ΣΤΗΛΕΣ

Κοσμάς Τσιλιανίδης: Το πιο λαμπρό αστέρι

SUPERLEAGUE / ΟΦΗ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΦΗ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κοσμάς Τσιλιανίδης πραγματοποιεί σεζόν καριέρας με τη φανέλα του ΟΦΗ, βοηθώντας τα μέγιστα στην εξαιρετική πορεία των Κρητικών και αποδεικνύοντας πως στα 25 του είναι έτοιμος να πρωταγωνιστήσει στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ήταν 7 Ιουνίου 2015. Ο Ηρακλής, ύστερα από μία δύσκολη τετραετία στις χαμηλές κατηγορίες του ελληνικού πρωταθλήματος, επιστρέφει στη Super League. Στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης για τη Football League, οι ποδοσφαιριστές του Γηραιού γίνονται αποδέκτες pasillo από τους αντιπάλους τους, ως ανταμοιβή για την εξαιρετική σεζόν που είχαν πραγματοποιήσει και είχε ως συνέπεια την επιστροφή στα "μεγάλα σαλόνια".

Πρώτος στον αγωνιστικό χώρο, με το περιβραχιόνιο του αρχηγού, εισέρχεται ο 21χρονος Κοσμάς Τσιλιανίδης. Γέννημα-θρέμμα των ακαδημιών του Ηρακλή, ο νεαρός ποδοσφαιριστής είναι ο συνδετικός κρίκος των "πέτρινων" χρόνων με την επιστροφή στην κανονικότητα και την πρώτη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια τόσο για τον χαρακτήρα όσο και για την ποιότητά του.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΝΕΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ & ΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ

Οι πρώτες "σειρήνες" από τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας έχουν ακουστεί, αλλά ο Τσιλιανίδης θα μείνει πιστός στην ομάδα που αναδείχθηκε και "μεγάλωσε" ποδοσφαιρικά. Βέβαια, στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής καριέρας του, δεν ήταν λίγες οι φορές που χρειάστηκε να αποδείξει ξανά και ξανά πως αξίζει μία θέση στην πρώτη ομάδα. Ωστόσο, με σκληρή δουλειά και πίστη στις δυνατότητές του κατάφερε να υπερκεράσει κάθε εμπόδιο που βρέθηκε στο διάβα του.

Κοσμάς Τσιλιανίδης: Το πιο λαμπρό αστέρι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κοσμάς Τσιλιανίδης με το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο Ηρακλής - Απόλλων

Η επιβράβευση της προσπάθειάς του ήρθε λίγους μήνες αργότερα. Στα ετήσια βραβεία του ΠΣΑΠ, ο 21χρονος -τότε- μεσοεπιθετικός αναδείχθηκε ο πολυτιμότερος νέος ποδοσφαιριστής της Football League για τη σεζόν 2014/15. Το μέλλον προμηνυόταν λαμπρό και ο Τσιλιανίδης ήταν έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία απ' τα μαλλιά και να μετατραπεί σε έναν από τους νέους πρωταγωνιστές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Παράλληλα, ήρθε κι η κλήση στην Εθνική Ελπίδων ως επιστέγασμα μίας εξαιρετικής χρονιάς.

Η σεζόν 2015/16, η πρώτη του Ηρακλή στη Super League μετά από τέσσερα χρόνια, ήταν η χρονιά της καθιέρωσης και στα μάτια των φιλάθλων. Η ικανότητά του να αγωνίζεται τόσο πίσω από τον επιθετικό όσο και στα άκρα, τον μετέτρεπαν σε ένα πολύτιμο εργαλείο στα σχέδια του Σάββα Παντελίδη, ο οποίος νωρίς μέσα στη σεζόν είχε διαδεχθεί το Νίκο Παπαδόπουλο στην τεχνική ηγεσία του Γηραιού. Με τον Παντελίδη στον πάγκο, ο Τσιλιανίδης θα αγωνιστεί κυρίως ως αριστερός εξτρέμ ή δεύτερος επιθετικός. Το κομμάτι του σκοραρίσματος δεν ήταν το... φόρτε του, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει τη σεζόν με μόλις ένα γκολ, αλλά και έξι ασίστ σε 24 αγώνες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Ο,ΤΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΩΡΑΙΑ, ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΠΟΝΟ

Το καλοκαίρι του 2016 ήταν ιδιαίτερο για τον Τσιλιανίδη. Ύστερα από μία... ζωή στον Ηρακλή, ο 22χρονος -τότε- μεσοεπιθετικός αποφάσισε να αποχωρήσει, αφού τα οικονομικά προβλήματα στους Θεσσαλονικείς είχαν κάνει γι' ακόμα μία φορά την εμφάνισή τους, με αποτέλεσμα αρκετοί ποιοτικοί παίκτες να περάσουν την πόρτα της εξόδου. Ο Τσιλιανίδης ήταν ένας απ' αυτούς. Βέβαια, ο τρόπος που αποχώρησε δεν ήταν κι ο καλύτερος δυνατός, αφού οι διοικούντες την ομάδα υποστήριξαν πως ο Τσιλιανίδης ήθελε να φύγει από το σύλλογο, παρά το γεγονός πως " του δώσουμε πολλές επιλογές για τον τρόπο αποπληρωμής των χρημάτων που του οφείλονται, ξεκινώντας από τον Μάιο".

ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ  (21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPER LEAGUE)
ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ (21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPER LEAGUE) MOTIONTEAM

Ο Τσιλιανίδης με τη φανέλα του Ηρακλή σε αγώνα στο Καυτανζόγλειο

Από την πλευρά του, ο Τσιλιανίδης αποχαιρέτησε τον Ηρακλή με ένα μακροσκελές μήνυμα στο facebook, όπου άφησε αιχμές για τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν οι ιθύνοντες της ομάδας: "Έζησα πολλά και όμορφα για το ξεκίνημα της καριέρας μου που δεν πρόκειται να τα ξεχάσω. Βασικό μου μέλημά ήταν φεύγοντας από εδώ, να επωφελούνταν και η ομάδα. Κι αυτό έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο η πρόταση που κατατέθηκε από ευρωπαϊκή ομάδα για την αγορά μου δεν έγινε δεκτή. Συνοδεύτηκε μάλιστα από βαρύγδουπες, όπως αποδείχτηκε, δηλώσεις στελεχών της διοίκησης για την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της παρουσίας μου στο ρόστερ. Όπως αποδείχτηκε, δεν έπρεπε να τις έχω πιστέψει, αλλά η αγάπη μου για τον Ηρακλή δεν επέτρεψε να δω καθαρά το τι ερχόταν".

"Ό,τι αρχίζει ωραία, τελειώνει με πόνο", λέει ένα πολύ γνωστό άσμα και στην περίπτωση του Τσιλιανίδη ταιριάζει απόλυτα. Άρχισε την καριέρα του ως δυνατό hot prospect του Ηρακλή, αλλά αποχώρησε επεισοδιακά επειδή γι' ακόμα μία φορά οι άνθρωποι του Γηραιού δεν κατάφεραν να πείσουν έναν ποδοσφαιριστή πως αξίζει να μείνει στην ομάδα. Κι η αλήθεια είναι πως η ιστορία δικαίωσε τον Τσιλιανίδη, αφού οι "κυανόλευκοι" αυτή την στιγμή βολοδέρνουν στα τοπικά της Θεσσαλονίκης, ως έρμαια των κακών επιλογών των διοικήσεων.

ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ... ΑΣΤΕΡΑΣ

Στα 22 του, ο "Τσίλια", όπως τον φωνάζουν οι συμπαίκτες του, ήταν ελεύθερος να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έδειξαν ενδιαφέρον για τον νεαρό ποδοσφαιριστή, αλλά τελικά η ομάδα που κέρδισε τη μάχη και τον έκανε δικό της ήταν ο Αστέρας Τρίπολης. Οι Αρκάδες είδαν την περίπτωση του Τσιλιανίδη ως μία επένδυση για το μέλλον και ο ποδοσφαιριστής ως ένα σκαλοπάτι για να αποκτήσει εμπειρίες, να καθιερωθεί στο επίπεδο της Super League και να κάνει στη συνέχεια το μεγάλο βήμα.

"Ο τρόπος προσέγγισης των ανθρώπων της ομάδας καθώς και το ότι μου έδειξαν ότι με πιστεύουν, σε συνδυασμό με το ότι ο Αστέρας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά ποδοσφαιρικά κλαμπ, ήταν τα στοιχεία που με οδήγησαν στο να επιλέξω τον Αστέρα. Ήταν μια εύκολη απόφαση για μένα, διότι όταν σου κάνει πρόταση ο Αστέρας δεν σκέφτεσαι την απάντηση", είχε δηλώσει μετά την υπογραφή του τριετούς συμβολαίου του με την ομάδα της Τρίπολης. Στο πρόσωπο του Τσιλιανίδη, οι διοικούντες τον Αστέρα έβλεπαν έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να ηγηθεί, αλλά και να αποφέρει οικονομικό όφελος σε βάθος χρόνου.

SUPERLEAGUE / ΚΕΡΚΥΡΑ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΑΤΑΟΔΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΚΕΡΚΥΡΑ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΑΤΑΟΔΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Τσιλιανίδης πανηγυρίζει γκολ μέσα στην Κέρκυρα με τη φανέλα του Αστέρα

Η πρώτη σεζόν στο "Θ. Κολοκοτρώνης" ήταν... γνωριμίας, αφού ο Τσιλιανίδης σημείωσε δύο γκολ σε 28 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Δεν εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του, αλλά του δόθηκε πίστωση χρόνου, καθώς είχε όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει το νέο αστέρα της ομάδας. Σε μία ομάδα γεμάτη Λατινοαμερικάνους, ο Τσιλιανίδης ήταν η μεγάλη ελπίδα για να ξεχωρίσει ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής. Το αρνητικό για τον 23χρονο μεσοεπιθετικό ήταν πως βρέθηκε στους Αρκάδες σε μία περίοδο με πολλές αλλαγές στην τεχνική ηγεσία, μικρή παρουσία στην Ευρώπη και πολλά σκαμπανεβάσματα.

Αποτέλεσμα, την τριετία που φόρεσε τη φανέλα του Αστέρα να μετρήσει μεν 86 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά με φτωχή συγκομιδή σε γκολ (8) και ασίστ (6). Ωστόσο, οι διοικούντες την ομάδα συνέχιζαν να πιστεύουν στις δυνατότητες και στο ταλέντο του, αλλά ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής δεν θέλησε να ανανεώσει το συμβόλαιό του, αφού θεώρησε πως είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή για μία νέα πρόκληση. Μέσα στο καλοκαίρι, το όνομά του βρέθηκε στα ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού, αφού ήταν ένας παίκτης σε καλή ηλικία, με γεμάτες σεζόν και αγωνιζόμενος σε μία θέση που "πονούσε" το Τριφύλλι. Ο ίδιος, ωστόσο, διέψευσε τα σενάρια, τονίζοντας πως δεν υπήρξε επαφή με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού.

ΤΟ ΔΕΛΕΑΡ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΤΟΥ ΟΦΗ

Εντέλει, στις αρχές του καλοκαιριού και συγκεκριμένα στις 18 Ιουνίου, ο ΟΦΗ ανακοίνωσε την απόκτησή του. Η αλήθεια είναι πως η απόφαση του Τσιλιανίδη ξένισε πολλούς, καθώς η πορεία των Κρητικών τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν καλή, ενώ με βάση το ταλέντο του θα μπορούσε να βρει μία ομάδα μεγαλύτερου βεληνεκούς. Ωστόσο, ο 25χρονος -πλέον- μεσοεπιθετικός είχε τους λόγους του, τους οποίους κι ανέλυσε μετά την υπογραφή του συμβολαίου του.

"Ο ΟΦΗ είναι μια μεγάλη ομάδα. Η νοοτροπία αυτών των ανθρώπων και οι γνώσεις τους γύρω από το ποδόσφαιρο είναι που με κέρδισαν. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και θα δείξω στο γήπεδο τι είμαι ικανός να κάνω", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Κι η πραγματικότητα είναι πως το πρότζεκτ του ΟΦΗ είναι πολύ ελπιδοφόρο και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, αφού στηρίζεται σε ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με το ποδόσφαιρο. Με πρωτεργάτες τους Γιάννη, Γιώργο Σαμαρά και Ηλία Πουρσανίδη, οποίοι οργάνωσαν αγωνιστικά την ομάδα, και τον ιδιοκτήτη Μιχάλη Μπούση να εγγυάται την ηρεμία σε οικονομικό επίπεδο, οι Κρητικοί έχουν παρουσιάσει μία εξαιρετική ομάδα την εφετινή σεζόν.

SUPERLEAGUE / ΟΦΗ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΦΗ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

O Tσιλιανίδης πανηγυρίζει το γκολ απέναντι στον Πανιώνιο

Δίχως αμφιβολία, η ομάδα του Γιώργου Σίμου παίζει το ωραιότερο ποδόσφαιρο -μέχρι στιγμής- στο πρωτάθλημα, αλλά την ίδια ώρα καταφέρνει να παίρνει και τα θετικά αποτελέσματα, ούσα στην 4η θέση της βαθμολογίας με 13 βαθμούς, ύστερα από έξι αγωνιστικές. Σ' αυτή την εντυπωσιακή πορεία, σημαντικό ρόλο έχει παίξει ο Κοσμάς Τσιλιανίδης, ο οποίος δείχνει πιο ώριμος και πιο έτοιμος από ποτέ. Σε έξι αναμετρήσεις, έχει σημειώσει 4(!) γκολ, ενώ έχει μοιράσει και δύο ασίστ. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, ο Τσιλιανίδης ηγείται των Κρητικών, έχει καταλυτική συμβολή στο τρομερό ξεκίνημα και με την εικόνα που έχει είναι βέβαιο πως "φλερτάρει" με την παρθενική κλήση στην Εθνική Ανδρών.

"Νιώθω πολύ όμορφα στο ΟΦΗ και στο Ηράκλειο. Το κλίμα και οι συνθήκες στην ομάδα είναι ιδανικές για οποιοδήποτε ποδοσφαιριστή θέλει να βελτιωθεί ως άνθρωπος αλλά και ως επαγγελματίας", είχε αποκαλύψει πριν από μερικές ημέρες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Arcadia Sports με αφορμή τον αγώνα απέναντι στην πρώτην ομάδα του. Ο Τσιλιανίδης, έστω και στα 25, είναι έτοιμος να αποδείξει πρώτα απ' όλα στον εαυτό του, αλλά και στους υπολοίπους, ότι όσα είχαν ακουστεί για την ποιότητα και το ταλέντο του είναι πέρα για πέρα αληθινά.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ