ΣΤΗΛΕΣ

"Ο Λουτσέσκου δεν είναι Βαλβέρδε"

EUROPA LEAGUE / ΠΑΟΚ - ΤΣΕΛΣΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
Λουτσέσκου MOTIONTEAM

Το "24ο Ευαγγέλιο" συγκέντρωσε πληροφορίες για τον Ραζβάν Λουτσέσκου και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο Ρουμάνος τεχνικός του ΠΑΟΚ επιμένει στα περσινά, μερικές φορές και με "ακραίες" δηλώσεις.

Ραζβάν Λουτσέσκου: Ξεροκέφαλος; Ισχυρογνώμονας; Εμμονικός; Αμετροεπής; Κομπλεξικός; Γραφικός; Προκλητικός; Μερικές μόνο λέξεις/χαρακτηρισμοί από τις ομολογουμένως πάρα πολλές που χρησιμοποιούνται προκειμένου να εξηγήσουν/ερμηνεύσουν/ χαρακτηρίσουν το “φαινόμενο Λουτσέσκου”!

Όχι τον απόλυτα πετυχημένο (σε Ξάνθη και ΠΑΟΚ) προπονητή Λουτσέσκου, ίσως τον καλύτερο (με βάση τους αριθμούς) που έχει περάσει από την Τούμπα τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά την κασέτα που βάζει κάθε φορά όταν τον ρωτάνε ή του δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει για τον περσινό τίτλο, την “χάρτινη ΑΕΚ” και τον “πρωταθλητή στον αγωνιστικό χώρο ΠΑΟΚ”!

Την κλασική πλέον αναφορά του έκανε/επανέλαβε (ειλικρινά έχει χαθεί το νούμερο το τελευταίο 5μηνο), μιλώντας στην Nova πριν από το κυριακάτικο ντέρμπι της απόδειξης με την΄Ενωση στην Τούμπα, αλλά και μετά, σε συνέντευξή του σε Ρουμάνους δημοσιογράφους που βρέθηκαν για χάρη του στην Θεσσαλονίκη!

Μόνο που αυτή την φορά, δεύτερη μετά τον περασμένο Μαϊο (πάλι τότε σε ΜΜΕ της πατρίδας του) , έμπλεξε και την ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ. Κάτι που πείραξε... ευαίσθητες χορδές ακόμη και συντρόφων του, οι οποίοι θεώρησαν πως ξεπέρασε τα όρια, κάνει κακό πλέον και στην εαυτό του, αλλά κυρίως στον ΠΑΟΚ και τον επέκριναν/εγκάλεσαν. Μόνο να το βουλώσει που δεν του είπαν.

Το 24ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ από την Παρασκευή προσπάθησε να μιλήσει με ανθρώπους και στην Ξάνθη και στην Θεσσαλονίκη, που έζησαν δια ζ ώσης ή συνεχίζουν να ζουν από κοντά τον συνεργάτη ή και φίλο τους Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο λόγος; Πολύ απλά για να μάθουμε όχι τόσο τον χαρακτήρα του Ρουμάνου κόουτς, όσο την επιμονή του σε βαθμό κουραστικό/υψηλού εκνευρισμού να επαναλαμβάνει μια άποψη που αποδεδειγμένα πλέον καταστρέφει το image του, τον κάνει αντιπαθητικό, του κλείνει μελλοντικές επαγγελματικές πόρτες.

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έναν άνθρωπο οξυδερκή, μια ψυχή ευγενική ( με φιλανθρωπικό και φιλοζωικό έργο), έναν φιλόδοξο επαγγελματία που θέλησε να στηριχθεί εξαρχής στα δικά του πόδια και όχι στο τεράστιο προπονητικό όνομα του πρεσβύτερου (Μιρτσέα) Λουτσέσκου...

"ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΑΖΒΑΝ, ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ"

Αυτός είναι ο Ραζβάν.μΑυτός είναι ο χαρακτήρας του. Δεν αντέχει την αδικία, δεν του αρέσει το ψέμα, δεν κάνει δημόσιες σχέσεις για να φτιάξει την εικόνα του και δεν του αρέσει να πλασαριστεί ως διαφορετικός από αυτό που είναι ως άνθρωπος” ήταν η πρώτη απάντηση, στην οποία συμφωνούν όλοι που έχουν καθίσει στο ίδιο πάγκο ή στο ίδιο τραπέζι με τον Λουτσέσκου τζούνιορ.

Θεωρεί πως πέρσι τον “έκλεψαν”. Θεωρεί πως αυτό που συνέβη ήταν ένα έγκλημα σε βάρος του ίδιου, της δουλειάς του, του ΠΑΟΚ... Θεωρεί πως δεν σεβάστηκαν τον ίδιο, τους παίκτες του, το κλαμπ και τους αφαίρεσαν βαθμούς και τίτλο που πήραν στο γήπεδο. Μάλιστα με όλο αυτό έχει ταυτιστεί πλήρως, δεν θέλει να το ξεχάσει, ούτε να το κρύψει. Αυτός έκανε οτι έπρεπε με το καλύτερο τρόπο και ήρθαν οι δικαστές, οι πολιτικοί, οι διαιτητές για να του στερήσουν το πρωτάθλημα... καθεστωτικά” ήταν η ερμηνεία για τον θυμό του Ρουμάνου που δεν λέει να κοπάσει.

Πίσω από την συγκεκριμένη επαναλαμβανόμενη αντίδρασή του Λουτσέσκου δεν κρύβεται η παραμικρή σκοπιμότητα, για να κερδίσει κάτι. Δεν το κάνει για να καλοπιάσει τον Σαββίδη, ούτε για να πουλήσει οπαδιλίκι, να... λαικίσει για να τον αγαπήσει όλος ο ΠΑΟΚ! Αυτός είναι και δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτά που πιστεύει θα συνεχίσει να τα λέει κι ας γνωρίζει πως καταντάει κουραστικός ή του κάνουν κακό στο προφίλ του. Έτσι έχει μάθει και είναι σε θέση να μην έχει ανάγκη κανέναν” μας πληροφόρησε άνθρωπος που ξέρει πάρα πολύ καλά τον Ραζβάν οικογενειακά από νεαρό και από τον πατέρα του, τον μεγάλο Μιρτσέα...

Για όσους δεν το γνωρίζουν η οικογένεια Λουτσέσκου είναι από τις πιο πλούσιες στην Ρουμανία. Η οικογενειακή και προσωπική περιουσία επιτρέπει ασφαλώς στον Ραζβάν την πολυτέλεια να είναι ο εαυτός του και να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τι λένε οι άλλοι και τα ΜΜΕ. Όχι πως δεν τους σέβεται, αλλά κυριολεκτικά δεν τον ενδιαφέρει πως θα τον παρουσιάσουν.

Ο Ραζβάν είναι ειλικρινής και δίκαιος. Δεν τον ενδιαφέρει να προβληθεί ως ο καλός, ο μοντέρνος, ο σύγχρονος. Ούτε επιδιώκει να τα έχει καλά με όλους. Ίσα, ίσα που δένεται με την ομάδα του μέχρι του σημείου να κάνει... πόλεμο χωρίς να λογαριάσει το κόστος όταν καταλαβαίνει πως αδικούν τον ίδιο, τους παίκτες του, τον πρόεδρό του. Νιώθει καλά όταν είναι ο εαυτός του και εκφράζεται έτσι όπως νιώθει. Δεν τον νοιάζουν οι σχέσεις με τους δημοσιογράφους. Αν δεν ζήσεις τον Ραζβάν δεν τον καταλαβαίνεις και δεν τα πιστεύεις αυτά”! Τάδε έφη ένας από τους πιστούς Έλληνες φίλους του, από την εποχή της Ξάνθης!

Ο "ΔΕΣΜΟΣ" ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ, ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΚΑΙ Ο... ΒΑΛΒΕΡΔΕ

Λίγοι γνωρίζουν πως ο Ραζβάν Λουτσέσκου δένεται με τους πρέδρους/ιδιοκτήτες των ομάδων που δουλεύει. Το έκανε με τον Χρήστο Πανόπουλο, στον ΠΑΟΚ με τον Ιβαν Σαββίδη. Όταν ήταν στην Ξάνθη αρνήθηκε προσφορά 5 εκατ. € για 22 μήνες από την Αλ Αχλί της Σαουδικής Αραβίας, σεβόμενος την συμφωνία του με τον Πανόπουλο. Κι αυτό το καλοκαίρι, παρότι δεν είχε υπογράψει νέο συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ αλλά είχε δώσει τα χέρια, αρνήθηκε αρκετές προτάσεις. Προτάσεις μάλιστα που είχε σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Θα μπορούσε να ήταν σε τοπ ομάδα της Τουρκίας, σε σύλλογο της Serie A, σε κάποιο αναπτυγμένο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ή να πάει σε πρωταθλήματα με τρελές αμοιβές. Τις αρνήθηκε όλες και κυρίως δεν τις διέρρευσε για να διαφημιστεί. Δεν το έχει ανάγκη, δεν είναι του χαρακτήρα του, έχει τις αρχές του, δένεται με τους ανθρώπους της ομάδας του και είναι... λογοτιμήτης!

Για επίλογο θα μεταφέρουμε το πιο πιασάρικο αλλά και πιο ειλικρινές που ακούσαμε από το στενό περιβάλλον του προπονητή Λουτσέσκου, σε μια ιδιωτική συζήτηση που είχαν μαζί του. “ Ο Ραζβάν δεν λειτουργεί με το σκεπτικό πως σε δυο, τρία, πέντε χρόνια θα δουλέψει σε κάποια μεγάλη ομάδα της Αθήνας... Δεν τον ενδιαφέρει να το παίξει καλός, δεν κάνει πολιτική, του αρέσει να βγάζει την αυθέντικοτητά του, με το δικό του τόνο και ύφος. Μια φορά, λοιπόν, του είχαμε φέρει το παράδειγμα του Βαλβέρδε, ενός σπουδαίου προπονητή που στην Ελλάδα είναι αποδεκτός από τους οπαδούς όλων των ομάδων εκτός από την δουλειά του και για το προφίλ του. Η απάντησή του ήταν αποστομωτική: δεν μπορούσε να είναι κάτι άλλο εκτός από τον εαυτό του. Οπότε δεν θα μπορούσε να είναι ο Βαλβέρδε, δεν είναι ο χαρακτήρας του...”!

ΥΓ. Για την ιστορία και σύμφωνα με τον μανατζερικό μύθο: ο Λουτσέσκου θα μπορούσε πριν από τον ΠΑΟΚ να είχε βρεθεί στον πάγκο του Ολυμπιακού αλλά δεν ήθελε να δουλέψει με τα... δεδομένα και τον προπονητικό “τυχοδιωκτισμό” του Χάσι. Και πιο πριν να είχε βρεθεί σε αυτόν της ΑΕΚ, στην μετά – Κετσπάγια εποχή, με τον Μελισσανίδη να γουστάρει τον Ρουμάνο κόουτς αλλά αυτός να τον παραπέμπει στον Πανόπουλο.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ