SPORT24

"Η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών"

"Η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών"

Οι Legends του 2004 φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή "Ανατροπή και πέναλτι" του Sport24 Radio 103.3 και θυμήθηκαν ιστορίες που «σημάδεψαν» την ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας μας.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2004 Αντώνης Νικοπολίδης, Κώστας Κατσουράνης, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Θοδωρής Ζαγοράκης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Άγγελος Μπασινάς και Άγγελος Χαριστέας φιλοξενήθηκαν στον Sport24 Radio 103.3 και την εκπομπή «Ανατροπή και πέναλτι» που βγήκε ζωντανά από το κατάστημα της εταιρείας GSA, με τους Ευάγγελο Μίχο, Δημήτρη Κωνσταντινίδη και Σταύρο Γεωργακόπουλο .

Αναλυτικά όσα δήλωσαν οι Legends του 2004:

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ: «Ήταν είναι και θα είναι για πάντα. Για μια αιωνιότητα. Υπήρχαν καλά παιδιά, επαγγελματίες. Ήταν η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών. Υπήρχε και συνέχεια σε αυτή την ομάδα. Το 2008 πήγαμε στο Euro».

* «Η Εθνική ομάδα πρέπει να είναι πρώτη. Αυτό θα έκαναν αν ήμουν πρόεδρος της ΕΠΟ. Αυτό συνέβαινε όσο καιρό είχε επιτυχίες. Ο προπονητής εμπνέει. Προσωπικά πήγα στη μέση της διαδρομής. Είδα έναν προπονητή που είχε κερδίσει τους πάντες γιατί όλοι είχαν καταλάβει ότι αποφάσιζε αυτός. Ήταν μια πολύ καλή παρέα που δεν είχε τα οπαδικά μέσα. Ήταν ευλογία. Κάτω το κεφάλι και μόνο δουλειά. Αυτό γίνονταν».

* «MVP για μένα ήταν ο Νικοπολίδης. Αυτό πιστεύω. Δεν είχαμε ιδιαίτερο άγχος. Μπορώ να ότι είχαμε άγχος δημιουργικό. Με τη Ρωσία δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι».

«Οι Πορτογάλοι είναι πιο οργανωμένοι από εμάς, αλλά όλα ξεκινάνε από το κράτος. Δεν θέλουμε να έχουμε ποδόσφαιρο και να το οργανώσουμε. Εμείς τι έχουμε εκμεταλλευτεί όλα αυτά τα χρόνια; Πρώτα κάναμε την επιτυχία και μετά προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι».

*«Άνθρωποι του ποδοσφαίρου πρέπει να είναι στην Ομοσπονδία. Δεν λέω απαραίτητα για εμάς. Αν είμαστε πολλά παιδιά μαζί μπορούμε να οργανωθούμε και να βοηθήσουμε. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι αξιόλογοι».

*«Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς που στηρίζουν τις προσπάθειές μας».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Στο βιβλίο της ιστορίας γράφονται οι πιο επιτυχημένοι. Μένουν στην ιστορία αυτοί που ήρθαν πρώτοι, αυτοί που κατέκτησαν πράγματα. Είμαστε ευλογημένοι που ζήσαμε αυτό το παραμύθι. Οι σχέσεις μας έγιναν πολύ δεμένες που κρατάνε μέχρι και σήμερα».

*«Ο προπονητής δεν σε κερδίζει από την πρώτη μέρα. Αυτό έρχεται με τα αποτελέσματα και τις εμφανίσεις της ομάδας».

*«Στην Πρέμιερ Λιγκ και ο Σερ Άλεξ και ο Μουρίνιο ανέλυαν την ανάπτυξη της ομάδας μας και την αμυντική λειτουργία της. Η ομάδα είχε τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στον κάθε αντίπαλο».

*«Όταν έρθει ένας προπονητής ποιου ξεχωρίζει αλλάζει το θέμα. Όταν ο Σίλβα από τον Ολυμπιακό πήγε στην Αγγλία κανείς δεν μπορούσε να τον δεχθεί. Παλαίμαχοι Άγγλοι παίκτες τον έκραζαν. Έκαναν τρομερή κριτική στη διοίκηση της Χαλ».

*«Εμείς το 2019 προσπαθούμε να δούμε αν θα γίνει το προπονητικό κέντρο της Εθνικής ομάδας».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Τα τελευταία πέντε χρόνια κάνουμε διάφορα παιχνίδια και συναντιόμαστε συχνά. Περιμέναμε να γίνουμε όλοι παλαίμαχοι για να βρεθούμε περισσότερο. Εκείνη η ομάδα ήταν η κατάλληλη την κατάλληλη στιγμή. Η προσπάθεια ξεκίνησε από το 2001 και είχαμε μια πολύ σταθερή πορεία. Ήταν σημαντικό για μένα ότι ο προπονητής ένωσε όλους τους παίκτες».

*«Υπήρχαν παιδιά που δεν έπαιξαν. Το να τους κρατήσεις μαζί ήταν πολύ σημαντικό. Ήταν σημαντικό να βοηθάνε στην προπόνηση. Αυτοί ήταν οι αφανείς ήρωες. Ξέραμε τις δυνατότητές μας και τι μπορούσαμε να κάνουμε».

*«Ο Πορτογάλος προπονητής είναι πιο οργανωμένος σε σχέση με τον Έλληνα».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ: «Ήταν πολλά μυστικά μαζί, όχι ένα. Βάλαμε το εγώ μας κάτω από το εμείς. Είχαμε σεβασμό ο ένας για τον άλλο. Υπήρχε τοξικό περιβάλλον και ένταση. Ήταν όμως καταλυτική η παρουσία του Ρεχάγκελ. Μας έπεισε με το σχέδιο και το πλάνο που είχε. Δημιούργησε ένα ασφαλές περιβάλλον γύρω από την Εθνική. Έκλεισε όλες τις τρύπες και προσπάθησε να προστατεύσει την ομάδα. Οι δημοσιογράφοι μας είπατε κλειστό κλαμπ, αλλά αυτό λειτούργησε εξαιρετικά».

*«Το άγχος το γνωρίζεις όταν υπάρχει το πρέπει. Εμείς το καταλάβαμε στους Πορτογάλους από την πρώτη στιγμή. Άλλο είναι το ελληνικό πρωτάθλημα, άλλο το Τσάμπιονς Λιγκ, άλλο το Παγκόσμιο. Το γνωρίζαμε το άγχος, αλλά σε μικρότερο επίπεδο».

*«Μετά τον αγώνα με τη Γαλλία είπαμε ότι εδώ που φτάσαμε μπορεί να μην φτάσουμε ποτέ για τα επόμενα εκατό χρόνια. Θέλαμε να παίξουμε στον τελικό και να το πάρουμε. Ξέραμε ποιο είμαστε και από πού ερχόμαστε».

*«Πρέπει να αναλυθεί για μένα το πως μας αντιμετώπιζαν οι άλλες ομάδες».

*«Σκοπεύουμε να γράψουμε το δικό μας βιβλίο για το 2004. Το ετοιμάζουμε σιγά- σιγά».

*«Πριν τον Μουρίνιο δεν υπήρχε Πορτογάλος προπονητής. Βέβαια μετά οργανώθηκαν πολύ και είναι προσαρμοστικοί. Υπάρχει ένα σύστημα που τους προωθεί. Στην Πορτογαλία στις μικρές ομάδες οι προπονητές είναι όλοι Πορτογάλοι. Δίνονται ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να δουλέψουν. Αυτό πρέπει να γίνει και εδώ. Εμείς δεν έχουμε προπονητές που βγήκαν προς τα έξω και πέτυχαν».

*«Οι υποδομές παίζουν μεγάλο ρόλο στο ποδόσφαιρο. Δυστυχώς δεν φτιάχτηκαν ποδοσφαιρικά γήπεδα. Σε όλο τον κόσμο το ποδόσφαιρο παράγει χρήμα, στην Ελλάδα πρέπει σώνει και καλά ο πρόεδρος να βγάλει λεφτά από την τσέπη του για να τα βάλει στην ομάδα».

*«Ο Ρεχάγκελ σε άφηνε να αυτοσχεδιάσεις, αλλά πάντα μέσα στο βασικό σχέδιο. Δεν ήθελε να κάνεις κάτι που ο ίδιος δεν το είχε ως πλάνο».

*«Θέλουμε τον κόσμο κοντά μας την Πέμπτη. Να μεταμορφώσουμε την αγάπη του μέσου του φιλανθρωπικού έργου που κάνουμε».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΝΑΣ: «Καμία σχέση το τότε με το τώρα. Για παράδειγμα τώρα κατά τη διάρκεια του αγώνα γίνονται μετρήσεις των παικτών. Εμείς επειδή ξέραμε πολύ καλά τους αντιπάλους μας προσαρμοζόμασταν πολύ γρήγορα στις συνθήκες ενός αγώνα».

*«Ο Ζαγοράκης με τη Γαλλία έπαιξε δεξί μπακ και έβγαλε την κρίσιμη σέντρα. Μπορούσαμε να διαχειριστούμε καταστάσεις στο γήπεδο πέρα και από αυτά που κάναμε στις προπονήσεις».

*«Με τη Ρωσία φοβηθήκαμε πολύ. Δεν ήμασταν καλά, δεν είχαμε φρεσκάδα. Εκεί ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι για να διαχειριστούμε»

*«Ειδικά για την Εθνική τους στην Πορτογαλία δεν συζητάνε το παραμικρό οπαδικό. Εδώ μην ξεχνάτε ότι για την Εθνική μας ομάδα δεν υπάρχει καν γήπεδο».

*«Υπάρχει σχέδιο από τον Φερνάντο Σάντος για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Τώρα σιγά-σιγά πάει κάτι να γίνει. Χρειάζεται όμως μεγάλος έλεγχος δεν είναι κάτι εύκολο».

*«Εμείς θα πρέπει να αναβαθμίσουμε το ίδιο μας το πρωτάθλημα. Οι Έλληνες δεν υστερούν σε κάτι. Ο κόσμος και οι πρόεδροι δεν έχουν υπομονή με τον Έλληνα προπονητή. Ποιος έχει αποφασίσει για την αναδιάρθρωση. Μόνος του ο κύριος Βασιλειάδης; Ξέρω ότι ήρθε μια απόφαση που έπρεπε να ψηφιστεί λόγω των χρημάτων. Πώς θα φτιάξουμε έτσι το ποδόσφαιρο. Ποια επιτροπή έχουν σκεφτεί αυτό το σχέδιο;»

*Τα προβλήματα είναι πολλά, μην ψάχνουμε συνέχεια τι φταίει. Αν ήμουν Υπουργός θα προτιμούσα να έχω πέντε ειδικούς του ποδοσφαίρου και να αποφασίσουμε. Να υπάρχουν δικλείδες για το πού πάνε τα λεφτά».

*«Ο Σάντος εξέλιξε το μοντέλο του Ρεχάγκελ και μέχρι το 2014 υπήρχαν επιτυχίες. Η αναβάθμιση του πρωταθλήματος θα φτιάξει και την Εθνική μας ομάδα».

*«Πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας για την τωρινή κατάσταση. Για το θέμα των αποδυτηρίων και των σχέσεων έχουν γραφτεί υπερβολές. Γράφονται πράγματα που δεν είναι η ουσία».

*«Ο Φύσσας ήταν το νούμερο ένα πειραχτήρι. Έκανε μιμήσεις. Πετύχαινε πολύ καλά τον Καραγκούνη, τον Ρεχάγκελ, τον Τοπαλίδη, τον Χαριστέα».

ΘΟΔΩΡΗΣ ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ: «Είναι ένα γεγονός που δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Είμαστε ευλογημένοι που το ζήσαμε όλο αυτό. Ο Μπασινάς ήταν ο καλύτερος αμυντικός χαφ. Στην ομάδα τότε χωρούσαν οι Ζήκος και Στολτίδης».

*«Ο Ρεχάγκελ ήταν ο άνθρωπος που μας έδωσε να καταλάβουμε το πως πρέπει να λειτουργεί μια ομάδα. Κανείς δεν μπορούσε να τον πάρει τηλέφωνο και να τον επηρεάσει. Δεν θέλω να μιλήσω για τον Γρηγόρη (Γεωργάτο), γενικότερα το λέω».

*«Με τη Γαλλία λέει την ενδεκάδα ο κόουτς στο ξενοδοχείο. Ο Κατσουράνης ήταν ο μικρός της παρέας. Μόλις μάθαμε την ενδεκάδα είδαμε έναν προβληματισμό στον Κατσουράνη. Συζητήσαμε και είπαμε να πάω εγώ λίγο πιο δεξιά. Κάπου στο 10ο λεπτό βλέπουμε τον Ρεχάγκελ να ωρύεται, αλλά το παιχνίδι πήγαινε καλά».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ: «Είμαι σε μια μικρή λίστα με το γκολ που έχω πετύχει στον τελικό. Είναι ότι καλύτερο μου έχει συμβεί. Μετά από 15 χρόνια συνεχίζει αυτό το συναίσθημα από τον κόσμο προς εμάς».

*«Καλώ τον κόσμο την Πέμπτη στο γήπεδο. Να έρθουν και μικρά παιδιά και να έχουμε μια καλή εικόνα προς τα έξω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ