SPORT24

Πετρούνιας: "Πάμε για το χρυσό στη Ντόχα"

Πετρούνιας: "Πάμε για το χρυσό στη Ντόχα"
AP PHOTO/DARKO BANDIC

Ο Λευτέρης Πετρούνιας μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για τον νέο θρίαμβό του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και για το... στοίχημα με τον Βλάση Μάρα για τα περισσότερα μετάλλια.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης στους κρίκους, Λευτέρης Πετρούνιας, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για την επιτυχία του στη Γλασκώβη και τον επόμενο στόχο στη γυμναστική.

Ο σπουδαίος Έλληνας γυμναστής, τις προσπάθειες του οποίου στηρίζει η Stoiximan, αναφέρθηκε στο τέταρτο χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το μέλλον του στο αγώνισμα των κρίκων.

Η συνέντευξη Πετρούνια στον Sport24 Radio 103,3

Για το αν θα ηττηθεί κάποια στιγμή:

"Κάποια στιγμή θα έρθει και αυτό. Ακόμα όμως, δεν έχει έρθει. Έχουμε κερδίσει το δικαίωμα να λέμε πώς ακόμα δεν έχει έρθει η στιγμή να χάσω. Εφόσον υπάρχει υγεία μέχρι το 2020 έτσι θα πάμε…".

Για το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπισε:

"Είχα μια φλεγμονή που με ταλαιπωρούσε έντονα στον ώμο. Τους τελευταίους μήνες ενώ πήγαινε καλύτερα, είχα βγάλει μια φλεγμονή και είχε παραλύσει το χέρι από τον πόνο πριν από τον προκριματικό. Το προσέξαμε με τον γιατρό και τους φυσιοθεραπευτές και την Κυριακή προσέξαμε πάρα πολύ. Είχα δει πολλές εκτελέσεις από πολλούς αγώνες, το είχα στο μυαλό μου και βγήκε ακριβώς ότι είχα σχεδιάσει. Πιο κατά γράμμα δεν έχει γίνει άλλη φορά. Ο προπονητής μου δεν το πίστευε γιατί δεν έκανα και καλό ζέσταμα. Όταν μπήκαμε στον αγώνα τα είχα ξεχάσει όλα, ούτε πόνο ούτε τίποτα".

Για την προπόνηση που έκανε:

"Όλη η προπόνηση είναι πάνω από όλα στο μυαλό. Με το να προπονείς το μυαλό και τη σκέψη η απόδοση είναι άνω του 50%".

Για την δυσκολία του προγράμματος που εκτέλεσε:

"Το δυσκολέψαμε φέτος μετά το παγκόσμιο Κύπελλο. Μπακού. Το πρόγραμμα αυτό θέλει κάποιες διορθώσεις. Συνειδητοποιούμε ότι ίσως έχει μεγαλύτερο ρίσκο, διότι αυτό το πρόγραμμα που έχω, παρότι είναι δέκα εκατοστά πιο κάτω ο βαθμός δυσκολίας μάλλον παίρνει καλύτερο βαθμό λόγω καθαρής εκτέλεσης. Δεν είναι κάτι τελεσίδικο. Παρακολουθούμε τον Κινέζο αντίπαλο, διότι είναι ο μόνος που μας ξεφεύγει και δεν τον βλέπουμε συχνά αλλά θα τον τσακώσουμε…".

Για το αν αποτελεί μειονέκτημα ή πλεονέκτημα να ξεκινάει δεύτερος:

"Απολαμβάνω πάρα πολύ ν' αγωνίζομαι στην αρχή. Παίζω με την ψυχολογία και με τη δική μου όπως και με των άλλων".

Για τον επόμενο στόχο:

"Έχουμε κάποιους αγώνες φιλικούς κι ένα γκραν πρι τέλος Σεπτέμβρη. Θα δούμε αν είναι καλά ο ώμος και πάμε για να κερδίσουμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, τέλη Οκτώβρη. Αυτός είναι ο στόχος. Τώρα θα κάνω μια εβδομάδα διακοπές και θα συνεχίσω την αποκατάσταση. Πάμε για να κερδίσουμε!"

Για το αν του ανεβάζει την αδρεναλίνη η σκέψη για το επόμενο χρυσό:

"Με ιντριγκάρει το γεγονός ότι πάμε και προσπαθούμε με τον προπονητή μου πάντα για το καλύτερο. Να κάνουμε ένα δυνατό σερί μεταλλίων και όχι μόνο ευρωπαϊκών. Αυτό συνοδεύεται με παγκόσμιο ή ολυμπιακό μετάλλιο. Από κει και πέρα, το στάδιο στη Γκλασκώβη μου φέρνει πολλές αναμνήσεις γιατί το 2015 ξεκίνησα από εκεί με μια μεγάλη επιτυχία, ενώ ήταν και η περίοδος που είχα χάσει τον πατέρα μου. Μου δίνει τεράστιο κίνητρο ο μέσος Έλληνας γιατί αυτό που αισθάνομαι και δέχομαι, είναι τόσο αγνό χωρίς να κρύβεται κάποια δεύτερη σκέψη από πίσω. Συν ότι διαβάζω πόσο χαρούμενοι γίνονται και αυτό μου δίνει κίνητρο. Έξω από το γυμναστήριο είμαι ένας κανονικός άνθρωπος και είναι χαρά μου να μιλάω με όλο τον κόσμο".

Για το στοίχημα με τον Βλάση Μάρα που έχει πέντε σερί τίτλους:

"Όταν κέρδισα το πρώτο Ευρωπαϊκό και άρχισα να διαβάζω τις επιτυχίες του Βλάση, μου φαινόταν άπιαστο όλο αυτό. Δεν έχουμε βάλει στοίχημα, αλλά είμαι σίγουρος ότι θέλει και ο ίδιος να τον περάσω, όπως θέλω κι εγώ κάποιος Έλληνας να περάσει στο μέλλον το δικό μου ρεκόρ. Έχουμε πολύ μεγάλα ταλέντα και πολύ ικανούς προπονητές. Παίζουν ρόλο φυσικά οι συνθήκες που δουλεύεις. Από κει και πέρα είναι θέμα χαρακτήρα, ποιος έχει το τσαγανό σε έναν αγώνα για να μπει να εκτελέσει το πρόγραμμα του. Πάντα σκέφτομαι σε κάθε αγώνα ότι είναι το τελευταίο πρόγραμμα της ζωής μου".

Για την προπόνηση που κάνει στους κρίκους για να εκτελέσει ένα πρόγραμμα:

"Διαρκεί όχι μόνο ώρες αλλά χρόνια. Προσπαθείς να φτάσεις το τέλειο, αλλά δεν το φτάνεις ποτέ. Πάντα έχει κι άλλο, αυτή είναι η μαγεία, η ομορφιά του αθλήματος".

Για το αν θα δούμε την Εθνική ομάδα γυμναστικής σε όλα τα όργανα:

"Θεωρώ πώς υπάρχει αυτή η δυνατότητα, να δούμε διακρίσεις σε άλλα όργανα και στο ομαδικό επίπεδο. Από τα έξι όργανα που έχουμε, μέχρι το τέταρτο όργανο, κερδίζαμε τη Λευκορωσία και την Ουγγαρία που είναι στο Τop 10. Η Τουρκία παραλίγο να φτάσει στον τελικό του ομαδικού που μέχρι πριν από δύο χρόνια, δεν μας είχε κερδίσει ποτέ. Όλα είναι εφικτά. Η δυναμική της ομάδας είναι πάρα πολύ καλή, απλώς πρέπει να διαχειριστούμε τον αγώνα. Επίσης, χρειάζεται εμπειρία και περισσότερους αγώνες. Αυτό είναι θέμα χρόνου να βγει".

Για την συμβουλή του στους νεότερους:

"Τους εμψυχώνω όσο μπορώ. Έχω πολύ καλές σχέσεις με τους συναθλητές μου, μικρούς και μεγάλους".

Για τις μεγάλες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού την τελευταία εβδομάδα:

"Η Ελλάδα πέρα από τα ταλέντα βγάζει αθλητές με ψυχή, πείσμα και θέληση. Ο Έλληνας έχει πολλή ψυχή και δύναμη μέσα του. Πρέπει να δίνουμε δύναμη σε όλους και σε όλες τις στιγμές".

Για τις συνθήκες που δουλεύουν στις άλλες χώρες:

"Αν έρθουν στο γυμναστήριο μας οι Άγγλοι για παράδειγμα, θα βάλουν τα γέλια. Αυτό δεν έχει να κάνει με την τωρινή κατάσταση. Έτσι ήταν πάντα στην Ελλάδα. Για να μην πολιτικοποιήσουμε το θέμα. Δεν είναι θέμα της κρίσης ή κάποιας κυβέρνησης. Από το 2000 που είμαι στα κλιμάκια στο ΟΑΚΑ και τον Άγιο Κοσμά τα πράγματα είναι ίδια. Δεν έχει αλλάξει κάτι ακόμα και σε εποχές που υπήρχαν περισσότερα χρήματα".

Photo credits: AP Photo/Darko Bandic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ