24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ντέρμπι σε 4 "μέτωπα"

Ντέρμπι σε 4 "μέτωπα"
INTIME SPORTS

Το 24ο Ευαγγέλιο προσεγγίζει με τον δικό του τρόπο το ντέρμπι Ολυμπιακός - ΑΕΚ, λίγες ώρες πριν από την σέντρα στο "Γ. Καραϊσκάκης".

Το Ολυμπιακός - ΑΕΚ είναι... κάτι παραπάνω από ένα σπουδαίο ματς, από αυτά τα 6-7 ξεχωριστά που έχουμε κάθε σεζόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο . Και είναι ένα ζευγάρι που παραδοσιακά στις. Derby stories των ελληνικών γηπέδων, έχει συνεισφέρει τεράστια παιχνίδια. Πόσω μάλλον στην πολυδιαφημισμένη επιστροφή της Ένωσης μετά από τρία χρόνια στα .σαλόνια της Super League,με μια παρένθεση - μικρή, αλλά ενδεικτική της δυναμικής του αγώνα - τις περσινές άκρως αμφίρροπες κυπελλικές αναμετρήσεις της με τους «ερυθρόλευκους»

Το συγκεκριμένο Ολυμπιακός - ΑΕΚ, λοιπόν, στην έδρα των πρωταθλητών είναι ένα ντέρμπι σε τέσσερα μέτωπα και αυτά θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε παρακάτω :

1ο) Ντέρμπι στόχων :

Για τον Ολυμπιακό αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκαθαρίσει σε αυτό το παιχνίδι ότι ο ανταγωνισμός για τον πρωταθληματικό τίτλο μετατίθεται για ... next year . Αν μετά το περήφανο διπλό του στην Τούμπα υπάρξει και μια εμφατική νίκη επί της ΑΕΚ, με δεδομένη και την προβληματική εικόνα του Παναθηναϊκού , θα πιστέψει και ο τελευταίος "αιθεροβάμων" αντί Ολυμπιακός, ότι η ομάδα του Μάρκο Σίλβα και φέτος θα κόψει πρώτη το νήμα.

Από την άλλη, για την ΑΕΚ, είναι το απόλυτο "κρας τεστ" - ακόμη πιο απόλυτο κι από εκείνο της Τούμπας- στο αν μπορεί να ανταγωνιστεί από φέτος τον Ολυμπιακό ή έστω να τον δυσκολέψει , βάζοντας ουσιαστικά υποθήκη για ένα ισοδύναμο "μπρα-ντε-φερ" στα επόμενα, από το φετινό , πρωταθλήματα . Μάλιστα η περσινή παλικαρίσια ισοπαλία της στο Κύπελλο Ελλάδας , στο ίδιο γήπεδο, αν μη τι άλλο της επιτρέπει να πιστεύει στα θαύματα. Με δεδομένο μάλιστα ότι φέτος είναι Σουπερλιγκάτη ομάδα και σίγουρα καλύτερη-ποιοτικότερη από την περσινή..

2ο) Ντέρμπι προπονητών :

Η μάχη Σίλβα - Δέλλα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον με δεδομένο ότι και οι δύο είναι ήδη καταξιωμένοι στη συνείδηση των ... ειδικών του ποδοσφαίρου . Ο Πορτογάλος αποδεικνύεται "λίρα εκατό", ως ο κόουτς που η ομάδα του επιβάλλει τον ρυθμό της σε κάθε αγώνα ,χωρίς να προσαρμόζεται στον αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός θα παίξει το παιχνίδι του, αυτό με τις γρήγορες πάσες προς την επίθεση ,με την σιγουριά που του παρέχουν οι δύο αμυντικοί του χαφ ,με την ελευθερία στις κινήσεις του Φορτούνη και με τα "χτυπήματα της κόμπρας" στην επίθεση . Η αμυντική του γραμμή θα είναι ψηλά και θα βασίζεται στην ενεργητική άμυνα (αυτή που δεν κόβει απλά τις επιθέσεις του αντιπάλου , αλλά ξεκινά με το "κλέψιμο της μπάλας" και τις επιθέσεις της ομάδας).

Ο Δέλλας πάλι, χωρίς να αλλάξει τα βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού της ΑΕΚ , που έχουν να κάνουν με τις μικρές , σίγουρες και κοντινές πάσες, όταν η μπάλα είναι στην κατοχή της, θα προσαρμοστεί στο στυλ του Ολυμπιακού, προσπαθώντας να περιορίσει τους χώρους , με πολλά ντουμπλαρίσματα στα πλάγια ειδικά , και μεγαλύτερη προσοχή στην άμυνα . Ίσως -για πρώτη φορά - να δούμε την Ένωση να προσπαθήσει να χτυπήσει στην κόντρα ενώ σίγουρα το παιχνίδι της θα είναι τελείως προσαρμοστικό αν προηγηθεί (όπως πέρσι)...

3ο) Ντέρμπι ποδοσφαιριστών :

Εκτός από τις τακτικές των προπονητών(περιμένω να δούμε πολύ τέτοια εκατέρωθεν), "μπάλα" στο ντέρμπι θα παίξουν και οι... ποδοσφαιριστές. Και δεν εννοούμε φυσικά το αυτονόητο, ότι δηλαδή θα κλωτσήσουν την «πέτσινη θεά" ,αλλά σε επίπεδο ψυχολογίας και επιθυμίας. Δεδομένα οι ... φτιαγμένοι με τα ντέρμπι παίκτες είναι αυτοί που ξεχωρίζουν , ακόμη και έναντι εκείνων που είναι καλύτεροι από πλευράς προσόντων. Και σε αυτό μπορούμε να δούμε μια μικρή υπεροχή των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ που έχουν το κίνητρο της πρόκλησης μεγαλύτερο, μιας και θέλουν να αποδείξουν ο τι είναι καλύτεροι ή τουλάχιστον ισάξιοι με τους (τσαμπιονλιγκάτους) συναδέλφους τους του Ολυμπιακού. Αυτό λένε και οι πληροφορίες από τα Σπάτα ,μια και κάθε μέρα τόσο ο Δέλλας όσο και οι λοιποί .παροικούν τες τα «κιτρινόμαυρα» αποδυτήρια ,επισημαίνουν εμφατικά στους ποδοσφαιριστές τους ότι δεν υπολείπονται και κατά συνέπεια δεν έχουν τίποτα να φοβούνται !

Αλλά και στου Ρέντη υπάρχουν οι ... κατάλληλοι εμψυχωτές που προσπαθούν να δώσουν -ακόμη και στους ξένους παίχτες - την πραγματική διάσταση αυτού του ντέρμπι. Γεγονός που φαίνεται από την εκδήλωση της επιθυμίας - πάθους του Ντουρμάζ να παίξει ακόμη και με ... θλάση! Στα πλαίσια αυτού του κλίματος σχεδόν πέρασε ... απαρατήρητη ( και σωστά αφού δεν έχει καμία σημασία) η φιλική ήττα από τον Πανιώνιο , που θα μπορούσε να δώσει τροφή για σχόλια σε σχέση με την αξία των παικτών του νταμπλούχου...

4ο) Ντέρμπι παραγόντων :

Οτι η γνωστή πλέον κόντρα Μαρινάκη - Μελισσανίδη θα "παίξει" τον δικό της ρόλο στο ντέρμπι, δεν αμφισβητείται από κανένα . Οι δύο ισχυροί άντρες των ΠΑΕ - πρώην φίλοι και νυν ορκισμένοι εχθροί - "βλέπουν" το αποτέλεσμα του αγώνα και σαν μια ... προέκταση της προσωπικής τους βεντέτας που καταγράφει ήδη πολλά. επεισόδια, με δηλώσεις, με υπονοούμενα ακόμη και ευθείες βολές του ενός προς τον άλλον. ..

Όπως δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο τους - έμμεσα- φρόντισαν εντός της εβδομάδας να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ,ο ένας με την ενεργοποίηση της δραστηριότητας γύρω από το γήπεδο (κάτι που είχε ξεχαστεί για λίγο καιρό) και ο άλλος με την εκδήλωση για το αρχαιολογικό μουσείο Πειραιά ... Το "τάιμινγκ" κατά τη γνώμη μας δεν ήταν τυχαίο . Με δεδομένο μάλιστα ο τι και οι δύο δεν μπορούν (λόγω κωλυμάτων) να βγάλουν πύρινους λόγους στα αποδυτήρια ,προτίμησαν να επισημάνουν την παρουσία τους κεκαλυμμένα , αλλά με το μήνυμα να στέλνεται ευθέως και σαφώς ....

* Μια διαφορετική παράμετρος του ντέρμπι, αλλά όχι σε επίπεδο ανταγωνισμού, είναι η. έκπληξη του Δραμινού διαιτητή, Γιώργου Κύζα, με παρατηρητή του τον Κύρκο (είχε σφυρίξει το Αστερας Τρίπολης-Ολυμπιακός 2-0 με όσα είχαν ακολουθήσει...). Ο συγκεκριμένος συνδυασμός ουσιαστικά επιβεβαιώνει την τάση που υπάρχει πλέον στο διοικητικό περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου να ανανεώσει και να "ουδετεροποιήσει" τα πράγματα ... Το ρίσκο βέβαια μεγάλο, γιατί αν η πρόθεση είναι απλά να μας πουν... τίμιους και να μην φωνάζουν οι "διαμαρτυρόμενοι" και κομίζοντες τη νέα τάξη πράγματων (με παλιά- αλά Γκαγκατση και Μπέο -υλικά), τότε μπορεί να έχουμε φαινόμενα Γιάχου στην Τούμπα. Και αυτό μπορεί κάποια στιγμή να βάλει μπουρλότο στο πρωτάθλημα.

TAGS 24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ