24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ο δεκάλογος που αλλάζει το ποδόσφαιρο

Ο δεκάλογος που αλλάζει το ποδόσφαιρο
EUROKINISSI

To πρωτάθλημα ξαναρχίζει και το 24ο Ευαγγέλιο καταγράφει όλα τα θέματα/προβλήματα/ερωτηματικά που δημιουργούνται σε ένα πολύ περίεργο και πρωτόγνωρο ποδοσφαιρικό σκηνικό.

Ιδού τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το νέο ποδοσφαιρικό σκηνικό: 1)Το μπάχαλο με τους δανεικούς, 2) η επόμενη ημέρα των εξπέρ γυμναστων, σκάουτς και των δικηγόρων, 3)το φθινοπωρινό παζάρι και οι υπογραφές σε ειδικά συμφωνητικά, 4) οι αλλαγές στα συμβόλαια για να προβλέπουν και πανδημίες, 5) η αναστάτωση με τα κουρέματα και της επόμενης σεζόν, 6) ο φόβος των παικτών εν μέσω αγώνων, 7) οι τιμές που έπεσαν 40%, 8) τι θα γίνει με τους... Τσιμίκες και τους Βλαχοδήμους, 9) To καλοκαίρι των ελεύθερων, των ανταλλαγών και των λίγων αλλαγών, 10) το διαφορετικό market της ελληνικής Big 4.

Aρχίζουν τα ματς. Ξαναρχίζει το πρωτάθλημα της Super League. Άρχισε πρώτη η Μπουντεσλίγκα, θα ακολουθήσουν η αγγλική Premier, η ιταλική Serie A και η ισπανική Primera. Τίποτα όμως, σε αυτή την επόμενη ημέρα της πανδημίας και του lock down που προκάλεσε, τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, δεν θα είναι το ίδιο με προ κορονοϊού εποχή. Την κανονικότητα στην μπάλα, όπως την γνωρίζαμε, πρέπει να την ξεχάσουμε. Εδώ άλλαξε ο κόσμος, δεν θα άλλαζε το ποδόσφαιρο, που σαν προϊόν θα γίνει πολύ πιο τηλεοπτικό και... διαδικτυακό.

Αγώνες χωρίς θεατές αρχικά και στην πορεία με μια ποσόστοση ανάλογη με την χωρητικότητα του γηπέδου (παιδιά προσοχή στις αποστάσεις...). Αγώνες με πρωτόκολλα και γκολ με... αντι-κορονοϊκούς πανηγυρισμούς (εδώ που τα λέμε δεν ταιριάζουν στο συγκεκριμένο σπορ...).

Αγώνες non stop, ουσιαστικά μιάμιση συνεχόμενη σεζόν (παίκτες, προπονητές και σταφ θα χάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους και όχι μόνο). Και μια καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο που κλασικά ξεκινούσε 1η Ιουλιου (το επίσημο opening του market) και τώρα στην καλύτερη των περιπτώσεων (κι ανάλογα με τις Ομοσπονδίες) θα ανοίξει 15 Αυγούστου αλλά το πιθανότερο 1η Σεπτεμβρίου ενώ θα κρατήσει συνολικά 40 ημέρες. Πρωτόγνωρα πράγματα δηλαδή...

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΩΡΙΣ... ΦΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΠΕΡ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΚΑΟΥΤΣ

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά οι ομάδες ενώ θα δίνουν αγώνες θα πρέπει συγχρόνως να κάνουν το προγραμματισμό τους στα... καπάκια της επόμενης σεζόν, για το ποιοί θα φύγουν/πουληθούν, ποιοί θα αποκτηθούν, ποιούς θα ανανεώσουν αλλά και θα δανείσουν/δανειστούν. Σε ένα πολύ, πολύ περίεργο κι απρόβλεπτο ποδοσφαιρικό καλοκαίρι, από κάθε άποψη και όχι μόνο μεταγραφικά.

Με βραδινά επίσημα ματς λόγω ζέστης, χωρίς την κλασική σκληρής και μακράς διάρκειας προετοιμασία, με ελάχιστα ή καθόλου φιλικά παιχνίδια! Οι γυμναστές θα έχουν πολύ περισσότερη και εξιδεικευμένη δουλειά, σε αντίθεση με τα τμήματα σκάουτινγκ που κάποιοι θα μείνουν χωρίς δουλειά αφού θα περιοριστεί δραματικά το live scouting και θα επιβιώσουν οι... εξπέρ (με καλό μάτι κι ακόμη καλύτερη ατζέντα πληροφοριών).

Eίπαμε στην εποχή του Covid-19 ακόμη και στο ποδόσφαιρο κάποια επαγγέλματα/ειδικότητες/θέσεις θα πληγούν περισσότερο αλλά μερικές (λίγες) θα ευνοηθούν...

ΕΞΑΙΡΕΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πάμε τώρα να δούμε τα πιο βασικά... προβλήματα/μπερδέματα που θα προκληθούν απο τη νέα αυτή πραγματικότητα. Με μια επισήμανση: στα περισσότερα σοβαρά ευρωπαικά πρωταθλήματα οι ομάδες δεν θα έχουν τοσο σημαντικά θέματα προγραμματισμού/εναρμονισμού γιατί διαθετουν και την απαραίτητη οργάνωση και στελέχωση με ανεξάρτητα τα διάφορα τμηματα ενός ποδοσφαιρικού κλάμπ.

Η ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα είναι μια εξαίρεση στον κανόνα. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα: στην ιταλική Σασουόλο, του Γιώργου Κυριακόπουλου, στο τμήμα σκάουτινγκ απασχολούνται 29 άτομα. Όσα δηλαδή είναι το προσωπικό συνολικά μιας μέσης ελληνικης ΠΑΕ...

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΣΙΜΑΝΣΚΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Mε πολλά συμβόλαια ή δανεισμοί να ολοκληρώνονται 30 Ιουνίου, η επιμήκυνση της σεζόν στα περισσότερα πρωταθλήματα και στις δυο ευρωπαικες διοργανώσεις μέχρι τον Αύγουστο, μπορεί να προκαλέσει μικρό ή μεγάλο μπάχαλο. Και τυπικά αλλά και πρακτικά, ειδικά στις περιπτώσεις των δανεικών, με ή χωρίς οψιόν αγοράς!

Για να γίνω πιο σαφής: η ομάδα στην οποία ανήκει ένας ποδοσφαιριστής, τον οποίο έχει δώσει δανεικό εντός ή εκτός χώρας, θα πρέπει να συναινέσει κι αυτή για να παραταθεί ο δανεισμός/συμβόλαιο απο τις 30 Ιουνίου μέχρι 30 Αυγούστου. Κάλλιστα δηλαδή μπορεί να αρνηθεί και να ζητήσει την επιστροφή του απο την 1η Ιουλίου, αφήνοντας ξεκρέμαστη την ομάδα που αγωνίζεται δανεικός.

Πόσο μάλλον αν η τελευταία έχει οψιόν αγοράς που θα έπρεπε να την ενεργοποιήσει Απρίλιο, Μάϊο ή Ιούνιο και είτε δεν έχει τέτοια πρόθεση, να κάνει δηλαδή χρήση αυτού του δικαιώματός της, είτε θέλει να τη διαπραγματευτεί ως προς το ποσό ή τον διακανονισμό αποπληρωμής. Παράδειγμα Σιμάνσκι/ΑΕΚ με την Αχμάτ.

ΤΟ... ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ, ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΆ ΤΥΠΟΥ ΒΑΓΙΑΝΙΔΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΠΕΛΟΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΌΡΩΝ

Ένα άλλο ερωτηματικό έχει να κάνει με την ημερομηνία επίσημης έναρξης της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου. Ουσιαστικά θα πρόκειται για... φθινοπωρινή, με τις FIFA/UEFA να έχουν δώσει βασικες κατευθυντήριες γραμμές γιατί δεν ξέρουν ακριβώς πότε θα ολοκληρωθεί η σεζόν σε κάθε χώρα και διοργάνωση. Κάτι που αφήνει ανοικτή την ημέρα έναρξης του παζαριού σε κάθε χώρα. Όλα δείχνουν πως δύσκολα θα γίνει πριν απο τις 10 Αυγούστου και μετά το πρωτο 5νθημερο του Σεπτεμβρίου. Άρα πάμε κάπου ανάμεσα...

Τι πρόβλημα δημιουργεί αυτή η καθυστέρηση; Τα νέα έντυπα συμβολαίων θα φτάσουν σε Ομοσπονδίες και ομάδες στα μέσα Ιουλίου. Οπότε μέχρι τότε οι οποιεσδήποτε μεταγραφές γίνουν δεν θα είναι με κανονικά συμβόλαια αλλά με ειδικά συμφωνητικά. Τα οποία θα πρέπει η κάθε πλευρα να έχει καλούς δικηγόρους (επιπλέον δουλειά για αυτούς) για να αποδειχθούν ισχυρά και δεσμευτικά 100%. Για παράδειγμα ο Βαγιαννίδης στην Ιντερ σε τέτοιο υπέγραψε...

ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ... ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ!!

Για τους ποδοσφαιριστές το μεγαλύτερο πρόβλημα, ακόμη κι απο τις διακοπές που θα χάσουν (πιστέψτε μας), είναι το... κούρεμα στα συμβολαιά τους. Επειδή τα κλάμπ θα έχουν μεγάλη... χασούρα απο την απώλεια εσόδων (όχι μόνο από τα εισιτήρια), αλλά και επειδή φοβούνται νέες... καραντίνες, ζητάνε κοψίματα αλλά και τροποποιήσεις συμβολαίων!

Kατά συνέπεια θα κληθούν παίκτες, ατζέντηδες και οι δικηγόροι τους για να προστεθούν νέοι όροι που θα έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση των ομάδων σε περίπτωσεις κορονοϊού ή άλλης... πανδημίας. Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν τέτοιοι... αστερίσκοι.

Άρα θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσοχή στα καινούργια συμβόλαια, με τους νέους όρους που θα προστεθούν, ειδικά στα... ψιλά γράμματα.

Η ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΖΟΝ

Eπαναλαμβάνω μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση αφού τα κλαμπ, στην πλειοψηφία τους, δεν θα μείνουν στο κόψιμο των φετινών συμβολαίων αλλά θα το προχωρήσουν και στην επόμενη σεζόν. Πόσο μάλιστα όταν η FIFA δεν είναι ξεκάθαρη πάνω σε αυτό ενώ έχει ενημερώσει σχετικά ότι και οι όποιες προσφυγές απο τους παίκτες θα συζητηθούν από... Σεπτέμβριο.

Ήδη στον Παναθηναϊκό υπάρχει διαφωνία μεταξύ διοίκησης και παικτών για το συνολικό ποσοστό, και έχει δημοσιοποιηθεί. Αντιθέτως σε άλλη Μπιγκφοράτη ελληνική ομάδα κάποιοι βασικοί ξένοι έχουν αρνηθεί να υπογράψουν ακόμη, ζητώντας επιπλέον εξηγήσεις/διευκρινήσεις για την επόμενη σεζόν. Τραβώντας το σχοινί αλλά χωρίς να διαρρεύσει τίποτα...

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

Μια ειδική κατηγορία είναι αυτή που περιλαμβάνει παίκτες είτε που μένουν ελεύθεροι, είτε που είναι δανεικοί, είτε... αδιάφοροι (χωρίς βαθμολογικό κίνητρο). Με την έννοια πώς θα αντιδράσουν και θα συμπεριφερθούν, σε πρωτόγνωρες συνθήκες για αυτούς (καλοκαιρινά ματς, μετα απο 2,5 μηνες καραντίνας κι απουσίας ομαδικής προπόνησης και με τη νέα σεζόν να είναι σχεδόν... κολλητή) και την όποια αβεβαιότητα απο έναν τραυματισμό ή το ενδεχόμενο να μείνουν ανενεργοί για πολλούς μήνες.

Θέλει ειδική διαχέιριση όλο αυτό από τους ίδιους αλλά και τους προπονητές τους για να μην προκληθεί εν μεσω αγώνων μεγάλη ανακατωσούρα.

Για παράδειγμα, στα δικά μας, πλέι οφ και πλέι άουτ, θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε την αγωνιστική συμπεριφορά ομάδων και παικτων που θα έχουν μαζικές αποχωρήσεις με την ολοκλήρωση της σεζόν. Και τέτοιες είναι ο Παναθηναϊκός, ο Άρης, η Ξάνθη, ο Παναιτωλικός, ο Βόλος...

"ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ 40%"!!

"Η οικονομική ύφεση λόγω του Covid-19 πόσο θα επηρέασει το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και γενικότερα τη μεταγραφική αγορά, τουλάχιστον στις δυο προσεχείς περιόδους της" είναι η πλέον συνήθης απορία το τελευταίο διάστημα. Λογικό...

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι τιμές ΓΕΝΙΚΩΣ στην παρούσα φάση έχουν πέσει ένα 30 με 40%!! Και οι ομάδες χωρίς οικονομικό πρόβλημα, που δεν έχουν δηλαδή άμεση ανάγκη να πουλήσουν, θα περιμένουν μπας και το... προϊόν τους πιάσει την προ κορονοιού υπεραξία του. Ή τουλάχιστον την πλησιάσει.

Θα αναφέρω το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Ιταλού γκολκίπερ Μούσο. Η Ουντινέζε περίμενε πως αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσε να τον πουλήσει ακόμη και 40 εκατ. ευρώ. Τώρα πλέον ξέρει πως δύσκολα θα πιάσει και τα 20. Δεν θα τον δώσει... Τα ίδια και η Μπενφίκα με τον Βλαχοδήμο...

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ... ΤΣΙΜΙΚΕΣ

Ένα ενδιαφέρον ερώτημα αποτελεί η στάση του Ολυμπιακού στην υπόθεση Τσιμίκα. Τον κοστολογούσε 25 εκατ. για να πιάσει τουλάχιστον 18 με 20. Τώρα όμως, και σύμφωνα με τη διεθνή πιάτσα agents ή θα πρέπει να συμβιβαστεί στην καλύτερη των περιπτώσεων με ένα ποσό κοντα αλλά κάτω απο τα 15 εκατ, (πιθανόν μαζί με μπόνους στόχων) ή να ρισκάρει και να περιμένει.

Θα κάνει όμως, την ίδια σούπερ σεζόν, χωρίς να βγάλει και τραυματισμούς ο Τσιμίκας αλλά και ο Ολυμπιακός αντίστοιχη πορεία στην Ευρώπη; Γιατί και ο Γιαννούλης είχε πέραση σε ευρωπαικές ομάδες αλλά λόγω ΠΑΟΚ δεν πιάνει τα ίδια λεφτά...

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ, ΤΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Από εκεί και πέρα, με τα σημερινά δεδομένα, πάμε για ένα καλοκαιρινό/φθινοπωρινό παζάρι βασικά των ελεύθερων παικτών και των ανταλλαγών/δανεικών! Το οποίο θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα τουλάχιστον με τους επαγγελματίες...

Οι περισσότερες ομάδες θα μείνουν πάνω κάτω με παραπλήσια ρόστερ. Χωρίς πολλές και εντυπωσιακές αλλαγές και μεταγραφές στα ρόστερ τους αλλά και στα προπονητικά τους τιμ.

Υπάρχει άλλωστε το χαρακτηριστικό παράδειγμα των 6 ελληνικών ομάδων που θα συμμετάσχουν στα πλέι οφ, με τους Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ-ΑΕΚ- Άρη- ΟΦΗ να συνεχίζουν με τους ίδιους κόουτς και μόνο ο Παναθηναϊκός λόγω της σχεσης Αλαφούζου-Δώνη θα προχωρήσει σε αλλαγή.

TO ΜΑΡΚΕΤ ΤΗΣ BIG 4

Με αυτά και με αυτά αναμένεται να ζήσουμε πρωτόγνωρες εμπειρίες αυτό το πολύ περίεργο κι απρόβλεπτο καλοκαίρι. Ειδικά στην Ελλάδα όπου θα είναι η εβδομάδα ενός ντερμπι αλλά συγχρόνως θα σέρνονται θέματα μεταγραφικά, παράλληλα με εξωαγωνιστικά (εκλογές ΕΠΟ, VAR,CAS και... ΣΙΑ) και την όποια... σκόνη θα σηκώσουν περίεργα αποτελέσματα. Ωραία πράγματα δηλαδή...

Και κάτι τελευταίο, για τα μεταγραφικά της Big 4: ο Ολυμπιακός έχει ένα δικό του τρόπο να κάνει... market.

Ο ΠΑΟΚ όσο και να χαλαρώσει η πίεση του FFP θα πρέπει πρώτα να πουλάει και μετά να παίρνει. Ήδη υπάρχει πλάνο που λέει πως απο τις πωλήσεις, λύσεις συμβολαιων θα πρέπει να εξοικονομήσει μίνιμουμ 15 εκατ. ευρώ.

Η ΑΕΚ και λόγω... στυλ και λόγω Καρέρα (Ιταλός κόουτς) θα είναι αρκετά σφικτή, καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες της και περιμένοντας να κάνει μια υπερήφανη πώληση (βλέπε Μπάρκα).

Όσον αφορά στον Παναθηναϊκό θα είναι το καλοκαίρι του Τσάβι Ρόκα. Δηλαδή πάμε για πλήρη... ισπανοποίηση τύπου παλαιού Αστέρα Τρίπολης, με Ισπανό κόουτς και παίκτες που θα αξίζουν 100 χιλιάρικα και θα παίνουν 300 (Βέλεθ) ή 300 και θα παίρνουν 500 (τύπου Καρλίτος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS 24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ