SPORT24

Καπράλος: "Να αλλάξει άμεσα το καταστατικό"

Καπράλος: "Να αλλάξει άμεσα το καταστατικό"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για τις προκλήσεις του ελληνικού αθλητισμού, αλλά και τη βράβευση των κορυφαίων αθλητών για το 2017.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή “Πνίξτε τον φουνταριστό” με τους Μηνά Τσαμόπουλο και Γιώργο Θαναηλάκη, για τις προκλήσεις του ελληνικού αθλητισμού, αλλά και τη βράβευση των κορυφαίων αθλητών για το 2017.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για την αποψινή εκδήλωση: «Είναι ωραία μέρα γιατί μας δίνει η ευκαιρία να βραβεύσουμε τους κορυφαίους, αλλά παράλληλα και η ευκαιρία να κάνουμε τον απολογισμό, αλλά και να αναλύσουμε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις για τον ελληνικό αθλητισμό».

Για τον απολογισμό αναφορικά με το σχέδιο για το Παναθηναϊκό Στάδιο: «Έχει πάει πολύ καλά γιατί έχει δώσει τη δυνατότητα να επισκεφτούν αυτό τον χώρο πολύς κόσμος, πάνω από 200.000 κόσμος πέρσι. Είναι σημαντικό γιατί μαθαίνουν την ιστορία μας και το τι έχει προσφέρει αυτή η χώρα στο Ολυμπιακό κίνημα και από την άλλη δίνει οικονομική αυτοδυναμία για την επιτροπή. Ο καθένας πληρώνει εισιτήριο και μπορεί να φιλοξενηθεί στους χώρους του Παναθηναϊκού Σταδίου με αυτόματο σύστημα ξενάγησης σε έντεκα γλώσσες, να δει τις αφίσες των Ολυμπιακών Αγώνων, φωτογραφικό υλικό, βίντεο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Είναι σαν ένα μικρό μουσείο».

Για τις προσκλήσεις του ελληνικού αθλητισμού: «Είναι προβλήματα και προσκλήσεις. Ακουμπάνε και στην οικονομική δυσχέρεια, αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Είναι και τα κίνητρα των αθλητών που κινδυνεύουν να καταργηθούν. Δεν είναι μόνο οικονομικά. Μιλάμε για κίνητρα των αθλητών να μπορούν να μπαίνουν στα Πανεπιστήμια. Υπάρχει μια δικαστική διαμάχη που έχει φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και υπάρχει περίπτωση να βγει απόφαση με την οποία θα καταργηθούν αυτά τα κίνητρα που είχε δώσει η πολιτεία και τα οποία έδιναν μεγάλη ανακούφιση στους αθλητές μας, γιατί τους έδιναν μια εξασφάλιση ότι θα προχωρήσουν στις σπουδές τους. Μιλάμε για επιπλέον θέσεις, δεν στερούν τη θέση από άλλον σπουδαστή. Γι” αυτό λέμε ότι δεν στοιχίζει τίποτα, δεν δημιουργεί πρόβλημα σε άλλο σπουδαστή, αλλά δίνει κίνητρο στους αθλητές να συνεχίσουν τον πρωταθλητισμό. Έχει πάει δικαστικά και εμείς το μάθαμε το τελευταίο διάστημα. Περιμένουμε την απόφαση πλέον».

Για την πρωτοβουλία “υιοθετήστε έναν αθλητή”: «Είναι κάτι που θα το τονίσουμε και σήμερα στη γιορτή και θα καλέσουμε την επιχειρηματική κοινότητα να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια. Δεν είναι μυστικό ότι και τα έξι μετάλλια που πήραμε στο Ρίο ήταν από υιοθετημένους αθλητές και έδειξε ότι η μη παρεμβολή της Ολυμπιακής Επιτροπής των ομοσπονδιών και η απευθείας σχέση του επιχειρηματία με αθλητή είναι αυτή που βοήθησε πολύ τους αθλητές. Συνεχίζεται αυτή η σχέση. Πρέπει όμως να το συνεχίσουμε. Να πιάσει κι άλλους αθλητές, να πιάσει κι άλλους που έχουν προστεθεί και έχουν δείξει ότι μπορούν να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Πρέπει να τα βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά».

Για τις άμεσες προκλήσεις του 2018 της Ολυμπιακής Επιτροπής:« Το άμεσο θέμα για μας είναι η αλλαγή του καταστατικού της Ολυμπιακής Επιτροπής, να ξεφύγουμε από τον εναγκαλισμό του δημοσίου που μας δημιουργεί μια τρομερή γραφειοκρατία, αναποτελεσματικότητα και μας κάνει να ξοδεύουμε πολύ περισσότερα χρήματα απ” ότι θα ξοδεύαμε κανονικά. Για παράδειγμα όταν κανονίζουμε μια αποστολή στο εξωτερικό και πρέπει να κάνουμε όλες τις διαδικασίες του δημοσίου, παίρνουν και πολύ χρόνο και καθιστούν το κόστος πολύ μεγαλύτερο. Για αν γίνει αυτό πρέπει να γίνει αλλαγή καταστατικού και να μπορέσουμε να είμαστε σύμφωνα με δεδομένα του Ολυμπιακού καταστατικού χάρτη.

Το καταστατικό μας είναι πολύ παλιό και ο αθλητισμός έχει αλλάξει παγκοσμίως εδώ και πολλά χρόνια και βέβαια να το φέρει ο Υπουργός στη Βουλή και να περάσει με νόμο. Εκεί βέβαια θα έχω και ορισμένες εκπλήξεις που πιθανόν δεν θα αρέσει στον κόσμο με πρώτη απ” όλες τον καθορισμό μάξιμουμ αριθμό θητειών για τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής. Να μην μπορεί να εκλέγεται επ” άπειρον ο ίδιος άνθρωπος, χρειάζεται ανανέωση. Το ίδια και για τα μέλη της ολομέλειας. Πρέπει να τεθεί ένα όριο ηλικίας. Αυτά θα φέρουν ορισμένους τριγμούς. Βρισκόμαστε σε διαβούλευση με τη διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή που συμφωνεί γιατί και αυτή το έχει κάνει. Ελπίζω μέχρι τέλος Ιανουαρίου να το έχει στα χέρια του ο Υπουργός.

Ξέρει ο κύριος Βασιλειάδης και λόγω της διοικητικής κρίσης που είχαμε το καλοκαίρι γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα και ελπίζουμε ότι θα τα προχωρήσει. Άλλωστε χρειάζεται εκσυγχρονισμός στον αθλητισμό. Επειδή η Ολυμπιακή Επιτροπή είναι η κορυφή της πυραμίδας, ίσως πρέπει να ξεκινήσει από εκεί ώστε να ακολουθήσει και στις υπόλοιπες ομοσπονδίες. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει ντόμινο γιατί κάθε ομοσπονδία αποφασίζει μόνη της, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται».

Για τις Ολυμπιακές καταστάσεις που μαραζώνουν:« Δεν νομίζω ότι μπορεί να παρέμβει κανένας. Ανήκουν στο ελληνικό κράτος που οφείλει να τις διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά το κράτος έχει δείξει ότι είναι αναποτελεσματικό να διαχειριστεί την περιουσία του. Έχει γίνει κανονικό πλιάτσικο στις εγκαταστάσεις. Κάποια στιγμή ίσως θα πρέπει και εμείς ως Ολυμπιακή Επιτροπή να φτιάξουμε ένα πλάνο για να δούμε αν θα μπορούσαμε, όπως διαχειριζόμαστε το Παναθηναϊκό στάδιο να πάρουμε και το ΟΑΚΑ».

Για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού:« Παρά τις δυσκολίες έχουμε πολλούς νέους αθλητές που πετυχαίνουν μεγάλες επιτυχίες, μεγαλύτερες από το μέγεθος της χώρας. Το φιλότιμο, η δουλειά, το ταλέντο, όλα αυτά μαζί που κάνουν τον Έλληνα να είναι πολύ καλός στον αθλητισμό. Βέβαια το μέλλον θα είναι δύσκολο. Όταν το 80% των χρημάτων που δίνει το κράτος πηγαίνει για μισθοδοσία και τις λειτουργικές ανάγκες των εγκαταστάσεων, τι μένει για τον πραγματικό αθλητισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ