SPORT24

Σαλπιγγίδης: "Ελπίζω για Εθνική, ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ το πρωτάθλημα"

ΕΛΛΑΔΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ (ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΝ ΜΠΑΡΑΖ ) (ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ)
ΕΛΛΑΔΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ (ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΝ ΜΠΑΡΑΖ ) (ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ) ICON

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης σχολίασε στον Sport24 Radio 103,3 και στην εκπομπή "Ανατροπή & πέναλτι", την ήττα της Εθνικής από την Κροατία, για τον πρώτο αγώνα μπαράζ. Τρέφει ελπίδα για ανατροπή, ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ θα πάρει πρωτάθλημα. (AUDIO)

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης σχολίασε στον Sport24 Radio 103,3 και στην εκπομπή "Ανατροπή & πέναλτι" με τους Βαγγέλη Μίχο και Γιάννη Σερέτη, την ήττα της Εθνικής από την Κροατία, για τον πρώτο αγώνα μπαράζ πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Για το πώς μοιράζεται η ευθύνη σε Σκίμπε και ποδοσφαιριστές: «Στην παρούσα φάση δεν είναι λύση να μοιράζουμε ευθύνες. Θα πρέπει να ανασυνταχθούμε και να κυνηγήσουμε το δύσκολο έργο που είναι μπροστά μας, γιατί δεν πρέπει να τα παρατήσουμε. Το να καταλογίσουμε ευθύνες μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει πριν από αυτή την κρίσιμη μάχη».

Για το χθεσινό ματς: «Είδα μια Κροατία που ήταν αναμενόμενο να τη δούμε σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή μια ομάδα με πολύ ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, ικανή για το καλύτερο, που ήθελε να είναι ο οδηγός στο παιχνίδι, ώστε να έχει την κατοχή της μπάλας και να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να πετύχει γκολ, κάτι το οποίο κατάφερε πολύ νωρίς. Εμείς δεν καταφέραμε να έχουμε την κατάλληλη αμυντική συμπεριφορά και ήρθαν όλα στραβά. Ο στόχος μας ήταν να πετύχουμε ένα γκολ, το οποίο καταφέραμε να πετύχουμε, αλλά γενικά δεν είχαμε καλή εικόνα και δεχτήκαμε τέσσερα γκολ. Ετσι όμως είναι το ποδόσφαιρο. Εμείς την εθνική ομάδα δεν την αγαπήσαμε μόνο για τις χαρές και τις επιτυχίες που μας έχει φέρει. Την αγαπήσαμε γιατί είμαστε Ελληνες, γιατί είμαστε περήφανοι για τη χώρα μας και τα παιδιά που παλεύουν. Και θα πρέπει να διαχειριστούμε και τις αποτυχίες. Οπως είπα έχουμε πολύ σημαντικό παιχνίδι μπροστά μας».

Για τη συνολική προσπάθεια της εθνικής, συγκριτικά με την προηγούμενη διοργάνωση των προκριματικών στο Euro: «Ενα τόσο κρίσιμο παιχνίδι και μια άσχημη εμφάνιση δεν μπορεί να ακυρώσει την τεράστια προσπάθεια, αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά. Ηρθε σε κακό τάιμινγκ η εμφάνιση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν το Μουντιάλ είχαμε κακή παρουσία στην προηγούμενη διοργάνωση και το να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση δεν είναι και το πιο εύκολο. Ισως γι” αυτό υπάρχει και αυτή η αντιμετώπιση από τα μίντια και τον κόσμο. Μια ομάδα που έχει θεμέλια και θέλει να χτίσει, δεν πρέπει να επηρεάζεται ούτε από τον παλμό του κόσμου ούτε η διαχείριση των μίντια, ακόμη και αν έχεις τη χειρότερη αντιμετώπιση».

Για το αν ήταν δίκαιο που φτάσαμε μέχρι εδώ: «Θα ήταν εγωιστικό και άδικο να πούμε ότι δικαιούμασταν την πρώτη θέση, γιατί το Βέλγιο είναι εξαιρετική ομάδα και δεν άφησε περιθώρια σε κανέναν αντίπαλο, παρότι εμείς τα πήγαμε καλά απέναντί του. Σταθήκαμε αρκετά καλά. Είχαμε πολύ ισχυρό αντίπαλο τη Βοσνία και εκεί δείξαμε ότι είμαστε δυνατοί, ότι μπορούμε να δώσουμε το παρών στο Μουντιάλ. Επίσης, γνωρίζαμε ότι το έργο μας δεν θα ήταν εύκολο στα μπαράζ και δεν είχαμε και τύχη. Η γεύση από τη χθεσινή βραδιά είναι πικρή, αλλά αν κοιτάξουμε το δάσος και όχι το δέντρο, υπάρχουν μόνο θετικά πράγματα. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι το τελευταίο παιχνίδι, πριν από το Μουντιάλ, να διεκδικήσουμε κάτι καλό».

Για το αν υπάρχει τρόπος να διεκδικήσουμε την πρόκριση: «Πρέπει να λειτουργεί η ομάδα, δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη. Γιατί η Κροατία να μην έχει μια κακή εμφάνιση, όπως είχαμε χθες εμείς. Γιατί να μην κάνει ένα λάθος στα πρώτα λεπτά και να πετύχουμε το 1-0 και μετά να διεκδικήσουμε με περισσότερες αξιώσεις ένα δεύτερο και ένα τρίτο γκολ. Ετσι πρέπει να σκεφτόμαστε. Δεν λέω ότι είναι εύκολο. Εχοντας τη χθεσινή εικόνα των ομάδων δεν μπορείς να είσαι αισιόδοξος, αλλά είναι υποχρεωμένος να το κάνεις, έχεις 90 λεπτά αγώνα μπροστά σου. Ακόμη και αρνητική ψυχολογία να έχουμε, εμείς που το βλέπουμε από το σπίτι μας, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε την εξέλιξη. Ο κόσμος στο γήπεδο και οι παίκτες είναι αυτοί που πρέπει να σπρώξουν τη χώρα μας στη διεκδίκηση της νίκης και της πρόκρισης. Θα πρέπει να το βλέπουμε θετικά και αυτή νομίζω ότι θα είναι η διάθεση του προπονητή και των παικτών».

Για το αν η εθνική είναι πάνω από το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος, όπως συνέβαινε επί Ρεχάγκελ: «Δεν πρέπει να συγκρίνουμε την εθνική ομάδα με το ελληνικό πρωτάθλημα. Πολλοί παίκτες παίζουν στο εξωτερικό. Και η Κροατία έχει παίκτες στην Μπαρτσελόνα, στη Ρεάλ και σε άλλες μεγάλες ομάδες. Είναι λάθος να συγκρίνεις την εθνική με το πρωτάθλημα. Θα πρέπει να κοιτάμε το πώς θα βελτιωθούμε και οι υπεύθυνοι να βελτιώνουν το πρωτάθλημα ώστε να πλησιάζουμε στα πρότυπα μεγαλύτερων πρωταθλημάτων».

Για το αν παίζει ρόλο που οι έξι από τους 14 παίκτες που αντιμετώπισαν την Κροατία, είναι βασικοί στις ομάδες τους, ενώ οι υπόλοιποι δεν είναι: «Ολα παίζουν ρόλο σε τέτοια παιχνίδια. Απλά, 12 εκατ. Ελληνες δεν μπορούν να μπουν στο μυαλό και τη φιλοσοφία του προπονητή. Αν δεν του γίνει η ερώτηση για να αιτιολογήσει την επιλογή του κατά αυτό τον τρόπο, ό,τι και να πούμε εμείς περισσεύει. Ακόμη κι εγώ που είμαι πρώην διεθνής, δεν ζω την καθημερινότητα, δεν είμαι στα αποδυτήρια. Υπήρχαν προπονητές στο παρελθόν που είχαν την ίδια φιλοσοφία, όπως ο Ρεχάγκελ. Εξαρτάται για ποιους ποδοσφαιριστές μιλάμε, υπάρχουν ποδοσφαιριστές με πολύ έντονη προσωπικότητα, που μπορεί να μην έπαιζαν στο προηγούμενο διάστημα και τώρα να ήταν απαραίτητοι. Ενας μπορεί να δώσει την απάντηση και να επιχειρηματολογήσει, και αυτός είναι ο προπονητής. Σεβαστή η γνώμη των δημοσιογράφων και των ανθρώπων του ποδοσφαίρου, αλλά η άποψη τους είναι υποκειμενική».

Για τον Σκίμπε: «Βλέποντας τι έγινε προηγουμένως, μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να βάλεις, αλλά ας περιμένουμε και την Κυριακή το βράδυ το παιχνίδι. Εγώ τρέφω μια ελπίδα και έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε όλοι. Δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα με τις αποτυχίες. Και στο παρελθόν η εθνική πέρασε δύσκολα και στάθηκε όρθια. Ας συζητήσουμε από την Κυριακή και μετά…»

Για το αν είναι αισιόδοξος για την παραγωγική διαδικασία του ελληνικού ποδοσφαίρου και αν υπάρχουν ορισμένα ονόματα που μπορεί να ξεχωρίσει: «Δεν είμαι έτοιμος να δώσω μια τέτοια απάντηση, δεν θέλω να ξεχάσω κάποιον. Επίσης, δεν θέλω να σκοτώνω το ελληνικό προϊόν και το εγχώριο πρωτάθλημα. Υπάρχει η άσχημη πλευρά του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά υπάρχει και η όμορφη. Μου αρέσει αυτό που βλέπω σήμερα, πολλοί να παλεύουν για την παραμονή τους και πολλοί να διεκδικούν το πρωτάθλημα. Πρέπει να ξαναγεννιόμαστε από τις στάχτες μας. Δεν υπάρχουν χρήματα γενικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, στη χώρα μας. Αρα πρέπει να βλέπουμε περισσότερα παιδιά, περισσότερους Ελληνες να βγαίνουν και να κάνουμε υπομονή, να συμβιβαστούμε με τα δεδομένα των εποχών. Να κοιτάμε και τα στραβά, για να τα βελτιώνουμε. Δεν είναι όλα ρόδινα. Δεν μπορείς με τόσα οικονομικά προβλήματα, χωρίς να επενδύεις στο ποδόσφαριο να βγάζεις Μέσι, Ρονάλντο. Θέλει υπομονή και αισιοδοξία όχι να σκοτώνουμε το ποδόσφαιρό μας με υποτιμητικά σχόλια».

Για το δικό του μέλλον: «Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Θα ήθελα να κάνω κάτι επαγγελματικά, θα ήταν ιδανικό. Δεν μπορώ να γίνω μάντης, μακάρι να προκύψει κάτι. Θεωρώ ότι δεν μου ταιριάζει να γίνω προπονητής, σε επίπεδο Σούπερ Λιγκ. Τις ακαδημίες θα τις έβλεπα σίγουρα θετικά και γενικά θα μου άρεσε να είμαι γύρω από το ποδόσφαιρο επαγγελματικά. Για τεχνικός διευθυντής είναι ηλεκτρική η καρέκλα, όπως και του προπονητή, οπότε αποφεύγω τις ψηλές θέσεις».

Για το αν θα μπορούσε ο Ατρόμητος να γίνει η Λέστερ της Ελλάδας: «Θα θέλαμε να δούμε ένα πρωτάθλημα με αλλαγές στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Δεν μπορώ να το μαντέψω αλλά θα έλεγα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα έδινα ένα αβαντάζ ότι πρωταθλητής φέτος θα είναι ο ΠΑΟΚ ή η ΑΕΚ και θα ήθελα προσωπικά να το πάρει ο ΠΑΟΚ».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δημήτρη Σαλπιγγίδη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ