24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Δύο... Μπεργκ κατά του Ολυμπιακού

Netherlands' Tonny Vilhena kicks the ball during a training session at the D. Afonson Henriques stadium in Guimaraes, Portugal, Wednesday, June 5, 2019. The Netherlands will face England Thursday in a UEFA Nations League semifinal soccer match. (AP Photo/Luis Vieira)
Netherlands' Tonny Vilhena kicks the ball during a training session at the D. Afonson Henriques stadium in Guimaraes, Portugal, Wednesday, June 5, 2019. The Netherlands will face England Thursday in a UEFA Nations League semifinal soccer match. (AP Photo/Luis Vieira) AP PHOTO/LUIS VIEIRA

Ο Τόνι Βιλένα ήταν ο ήρωας της πρόκρισης της Κράσνονταρ στο Πόρτο και το "24ο Ευαγγέλιο" θυμάται πριν από 4 καλοκαίρια πόσο κοντά έφτασε στον Ολυμπιακό, αλλά η ετοιμοθάνατη μητέρα του τον κράτησε τελικά στο Ρότερνταμ.

Τα παιχνίδια της μοίρας δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνα της μπάλας. Άλλωστε και το ποδόσφαιρο κομμάτι της ζωής είναι, με τις ανθρώπινες ιστορίες να κυριαρχούν...

Ο Ολυμπιακός πρέπει να περάσει το τελευταίο εμπόδιο για να επιστρέψει στους "χρυσοφόρους" ομίλους του Champions League, αυτό της ρωσικής Κράσνονταρ και η ποδοσφαιρική μοίρα τα έφερε έτσι που όχι ένας αλλά δύο... Μπέργκ θα βρεθούν στο δρόμο του και θα προσπαθήσουν να του τον κλείσουν...

TO TAΞΙΔΙ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΪ ΚΑΙ ΤΟ "ΟΧΙ" ΤΟΥ ΜΠΕΡΓΚ

Μιλάμε δηλαδή για δυο ποδοσφαιριστές που σε δυο διαφορετικά καλοκαίρια την τελευταία 4ετία, αποτέλεσαν "καυτούς" μεταγραφικούς στόχους των "ερυθρόλευκων", έφτασαν πολύ κοντά στην μετακίνηση τους στον Πειραιά κι αποτέλεσαν από τα πιο δυνατά μεταγραφικά σήριαλ της εποχής στην ελληνική επικράτεια.

Το σίριαλ Μάρκους Μπέργκ στον Ολυμπιακό γνωστό και πρόσφατο. Ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά κορυφώθηκε το τρίμηνο από τα τέλη Απριλίου μέχρι τις αρχές Ιουλίου όταν και τελικά έκανε την έκπληξη υπογράφοντας στην Κράσνονταρ.

Ήταν μια υπόθεση που πέρασε από διάφορες φάσεις, με τον Ολυμπιακό αρχικά να διαψεύδει δις, τον αστικό μύθο να λέει πως η Λίνα Σουλούκου ταξίδεψε μέχρι και το Ντουμπάι την περασμένη άνοιξη και τον Σουηδό φορ να κρατάει σε αναμονή για αρκετές ημέρες τον Ολυμπιακό για να του δώσει την τελική του απάντηση, ακόμη και όταν του έγινε βελτιωμένη αντιπρόταση...

Πριν από τον Μπέργκ, όμως, πάλι επί εποχής Μαρινάκη, Ιούνιος του 2016 ήταν, υπήρξε και... Ολλανδός Μπέργκ. Ο λόγος για τον Τόνι Βιλένα, που εκείνο το καλοκαίρι είχε μείνει ελεύθερος από την Φεγενορντ, τον πολιορκούσαν αρκετές ομάδες, είχε ρίξει ήδη "χυλόπιτες" σε Ίντερ και Μαρσέιγ και τον διεκδικούσαν ο Ολυμπιακός με την τότε πρωταθλήτρια Αγγλίας Λέστερ.

Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν καταφέρει, μάλιστα, να φέρουν ινκόγκνιτο τον Βιλένα στην Αθήνα, στα μέσα εκείνου του Ιούνη, για να συζητήσουν από κοντά, μπας και κατάφερναν να τον πείσουν. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, τον Μάιο, ταξίδι του τότε αρχισκάουτ των "ερυθρόλευκων" Χουάνχο Λορένθο και ραντεβού στην Ολλανδία με τον ατζέντη του Ολλανδού μέσου και τον ίδιο!

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΒΙΛΕΝΑ ΚΑΙ Η ΕΤΟΙΜΟΘΑΝΑΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, ο Βιλένα ικανοποιήθηκε από την προσφορά και την προοπτική του Ολυμπιακού (του έδινε συμβόλαιο με ετήσιες καθαρές αποδοχές plus 1,2 εκατ. €), αλλά ζήτησε χρόνο να το σκεφθεί και να πει το οριστικό "ναι" αφού γυρνούσε στο Ρότερνταμ και το συζητούσε με την οικογένειά του. Βλέπετε με την μητέρα του, η οποία ήταν σοβαρά άρρωστη και έχοντας ακόμη λίγους μήνες ζωής σύμφωνα με τους γιατρούς, ο 21χρονος ποδοσφαιριστής ήταν πάρα πολύ δεμένος.

Στο δια ταύτα, ο Βιλένα αποφάσισε να μείνει στο πλευρό της ετοιμοθάνατης μητέρας του αντί να έρθει στην Ελλάδα. Λέγοντας "όχι" στον Ολυμπιακό παρά την αρχική συμφωνία και μένοντας στο Ρότερνταμ, ανανεώνοντας και το συμβόλαιό του με την Φέγενορντ με λιγότερα χρήματα κι ενώ είχε διακόψει ένα και πλέον μήνα τις συζητήσεις μαζί της.

Τελικά η Ζανέτ Βιλένα έχασε την μάχη με την ασθένειά της στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου (2016), με τους οπαδούς μάλιστα της Φεγενορντ να της επιφυλάσσουν ένα συγκλονιστικό αντίο – προς τιμή του γιου της Τόνι - πριν την σέντρα της αναμέτρησης με την Τβέντε στο Ντε Κάιπ του Ρότερνταμ.

Προμηθεύτηκαν "κεράκια" τα οποία άναψαν στην εξέδρα με την είσοδο των δύο ομάδων και τραγούδησαν το "You ll never walk alone", προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όσους παρακολουθούσαν ακόμη και από την τηλεόραση το ματς και βέβαια στον Τόνι Βιλένα, ο οποίος βούρκωσε...

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΩΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ

Λίγο καιρό αργότερα, στην πρώτη συνέντευξη μετά τον θάνατο της μητέρας του που είχε δώσει ο Τόνι Βιλένα,παραδέχτηκε πως αυτή ήταν ο λόγος που δεν επικύρωσε την συμφωνία με τον Ολυμπιακό (τα είχαν βρει ακόμη και στο signing fee που θα έπαιρνε ως ελεύθερος), αποκαλύπτοντας εμμέσως πως είχε έρθει στην Ελλάδα και επισκεφτεί Καραϊσκάκης και Ρέντη!

Τέσσερα καλοκαίρια μετά, λοιπόν, ο Βιλένα θα ξαναγυρίσει στην Ελλάδα και θα ξαναπατήσει στο "Καραϊσκάκης" (όπως άλλωστε και ο Μπέργκ), ως αντίπαλος του Ολυμπιακού, αφού την 1η Ιουλίου του 2018 η Κράσνονταρ τον αγόρασε αντί 9 εκατ. € από την Φεγενορντ!! Και ήδη ο 24χρονος αριστεροπόδαρος χαφ πρόλαβε να δείξει την κλάση του, με ένα γκολ και μια ασίστ προχθές κόντρα στην Πόρτο...

Photo Credits: AP Photo/Luis Vieira

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τα σαγόνια του καρχαρία κι η σφυρίχτρα του Άγγλου
Ολυμπιακός: Με VAR στο "Γ. Καραϊσκάκης" κόντρα στην Κρασνοντάρ
Ολυμπιακός: Το "bravo guys" του Μαρτίνς στα αποδυτήρια
Σα, Σεμέδο και Ολιβέιρα στην προεπιλογή της Πορτογαλίας
TAGS 24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ