ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ο Γιάννης Φουντούλης στο SPORT24: "Δεν ήθελα να νομίζει ο απλός κόσμος ότι είμαστε σε ένα άλλο σύμπαν"

Ο Γιάννης Φουντούλης
Ο Γιάννης Φουντούλης SPORTSIMAGES.GR

Ο Ολυμπιονίκης -πια- κάπτεν της Εθνικής ομάδας πόλο των ανδρών Γιάννης Φουντούλης, μίλησε στο SPORT24 και τη Μαρία Καούκη για τα λόγια του που μας έκαναν να δακρύσουμε από συγκίνηση, για το χρυσό μετάλλιο που θέλει και εκμυστηρεύτηκε τι ζήτησε από τους συμπαίχτες του πριν από τον ημιτελικό με τους Ούγγρους.

Χρυσό ή αργυρό; Ό,τι χρώμα κι αν θα έχει είναι το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην Ιστορία της Εθνικής πόλο των ανδρών που χρόνια τώρα πλησίαζε βήμα – βήμα στη σπουδαιότερη στιγμή της. Και συνέβη μέσα σε μια ακραία δύσκολη συνθήκη.

Με την Ελλάδα να καίγεται απ' άκρη σε άκρη και δυστυχώς να έχει αρχίσει να μετράει νεκρούς, πέρα από καμένα ζώα, δάση, σπίτια. Μια “συγγνώμη” μόνο ακούστηκε σε αυτή την ελληνική τραγωδία και προήλθε από 9.515 χιλιόμετρα μακριά, από το Τόκιο.

“Συγγνώμη” από χείλη που δεν φέρουν ευθύνη για το σκοτάδι που μας πνίγει, αλλά ξέρουν να φιλούν στο μέτωπο όποιον πονά. Από παιδιά που νιώθουν, συμπονούν, συμπάσχουν και τους αξίζουν όλα τα μετάλλια του κόσμου για το ήθος τους. Κακώς ρώτησα “χρυσό ή αργυρό;”. Το μετάλλιο είναι ήδη χρυσό, όπως και η ψυχή τους.

Μας θλίβει ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ευχόμαστε να μην κινδυνεύσει κανείς. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ζητάμε προκαταβολικά μια «συγγνώμη» για τη χαρά και τον ενθουσιασμό μας. Με όλο τον σεβασμό, θα πανηγυρίσουμε αυτή την επιτυχία και θα σκεφτούμε όσα γίνονται πίσω στην Ελλάδα”, είπε -μετά τον ημιτελικό- ο κάπτεν της ομάδας, Γιάννης Φουντούλης, ο οποίος έμοιαζε να νιώθει ενοχές επειδή ένιωσε το αυθόρμητο και αυτονόητο αίσθημα της χαράς που έγινε το παντοτινό όνειρό του πραγματικότητα.

Ίσως εκείνη τη στιγμή να μην κατάλαβε ότι τα λόγια του ήταν μεγαλύτερο βάλσαμο στις πληγές μας από την ίδια την πρόκριση της ομάδας. Η δήλωση της χρονιάς είπαν πολλοί και άλλοι ότι είναι η κορυφαία που έχουν ακούσει από Έλληνα αθλητή. Ο Φουντούλης επελέγη από την ΕΟΕ να κρατήσει τη σημαία στην τελετή λήξης. Ιδανικός σημαιοφόρος. Σπάνιος Έλληνας.

Δεν ήθελα να νομίζει ο απλός κόσμος ότι είμαστε σε ένα άλλο σύμπαν

Εκείνη τη στιγμή ζούσαμε το όνειρό μας. Υπήρχε ενθουσιασμός. Είναι στιγμές που πρέπει να μιλήσεις στην τηλεόραση και σου λένε «έχεις καταφέρει να κάνεις την Ελλάδα υπερήφανη, οι άνθρωποι με αυτά που ζουν θα νιώσουν λίγο καλύτερα». Ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα δεν μπορούμε με τις εμφανίσεις μας, με τη νίκη μας, με το μετάλλιό μας να το απαλύνουμε. Άνθρωποι κινδυνεύουν".

"Επειδή, εκείνη τη στιγμή θα ακολουθούσε απ' όλους μας ένας καταιγισμός στα social media με δηλώσεις, καθώς καταφέραμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, δεν ήθελα να νομίζει ο απλός κόσμος ότι είμαστε σε ένα άλλο σύμπαν και δεν μας στεναχωρούν όσα συμβαίνουν”.

Το πρωί πριν από τον αγώνα της Εθνικής με την Ουγγαρία, έγραφα στο SPORT24 για τις δηλώσεις του Πετρούνια και της Στεφανίδη που δεν ζουν στον κόσμο τους και φανταζόμουν ότι την ίδια αντίδραση θα έχουν και οι παίχτες του Θοδωρή Βλάχου: “Ήταν 24 Ιουλίου του 2018, μία ημέρα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όταν η “γαλανόλευκη” αντιμετώπισε την Ισπανία στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Βαρκελώνης".

"Η Piscines Bernat Picornell σίγησε για ένα λεπτό στη μνήμη των θυμάτων, πριν από την έναρξη του αγώνα. Ο προπονητής, Θοδωρής Βλάχος έκλαιγε κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας, οι αθλητές ήταν διαλυμένοι ψυχολογικά. Η Ελλάδα μετρούσε νεκρούς".

"Τώρα, έμαθαν ότι η πατρίδα τους ζει ξανά μια πύρινη κόλαση και ταυτόχρονα πρέπει να κρατήσουν το μυαλό τους στο μεγάλο στόχο τους. Δεν είναι εύκολο. Αντιθέτως. Αυτά τα παιδιά δεν είναι νάρκισσοι”.

Στον Φουντούλη ξύπνησαν μνήμες από εκείνον τον εφιάλτη: “Το είχαμε ζήσει σε πολύ χειρότερη κατάσταση, τότε στη Βαρκελώνη. Πραγματικά κλαίγαμε με ό,τι βλέπαμε. Είχαν χαθεί ανθρώπινες ζωές. Την ώρα του τελικού δεν θα τα σκεφτόμαστε όλα αυτά".

"Είναι μια κατάσταση που σε κάνει να λες: θα προσπαθήσω παραπάνω, αν έστω και ένας γίνει χαρούμενος θα προσπαθήσω να παίξω γι' αυτόν! Πριν να έρθουμε εδώ, δεν μπορώ να πω ότι περιμέναμε 100% ότι θα προκριθούμε στον τελικό. Αυτό χτιζόταν σταδιακά. Μέρα με τη μέρα ήμασταν πιο σίγουροι για την ποιότητά μας και μεγάλωναν και τα όνειρά μας, παράλληλα".

"Ήμασταν βέβαιοι ότι θα μπορούσαμε να είμαστε διεκδικητές ενός μεταλλίου, όχι να το κατακτήσουμε σίγουρα. Θέλαμε να προσπαθήσουμε στο νοκ άουτ παιχνίδι. Πιστεύαμε ότι θα πάρουμε την πρόκριση εκεί και θέλαμε σε αυτόν τον αγώνα να είμαστε έτοιμοι, επειδή ουσιαστικά αυτό είναι το παιχνίδι του τουρνουά που είτε σε κάνει αποτυχημένο είτε επιτυχημένο".

"Το κερδίσαμε και όταν είναι να παίξεις για ένα μετάλλιο ξέρεις ότι έχεις δύο ευκαιρίες. Είχαμε στο μυαλό μας ότι στον αγώνα με τους Ούγγρους είναι η δική μας ευκαιρία και δεν θέλαμε να περιμένουμε δύο μέρες ακόμη για να εξασφαλίσουμε το μετάλλιο”.

" Όταν φτάνεις στον ημιτελικό δεν σκέφτεσαι «δεν έγινε και κάτι αν παίξω στον μικρό τελικό». Προφανώς και θέλεις να κερδίσεις το παιχνίδι. Ζεις μια στιγμή που δεν ξέρεις αν θα έχεις ξανά την ευκαιρία να ζήσεις. Πιστεύεις ότι θα μπορέσεις να τα καταφέρεις με όλες σου τις δυνάμεις απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο”.

Αν είναι να πάρουμε το χρυσό να κερδίσουμε τους Σέρβους που το έχουν

Αυτός ο αντίπαλος είναι τελικά η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο, Σερβία, η οποία νίκησε στον άλλο ημιτελικό την Ισπανία: “Παρακολουθήσαμε λίγο το παιχνίδι. Τους ξέρουμε τους Σέρβους, δεν χρειάζεται να τους δούμε τώρα, για να διαπιστώσουμε τι ποιότητα έχουν".

"Είτε θα είχαμε τους Ισπανούς που δείχνουν φοβερά στοιχεία σε αυτό το τουρνουά και ήταν αήττητοι είτε τους χρυσούς Ολυμπιονίκες. Είναι άτοπο να πούμε “α, καλύτερα με αυτόν” ή ότι θέλουμε κάποιον άλλο λιγότερο. Σίγουρα, οι Ισπανοί μπορεί να ταιριάζουν περισσότερο στο δικό μας στιλ. Όμως, έχουμε κάνει προετοιμασία μαζί τους".

"Γνωρίζουμε πόσο καλή ομάδα είναι και φυσικά δεν θα ήταν του χεριού μας ο αγώνας, σε καμία περίπτωση. Προσωπικά είπα “αν είναι να πάρουμε το χρυσό να κερδίσουμε τους Σέρβους που το έχουν”. Στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων θα προκρινόταν έτσι κι αλλιώς μια πάρα πολύ καλή ομάδα. Ο τελικός θα είναι δύσκολος, θα είναι σκληρός, θα είναι σπουδαίος".

Η ομάδα θέλει το χρυσό. “Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε ως τον τελικό. Μένει ένα βήμα ακόμη και υπάρχει η πίστη ότι θα τα καταφέρουμε”. Ο Γιάννης δεν υπήρξε ποτέ υπερβολικός αρχηγός. Είναι άνθρωπος ήπιων τόνων και τον αγαπούν πολύ οι συμπαίχτες του. Τους μίλησε πριν από τον ημιτελικό με τους Μαγυάρους.

Τα παιδιά ξέρουν από μόνα τους τι πρέπει να κάνουν. Δεν χρειάζεται κάποιος να τους πει. Εγώ τα μόνα λόγια που τους είπα είναι ότι είμαι πολύ υπερήφανος και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για όσα έχουμε καταφέρει και για το σημείο πού έχουμε φτάσει. Απλά αυτή είναι η στιγμή μας. Να γράψουμε Ιστορία. Πάμε να κρεμάσουμε ένα μετάλλιο από σήμερα στον λαιμό μας. Πάμε να παίξουμε όπως παίζουμε.”

Το κλειδί της επιτυχίας μας είναι ότι δεν έχουμε σταρείχε πει στο SPORT24, ο γκολκίπερ Μάνος Ζερδεβάς μετά τη νίκη επί της Ουγγαρίας στην 1η αγωνιστική της φάσης των ομίλων.

Ο Χιώτης περιφερειακός, επεσήμανε: “Η ομάδα αυτή έχει παιχταράδες. Δεν χρειάζεται να ξεχωρίσει κανείς. Όλους τους Έλληνες παίχτες τους θέλουν οι ευρωπαϊκές ομάδες, δεν είναι τυχαίο. Αυτά τα παιδιά που βρίσκονται στην ομάδα αξίζουν και με το παραπάνω τα πάντα".

"Αυτό προφανώς κάτι σημαίνει για να έγινε τώρα. Αυτή η ομάδα δεν χρειάζεται έναν και δύο πρωταγωνιστές. Έχει 13 αθλητές που έχουν ξεκάθαρους ρόλους και είναι μέσα στους καλύτερους παίχτες στον κόσμο”.

Ο πολίστας της Εθνικής ομάδας, Άγγελος Βλαχόπουλος και ο αρχηγός αποστολής, Γιώργος Αφρουδάκης, μίλησαν από το Τόκιο στο SPORT24 και στον Παντελή Βλαχόπουλο για την τεράστια νίκη της Ελλάδας στον ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην αίθουσα σύνταξης και ο Νίκος Δεληγιάννης.

Photo Credits: Sportsimages.gr

*Σε συνεργασία του SPORT24 με το Sportsfeed.gr

* Το SPORT24 είναι στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Συνεχής αθλητική ενημέρωση και ειδησεογραφία για το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών, τον πίνακα των μεταλλίων όλων των χωρών που συμμετέχουν και τις επιτυχίες των Ελλήνων Αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Μη χάσετε καμία στιγμή από τη δράση των Ολυμπιακών Αγώνων ακολουθώντας το SPORT24 στο Google News!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ ΤΟΚΙΟ 2020 Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ