OPINIONS

Το ratio, κύριε Βόβορα

ΦΙΛΙΚΟ / ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Μετά τα δυο πρώτα και αναγνωριστικά ματς στο Κάουνας, ο προπονητής του Παναθηναϊκούσχολίασε την αναλογία των ασίστ με τα λάθη και ο Βασίλης Σκουντής τον επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας.

Καμαρώνω πως έχω κάτι που πρωτάκουσα στο λύκειο από τον καθηγητή της ψυχολογίας… Την αγχίνου μνήμη.

Μπορώ (τουλάχιστον ακόμα) να συνδέω τις νεότερες παραστάσεις με παλαιότερες που είναι παρεμφερείς και ούτως ειπείν, πριν από λίγη ώρα διαβάζοντας τις δηλώσεις του Γιώργου Βόβορα, μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Αλμπα Βερολίνου, στο μυαλό μου ήρθε μια παλιά και αθεράπευτη εμμονή του Ντούσαν Ιβκοβιτς…

Μάρτυρες μου ο Κώστας Γαλάνης, ο Κυριάκος Πιτούλης και ο Τζόνι Γκορέζης οι οποίοι στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με το που έληγε (όχι ο αγώνας, αλλά) το πρώτο ημίχρονο των αγώνων του Ολυμπιακού έβλεπαν τον Κώστα Μπογατσιώτη να τρέχει αλαφιασμένος στο τραπέζι της στατιστικής υπηρεσίας…

Τότε ο "Μπόγας" ήταν ασίσταντ του Ντούντα και πήγαινε σε διατεταγμένη υπηρεσία για να πάρει το χαρτί με τα στατιστικά και να τα δώσει στον Ιβκοβιτς, που δεν κοίταζε παρά μόνο δυο στήλες…

Τις ασίστ και τα λάθη!

Από το δικό του στόμα, πρωτακούσαμε στην Ελλάδα για το περιβόητο ratio, τουτέστιν την αναλογία των ασίστ με τα λάθη, που όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο πολύ κουβεντιάζεται στην πιάτσα!

Ο Βόβορας ( κι αυτό δεν το γράφω για να τον κολακεύσω, επειδή τάχα χρειάζεται κομπλιμέντα ως πρωτάρης στον πράσινο πάγκο, αλλά επειδή είναι η αλήθεια) ομιλεί ακραιφνώς την μπάσκετική γλώσσα. Τούτου δοθέντος εκεί έπεσε και το δικό του μάτι και αυτός ήταν ο άξονας των σχολίων του…

Το μολόγησε και ο ίδιος στις δηλώσεις του: "Είπα και στους παίκτες ότι εάν θέλουμε να έχουμε μια καλή ομάδα και να νικάμε στην Ευρωλίγκα, η διαφορά των ασίστ με τα λάθη πρέπει να είναι τουλάχιστον στο ενάμιση και πάνω σε αυτό πρέπει να δουλέψουμε εντατικά".

Διάνα σημάδεψε σε αυτή την ατάκα, ν’ αγιάσει το στόμα του!

Το Σάββατο κόντρα στη Ζαλγκίρις, σε αγώνα 40 λεπτών ο Παναθηναϊκός μοίρασε 15 ασίστ και υπέπεσε σε 15 λάθη, ενώ παρεμπιπτόντως σούταρε 8/27 τρίποντα…

Σήμερα απέναντι στην Αλμπα, σε ματς που κρίθηκε στην παράταση, οι Πράσινοι "έγραψαν" 24 ασίστ, 21 λάθη και συν τοις άλλοις τορπίλισαν τη βερολινέζικη άμυνα με 15/33 τρίποντα.

Αφήνω έξω από την εξίσωση τα τρίποντα, αυτά αποτελούν μια άλλη ιστορία, η οποία παρεμπιπτόντως καθίσταται εμμονική σε ολόκληρο τον κόσμο και δη στο ΝΒΑ, όπου εφέτος καταρρίφθηκαν όλα τα ρεκόρ…

Θα τα πιάσω άλλη φορά τα τρίποντα, το υπόσχομαι…

Ο Βόβορας ομίλησε to the point, αλλά μου φάνηκε επιεικής και η προσέγγιση του μοιάζει συντηρητική, αλλά δικαιολογημένη, διότι η ομάδα βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευήν…

Σήμερα η διαίρεση των ασίστ με τα λάθη του Παναθηναϊκού έβγαλε 1.14. Ο προπονητής έθεσε ως minimum αναλογία το 1.5, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ανεβάσει τον πήχη στο 2.0: δηλαδή με 24 ασίστ, τα λάθη θα έπρεπε να ήταν 12 ή με 21 λάθη οι ασίστ θα έπρεπε να φτάσουν τις 42!

Υπάρχουν και κάποιοι μερακλήδες και στατιστικολάγνοι που βάζουν στην εξίσωση και τα κλεψίματα και διευρύνουν την αναλογία σε 3 προς 1: δηλαδή 20 ασίστ, και 10 κλεψίματα για 10 λάθη.

Ξα τους, που λένε και στο χωριό μου!

Μιας και το 'φερε προηγουμένως η κουβέντα στον Ιβκοβιτς, ένα πουλάκι μου είπε ότι ο λεγάμενος έβαζε τους συνεργάτες του να μετρούν ασίστ και λάθη και να λογαριάζουν το ratio, ακόμη και στα εσωτερικά διπλά των προπονήσεων!

Οι ασίστ και τα λάθη κατατείνουν σε αυτό που είναι πλέον το μείζον ζητούμενο στο μπάσκετ: στις κατοχές. Περισσότερες ασίστ και λιγότερα λάθη σημαίνουν καλύτερο έλεγχο της μπάλας και περισσότερες κατοχές, με ό,τι αυτές συνεπάγονται στη ροή ενός αγώνα.

Οσο φιλολογικό και γενικόλογο κι αν ακούγεται αυτό, τόση και μάλιστα στοιχειώδη αλήθεια ενέχει…

Τα λάθη και η αμυντική αβελτηρία αποτελούν τις δυο πιο χτυπητές κακοτεχνίες στις πρώτες εμφανίσεις του Παναθηναϊκού, αλλά προφανώς ο Βόβορας εμφορείται από εκείνο το παλιό τσιτάτου του συναδέλφου του, προπονητή των εθνικών ομάδων του γουότερ πόλο, Κούλη Ιωσηφίδη…

Τον ρωτούσαν για τον βαθμό ετοιμότητος και απαντούσε γελώντας…

" Ρε… μπαγλαμάδες δεν με νοιάζει να είμαι έτοιμος εδώ και τώρα, αλλά εκεί και τότε"!

Και τον Βόβορα και τον Μπαρτζώκα και όλους τους προπονητάδες απανταχού της γης, αυτό τους νοιάζει και αυτό τους κόφτει…

Να είναι έτοιμοι εκεί και τότε. Οποτε!

Είτε παρακολούθησε κάποιος επιμελώς και ασκαρδαμυκτί τους δυο αγώνες, είτε απλώς διάβασε τα στατιστικά, ε, διάβολε, δεν χρειαζόταν είναι ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητος για να καταλάβει πού χωλαίνει και τι πρέπει να διορθώσει άμεσα ο Παναθηναϊκός, ενόψει της έναρξης της Ευρωλίγκας.

Μετά το πρώτο τεστ και το δείγμα γραφής που παρουσίασε, ο Βόβορας έχει τροφή για σκέψη και για πράξη, μέσω της προπόνησης, που όπως έλεγε ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, "είναι αγώνας χωρίς θεατές".

Πολλώ δε μάλλον τώρα που ούτως ή άλλως οι αγώνες δεν έχουν καθόλου η έχουν ελάχιστους θεατές…

Για να βάλω κι ένα ευτράπελο (που ελπίζω πως δεν θα παρεξηγηθεί κιόλας) στοιχείο στην υπόθεση, ο Βόβορας σήμερα στο Κάουνας έσωσε το τομάρι του!

Όχι δεν είχε ακούσει κανένα καμπανάκι, απλώς το γράφω αυτό διότι ο πρώην προϊστάμενος, μέντορας, φίλος και κουμπάρος του έχασε ο δόλιος τη δουλειά του ένα τέτοιο βράδυ πριν από δέκα μήνες…

Ο Παναθηναϊκός νίκησε στην παράταση με 110-102 την Αλμπα, από την οποία στις 15 του περασμένου Νοεμβρίου είχε ηττηθεί στο ΟΑΚΑ μετά από δυο έξτρα πεντάλεπτα με 106-105: στην ήττα λειτούργησε σωρευτικά η… υπεραξία του πρότερου αποκλεισμού στο Κύπελλο Ελλάδος από τον Προμηθέα Πατρών να πως μπήκε τέλος στη (βραχύβια) τρίτη θητεία του Αργύρη Πεδουλάκη στον πράσινο πάγκο.

Τότε ο Περιστεριώτης προπονητής είχε κατηγορηθεί για τον λόγο για τον οποίο τις προάλλες αποθεώθηκαν ο Νικ Νερς και ο Μπραντ Στίβενς οι οποίοι στον έκτο ημιτελικό των Ράπτορς με τους Σέλτικς επέτρεψαν σε οκτώ παίκτες ένθεν και ένθεν να αγωνιστούν πάνω από 50 λεπτά και ν' αφήσουν τα κόκκαλα τους πάνω στο παρκέ!

Εκείνο το βράδυ τέσσερις παίκτες του Παναθηναϊκού έμειναν να φυλάνε τις Θερμοπύλες τους πάνω από 40 λεπτά και αυτό χαρακτηρίσθηκε έγκλημα καθοσιώσεως!

Εκείνο το βράδυ ο Ιωάννης Παπαπέτρου στεκόταν στο μετερίζι του επί 48 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα και πέτυχε ρεκόρ καριέρας με 39 πόντους, αλλά τζίφος…

Α, ναι, για να μην παρεκκλίνω κιόλας από το πνεύμα του προλόγου και γενικώς του κειμένου μου: εκείνο το βράδυ ο Παναθηναϊκός μοίρασε 24 ασίστ, υπέπεσε σε 14 λάθη και έβγαλε 1.70 στο ratio!

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ