ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Εις το όνομα του πατρός και του νονού

Ο Ροντ Χίγκινς σε συνέντευξη Τύπου των Σάρλοτ Μπόμπκατς
Ο Ροντ Χίγκινς σε συνέντευξη Τύπου των Σάρλοτ Μπόμπκατς Ⓒ 2013 CHUCK BURTON / ASSOCIATED PRESS

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα και ο Βασίλης Σκουντής στρέφει το βλέμμα του στον βαφτισιμιό του Μάικλ Τζόρνταν και το μυαλό του γυρίζει στον Ροντ Χίγκινς...

Δεν είναι ούτε η πρώτη, αλλά πιθανότατα ούτε και η τελευταία περίπτωση που μπλέκουμε τα... οικογενειακά μπούτια μας με περιπτώσεις Ελλήνων ή ακόμη και ξένων μπαμπάδων και γιων στο μπάσκετ. Δεν είναι καν η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει στον Ολυμπιακό...

Ούτε, διάβολε, η πρώτη φορά που συμβαίνει στον Ολυμπιακό με τον λεγάμενο, καθόσον έχει ξαναβρεί απέναντι του (όχι μονάχα με την Μπαρτσελόνα, αλλά και πρωτύτερα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας) τον υιό του πατρός...

Για να μιλήσω με διευθύνσεις και ονόματα εννοώ τον υιό Κόρι Χίγκινς του πατρός Ροντ Χίγκινς, απλώς με τόσα σούρτα φέρτα στην Ευρωλίγκα, σε λίγο ο κανακάρης του Ροντ θα έχει παίξει πιο πολλά ματς κόντρα στους Πειραιώτες απ’ όσα ο πατέρας τους στη βραχύβια και άδοξη θητεία του με την κόκκινη φανέλα!

Ο Αμερικανός γκαρντ της Μπαρτσελόνα είναι όντως από τζάκι και δεν εννοώ μονάχα το σπέρμα και το αίμα που τον γέννησε, αλλά και το πτύσμα το οποίο δέχθηκε!

ΦΙΛΙΟΤΣΟΣ ΤΟΥ ΤΖΟΡΝΤΑΝ

Σαν να μην έφτανε δηλαδή ο μπαμπάς του, δέχθηκε και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος από τον νονό του, κάποιον ονόματι Μάικλ Τζόρνταν (!) ο οποίος τον άλειψε με λάδι και τον έφτυσε όταν ετοιμαζόταν να κατακτήσει τον πρώτο από τους έξι τίτλους του στο ΝΒΑ.

Από πού κι ως πού ο Τζόρνταν βάφτισε τον γιο του Χίγκινς; Οι δυο τους υπήρξαν συμπαίκτες στην παρθενική σεζόν του "Air" στους Μπουλς (1984-85) και για ένα φεγγάρι το 1986 και ούτως ειπείν, έγιναν όχι μόνο στενοί φίλοι, αλλά και σύντεκνοι.

Το καλοκαίρι του 1984 οι Μπουλς προετοιμάζoνταν για τη νέα σεζόν και στο πλαίσιο του προγράμματος φυσικής κατάστασης συναντήθηκαν στο γυμναστήριο, παρέα και με τον Ορλάντο Γούλριτζ.

Ο Τζόρνταν δεν είχε μαζί του αυτοκίνητο, γύρισε παρέα με τον Χίγκινς στο ξενοδοχείο και τον ρώτησε εάν θα μπορούσε να τον εξυπηρετήσει για τις διαδρομές και την επόμενη ημέρα. Ο Χίγκινς του απάντησε "sure, no problem" και όπως έχει πει σε μια συνέντευξη του-χρησιμοποιώντας την ατάκα από την ταινία "Casablanca"- "αυτή ήταν η αρχή μιας υπέροχης φιλίας"!

"Πηγαινοερχόμασταν παρέα από το γυμναστήριο στο ξενοδοχείο και γίναμε κολλητοί. Μετά από λίγες μέρες, ο Τζόρνταν αγόρασε διαμέρισμα στο συγκρότημα στο οποίο έμενε και ο Χίγκινς και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία… Συμπαίκτες, γείτονες, κολλητοί φίλοι, κουμπάροι, συνεργάτες (για επτά χρόνια) στους Μπόμπκατς και πάει λέγοντας…

Ο Ροντ έπαιξε επί 13 σεζόν σε επτά ομάδες του ΝΒΑ (με μέσο όρο 9.0 πόντους και 3.6 ριμπάουντ) και πέρασε για ένα φεγγάρι από τα μέρη μας φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού…

Η ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΥ ΜΟΟΥΖΕΣ ΜΑΛΟΟΥΝ

Μια φανέλα που δεν ήταν στα μέτρα του, διότι προοριζόταν για κάποιον άλλον, που ήταν πιο ευμεγέθης, πιο θηριώδης και πολύ πιο διάσημος, αλλά δεν αξιώθηκε να περάσει τον Ατλαντικό και άφησε τον Γιάννη Ιωαννίδη να ξεροσταλιάζει περιμένοντας την απάντηση του …

Ποιος ήταν αυτός;

Ο συχωρεμένος ο Μόουζες Μαλόουν ο οποίος δέκα χρόνια νωρίτερα είχε γίνει όνομα και πράμα ο Μωυσής που καρτέραγαν ο Τζούλιους Ερβινγκ, ο Μορίς Τσικς, ο Αντριου Τόνι, ο Μπόμπι Τζόουνς και ο (μετέπειτα παίκτης της ΑΕΚ) Κλιντ Ρίτσαρντσον για να οδηγήσουν τους Σίξερς στο θρόνο!

Η ιστορία με το φλερτ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Μαλόουν (που έφυγε από τη ζωή στις 13 Σεπτεμβρίου του 2015) ήταν ακροθιγώς γνωστή, αλλά την επιβεβαιώνει και τη διηγείται με όλες τις λεπτομέρειες ο Γιάννης Ιωαννίδης στην υπό έκδοση αυτοβιογραφία του…

Το καλοκαίρι του 1992, μετά την παρθενική σεζόν του "Ξανθού" στον Πειραιά και με την είσοδο του δεύτερου ξένου, ο Ολυμπιακός έχοντας ήδη στο ρόστερ του τον Ζάρκο Πάσπαλι, ασχολήθηκε με τις περιπτώσεις του Αρβιντας Σαμπονις και του Τομ Γκουλιότα (που ήρθε κιόλας στην Ελλάδα και έκανε κρουαζιέρα παρέα με τον Γιώργο Σαλονίκη), αλλά και του Μόουζες Μαλόουν, ο οποίος επρόκειτο να αποδεσμευθεί από τους Μπακς.

Οι Πειραιώτες θαμπώθηκαν από το όνομα και τις περγαμηνές του, αλλά διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους αφενός επειδή είχε ένα πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη και αφετέρου με τον φόβο ότι θα τους παρατήσει σύξυλους μέσα στη σεζόν για να επιστρέψει στο ΝΒΑ.

Κράτησαν πάντως ανοικτή την υπόθεση και μέχρι νεωτέρας από το μέτωπο του Μαλόουν, έφεραν ως παρτενέρ του Ζάρκο τον Ροντ Χίγκινς, με την προοπτική να τον αντικαταστήσουν προτού αρχίσουν οι αγώνες της κανονικής περιόδου του Κυπέλου Πρωταθλητριών.

Εντέλει ούτε ο Μαλόουν (που από τους Μπακς ξαναγύρισε στους Σίξερς) ήρθε, ούτε ο Χίγκινς μακροήμερευσε στον Πειραιά...

ΤΟ ΛΙΘΑΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

Ο γεννημένος το 1960 στο Μονρό της Λουϊζιάνα και απόφοιτος του Φρέσνο Στέιτ είχε ένα πρόβλημα στον καρπό και συν τοις άλλοις δεν κατάφερε να εγκλιματιστεί, ωστόσο βοήθησε τα μέγιστα στην πρόκριση του Ολυμπιακού στους ομίλους.

Την 1 η Οκτωβρίου του 1992 στη Hala Tivoli, στον πρώτο προκριματικό αγώνα με την Ολίμπια Λιουμπλιάνας, ο Χίγκινς πέτυχε double-double με 20 πόντους (1/7δ., 2/3τρ., 12/12β) και 11 ριμπάουντ και μαζί με τον Πάσπαλι (39π.) και τον debutant Μίλαν Τόμιτς (20π), για τον οποίο εκείνο το βράδυ ο Ιωαννίδης είπε ότι "είμαι τσόγλανος και μου θυμίζει τον εαυτό μου" έβαλε το δικό του μεγάλο λιθάρι στη νίκη με 88-85.

Μια εβδομάδα αργότερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Ολυμπιακός- Ολίμπια 88-81) οργίασε πάλι ο Πάσπαλι με 36 πόντους, ενώ ο Χίγκινς "έγραψε" τέσσερις πόντους (2/5δ., 0/3τρ.) και πέντε ριμπάουντ.

Στην καλύτερη βραδιά του με την κόκκινη φανέλα, σκόραρε 34 πόντους στο Παπαστράτειο, κόντρα στον Πειραϊκό (σκορ 104-64) και μάλιστα γνώρισε την αποθέωση από τον κόσμο, αλλά το καντήλι του δεν είχε πολύ λάδι!

"ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ Ο ΤΖΟΡΝΤΑΝ"

"Ήταν πολύ καλός σουτέρ και ντελικάτος παίκτης αλλά μόνο αυτό" μου έλεγε χθες ο Γιώργος Λημνιάτης. "Δεν είχε βεβαίως το δολοφονικό ένστικτο του Εντι Τζόνσον, αλλά μπορούσε κι αυτός να σε εκτελέσει εν ψυχρώ. Θυμάμαι που ο Ιωαννίδης του φώναζε να παίξει πιο δυνατά και ψυχωμένα, χωρίς όμως να το βλέπει να συμβαίνει σε μόνιμη βάση...".

Ο νυν συνεργάτης του Ηλία Παπαθεοδώρου στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ δεν θα ξεχάσει ποτέ εκείνο το βράδυ στο "Παπαστράτειο", που ο Χίγκινς έδωσε ρεσιτάλ με αντίπαλο τον νεοφώτιστο Πειραϊκό...

"Όλο το γήπεδο φώναζε το όνομα του", λες και ήταν ο Τζόρνταν. "Τα έβαζε όλα ασάλιωτα που λέμε, βρισκόταν σε κρεσέντο και ο κόσμος φώναζε το όνομα του και τον αποθέωνε επί σαράντα λεπτά".

Αυτή βεβαίως ήταν η φωτεινή πλευρά του φεγγαριού στη βραχύβια σχέση τους, διότι μερικές μέρες αργότερα ο Χίγκινς άκουσε τα εξ αμάξης από τους οπαδούς του Ολυμπιακού στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, μετά την ήττα από τον Πανιώνιο με 67-60 και τότε ερίφθη ο κύβος...

Ο Ροντ Χίγκινς με τον Βασίλη Σκουντή
Ο Ροντ Χίγκινς με τον Βασίλη Σκουντή SPORT24


Ο Χίγκινς έφυγε μετά από λίγες μέρες, αφήνοντας τη θέση του στον Γουόλτερ Μπέρι ο οποίος μπορεί να μην κατάλαβε ποτέ το σύστημα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, να νόμιζε ότι και ο Απόλλων Πατρών έπαιζε στην ίδια διοργάνωση, να έβαζε πετρέλαιο στη βενζινοκίνητη Mercedes και να μην άφηνε κανέναν να ακουμπήσει το… τσαντάκι του, αλλά βοήθησε τα μέγιστα τον Ολυμπιακό να φτάσει στα play offs και να αποκλεισθεί από το Final 4 του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας για εκείνη τη… ρημάδα τη γραμμή που πάτησε ο Ζάρκο στο Beaublanc της Λιμόζ.

Ο μπαμπάς Χίγκινς ήταν ένας ήσυχος, αθόρυβος και μαζεμένος τύπος, αλλά σε αντίθεση με την καριέρα του στο ΝΒΑ, δεν φτούρησε στον Ολυμπιακό, με τον οποίο, εκτός από τα δυο ματς με την Ολίμπια Λιουμπλιάνα, έπαιξε σε επτά του ελληνικού πρωταθλήματος με μέσο όρο 14.5 πόντους (26/50δ., 6/28τρ., 32/41β.), 8.7 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ και 1.2 κλεψίματα σε 31.7 λεπτά συμμετοχής.

"ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΝΩΡΙΣ"

Στις 30 Οκτωβρίου του 1993 αντάμωσα τον Ροντ Χίγκινς στο Μόναχο, όπου διεξήχθη το McDonalds Open Tournament στο οποίο συμμετείχαν, εκπροσωπώντας το ΝΒΑ, οι Φοίνιξ Σανς και άνοιξα κουβέντα μαζί του, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο "Τρίποντο"...

"Δυστυχώς δεν πήγε τίποτε καλά στον Ολυμπιακό" μου είπε έχοντας συναίσθηση των πραγμάτων. "Δεν ήμουν ο τύπος του παίκτη που χρειαζόταν τότε η ομάδα και ευτυχώς που το καταλάβαμε νωρίς και χωρίσαμε. Ο Ολυμπιακός πήρε τον Μπέρι και εγώ βρήκα αμέσως δουλειά στους Κινγκς. Αυτά συμβαίνουν πάντοτε σε μια επαγγελματική σχέση και ειλικρινά δεν έχω άσχημες αναμνήσεις, ούτε αρνητικά συναισθήματα".

Στην ίδια συνέντευξη ο Χίγκινς είχε αναφερθεί και σε διάφορα πρόσωπα που γνώρισε κατά τη θητεία του στην Ελλάδα, βάζοντας τους δικούς του χαρακτηρισμούς...

Απαιτητικός και πολύ φωνακλάς ο Γιάννης Ιωαννίδης, τζέντλεμαν και ωραίος τύπος ο Σωκράτης Κόκκαλης, τρομερός σκόρερ ο Νίκος Γκάλης, παίκτης που αλλάζει όλη τη μορφή ενός αγώνα ο Στόγιαν Βράνκοβιτς...

Ο ΜΠΟΜΠΑΝ ΚΑΙ Ο ΤΑΡΛΑΤΣ

Θυμόταν επίσης τους φυσικούς αυτουργούς του διαζυγίου του με τον Ολυμπιακό, τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τον Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, οι οποίοι "στο ματς με τον Πανιώνιο έβαζαν τρίποντα από το σπίτι τους και εκείνη η ήττα έγινε η αφορμή να φύγω από τον Ολυμπιακό".

Ο Χίγκινς ρωτούσε με αγωνία για το πώς εξελισσόταν η κατάσταση του δόλιου του Μπόμπαν, ενώ θεωρούσε βέβαιο ότι ο Ντράγκαν Τάρλατς θα μπορούσε στο μέλλον να έχει μια μεγάλη καριέρα ακόμη και στο ΝΒΑ με το σκεπτικό ότι "είναι δυνατός και πολύ γρήγορος για το ύψος του".

Ο Ροντ Χίγκινς σε συνέντευξή του στο "Τρίποντο"
Ο Ροντ Χίγκινς σε συνέντευξή του στο "Τρίποντο" SPORT24


Τότε ο "Τάκι" ήταν τραυματίας, αλλά δυο μήνες νωρίτερα ο Χίγκινς τον είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο, μαζί με "εκείνο το ξανθό παιδί με το καλό σουτ, τον Φράνκο Νάκιτς".

Προτού εμφανιστεί στην Ελλάδα ο Ροντ Χίγκινς είχε παίξει στους Μπουλς, στους Σουπερσόνικς, στους Σπερς, στους Νετς και στους Γουόριορς, ενώ αποχωρώντας από την Ελλάδα συνέχισε την καριέρα του στους Κινγκς, στους Καβαλίερς και την έκλεισε επιστρέφοντας στο Οκλαντ.

ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΡΕΚΟΡ

Συν τοις άλλοις ο μπαμπάς Χίγκινς κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ στα χρονικά του ΝΒΑ, καθώς πρόλαβε και κατάφερε να περάσει από τέσσερις ομάδες μέσα στην ίδια σεζόν (1985-86), αγωνιζόμενος διαδοχικά στους Σόνικς, στους Σπερς, στους Νετς και στους Μπουλς, χώρια ένα πέρασμα από το CBA με τους Τάμπα Μπέι Θρίλερς!

Ο Χίγκινς ήταν μέλος των Γουόριορς από το 1986 έως το 1992, όταν οι νυν πρωταθλητές του ΝΒΑ λάνσαραν το περιβόητο Run TMC (ή άλλως πως "Nelliball", ελέω του προπονητή τους Ντον Νέλσον), με πρωταγωνιστές τον Τιμ Χαρνταγουέι, τον Μιτς Ρίτσμοντ και τον Κρις Μάλιν.

Από τα αρχικά των ονομάτων των οποίων κωδικοποιήθηκε κιόλας αυτή η πατέντα του run and gun, που αποτελεί μια παραλλαγμένη εκδοχή του συγκροτήματος χιπ χοπ Run-DMC.

Στους Γουόριορς ο ο Χίγκινς έπαιζε τριάρι επί ημερών Τζορτζ Καρλ, αλλά όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Νέλσον τον μετέθεσε στο "4" δίνοντας του το ελεύθερο να σουτάρει από αυτή τη θέση όποτε ήθελε.

Μπορεί να μην έγινε ποτέ σταρ και να μην άφησε πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη, αλλά, όπως γράφει στο βιβλίο του ο (μαθητής του Μπόμπι Νάιτ από τους Hoosiers της Ιντιάνα), "όταν μιλάς για την τέλεια γνώση του μπάσκετ, το μυαλό σου πηγαίνει στον Ροντ Χίγκινς"!

ΤΟ REUNION ΣΤΟΥΣ ΧΟΡΝΕΤΣ

Μετά το τέλος της καριέρας του ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού διετέλεσε ασίσταντ κόουτς και εν συνεχεία τζένεραλ μάνατζερ στους Γουόριορς, τζένεραλ μάνατζερ και πρόεδρος των Σάρλοτ Μπόμπκατς/Χόρνετς (με παίκτη τη σεζόν 2011-12 τον γιο του, Κόρι και αφεντικό τον Τζόρνταν) και σκάουτερ των Ατλάντα Χοκς, αλλά δεν κατάφερε να συνδέσει το όνομα του με αγωνιστικές επιτυχίες.

Ο Κόρι Χίγκινς που θα βρίσκεται απόψε στο ΣΕΦ απασχόλησε τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2017, αλλά τότε οι Μοσχοβίτες ανανέωσαν το συμβόλαιο του για άλλες δυο σεζόν και χάθηκε η ευκαιρία να παίξουν πατέρας και γιος στην ίδια ομάδα με απόσταση 24 ετών.

Το κατάφεραν αυτό το "like father, like son" (μεταξύ των ξένων παικτών) ο συχωρεμένος ο Μπόμπαν και ο ελληνοποιημένος Βλαδίμηρος στον Πανιώνιο και σε διαφορετικές ομάδες ο Κεν και ο Κέλσι Μπάρλοου, ο Στιβ και ο Στιβ τζούνιορ Μπαρτ, ο Ιλία και ο Βάσκο Εφθίμοφ, ο Γκρεγκ και ο Κάιλ Γουίλτζερ, ο Ει Τζέι Ινγκλις και ο Ει Τζέι Ινγκλις τζούνιορ και πάει λέγοντας...

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ