα τα βρει η υπηρεσία!

Η απουσία των διεθνών και το ρολάρισμα

Α, να μην το ξεχάσω: ένα μέρος της κουβέντας αναλώθηκε και πολύ φυσιολογικά στο πώς θα ρολάρει η ομάδα, λόγω της απουσίας των παικτών οι οποίοι θα συμμετάσχουν με την Εθνική ομάδα στο Eurobasket και θα είναι απόντες από το πράσινο γίγνεσθαι στην προετοιμασία.

Επίσης συζητήθηκε το πώς ο Παναθηναϊκός θα προσαρμοσθεί στον τρόπο λειτουργίας και στο modus operandi του Ράντοβιτς, με στόχο να παρουσιάζει βελτίωση, να προοδεύει και να αναβαθμίζει την εικόνα του προϊούσης της σεζόν.

Η περίοδος χάριτος του Αργύρη και το γάργαρο νερό του Τζόνσον

Αυτό, παρεμπιπτόντως, είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει τον Παναθηναϊκό και το οποίο χαντάκωσε τον Πεδουλάκη στην τελευταία θητεία του στον πάγκο.

Το καλοκαίρι του 2019 ο νυν τεχνικός σύμβουλος είχε οριοθετήσει μια (μεταβατική) περίοδο τριών -τεσσάρων μηνών για να δείξει η ομάδα το αληθινό πρόσωπο της.

Έβαλε και τους παίκτες του σε αυτό το τριπάκι, μάλιστα σε μια συνέντευξη του στην εκπομπή Pick N’ Roll της Cosmote TV ο Γουέσλι Τζόνσον υπερθεμάτισε την δεδηλωμένη περίοδο χάριτος με μια αλληγορική και πολύ γλαφυρή ατάκα…

"Όταν βρούμε τον ρυθμό μας, τότε θα παρουσιάσουμε ένα ποίημα και το παιχνίδι μας θα τρέχει σαν γάργαρο νερό"!

Ωραία δήλωση, άσχημη τύχη: στις 15 Νοεμβρίου μετά την εντός έδρας ήττα από την Άλμπα στη δεύτερη παράταση και τον αποκλεισμό από τον Προμηθέα στο Κύπελλο Ελλάδος, το σκηνικό ανατράπηκε άρδην…

Το αποτέλεσμα;

Ο μεν Πεδουλάκης έχασε τη δουλειά του προτού προλάβει να δει τι θα συνέβαινε στους τρεις με τέσσερις μήνες, ο δε Τζόνσον δεν τραγούδησε ποτέ το ποίημα, ούτε ξεδίψασε πίνοντας το γάργαρο νερό!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN BASKET LEAGUE EUROLEAGUE ΝΤΕΓΙΑΝ ΡΑΝΤΟΝΙΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ