THE SPORTS ECONOMIST

Ολυμπιακός: Υπόθεση Μπρούμα

Ο Μπρούμα με τη φανέλα του Ολυμπιακού
Ο Μπρούμα με τη φανέλα του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Ποια τα δεδομένα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ως προς τις πιθανότητες παραμονής του Πορτογάλου εξτρέμ, Μπρούμα στον Ολυμπιακό και την επόμενη σεζόν (και τον τρόπο που αυτή θα επιδιωχθεί).

Το φθινόπωρο, στο φινάλε της τότε μεταγραφικής περιόδου, ο Μπρούμα αποτέλεσε ουσιαστικά… μονοκούκι την επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς για την ενίσχυση στα άκρα της επίθεσης Ολυμπιακού.

Ο δανεισμός του Πορτογάλου από την Αϊντχόφεν κρίνεται αποδοτικός και (συνολικά) ωφέλιμος για τους «ερυθρόλευκους», που πλέον αναζητώντας εκ νέου τουλάχιστον έναν εξτρέμ διαφοράς εν όψει της νέας σεζόν καλούνται να αποφασίσουν πως θα κινηθούν αν θέλουν να κρατήσουν, με πλέον συμφέροντες όρους, τον Πορτογάλο στο ρόστερ τους. Το SPORT 24 λοιπόν, αναλύει τα δεδομένα.

ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ

Με δεδομένο ότι ο Μπρούμα δεν ανήκει στον Ολυμπιακό, θέλει έναν τουλάχιστον εξτρέμ διαφοράς για την επόμενη σεζόν. Ο συμπατριώτης του, κάνει στον Πορτογάλο τεχνικό. Αυτός ήταν άλλωστε που τον πρόκρινε – και με διαφορά – από τις διαθέσιμες επιλογές που υπήρχαν τότε – στο φινάλε της φθινοπωρινής μεταγραφικής περιόδου. Και είναι και ικανοποιημένος από την παρουσία του, την τακτική του συνέπεια, την προσαρμοστικότητα και τη συνολική του στάση.

Φυσικά, ο Μαρτίνς επίσης μπαίνει στη λογική της τιμολόγησης. Τα προβλεπόμενα λοιπόν χρήματα που βάσει buy out απαιτούνται (6 εκατ.) για την αγορά του Μπρούμα, αλλά και το συμβόλαιο που αυτός έχει στην PSV (κοντά στο 1,9 εκατ. ευρώ) είναι χρήματα που ούτε ο Πορτογάλος προπονητής θεωρεί πως βάσει της σεζόν που τελειώνει αξίζει να δοθούν τη δεδομένη στιγμή για τον Μπρούμα και πως θα ήταν προτιμότερο να αναζητηθεί εναλλακτικός τρόπος για να διατηρηθεί στο ρόστερ του Ολυμπιακού.

ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Να ικανοποιήσει την επιθυμία του προπονητή, αποκτώντας δηλαδή έναν τουλάχιστον εξτρέμ διαφοράς. Το πρόσημο της συνολικής παρουσίας του Μπρούμα είναι θετικό, όχι όμως τόσο ώστε να μπουν οι "ερυθρόλευκοι" σε διαδικασία αγοράς του βάσει της φθινοπωρινής συμφωνίας. Συμφωνία εξαιρετική για τον σύλλογο, αφού προέβλεπε την πληρωμή των 2/3 του συμβολαίου του Πορτογάλου με την PSV (1,2 εκατ. ευρώ δηλαδή).

Με αυτό κατά νου, μια προσπάθεια παράτασης του δανεισμού του Μπρούμα μοιάζει η πλέον προφανής επιλογή για τους πρωταθλητές, οι οποίοι, σε δεύτερο επίπεδο (και ανάλογα και τις άλλες επιλογές που θα προκύψουν για τα άκρα της επίθεσης, αλλά και τη ζέση του Μαρτίνς) ίσως επιδιώξουν να μπουν σε διαδικασία παζαριού για ένα καλύτερο αντίτιμο με την PSV, με σκοπό να ρίξουν την τιμή από τα 6 εκατομμύρια ακόμη και στα μισά (ή έστω λίγο περισσότερο).

ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΜΠΡΟΥΜΑ

Δεν το κρύβει ο Πορτογάλος. Είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την παραμονή του στον Ολυμπιακό και στην Αθήνα και πρόσφατα μάλιστα δημοσιοποίησε το πόσο αρμονικά συνεργάστηκε με τον Μαρτίνς. Εννοείται λοιπόν πως θα ήθελε να παραμείνει. Εννοείται όμως επίσης πως είναι και επαγγελματίας. Εχει δύο ακόμη χρόνια συμβόλαιο με την PSV, εξασφαλισμένα δηλαδή 3,8 εκατ. ευρώ.

Οσο περνάει από το χέρι του και εφόσον υλοποιηθεί η σχετική πρόθεση εκ μέρους του Ολυμπιακού, θα βάλει… πλάτη για την επίτευξη ενός νέου deal. Τώρα το πόσο είναι διατεθειμένος να δεχτεί να του… κοστίσει αυτή η «πλάτη», είναι κάτι που μόνο ο ίδιος το γνωρίζει και φυσικά έχει και σχέση και με την αγορά και το κατά πόσον δηλαδή ο Ολυμπιακός θα αποτελεί τη μοναδική επιλογή τόσο για τον ίδιο όσο και για την PSV.

ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η PSV

Δεν πρέπει να λησμονείται πως ο Μπρούμα, συμπεριλαμβανόμενων των μπόνους που καταβλήθηκαν για την αγορά του, αποτελεί την ακριβότερη προσθήκη της ιστορίας του ολλανδικού συλλόγου. Και επίσης, έναν από τους πλέον ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές του club. Στο Αϊντχόβεν ο Μπρούμα δεν έπιασε, μοιραία λοιπόν από πέρυσι, η PSV αναζητά να πάρει πίσω ό,τι περισσότερο μπορεί από την πανάκριβη επένδυση που έκανε το καλοκαίρι του 2019.

Σαφές ότι επιθυμεί λοιπόν την όσο το δυνατόν επικερδέστερη πώληση του Μπρούμα, σαφέστερο ότι ούτε πέρυσι (προφανώς) ούτε και μέχρι στιγμής έχει κάτι στα χέρια της. Γνωρίζουν πάντως οι άνθρωποί της, ότι πρόκειται για προβεβλημένο Πορτογάλο ποδοσφαιριστή, σε καλή ηλικία, με εκπροσώπηση που ανοίγει πόρτες στο διεθνές στερέωμα, ωστόσο είναι δεδομένο ότι δεν γίνεται να βασιστούν εκεί. Ειδικά μάλιστα αν δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (αν δηλαδή τερματίσουν στην 3η θέση της Eredivisie).

Από τον Ολυμπιακό, μέχρι και… χτες, δεν είχαν καμία απολύτως ενημέρωση για χρήση του buy out. Δεν συζητάνε τη δεδομένη (δεν είναι προς το τακτικό τους όφελος τόσο νωρίς) κάτι διαφορετικό από την υλοποίηση της φθινοπωρινής συμφωνίας, αυτό όμως όσο περνάει ο καιρός και αναλόγως την ανταπόκριση που (δεν) θα υπάρχει από την αγορά και την προσπάθεια πώλησης του Πορτογάλου, αλλά φυσικά και την επιθυμία και του ίδιου – το συμβόλαιο του οποίου θέλουν να βγάλουν από το μισθολόγιο του club – λογικά το νερό στο κρασί τους σε οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση, θα αυξάνεται.

Συμπερασματικά: Μαρτίνς, Ολυμπιακός και Μπρούμα θα ήθελαν τη συνέχεια της συνεργασίας. Ολυμπιακός και Μαρτίνς όχι με τους όρους που προβλέπονται στην φθινοπωρινή συμφωνία. Ο Μπρούμα είναι εξασφαλισμένος οικονομικά βάσει του συμβολαίου που "τρέχει" στην PSV, οπότε αναλόγως θα πρέπει να εκτιμάται η όποια πίεση μπορεί (και αν) να ασκήσει σε μια πιθανή διαπραγμάτευση των εμπλεκόμενων πλευρών για νέα συμφωνία.

Και τέλος, η PSV θέλει την πώληση του Μπρούμα, αυτήν και θα αναζητήσει, δεν θα δεχτεί – αρχικά τουλάχιστον – κάτι διαφορετικό από ότι προβλέπεται στο φθινοπωρινό deal δανεισμού, αλλά δεδομένα τα περιθώρια ελιγμών θα στενεύουν όσο περνάει ο καιρός. Το ερώτημα είναι πόσο χρόνο θέλει/μπορεί/διατίθεται να δώσει ο Ολυμπιακός ώστε να πετύχει την PSV σε κατάσταση που θα δεχτεί να συζητήσει ένα deal που οι "ερυθρόλευκοι" θα θεωρούν ως το πλέον συμφέρον.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ