ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Παπανικολάου και Κουρμπάνοφ διαβάζουν και κόβουν κεφάλια

Ο Κώστας Παπανικολάου με τον Νικίτα Κουρμπάνοφ
Ο Κώστας Παπανικολάου με τον Νικίτα Κουρμπάνοφ INTIME

O Ολυμπιακός ξαναβγαίνει ραντεβού με τη φιλενάδα του από τη Μόσχα αντιμετωπίζοντας την ΤΣΣΚΑ (20:00, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24) και με αφορμή την παρουσία του Κώστα Παπανικολάου και του Νικίτα Κουρμπάνοφ ο Βασίλης Σκουντής επισημαίνει ένα οξύμωρο σχήμα.

Σερνικός στο γένος του ο Ολυμπιακός, θηλυκιά η ΤΣΣΚΑ, λογικό είναι να ‘χουν το νταλαβέρι τους!

«Νταλαβέρι, νταλαβέρι», όπως έλεγε και ο Φαίδων Γεωργίτσης, υποδυόμενος τον Φώτη Τσίπουρα, σε μια ατάκα του στην κωμωδία «Οι θαλασσιές οι χάντρες», προτού ξουρίσει το μουστάκι του!

Η ΤΣΣΚΑ δεν έχει μουστάκι, όχι επειδή είναι γένους θηλυκού, αλλά διότι της το έκοψε ο Ολυμπιακός και μάλιστα όχι μία, δυο ή τρεις, αλλά τέσσερις φορές σε ισάριθμα Final 4 της Ευρωλίγκας!

Κάθε μια από αυτές τις νίκες (σε έναν τελικό και σε τρεις ημιτελικούς) είχε το δικό της σενάριο, τη δική της πλοκή, τους δικούς της ήρωες, τη δική της ιστορία, που ασφαλώς μένει ανεξίτηλα χαραγμένη στη συλλογική μνήμη.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η ΤΣΣΚΑ, εκτός από φιλενάδα, έγινε και… πελάτισσα του Ολυμπιακού!

Σήμερα (22/10) οι δυο τους ξαναβγαίνουν σε ένα ραντεβού (20:00, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24) που δεν άργησε καθόλου σε σχέση με το προηγούμενο, στο οποίο οι Μοσχοβίτες έριξαν… χυλόπιτα στους Πειραιώτες: συναντήθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Τουρνουά στη μνήμη του Νεόφυτου Χανδριώτη στη Λευκωσία όπου η ΤΣΣΚΑ επικράτησε με 85-68 (Λούντμπεργκ 15, Κλάιμπερν 15, Σβεντ 14, Μιλουτίνοφ 11- Βεζένκοφ 17, ΜακΚίσικ 16, Σλούκας 16, Μάρτιν 14).

Σαράντα ημέρες αργότερα ο Γιώργος Μπαρτζώκας βλέπει την ομάδα του να έχει ρολάρει για τα καλά, ενώ στον αντίποδα ο Δημήτρης Ιτούδης ψάχνει να μπαλώσει τις τρύπες που προκαλούν οι απουσίες του Νίκολα Μιλουτίνοβ και του Τόρνικε Σενγκέλια και προς αυτή την κατεύθυνση στρατολόγησε τον Κένεθ Φαρίντ.

Πέραν όλων των άλλων, ο αποψινός αγώνας φέρνει στο επίκεντρο δυο από τους καλύτερους παίκτες της διοργάνωσης σε έναν τομέα που είναι περιζήτητος απ’ όλους τους προπονητές.

Η σημασία της weak side

Παρόντων του Κώστα Παπανικολάου και του Nικίτα Κουρμπάνοφ, αυτό το ματς θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί εποπτικό υλικό για ένα σεμινάριο με θέμα το παιχνίδι στην αδύνατη πλευρά.

Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού, ο ομόλογος του στην ΤΣΣΚΑ, όπως επίσης και ο Πολωνός Ματέους Πονίτκα (της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης) θεωρούνται μάστορες στις κινήσεις από τη weak side από την οποία μπορούν να σκοτώσουν τις αντίπαλες άμυνες.

Το κουβέντιαζα αυτό χθες με έναν εξπέρ του scouting από το στόμα του οποίου άκουσα μια κουβέντα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση…

Και οι τρεις, λέει, διαβάζουν κεφάλια και κόβουν κεφάλια!

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ο Παπανικολάου, ο Κουρμπάνοφ και ο Πονίτκα έχουν υψηλό δείκτη αίσθησης του γηπέδου,, ανάγνωσης των καταστάσεων και αντίληψης του παιχνιδιού, χαρίσματα που τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται με μεγάλη επιτυχία στον ρόλο των baseline cutters.

Όταν για παράδειγμα η μπάλα παίζεται στη δεξιά πλευρά της επίθεσης, ελόγου τους καραδοκούν στην αριστερή και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να κάνουν αυτό στο οποίο ειδικεύονται και να προκαλέσουν ζημιά.

Διαβάζουν κεφάλια!

Το βλέμμα του να στρέψει κάπου αλλού ο αντίπαλος αμυντικός, την έβαψε!

Και οι τρεις διαβάζουν κεφάλια, πάει να πει βλέπουν αυτούς που βρίσκονται μπροστά τους και κοντά τους -και έχουν την δυνατότητα να «κτυπήσουν» ακαριαία με την κίνηση τους.

Συνήθως οι παίκτες που αμύνονται στην αδύνατη πλευρά αφήνουν λίγο περισσότερο χώρο, κάτι που οι λεγάμενοι δεν το συγχωρούν: με το που στρέψουν οι αμυνόμενοι το βλέμμα τους, έχουν κόψει στην πλάτη τους και στέλνουν χαιρετισμούς και φιλάκια!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ