SPORT24

Τσίπρας στον Sport24 Radio 103,3: "Πρότεινα πρωτάθλημα 10 ομάδων"

Τσίπρας στον Sport24 Radio 103,3: "Πρότεινα πρωτάθλημα 10 ομάδων"

O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για τον ελληνικό αθλητισμό, αναφέρθηκε στο θέμα του Βοτανικού, στην αναδιάρθρωση του ποδοσφαίρου, στο μπάσκετ και στον Γιώργο Βασιλακόπουλο, αλλά και στην τοξικότητα μεταξύ των παραγόντων.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και στην εκπομπή "Σουτ τηλεφώνημα" με τον Βαγγέλη Πρωτόπαπα ("Τσάρλυ") για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό αθλητισμό. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο θέμα του Βοτανικού που απασχολεί τον Παναθηναϊκό, στην περιβόητη αναδιάρθρωση του ποδοσφαίρου, στην Εθνική ομάδα, στην κατάσταση στο μπάσκετ και απάντησε και για τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο.

Δεν δίστασε να πάρει θέση στο δίλημμα "Μέσι ή Ρονάλντο", ενώ έκανε αντιπαραβολή της Λίβερπουλ με την... ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα. Ο πρωθυπουργός θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια και την ενασχόλησή του με τα σπορ, το πρώτο ματς που παρακολούθησε από κοντά, ενώ απάντησε και για την τοξικότητα μεταξύ των παραγόντων, αλλά και την βία στον ελληνικό αθλητισμό.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί σε δυο αθλητές που διαφημίζουν τη χώρα, τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Στέφανο Τσιτσιπά. Για το τέλος, δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει και μια πολιτική "πινελιά", απαντώντας για το θέμα των συντάξεων που απασχολεί μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ:

Αναφερόμενος στους λόγους που τον έκαναν να αποδεχτεί την πρόσκληση του Sport24 Radio 103,3, ο πρωθυπουργός τόνισε: "Είναι μία διαφορετική πρόταση αυτή και την αποδέχτηκα με ενδιαφέρον. Παλιά άκουγα. Τώρα δεν έχω χρόνο. Οπότε συνήθως ακούω πολιτικούς σταθμούς".

Για το γεγονός ότι όταν ήταν μικρός έπαιζε βόλεϊ: "Έπαιζα κεντρικός. Όταν ήμουν μικρός είχα πάρει το μπόι μαζεμένο. Είχα δυνατά πόδια, ήμουν αλτικός. Μετά μου έριξαν ένα κεφάλι οι υπόλοιποι. Στο μπάσκετ ήμουν ατσούμπαλος. Στο ποδόσφαιρο ήμουν καλύτερος. Το ίνδαλμά μου ήταν ο Σαραβάκος. Προσπαθούσα να τον μιμηθώ".

Για την πρώτη φορά που πήγε σε γήπεδο: " Πρέπει να ήμουν 6-7 χρονών. Ήταν το 1980 ένας αγώνας Παναθηναϊκός – Πανιώνιος. Πήγα στο γήπεδο με τον αδερφό μου. Με περνάει εννιά χρόνια. Πήγαμε στη θύρα 1 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Αυτή την αίσθηση δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Ένα πιτσιρικάς εκστασιάζεται όταν μπαίνεις σε ένα χώρο με ένα… χαλί μπροστά. Νομίζω κέρδισε ο Παναθηναϊκός». Θυμάμαι ότι τότε πουλούσαν στο γήπεδο πορτοκαλάδες σε κάτι πλαστικά κύπελλα σε σχήμα πορτοκαλιού και σε κάθε κόρνερ έπεφταν βροχή".

Οι κάλπες θα είναι άδειες. Είναι άλλος αγώνας. Ο αγώνας ξεκινάει από την αρχή. Είναι μάχη

Για το παράδειγμα της Λίβερπουλ που έφερε για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού είπε: " Ήταν σαν να παίξαμε έναν αγώνα Ευρωλίγκα και τώρα πάμε να παίξουμε τελικό πρωταθλήματος. Το έχω ξαναπεί ότι οι κάλπες θα είναι άδειες. Είναι άλλος αγώνας, άλλο το διακύβευμα. Ο αγώνας ξεκινάει από την αρχή. Είναι μάχη, έχει δυσκολίες, αλλά έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και αυτό θα φανεί στην κάλπη".

Για τη Λίβερπουλ: " Εγώ είμαι παραδοσιακά με τη Λίβερπουλ. Το 1984 είχαμε πετύχει την Λίβερπουλ και φάγαμε τέσσερα στο «Άνφιλντ» και εδώ χάσαμε 1-0.Μάλιστα στην Αγγλία είχαμε βάλει γκολ το οποίο ακυρώθηκε Είχα πάει σε εκείνο το ματς".

Τσίπρας στον Sport24 Radio 103,3: "Πρότεινα πρωτάθλημα 10 ομάδων"

Για το ποδόσφαιρο: " Το ποδόσφαιρο είναι το λαϊκό σπορ. Είναι το άθλημα που μπορείς να το παίξεις παντού με οποιονδήποτε τρόπο".

Για το αν προτιμά τον Μέσι ή τον Ρονάλντο: " Είμαι με τον Μέσι. Όχι μόνο επειδή συμπαθώ την Μπαρτσελόνα και όχι τη Ρεάλ. Ο Ρονάλντο είναι εκπληκτικός παίκτης. Ο Μέσι είναι ένας ποδοσφαιριστής που δεν έχει περάσει παρόμοιός του. Σίγουρα ο Μαραντόνα είναι μεγαλύτερη μορφή, διότι είναι ιδιαίτερος χαρακτήρας και φίλος του Φιντέλ Κάστρο. Σίγουρα δεν μπορείς να κρίνεις ένας ποδοσφαιριστής από το αν έχει πάρει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα μπορούσε να ήταν σε πιο αδύναμη ομάδα, με την οποία δεν θα μπορούσε να το διεκδικήσει.

Ο Μέσι είναι ο αρτιότερος ποδοσφαιριστής που έχει περάσει από τα γήπεδα. Νομίζω και το επόμενο Μουντιάλ θα είναι ο τελευταίο της καριέρας του, οπότε δεν έχει πολλές ελπίδες να το κατακτήσει. Αυτό τον αδικεί διότι θα άξιζε να κατακτήσει ένα. Σίγουρα εξαιρετικοί ήταν και ο Πελέ και ο Κρόιφ, αν και τους τελευταίους δύο δεν τους έχω ζήσει. Σε επίπεδο αρτιότητας, με τον αριθμό των παιχνιδιών και τον γκολ που έχει βάλει, ο Μέσι είναι μία κλάση παραπάνω. Συνολικά το ποδόσφαιρο είναι μία κλάση παραπάνω. Παραδείγματος χάρη, σήμερα δε θα άνοιγε η άμυνα της Αγγλίας σα φύλλο μαρουλιού όταν έβαλε το γκολ ο Μαραντόνα στο "Αζτέκα".

Ο Ρονάλντο είναι ένα θαύμα της φύσης, σε σχέση μυική ικανότητα, δύναμη και ντρίμπλα. Πάντως, η συμπάθεια δεν έχει να κάνει μόνο τις ικανότητες. Ο γιός μου συμπαθεί τον Ρονάλντο. Αυτός είναι ένα ίνδαλμα για τα νέα παιδιά, διότι είναι πολύ διαφημισμένος".

Τον Αντετοκούνμπο τον παρακολουθώ. Ο Τσιτσιπάς μάς ανάγκασε να παρακολουθούμε τένις

Για τον Στέφανο Τσιτσιπά: "Δεν είμαι και ο πιο φανατικός οπαδός του τένις, αν και θυμάμαι τις ομηρικές μάχες του Μποργκ με τον ΜακΕνρο, όταν εγώ υποστήριζα τον Μποργκ. Μικρός θυμάμαι είχα πάρει μία ρακέτα και είχα ξεκινήσει κάποια μαθήματα, αλλά τα παράτησα, διότι δε με είχε συναρπάσει. Ο Στέφανος είναι καταπληκτικός αθλητής και μου έχει κάνει εντύπωση η σεμνότητά του και το γεγονός ότι δουλεύει σκληρά. Έχει τη δυνατότητα να φτάσει ψηλότερα, διότι είναι νεότερος από τους βασικού του αντιπάλους. Μπορεί να φέρει μεγάλες χαρές. Ο Στέφανος και η οικογένειά του ξέρουν πόσο τους έχουμε βοηθήσει και το πόσο τους έχουμε σταθεί στην προσπάθειά τους. Η παρουσία του Στέφανου μπορεί να μας βοηθήσει να προσελκύσουμε μεγάλα τουρνουά, αφού έχουμε τα γήπεδα για να το κάνουμε".

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: " Είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση και αυτός και τα αδέρφια του. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Γιάννης μας ανάγκασε να δούμε την άλλη όψη των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα και έχουν καταγωγή από άλλες χώρες. Αυτός είναι το ισχυρότερο αντιπαράδειγμα για το ρεύμα του ρατσισμού που φώλιασε στις ψυχές κάποιων τα προηγούμενα χρόνια. Ίσως καταφέρει να γίνει και MVP, ενώ για δύο αγώνες έχασε και την είσοδο στον τελικό της Ανατολικής περιφέρειας".

Για τον ρατσισμό: "Ο ρατσισμός στην ελληνική κοινωνία υπήρχε και πριν την Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή είναι ένα φαινόμενο της κρίσης. Εκεί μιλάμε για ναζισμό. Η Ελλάδα είχε τα περισσότερα θύματα από τον ναζισμό. Υπήρξε μεγάλη διάδοση της αντίληψης ότι εκείνος που φταίει που χάνουμε τη δουλειά μας είναι ο ξένος. Κακά τα ψέμματα η κρίση δημιούργησε τέτοια χαρακτηριστικά. Ότι εγώ δεν είμαι ρατσιστής αυτοί μας παίρνουν της δουλειές. Ο Αντετοκούνμπο αποτέλεσε ένα καλό παράδειγμα κόντρα σε αυτό το ρεύμα. Είναι το χαρακτηριστικό αντιπαράδειγμα σε όσους δεν ήθελαν να δώσουμε ιθαγένεια σε αυτά τα παιδιά.

Άκουσα ότι βάλατε φόρους σε μας για να τα δίνετε στους στους μετανάστες και τους ρομά. Αυτό που πιστεύω ότι είναι δίκαιο είναι να μην αφήνεις κανένα πίσω. Η Ελλάδα κινδύνεψε να γίνει όπως οι άλλες χώρες της βαλκανικής όπου το 1/3 ζει στο περιθώριο. Αυτόν τον κίνδυνο είχαμε το 2014-15. Ο Αντετοκούνμπο ήταν ο κυματοθραύστης σε αυτό το κλίμα. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν μας κάνει περήφανους αυτό το παιδί που κρατά την ελληνική σημαία και τραγουδά τον εθνικό Ύμνο".

Τσίπρας στον Sport24 Radio 103,3: "Πρότεινα πρωτάθλημα 10 ομάδων"

Για τη βία στα γήπεδα: "Εδώ είχαν φέρει χίλια άτομα και πήγαν να πλακωθούν στα επίσημα. Η κατάσταση στο ποδόσφαιρο δεν είναι καλή. Έχουμε να κάνουμε και με επιχειρηματίες που θέλουν να αντλήσουν πολιτική δύναμη μέσα από την ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο. Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια με τον Κοντονή που έβαζε μεγάλες ποινές. Αν δεν υπήρχε η ΕΡΤ να χρηματοδοτήσει τις ομάδες που δεν είχαν έσοδα δεν θα υπήρχε Super League. Αυτό ήθελαν κάποιοι για να έχουν ομάδες δορυφόρους".

Εγώ πρότεινα στον Βασιλειάδη την αναδιάρθρωση. Δεν πρότεινα μάλιστα 12 ομάδες, αλλά δέκα

Για τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι είναι κατά της αναδιάρθρωσης: " Το έκανε πιστεύω για ψηφοθηρικούς λόγους.Το πιο εύκολο στην Ελλάδα είναι να είσαι ευχάριστος στα αυτιά αυτών που θέλουν να ακούσουν κάτι που τους αρέσει. Εγώ πρότεινα στον Βασιλειάδη την αναδιάρθρωση. Δεν πρότεινα μάλιστα 12 ομάδα, αλλά δέκα. Η λογική της εξυγίανσης ήταν η εξής. Superleague 1, Superleague 2 με δέκα ομάδες, τέσσερις γύρους και όλα τα παιχνίδια ντέρμπι. Όπως γίνεται στην Σκωτία. Περισσότερα παιχνίδια, εισιτήρια, τηλεοπτικά, στοίχημα, διαφημίσεις. Ένα βιώσιμο πρωτάθλημα που κανείς να μπορεί να φτιάξει καρτέλ. Έγινε μία μεγάλη αντιπαράθεση, διότι κανείς δεν ήθελε να χάσει την πελατεία του.

Στο τέλος της ημέρας τους είπαμε ότι εάν πέρσι δεν παίρναμε την απόφαση να προχωρήσουμε σήμερα δεν θα είχαμε πρωτάθλημα. Για αυτό είπαμε πάμε στους 14 και πάμε του χρόνου στους 12. Τώρα έρχεται ο πολιτικούς αντίπαλος να πει αυτό που θέλουν να ακούσουν στα Γιάννενα, γιατί η αναδιάρθρωση δεν συμφέρει τον ΠΑΣ. Η απόφαση η ΕΡΤ να χρηματοδοτεί το ποδόσφαιρο είναι σωστή, διότι είναι ένα λαϊκό άθλημα και πρέπει να το δείχνει η ελεύθερη τηλεόραση. Επίσης, θα υπάρχουν μπόνους σε ομάδες που χρησιμοποιούν Έλληνες κάτω των 22 ετών" .

Φώναξα τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, που πονάει τον Παναθηναϊκό. Ο Αλαφούζος δεν ενδιαφέρεται

Για τον Βοτανικό και τις εξελίξεις που υπάρχουν: "Πιάνεις μία πονεμένη ιστορία. Διότι εγώ είμαι πονεμένος και ως Παναθηναϊκός. Η στάση και η θέση μου ως πρωθυπουργός ήταν όλες οι ομάδες να αποκτήσουν γήπεδο. Η ΑΕΚ προχώρησε, ο ΠΑΟΚ πιστεύω ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο για τη νέα Τούμπα. Με τον Παναθηναϊκό έκανα ιδιαίτερες προσπάθειες τόσο απέναντι στον Ερασιτέχνη, όσο και την ΠΑΕ. Ήμουν αυτός που τους κάλεσα πριν από δύο χρόνια για να βρεθεί μία λύση, όταν είδα ότι δεν ενδιαφέρονται για τον Βοτανικό.

Ο Βοτανικός είναι ένα έτοιμο πρότζεκτ με μειωμένα τα τετραγωνικά για το εμπορικό, αλλά έτοιμο πρότζεκτ για γήπεδο μέχρι 35.000 θέσεων. Ξαναέφερα στο τραπέζι την σκέψη για το Γουδί. Μετατοπίζοντας βέβαια το γήπεδο, να μην είναι μέσα στο Μητροπολιτικό πάγκο. Φώναξα τον Δήμαρχο Αθηναίων και συμφωνήσαμε. Φώναξα την ΠΑΕ, φώναξα τον Ερασιτέχνη, αλλά κανείς δεν ενδιαφερόταν. Η ΠΑΕ γενικότερα δεν ενδιαφέρεται για τον Παναθηναϊκό. Ο Αλαφούζος δεν ενδιαφέρεται για τον Παναθηναϊκό. Ενδιαφέρεται να κάνει πολιτική. Είχε υποτίθεται ως εχθρό τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, μετά έγιναν ξανά φίλοι. Τσουλάει την ομάδα χωρίς ενδιαφέρον κάτι που είναι ένας αργός θάνατος για τον Παναθηναϊκό.

Τότε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος δεν είναι στην ίδια γραμμή, τον πονάει τον Παναθηναϊκό, ήταν στη σκέψη του Athens Alive. Ήταν όμως ένα πρότζεκτ που θα ήθελε χρόνο, όπως όλα τα μεγαλεπήβολα πλάνα στη χώρα μας. Τώρα βλέπω ότι υπάρχει ξανά η σκέψη για τον Βοτανικό και θεωρώ ότι δεν είναι λάθος. Μπορεί εύκολα ο Παναθηναϊκός να φτιάξει γήπεδο στον Βοτανικό. Έχει εγκριθεί ήδη από το ΣτΕ. Η τράπεζα, νομίζω ότι είναι η Alpha Bank, προφανώς και θέλει να προχωρήσει η συγκεκριμένη υπόθεση. Νομίζω ότι εάν ο Ερασιτέχνης ενδιαφέρεται και μπορεί να πείσει και την ΠΑΕ σε αυτή την κατεύθυνση είναι μία λύση".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση του γηπέδου: "Θεωρώ ότι η Alpha Bank επειδή θέλει να αξιοποιηθεί το asset που έχει στα χέρια της ενδιαφέρεται και θα συμβάλει σε αυτή την ιστορία. Υπάρχει και η δυνατότητα του εμπορικό κέντρου. Από εκεί και πέρα εγώ θα έβλεπα και το ενδεχόμενο να γίνει εκεί ένα γήπεδο για την Εθνική ομάδα και να το νοικιάζει ο Παναθηναϊκός. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρεθεί λύση ώστε Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να έχουν σύγχρονα γήπεδα για να μπορούν να σταθούν στις απαιτήσεις της εποχής.

Διότι κακά τα ψέμματα όποιος δεν έχει γήπεδο δεν μπορεί να σταθεί. Αυτές οι ομάδες έχουν ισχυρό brandname και μπορούν να έχουν έσοδα, οπότε πρέπει να φτιάξουν υποδομές για να μπορέσουν να σταθούν ειδικά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αυτό είναι και το ζητούμενο για εμένα. Πρέπει να έχουμε ξανά ελληνικές ομάδες που να μην πηγαίνουν στο εξωτερικό και να τρώνε τεσσάρες, αλλά να ξανακάνουν πορείες".

Για την Εθνική ομάδα: "Κι αυτή είναι μία μεγάλη πληγή. Ενώ έχουμε τόσους ποδοσφαιριστές που διαπρέπουν στα πρωταθλήματα του εξωτερικού. Από τον Σάντος και μετά είναι λες και έχει πέσει κατάρα. Θεωρώ ότι ήταν λάθος η απομάκρυνση του Σάντος. Από την εποχή του Σάντος και μετά βρισκόμαστε σε χαμηλές πτήσεις. Μετά πήραμε τον Ιταλό, αποτύχαμε κι αυτός πήγε στη Λέστερ και πήρε το πρωτάθλημα".

Για το γεγονός ότι δεν φταίνε μόνο οι προπονητές: "Πολλές φορές το πρόβλημα ξεκινά από τους παρατρεχάμενους και όχι από τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές. Παίζει ρόλο και ο χαρακτήρας του προπονητή που μπορεί να δώσει έμπνευση στον ποδοσφαιριστή. Βλέπω τώρα και παίζουμε αγώνες στο ΟΑΚΑ και το γήπεδο είναι άδειο".

Η Εθνική θα έπρεπε να έχει έδρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

Για το ότι η Εθνική δεν έχει έδρα: " Η Εθνική θα έπρεπε να έχει έδρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να παίζει στην Τούμπα και να είναι γεμάτη. Να παίζει στο Παγκρήτιο και να είναι γεμάτο. Όπως γίνεται στις άλλες χώρες".

Για τα μπασκετικά ντέρμπι Άρη - ΠΑΟΚ: "Ο Άρης ομόρφαινε τις Πέμπτες μας. Μετά το άθλημα ήρθε εκεί που ανήκε, δηλαδή στον Παναθηναϊκό. Έβλεπα στον "Τάφο του Ινδού" τον Στεργάκο, τον Κοκολάκη".

Για τα όσα συμβαίνουν στο μπάσκετ: "Ποτέ δεν κατάλαβα το λόγο που αποχώρησε ο Ολυμπιακός. Από το καταστατικό της UEFA και της FIBA υπάρχει το αυτοδιοίκητο. Η πολιτεία δεν μπορεί να παρεμβαίνει, παρά μόνο θεσμικά. Θεωρώ ότι και στο μπάσκετ θα πρέπει να γίνουν τομές. Να αξιοποιηθούν νέοι άνθρωποι. Βλέπω στην Λιθουανία ότι είναι ο Σαμπόνις επικεφαλής της Λίγκας, στην Τουρκία ο Τούρκογλου, στην Σερβία ο Μποντίρογκα. Δεν καταλαβαίνω γιατί στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι κάποιος αντίστοιχος, όπως ο Διαμαντίδης, ο Παπαλουκάς, ο Αλβέρτης. Εγώ τον εκτιμώ τον κ. Βασιλακόπουλο. Με είχε βοηθήσει να βρω και εισιτήρια στον τελικό της Ευρωλίγκα το 2000.

Ο κ. Αγγελόπουλος ζητούσε να παρέμβει ο πρωθυπουργός. Πώς να παρέμβει; Τι να λύσει; Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η ροπή προς τα κάτω. Πρέπει να γίνουν τομές. Όλες οι εθνικές λίγκες έχουν μία καθοδική πορεία, αν εξαιρέσεις την Ισπανία και την Τουρκία. Οι παράγοντες παίζουν ρόλο. Το μπάσκετ είναι το εθνικό μας σπορ και έχουμε καμιά 20αριά τίτλους σε συλλογικό επίπεδο. Διάβαζα ένα tweet του Πιτίνο, που αναρωτιώταν που ήρθε. Πρέπει όλοι να κοιτάξουμε το συλλογικό συμφέρον κι όχι το συμφέρον του συλλόγου".

Καμία από τις ομάδες δεν ανήκει στους προέδρους τους. Ανήκουν στον κόσμο τους

Για την τοξικότητα μεταξύ των παραγόντων: "Θεωρώ πως οι παράγοντες που ασχολούνται σε μεγάλους συλλόγους έχουν και άλλες βλέψεις. Είναι δεδομένο ότι δεν μπαίνουν για να κερδίσουν λεφτά, χάνουν λεφτά. Αυτό που θέλουν είναι να έχουν άλλου είδους οφέλη. Σε όλες τις χώρες υπάρχει αυτό, αλλά όχι σε αυτή την έκταση. Στην Ιταλία υποβιβάστηκε η Γιουβέντους, αν εδώ γίνει κάτι τέτοιο δεν νομίζω να μπορέσει να επιζήσει η πλατεία Συντάγματος. Πάντα θα υπάρχουν πολιτικές και επιχειρηματικές επιδιώξεις. Το ζήτημα είναι να βάλει η πολιτεία κανόνες οι οποίοι θα τηρούνται. Πρέπει να είσαι διατεθειμένος να σπάσεις αυγά και να γίνεις μισητός. Γνωρίζετε καλά ότι βρεθήκαμε στο στόχαστρο συγκεκριμένων παραγόντων και μέσων ενημέρωσης ξανά και ξανά.

Καμία από τις ομάδες δεν ανήκουν στους προέδρους τους. Ανήκουν στον κόσμο τους και την ιστορία τους. Δεν έχει νόημα να αναφερθώ σε ονόματα. Το θέμα είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι το συμφέρον του προέδρου δεν είναι και το συμφέρον της ομάδας. Να σταματήσει αυτή η ιστορία με τις στρατιές οργανωμένων οπαδών. Πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες. Αυστηροί και σκληροί κανόνες. Πρέπει να υπάρχουν αυστηρές ποινές. Πρέπει όμως να σταματήσει και η καχυποψία. Ότι το κάνεις αυτό για να ευνοήσεις την μία ή την άλλη ομάδα. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Αυτό ξεκίνησε ο Κοντονής, έβαλε ποινές και μετά η Θύρα 13 είχε έρθει έξω από το σπίτι μου".

Τσίπρας στον Sport24 Radio 103,3: "Πρότεινα πρωτάθλημα 10 ομάδων"

Για τις ποινές: " Η βασική ιδέα που είχα δεν ήταν μόνο οι αυστηρές ποινές, αλλά και οι δομικές αλλαγές. Αν δεν έχεις οικονομικά βιώσιμο πρωτάθλημα θα έχεις ομάδες που πωλούνται και θα αγοράζονται, θα στήνονται στο στοίχημα και θα εξαρτώνται από τους πιο δυνατούς οικονομικά. Αν έχεις ένα οικονομικά βιώσιμο πρωτάθλημα μπορεί να αποπνέει υγεία. Βιώσιμο πρωτάθλημα με 18 ή 16 ομάδες δεν υπάρχει. Ας παίξει η ΕΡΤ το ρόλο που έπαιζε παλιά ο ΟΠΑΠ, που χρηματοδοτούσε το ποδόσφαιρο. Να δείχνει δωρεάν αγώνες, αλλά να έχουν μπει κανόνες. Κι έτσι δεν θα αφησεις αυτή την καρτελοποίηση των ομάδων. Μία Κυβέρνηση μπορεί να έχει την πρόθεση, το θέμα είναι όμως να το θέλουν και οι ομάδες. Παλιά έβλεπες σε ντέρμπι φιλάθλους να κάθονται μαζί. Αν δεν μπορεί ένας γονιός να αφήσει το παιδί του να πάει στο γήπεδο ή να πάει μαζί του επειδή φοβάται μην του έρθει κάποιο τούβλο αυτό δεν είναι αθλητισμός".

Για τις εκλογές που έρχονται και αν θα έχουμε "άσο ημίχρονο, διπλό τελικό": "Είναι ένας άλλος αγώνας. Δεχόμαστε ότι είμαστε αουτσάιντερ, αλλά ακριβώς επειδή είναι άλλος αγώνας, επειδή πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που δεν πήγαν να ψηφίσουν ή ψήφισαν κάποιο μικρότερο κόμμα".

Για τις συντάξεις και τις περικοπές: "Στη δική μας περίοδο δεν είχαμε μειώσεις συντάξεων. Είχαμε αυξήσεις. Μικρές αλλά αυξήσεις. Είχαμε την 13η σύνταξη και τη δώσαμε σε μόνιμη βάση. Κάθε συνταξιούχος πρέπει να γνωρίζει το εξής. Από την μία υπάρχει η προοπτική της σταθεροποίησης και να σταματήσουν οι περικοπές. Σταμάτησαν οι περικοπές και αρχίσαμε να δίνουμε αυξήσεις.

Η άλλη εκδοχή είναι να περικοπούν δαπάνες εάν θέλουν να εφαρμόσουν μία λογική γενναίας μείωσης της φορολογίας στις επιχειρήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα αλλάξω τίποτα το 2019 και θα περιμένω το 2020 να πείσω τους Ευρωπαίους να πει σας έδωσα μεταρρυθμίσεις δώστε μου ελάφρυνση του χρέους. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι θα πει μεταρρυθμίσεις. Αυτό που θα συμβεί είναι περικοπή στις δαπάνες, στα επιδόματα προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν οι μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων. Δεν είμαι αρνητικός σε αυτά, αλλά από κάπου αλλού πρέπει να βρεις για να προχωρήσεις στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Επειδή το έχουμε ξαναδεί το έργο θα πρέπει να είμαστε πιο καχύποπτοι αυτή τη φορά. Η πρόταση που καταθέτουμε είναι να συνεχίσουμε όλοι μαζί. Μια ανάπτυξη δίκαιη. Με δικαιοσύνη θα μοιράσουμε και τους καρπούς της οικονομίας τώρα που έχουμε βγει από τα μνημόνια. Η άλλη εκδοχή φοβάμαι ότι θα μας γυρίσει στην εποχή διακυβέρνησης του Σαμαρά".

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης του πρωθυπουργού:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ