24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

24ο Ευαγγέλιο: Ο Donis, η ΑΕΚ & η Τραμπζονσπόρ

Schalke's Donis Avdijaj sits on the pitch after the Europa League group I soccer match between FC Salzburg and FC Schalke 04 in the Arena in Salzburg, Austria, on Thursday, Dec. 8, 2016. Salzburg won 2-0.(AP Photo/Kerstin Joensson)
Schalke's Donis Avdijaj sits on the pitch after the Europa League group I soccer match between FC Salzburg and FC Schalke 04 in the Arena in Salzburg, Austria, on Thursday, Dec. 8, 2016. Salzburg won 2-0.(AP Photo/Kerstin Joensson) AP

Το 24ο Ευαγγέλιο παρουσιάζει μια καλοκαιρινή μεταγραφική ιστορία με πρωταγωνιστή το "ταλέντο των 49 εκατ." όταν έπαιζε στη Σάλκε, Donis Avdijaj, που απέρριψε η ΑΕΚ και πήρε (μαζί με το ενδιαφέρον ρίσκο) η Τραμπζονσπόρ και τώρα ίσως τον βρει μπροστά της.

Η ΑΕΚ νίκησε στη Ρουμανία 2-0 την Κραϊόβα, η Τραμπζονσπόρ απέσπασε 2-2 στην Τσεχία από την Σπάρτα και όλα δείχνουν πως για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία της η Ένωση θα βρεθεί αντίπαλος με τουρκική ομάδα, στα playoffs του Europa League.

Εφόσον προκύψει πάντως το εν λόγω ζευγάρι, μετά τις ρεβάνς της ερχόμενης Πέμπτης, θα υπάρχει ένας παίκτης της τουρκικής ομάδας που λογικά θα... σκιστεί για να μπει στο μάτι της ΑΕΚ. Κατά κάποιο τρόπο θα θέλει να πάρει τη ρεβάνς από την ελληνική ομάδα και να την αποκλείσει επειδή ουσιαστικά τον απέρριψε πριν από λίγους μήνες.

Ο λόγος για τον Donis Avdijaj, τον 23χρονο Γερμανοκοσοβάρο αριστερό εξτρέμ (παίζει και "δεκάρι", αλλά και πίσω από τον φουνταριστό), ο οποίος στις 8 Ιουλίου υπέγραψε ως ελεύθερος για 1+3 χρόνια στην Τραμπζονσπόρ (με την οψιόν να είναι στο κλαμπ). Ο Avdijaj είχε προταθεί στον Νίκο Λυμπερόπουλο και o φάκελός του απασχόλησε την ΑΕΚ, που έψαξε την περίπτωσή του αλλά ποτέ δεν του απάντησε (κάτι που μάλλον κακοφάνηκε στην πλευρά του άσου).

Το καλοκαίρι του 2011 ο Avdijaj άφηνε την Όσναμπρικ για την Σάλκε και με τις K17 και K19 των "βασιλικών μπλε" κυριολεκτικά τα "έσπασε", μετρώντας 76 γκολ σε 77 ματς! Πολύ γρήγορα έγινε διάσημος στην ευρωπαϊκή πιάτσα των σκάουτ και μέσα σε 1,5 χρόνο από τις 300.000 έφτασε την χρηματιστηριακή του αξία στα 3 εκατ. ευρώ.

Το Γενάρη του 2015, πριν καν συμπληρώσει τα 19 του χρόνια, η Σάλκε παίρνει μια απόφαση που προκάλεσε έκπληξη στα γερμανικά ΜΜΕ. Αποφασίζει να δώσει δανεικό τον Avdijaj στην Στουρμ Γκρατς για 18 μήνες αντί να τον προωθήσει στην πρώτη της ομάδα.

Μάλιστα τότε υπήρξε και σχετικό δημοσίευμα στην Bild με τίτλο: "Γιατί η Σάλκε στέλνει ταλέντο 49 εκατομμυρίων ευρώ στην Στουρμ;"

Στο άρθρο, βέβαια, τονιζόταν πως ο πιτσιρικάς θεωρείται μεγάλο "παιχτρόνι" αλλά με... θέματα συμπεριφορικά και η Σάλκε ήθελε να τον "εκπαιδεύσει".

Ο Donis Avdijaj επέστρεψε το καλοκαίρι του 2016 στο Γκελζενκίρχεν, αλλά χωρίς να μπορέσει να δικαιολογήσει/βγάλει στο χορτάρι το ταλέντο του. Και μετά από 1,5 χρόνο τον έστειλαν δανεικό στην Ολλανδία. Αρχικά, στην Ρόντα για μισή σεζόν και μετά, από το ξεκίνημα της σεζόν στην Βίλεμ, από την οποία αποχώρησε τον περασμένο Μάρτιο.

Παρότι την τελευταία διετία η καριέρα του πήρε την κάτω βόλτα, η χρηματιστηριακή του αξία παραμένει σχετικά υψηλή (2 εκατ. €).

Μάλιστα, τον περασμένο Γενάρη γραφόταν στην Ολλανδία πως τον παρακολουθούν Άρσεναλ και Γιουβέντους. Στις αρχές του μεταγραφικού παζαριού προτάθηκε σε αρκετές καλές ομάδες, διαφόρων πρωταθλημάτων. Μεταξύ αυτών και η ΑΕΚ.

Βλέπετε ο Donis Avdijaj "πουλάει" ακόμα, στα 23 του χρόνια, σαν σούπερ ταλέντο που τα θέματα χαρακτήρα τον κράτησαν πίσω. Στην ΑΕΚ, λογικά, δίστασαν ενώ στην Τραμπζονσπόρ βρήκαν πολύ ενδιαφέρον το ρίσκο κι αποφάσισαν να το πάρουν, βάζοντας εγγύηση στη διάρκεια του συμβολαίου του (1+3 χρόνια). Ποιος είχε δίκιο και ποιος όχι μπορεί να φανεί σύντομα, αν οι δυο ομάδες συναντηθούν αυγουστιάτικα στο ίδιο ευρωπαϊκό μονοπάτι.

Στο Σπάρτα Πράγας – Τραμπζονσπόρ πάντως ο Donis Avdijaj άρχισε από τον πάγκο, ενώ μπήκε αλλαγή στο 75', συμμετέχοντας στη μεγάλη ανατροπή του φινάλε, με την την τουρκική ομάδα να σκοράρει δις στο 84' και στο 89' και να παίρνει ισοπαλία με σκορ πρόκρισης.

TAGS 24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ