ΣΤΗΛΕΣ

O Γιόσου Σαριέγκι στο Sport24.gr

O Γιόσου Σαριέγκι στο Sport24.gr
INTIME SPORTS

Διαβάστε τις δηλώσεις του Γιόσου Σαριέγκι στο Sport24.gr για τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο Βάσκος εξηγεί που “σκάλωναν” οι “πράσινοι” στην πενταετία που αγωνίστηκε, δεν ξεχνάει την διαιτησία του Καλόπουλου, αναφέρεται στις φωτοβολίδες που έσκαγαν σε απόσταση αναπνοής ενώ δίνει τις συμβουλές του για το πως θα μπορέσει Παναθηναϊκός να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Οι Βάσκοι φημίζονται για τον δυναμισμό τους, την περηφάνια τους, το φιλελεύθερο πνεύμα τους αλλά και τα σταράτα λόγια τους.

Ο γεννημένος στο Λαθκάο, Γιοσού Σαριέγκι ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων του ποδοσφαίρου που δεν μάσησαν ποτέ τα λόγια τους.

Ακόμη και στην πλέον τετριμμένη δημοσιογραφική ερώτηση θα απαντήσει όπως επιβάλει η συνείδηση του, αποφεύγοντας τα κλισέ και την διπλωματία.

Ο 34χρονος παλαίμαχος πλέον στόπερ έφαγε με το κουτάλι στην πενταετία που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό τα ντέρμπι απέναντι στον Ολυμπιακό.

Ως εκ τούτου δικαιούται με το παραπάνω να καταθέσει την άποψη του για όσα έζησε στην Ελλάδα.

Το πάθος, η αυταπάρνηση και η συνέπεια χαρακτήριζε το παιχνίδι του Σαριέγκι, που αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2007, έχοντας πραγματοποιήσει καριέρα στην Πριμέρα Ντιβιζιόν με τις Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ντεπορτίβο Αλαβές.

Η καλύτερη σεζόν του ήταν την σεζόν 2006-07 όπου αποτελούσε τον στυλοβάτη της άμυνα των «λιονταριών» του Μπιλμπάο αγωνιζόμενος σε 36 από τα 38 συνολικά ματς της ομάδας του στην μεγάλη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος.

O Γιόσου Σαριέγκι στο Sport24.gr
INTIME SPORTS

Για τον Σαριέγκι κάθε ντέρμπι αποτελεί μία ξεχωριστή ιστορία. Βίωνε με πάθος κάθε στιγμή για αυτό και θυμάται με λεπτομέρειες σχεδόν όλα τα ματς κόντρα στον Ολυμπιακό.

Το πολυσυζητημένο ντέρμπι με διαιτητή τον Δημήτρη Καλόπουλο και τα όσα εκτυλίχθηκαν στο «Καραϊσκάκη» ασφαλώς δεν ξεχνιούνται εύκολα όπως δηλώνει ο Γιόσου Σαριέγκι στο Sport24.gr

"Θυμάμαι πολλά ντέρμπι αλλά κυρίως το ματς πριν δύο χρόνια όπου ηττηθήκαμε στο «Καραϊσκάκη» με 2-1. Παίξαμε πολύ καλά και αξίζαμε σίγουρα κάτι καλύτερο. Δεχθήκαμε το δεύτερο γκολ στις καθυστερήσεις. Ήταν σίγουρα ένα παιχνίδι που δεν έπρεπε να χάσουμε αλλά ο διαιτητής μας γά…σε".

Ο Παναθηναϊκός στα πέντε χρόνια όπου ο δυναμικός σέντερ μπακ πρόσφερε τις υπηρεσίες του σημείωσε μόλις μία νίκη. Η απορία εύλογη. Γιατί οι «πράσινοι» μολονότι σε κάποιες περιπτώσεις είχαν την υπεροχή δεν μπορούσαν να νικήσουν; Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση;

"Πραγματικά δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό γιατί δεν ξέρω τον λόγο. Κάθε ντέρμπι είναι διαφορετικό. Είναι δύσκολα παιχνίδια με ιδιαιτερότητες αυτά με τον Ολυμπιακό, όπου σε κάποιες περιπτώσεις ήμασταν πολύ άτυχοι.

Για παράδειγμα θυμάμαι το παιχνίδι όταν είχαμε πολλές ευκαιρίες για να νικήσουμε στο ‘Καραϊσκάκη’, όπου μάλιστα χάσαμε πέναλτι και τελικά ήρθαμε ισόπαλοι 1-1 παρότι προηγηθήκαμε στο σκορ (13/1/2008). Ήμασταν καλύτεροι. Λίγες μέρες αργότερα ηττηθήκαμε στο Κύπελλο με 4-0.

Επίσης σε ένα άλλο ματς με τον Τεν Κάτε στον πάγκο (2008/09) ο Ολυμπιακός δεν έκανε ούτε μία φάση όμως ο αγώνας έληξε 0-0.

Επίσης την χρονιά που κάναμε το νταμπλ (2009/10) ηττηθήκαμε στο «Ολυμπιακό Στάδιο» με 1-0 παρότι είχαμε στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα τον απόλυτο έλεγχο και χάσαμε πολλές ευκαιρίες. Όπως είπα κάθε αγώνας ήταν διαφορετικός, αλλά δεν μπορώ να δώσω εξήγηση για το γεγονός πως δεν νικήσαμε".

O Γιόσου Σαριέγκι στο Sport24.gr
INTIME SPORTS

Ποια είναι όμως τα συστατικά σύμφωνα με τον Γιόσου Σαριέγκι που κρίνουν τα ντέρμπι;

" Χρειάζεται υπομονή πάθος και να είναι απόλυτα ήρεμοι και συγκεντρωμένοι. Είναι ένα δύσκολο ματς. Ξεχωριστό όχι μόνο για τους οπαδούς αλλά και για τους παίκτες. Ένα λάθος, μία απερισκεψία της στιγμής μπορεί να κοστίσει. Χρειάζεται ηρεμία και προσήλωση από όλους".

Ο Βάσκος στην αρχή δεν έδειξε να εκπλήσσεται από την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο ελληνικό «clasico» όμως έπειτα από πέντε χρόνια θεωρείται βετεράνος των ντέρμπι.

"Θυμάμαι το πρώτο μου ντέρμπι στην Ελλάδα το 2007. Φυσικά και ήταν κάτι ιδιαίτερο, όμως είχα ανάλογη εμπειρία από την Ισπανία με την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Στην αρχή δεν μπορώ να πω πως συγκλονίστηκα. Αντίθετα έπειτα από πέντε σεζόν στον Παναθηναϊκό έχοντας παίξει αρκετά ντέρμπι τότε κατάλαβα και έζησα πολλά".

Ενδιαφέρον έχει η άποψη του άλλοτε στόπερ της Αθλέτικ Μπιλμπάο για το τι θα πρέπει να προσέξει το 'τριφύλλι' προκειμένου να έχει ελπίδες για να φύγει με θετικό αποτέλεσμα από το «Καραϊσκάκη».

"Το παν είναι να μην δεχθεί γκολ ο Παναθηναϊκός. Τα πρώτα λεπτά είναι σημαντικά. Εάν στο πρώτο τέταρτο κρατήσει το μηδέν θα έχει ελπίδες.

Ο Ολυμπιακός αν δεν έχει σκοράρει μέχρι εκείνο το σημείο θα αναγκαστεί να πιέσει περισσότερο και ίσως αφήσει κενά που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός. Επίσης χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τις στημένες φάσεις. Πρέπει να προσέξουμε τα κόρνερ και τα φάουλ όπου είναι επικίνδυνος ο Ολυμπιακός".

O Γιόσου Σαριέγκι στο Sport24.gr
INTIME SPORTS

Ο Γιόσου Σαριέγκι δεν έχει καταφέρει να παρακολουθήσει πολλά φετινά ματς των 'πρασίνων' ωστόσο βρέθηκε στο 'Γουάιτ Χαρτ Λέιν' στην αναμέτρηση με την Τότεναμ.

" Δεν έχω συνολική άποψη για την φετινή εικόνα του Παναθηναϊκού. Τον έχω παρακολουθήσει σε λίγα παιχνίδια. Για παράδειγμα ήμουν στο 'Γουάιτ Χαρτ Λέιν' στο παιχνίδι με την Τότεναμ όπου ο Παναθηναϊκός στάθηκε καλά χάνοντας αρκετές ευκαιρίες.

Τα προβλήματα γνωρίζω πως βρίσκονται εκτός αγωνιστικού χώρου και το θέμα είναι να παραμείνουν συγκεντρωμένοι οι παίκτες. Είναι μία δύσκολη εποχή για τον Παναθηναϊκό".

Ο Γιόσου Σαριέγκι δεν παραλείπει να αναφερθεί στις φωτοβολίδες που έπεφταν στο «Καραϊσκάκη» σημειώνοντας πως η σωματική ακεραιότητα των παικτών διέτρεχε κίνδυνο.

"Το 'Καραϊσκάκη' είναι μία καυτή έδρα, όμως το ίδιο ισχύει και για τον Ολυμπιακό όταν παίζει στο ΟΑΚΑ. Αυτό που θυμάμαι ήταν τα καπνογόνα και οι φωτοβολίδες στο 'Καραϊσκάκη'.

Μάλιστα είχα κινδυνεύσει καθώς μία φωτοβολίδα έσκασε μόλις ένα μέτρο από το σημείο που βρισκόμουν. Ήταν από τα πράγματα που δεν μου άρεσαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα μπορούσε να σκοτωθεί κάποιος".

Ο μέχρι πέρυσι άσος του Παναθηναϊκού αν και δεν ανήκει πλέον στο ρόστερ του συλλόγου δείχνει ενημερωμένος για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το "τριφύλλι".

ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ<br>
OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS
ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ
OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS INTIME SPORTS

Παράλληλα καταθέτει μέσω του Sport24.gr την άποψη του προκειμένου οι «πράσινοι» να βγουν από την κρίση. Οι επισημάνσεις του ωστόσο θα πρέπει να προβληματίσουν όσους αγαπούν πραγματικά τον Παναθηναϊκό.

"Ο Παναθηναϊκός περνάει δύσκολες στιγμές το γνωρίζουμε όλοι. Ελπίζω να βγει στην Ευρώπη και να ορθοποδήσει. Χρειάζεται σίγουρα χρόνο η ομάδα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, υπάρχει μεγάλη οικονομική κρίση.

Έγιναν λάθη στο παρελθόν, ο σύλλογος ξόδεψε πολλά χρήματα για μεταγραφές και απαιτείται χρόνος για να συνέλθει. Είναι ώρα ευθυνών για όλους στον Παναθηναϊκό. Με καλύτερη στρατηγική και φιλοσοφία, σωστές επιλογές μπορεί να έρθει μία καλύτερη εποχή για την ομάδα".

Δείτε το ιστορικό γκολ του Γιόσου Σαριέγκι κόντρα στην Ίντερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ