ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η αλήθεια για τον Παλοτάι

Η αλήθεια για τον Παλοτάι

Ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης θυμάται τον Kάρολι Παλοτάι, τον Ούγγρο διαιτητή ο οποίος στέρησε από τον Ολυμπιακό την επική ανατροπή του 5-1 των Βρυξελλών. Δείτε το βίντεο αλλά και δημοσιεύματα της εποχής για τον περιβόητο αγώνα με την Άντερλεχτ.

Ηταν το 1974, o Ολυμπιακός έχει ήδη αποκλείσει τη Σέλτικ στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1974-75 και επόμενος αντίπαλος του ήταν η σπουδαία Αντερλεχτ, που είχε κερδίσει 5-1 στις Βρυξέλλες, με 2 πέναλτι.Στις 6/11/1974, τέσσερις ημέρες και 40 χρόνια πριν από το αποψινό ματς, διεξάγεται στο γήπεδο της Πάτρας, η ρεβανς, αφού ο Ολυμπιακός ήταν τιμωρημένος.

Εκεί έγινε η σφαγή των Πειραιωτών από τον Ούγγρο διαιτητή Kάρολι Παλοτάι. Ο Ολυμπιακός νικά 3-0 και αγγίζει μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Ο Παλοτάι όμως ακυρώνει γκολ του Μάικ Γαλάκου στο 5΄ και στο 11΄ δεν δίνει πέναλτι σε διπλό χέρι του Τίσεν. Στο 18' ο Γαλάκος κάνει το 1-0. Σκοράρει ξανά λίγο μετά, αλλά κι αυτό το γκολ ακυρώνεται ως οφσάιντ. Νέο πέναλτι στο 24' δεν δίνεται εις βάρος των Βέλγων, που λίγο μετά σώζονται κι από το οριζόντιο δοκάρι. Στο 29' ο Ολυμπιακός ζητεί νέο πέναλτι σε χέρι του Βαν Μπινστ που δεν δίνεται, ενώ στο 40' ο Μπάμπης Σταυρόπουλος θα πετύχει άλλο ένα γκολ, το οποίο θα ακυρωθεί και πάλι ως οφσάιντ, αν και ο διεθνής τότε άσος είχε δεχθεί την μπάλα από λάθος πάσα αντιπάλου.

Στο 61', ο Λιόλιος βρίσκεται έξω από την μεγάλη περιοχή της Αντερλεχτ με τελευταίο εμπόδιο τον Βαν ντερ Νταλ, ο οποίος τον ανατρέπει πριν βρεθεί μόνος απέναντι στον τερματοφύλακα, όμως ο Παλοτάι όχι μόνο δεν δείχνει κόκκινη κάρτα στον Βέλγο αμυντικό, αλλά δεν σφυρίζει ούτε το φάουλ. Στο 64' ακυρώνεται άλλο ένα γκολ του Ολυμπιακού με σκόρερ τον Κώστα Δαβουρλή, όμως αυτή τη φορά η απόφαση είναι σωστή αφού βρισκόταν σε θέση οφσάιντ, ενώ στο 67' γίνεται το 2-0 και πάλι από τον Γαλάκο μετά από φάση διαρκείας μέσα στα καρέ της Αντερλεχτ. Λίγο αργότερα ο Παλοτάι αποβάλλει τον Σταυρόπουλο με μια αυστηρή κόκκινη κάρτα σε μια αψιμαχία, ενώ στο 82' μετά από σέντρα του Μίλτον Βιέρα και κεφαλιά του Δαβουρλή η μπάλα φτάνει στον Γαλάκο, ο οποίος σκοράρει για τρίτη φορά.

Για την ιστορία τότε ο Ολυμπιακός έπαιξε με τους Κελεσίδη, Κυράστα, Γκλέζο, Λιόλιο, Σιώκο, Περσίδη, Βιέρα, Καραβίτη, Δαβουρλή, Γαλάκο, Σταυρόπουλο και αλλαγή τον Δεληκάρη, με προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο. Έλειπε ο Λοσάντα που είχε δεχθεί κάρτα στις Βρυξέλλες. Τεχνικός της Αντερλεχτ ο μετέπειτα του Πανιώνιου, Ούρμπεν Μπραμς, ενώ στην ενδεκάδα της έλαμπαν αστέρια όπως ο Ολλανδός Ρέζενμπρινκ, οι Βαν ντερ Ελστ, Βερέγκεν και Βαν Χιμστ.

Ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης γενικός αρχηγός και έφορος του Ολυμπιακού θυμάται : "τότε είχε συσταθεί μια πενταμελής επιτροπή για να υποδεχθεί, να φιλοξενήσει και να ψυχαγωγήσει τον Ούγγρο διαιτητή. Ήταν οι Βασίλης Ανδριανόπουλος(γενικός γραμματέας της ΕΠΟ) , Μιχάλης Κρικίδης, Περικλής Λαναράς(β αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού), Πέτρος Καλογεράς(υπάλληλος της ΕΠΟ και εκπρόσωπος της ΟΥΕΦΑ) και Πέτρος Τζαβάρας(καθηγητής διαιτησίας). Και οι πέντε μιλούσαν γαλλικά και μπορούσαν να συνεννοηθούν με τον Παλοτάι. Τον πήγαν για φαγητό, στα μπουζούκια και γενικά μας έδωσε την εντύπωση ότι έμεινε ικανοποιημένος από τη φιλοξενία του Ολυμπιακού. Την άλλη ημέρα , όμως διαπιστώσαμε το αντίθετο!

Πήγα στην Πάτρα , με τον αείμνηστο Γουλανδρή και τον οδηγό του Βασίλη. Θυμάμαι ότι δώσαμε ραντεβού στο Κάβο Ντόρο. Είχε γίνει μια παρεξήγηση με τον τότε προπονητή Λάκη Πετρόπουλο και δεν περάσαμε από τα αποδυτήρια. Κερδίσαμε 3-0 , πετύχαμε κι άλλα γκολ, τα ακύρωσε , δεν μας έδωσε πέναλτι, απέβαλε παίκτη μας και τελικά έκανε το παν για να μη προκριθούμε αν και ήμασταν σαρωτικοί.

το ματς τελείωσε και με την αποχώρηση του διαιτητή έγιναν επεισόδια, πέταξαν καρέκλες από τα επίσημα, κάτι που εκνεύρισε τον Γουλανδρή. Περάσαμε έξω από τα αποδυτήρια, πηγαίνοντας στο αυτοκίνητο και ο πρόεδρος δεν μίλησε καν στους παίκτες. Ήταν πολύ θυμωμένος για την εξέλιξη του ματς, αλλά και τα επεισόδια.

Ψάξαμε να δούμε τι συνέβη με τον Παλοτάι και δεν υπήρχε καμία λογική εξήγηση για τη συμπεριφορά και τα σφυρίγματα του. Μάθαμε αργότερα ότι είχε πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της βελγικής ομοσπονδίας , που ήταν υπεύθυνος στην επιτροπή διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ και μέλος της ΦΙΦΑ. Ο Παλοτάι σφύριξε μεγάλα παιχνίδια, τελικούς και αργότερα επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ. Ήταν φαίνεται η ανταμοιβή του"

Η δήλωση του Λάκη Πετρόπουλου "όσα γκολ κι αν βάζαμε δεν θα προκρινόμεθα" ήταν χαρακτηριστική για τη διαιτησία του Παλοτάι. Το Φως είχε βασικό τίτλο "Το πιο μεγάλο έγκλημα. Ένας απατεώνας πουλημένος διαιτητής ελήστεψε τον υπεργίγαντα Ολυμπιακό. Επάτησε την Άντερλεχτ 3-0"

Η διαιτησία του Ούγγρου Παλοτάι , έχει μείνει στην ιστορία, αλλά ουδείς μπορεί να πει μετά βεβαιότητας τι συνέβη εκείνες τις ημέρες. Ο Τύπος της εποχής ασχολήθηκε επισταμένως και διάφορα σενάρια κυκλοφόρησαν. Όπως ότι ο Γουλανδρής έδωσε λεφτά και ακριβό ρολόι που δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια του Ούγγρου, γι αυτό και εκδικήθηκε με τον τρόπο του. Ότι τον δωροδόκησε η Άντερλεχτ, ότι, ότι, ότι...

Η γνωστή συνωμοσιολογία όπως καταλάβατε δεν είναι ίδιον μόνο της εποχής μας, αλλά προϋπήρχε. Σε συνέντευξη όμως του Νίκου Ρατσιάτου , την επομένη του αγώνα στο "Φως", υπάρχει φωτογραφία του Παλοτάι, με ένα πανάκριβο Ρόλεξ στο χέρι του, ενώ σε ερώτηση για τις διαμαρτυρίες των οπαδών του Ολυμπιακού, ο Ούγγρος διαιτητής απάντησε ειρωνικά " μα γιατί δεν διεμαρτύροντο μετά το 5-1; Δεν είσθε ευχαριστημένοι που κερδίσατε 3-0; Μπορεί και να βρέθηκα σε άσχημη ημέρα. Ξέρετε οι διαιτητές δεν μπορεί να είναι πάντα άριστοι"

Γράφτηκαν και άλλα πολλά, όπως "Ο φυγάς Ούγγρος Άντρας Μπέρες, πρώην τεχνικός της Άντερλεχτ συνόδευσε του Βέλγους στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Παλοτάι". Ο πρόεδρος της επιτροπής εκδίκασης ενστάσεων Αντώνης Κιτσούκαλης εξάλλου κλήθηκε σε απολογία από την ΟΔΠΕ γιατί συνόδευσε τον Παλοτάι και βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο εκτελώντας χρέη διερμηνέα, χωρίς την άδεια της Ομοσπονδίας Διαιτητών.

Ο Γουλανδρής πάντως δήλωσε παραίτηση στις 27 Δεκεμβρίου του 1974, ενάμιση μήνα μετά το ματς με την Άντερλεχτ, από την Ελβετία, όπου είχε πάει με την οικογένειά του για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα. Ήταν έξαλλος γιατί του είχαν υποσχεθεί ότι ο Παλοτάι θα είναι ακριβοδίκαιος , αλλά και για έναν άλλο λόγο. Είχε ζητήσει να παίξει ο Ολυμπιακός στο Καυτατζόγλειο, για να βρεθούν στις εξέδρες 50.000 θεατές, αλλά κάποιος ανώτερος ποδοσφαιρικός παράγοντας , τον ...άδειασε και δήλωσε στην ΟΥΕΦΑ το γήπεδο της Παναχαϊκής.

Η αλήθεια για τον Παλοτάι
Η αλήθεια για τον Παλοτάι
Η αλήθεια για τον Παλοτάι
Η αλήθεια για τον Παλοτάι
Η αλήθεια για τον Παλοτάι
Η αλήθεια για τον Παλοτάι
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ