FIGHTSPORTS

Μπορεί να ζήσει κανείς από την πυγμαχία;

Ο Tyson Fury κατά τη διάρκεια αγώνα του στο Λας Βέγκας
Ο Tyson Fury κατά τη διάρκεια αγώνα του στο Λας Βέγκας @ 2020 ISAAC BREKKEN/ASSOCIATED PRESS

Το κλασικό ερώτημα ενός μέσου οπαδού της πυγμαχίας, είναι αν μπορεί ένας αθλητής να επιβιώσει μέσω του σπορ και πόσα χρήματα μπορεί να βγάλει τον χρόνο. Έχουμε τις απαντήσεις και τις παραθέτουμε.

Το κλασικό ερώτημα ενός μέσου οπαδού της πυγμαχίας, είναι αν μπορεί ένας αθλητής να επιβιώσει μέσω του σπορ και πόσα χρήματα μπορεί να βγάλει κατά μέσο όρο τον χρόνο.

Η απάντηση είναι περίπλοκη και δεν εξαρτάται μονάχα από το ταλέντο του αθλητή. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τα έσοδα ενός πυγμάχου είναι, η συμφωνία που κάνει με τον εκάστοτε διοργανωτή, τα ποσοστά που λαμβάνει ο μάνατζερ και η δημοτικότητα του αθλητή που είναι μείζονος σημασίας.

Ανεξαρτήτως από το πόσο καλός μαχητής είναι κάποιος, αν το κοινό δεν ενδιαφέρεται για τους αγώνες του, δεν θα επιβιώσει στο σπορ. Ο μέσος μισθός ενός επαγγελματία μαχητή, σε μία προηγμένη πυγμαχική χώρα(Αμερική), φτάνει τα 50.000 δολάρια . Μόλις το 1% των επαγγελματιών κερδίζει ετησίως περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ το 10% κερδίζει 20.000 ευρώ τον χρόνο.

Ο Muhammed Ali έδωσε μάχες έξω από το ρινγκ για να έχουν σήμερα δικαιώματα οι πυγμάχοι μέσω του "Ali Act". Έτσι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βγάλει χρήματα σήμερα ένας μποξέρ.

Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι οι χορηγίες μεγάλων εταιριών προς τους πυγμάχους και οι προωθήσεις προϊόντων στο διαδίκτυο και στους αγώνες. Ένας πυγμάχος μπορεί να δώσει μέχρι και επτά αγώνες τον χρόνο και η περίοδος που μεσολαβεί από το ένα παιχνίδι στο άλλο, δίνει την δυνατότητα να ασχοληθεί με την εισροή χρημάτων από υποστηρικτές. Οι top class αθλητές αγωνίζονται συνήθως δύο φορές τον χρόνο

Όταν φτάνει η στιγμή των διαπραγματεύσεων υπάρχει ο αθλητής που έχει το...πάνω χέρι. Ο "Fighter A" λοιπόν είναι αυτός που παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο ενώ ο "Fighter B" τα λιγότερα.

Όταν ο αγώνας τελειώνει οι μαχητές καλούνται να πληρώσουν με αυτά τα χρήματα, την ομάδα τους, τους φυσικοθεραπευτές, τους φόρους, και ότι άλλο προκύψει. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά οι πυγμάχοι κάνουν και...δεύτερες δουλειές, όπως προπονητική για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους.

Πολλοί πυγμάχοι κάνουν μια συνηθισμένη δουλειά οκταώρου(και παραπάνω) και προπονούνται όταν έχουν χρόνο. Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει και στην Ελλάδα και αφορά την πλειοψηφία των εγχώριων μαχητών.

Δείτε την λίστα με τους πιο υψηλά αμειβόμενους πυγμάχους για το 2020:

Tyson Fury: $26 million

Mike Tyson: $10 million

Canelo Alvarez: $35 million

Anthony Joshua: $10 million

Vasyl Lomachenko: $3,5 million.

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

KOTS Fighting: Το…μουντιάλ των χούλιγκανς με τους παράνομους αγώνες παίρνει διαστάσεις στην Σουηδία

@ 2020 Isaac Brekken/Associated Press

TAGS FIGHTSPORTS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ