ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Τα… άπλυτα του Σφαιρόπουλου

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος φωνάζει στους παίκτες της Μακάμπι σε αγώνα της EuroLeague 2019/20
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος φωνάζει στους παίκτες του EUROKINISSI

Ο προπονητής της Μακάμπι έστειλε αγριεμένος στα αποδυτήρια τον Σάντι Κοέν και ο Βασίλης Σκουντής ανατρέχει σε προηγούμενες περιπτώσεις που πήρε κι ελόγου του το… μελιτζανί χρώμα.

Δεν ξέρω πώς εξέλαβε ο Σάντι Κοέν τον διωγμό που υπέστη από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στη διάρκεια του χθεσινού αγώνα της Μακάμπι Τελ Αβίβ με τη Χάποελ Χάιφα. Ούτε με νοιάζει, ούτε μ' αφορά, που λέει και το τραγούδι, διότι σε τέτοιες περιπτώσεις, ο προπονητής εκ της φύσεως του ρόλου του, είναι σαν τον πελάτη στα μαγαζιά…

Έχει πάντοτε δίκιο!

Εάν ωστόσο ο Αμερικανοϊσραηλινός γκαρντ της Μακάμπι έχει ακόμη τις απορίες του για την αποπομπή του από τον πάγκο, ε τότε μπορεί γρήγορα και εύκολα να βρει τις απαντήσεις και τις εξηγήσεις που χρειάζεται….

Πώς;

Τηλεφωνώντας ή στέλνοντας ένα μήνυμα σε πλείστους όσους συναδέλφους του που στελέχωναν το ρόστερ του Ολυμπιακού στις τέσσερις σεζόν, στις οποίες καθόταν στον πάγκο του ο "Μελαχρινός" και δέχθηκαν κι ελόγου τους την μήνι του.

Λέμε πώς όσο μπόι λείπει σε κάποιον, τόσο μεγάλη γλώσσα έχει…

Αναλόγως, όσο μειλίχιος και γλυκούλης φαίνεται εκ πρώτης όψεως ο Σφαιρόπουλος, τόσο σκληρός και αμείλικτος γίνεται μερικές φορές…

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΩΧΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ… ΜΕΛΙΤΖΑΝΙ ΧΡΩΜΑ

Μερικές έγραψα; Λάθος. Πολλές, εννοώ, διότι πλάκα πλάκα στον Ολυμπιακό (θαρρώ πως) δημιουργήθηκε σύλλογος πληγέντων και διωχθέντων υπ' αυτού! Είναι τσατίλας ο Γιάννης, μην τον βλέπετε ήρεμο και πράο!

Είναι και πολύ τσατίλας μάλιστα, όταν συνειδητοποιεί ότι οι παίκτες κάνουν του κεφαλιού τους, δεν πειθαρχούν στις οδηγίες του και δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις τους…

Παίρνει τότε κι ελόγου του το… παροιμιώδες μελιτζανί χρώμα που φοράει συχνά στη φάτσα του ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ακολουθεί τον απαράβατο κανόνα τον οποίο έθεσε κάποτε στο ΝΒΑ ο Πατ Ράιλι…

My way or the highway!

Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει πως ή θα βαδίσεις στο δρόμο μου ή ξεκουμπίσου από ‘δω να μη σε βλέπω μπροστά μου!

Ξεκουμπίστηκαν κάμποσοι από δαύτους, όπως συνέβη χθες με τον Κοέν, επί των ημερών του στον Ολυμπιακό: είδαν την έξοδο προσωρινά βεβαίως, πάνω στα νεύρα του προπονητή τους, έμειναν για λίγο στον… γύψο και επέστρεψαν μεταμελημένοι.

ΜΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ

Παλιά του τέχνη κόσκινο, λοιπόν, του Γιάννη και ιδού τα τεκμήρια με διευθύνσεις και ονόματα...

Στις 2 Ιουνίου 2015, στη διάρκεια του τρίτου ημιτελικού με τον Άρη στο "Nick Gallis Hall" (στον οποίο μάλιστα ο Ολυμπιακός ηττήθηκε και είδε το μακρύ σερί του να διακόπτεται) έδιωξε στην ανάπαυλα τον Δημήτρη Αγραβάνη επειδή του αντιμίλησε.

Στις 13 Νοεμβρίου 2016 έδωσε άδεια 48 ωρών στον Έρικ Γκριν και τον απέκλεισε από τον αγώνα με τον Απόλλωνα Πατρών για λόγους εγωιστικής συμπεριφοράς, λέγοντας ότι "κανείς δεν είναι πάνω από την ομάδα".

Στις 24 Μαρτίου 2016 στη διάρκεια του αγώνα με τη Ρεάλ στο ΣΕΦ έβαλε... χοντρό χέρι στον Κεμ Μπερτς επειδή έφαγε μια τάπα από τον Αντονι Ράντολφ και αντί να γυρίσει στην άμυνα, έμεινε να διαμαρτύρεται με αποτέλεσμα οι Μαδριλένοι να σκοράρουν με κάρφωμα στον αιφνιδιασμό.

Στις 12 Απριλίου 2016 έδιωξε οριστικώς και αμετακλήτως από την ομάδα τον Γιάννη Αθηναίου επειδή του παραπονέθηκε για τα μόλις 44 δευτερόλεπτα της συμμετοχής του στον αγώνα με τον Προμηθέα Πατρών.

Η επόμενη πράξη των διωγμών ανέβηκε στις 8 Οκτωβρίου του 2017 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μεσούντος μάλιστα του ντέρμπι αιωνίων στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, στο οποίο ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό με 71-68.

Απέμεναν 87 δευτερόλεπτα για τη λήξη της τρίτης περιόδου και ο Σφαιρόπουλος γύρισε προς τον πάγκο, απ' όπου άκουγε φασαρία…

Η ΚΟΜΠΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τι είχε συμβεί;

Ο Κώστας Παπανικολάου ο οποίος εκείνη τη στιγμή δεν αγωνιζόταν διαμαρτυρόταν για μια απόφαση των διαιτητών, ζητώντας να μετρήσει για δυο πόντους μια ελεύθερη βολή του Τζαμέλ Μακ Λιν, επειδή είχε μεσολαβήσει η επαφή ενός παίκτη του Παναθηναϊκού με την μπάλα.

Το ντέρμπι διεξαγόταν κεκλεισμένων των θυρών και οι φωνές του Σφαιρόπουλου ο οποίος επέπληττε με σφοδρό ύφος τον διεθνή φόργουορντ ακούστηκαν μέχρι την Καλαμαριά και το Διαλεκτό Τρικάλων απ’ όπου έλκουν αντιστοίχως την καταγωγή τους!

Αίφνης λοιπόν, κατ' εντολήν του Σφαιρόπουλου, ο Παπανικολάου έφυγε δρομαίος από τον πάγκο και πάντως όχι για να πάει στην τουαλέτα: τον ακολουθούσε μάλιστα σε αυτό το σπριντ ένα μέλος του επιτελείου που προφανώς θα είχε τα κλειδιά για να ανοίξει τα αποδυτήρια, ίσως και το τηλεκοντρόλ ώστε να μπορέσει ο διεθνής φόργουορντ να παρακολουθήσει τη συνέχεια του αγώνα!

Παρεμπιπτόντως οι σχέσεις του Σφαιρόπουλου με τον Παπανικολάου έχουν μια επί πλέον διάσταση, καθόσον ο αδερφός του προπονητή, Γιώργος Σφαιρόπουλος είναι ατζέντης του διεθνούς φόργουορντ, αλλά ο Γιάννης δεν τραβάει τέτοια ζόρια και δεν είχε κιόλας κανέναν λόγο εκείνο το βράδυ να παριστάνει τον… ελέφαντα!

ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Εκ των υστέρων, μετά τη λήξη του αγώνα και απαντώντας στη σχετική ερώτηση, ο Σφαιρόπουλος εξήγησε ότι έδιωξε τον Παπανικολάου επειδή δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις και εξακολούθησε να διαμαρτύρεται προς τους διαιτητές, παραβιάζοντας τους κανόνες λειτουργίας της ομάδας...

Ακριβώς το ίδιο επανέλαβε και χθες στην… κόμπλα με τον Σάντι Κοέν.

"Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, θα έχει πρόβλημα" τόνισε τότε, σχολιάζοντας τον διωγμό του Παπανικολάου ωστόσο η έντονη, ακραία και κατά πολλούς υπερβολική και αδικαιολόγητη αντίδραση του δεν εδράζεται μονάχα στις διαμαρτυρίες του διεθνούς φόργουορντ...

Τον απέσυρε από τον αγώνα με αυτή την αφορμή, αλλά τον έδιωξε από το γήπεδο για πολύ σοβαρότερες αιτίες σε μια σειρά επάλληλων γεγονότων που εκτυλίχθηκαν αμέσως μετά την αντικατάσταση του: πήγε στραβωμένος, νευριασμένος και μουρμουρίζοντας προς τον πάγκο και δεν έδωσε το χέρι του (ως είθισται) σε όλους όσοι κάθονταν στον πάγκο.

Ακόμη και αυτές οι κακότροπες αντιδράσεις όμως ίσως δεν προκαλούσαν την αποπομπή του: όπως είχε συμβεί και έναν χρόνιο νωρίτερα με τον Μπερτς, ο Σφαιρόπουλος θα μπορούσε να τον επιπλήξει επί τόπου και να μην τον επαναφέρει στον αγώνα.

Τι άλλο συνέβη; Ο Παπανικολάου, πάνω στα νεύρα του, και προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις διαμαρτυρίες του είπε και κάτι άλλο που εξόργισε ακόμα περισσότερο τον προπονητή του…

ΝΕΡΟ ΚΙ ΑΛΑΤΣΙ, ΣΥΝΤΕΚΝΕ!

Λίγες ημέρες αργότερα ο Παπανικολάου επέστρεψε μετανιωμένος, ο Σφαιρόπουλος ξανάνοιξε την αγκαλιά του και όλα ξανάγιναν μέλι γάλα…

Όπως άλλωστε λέει σε τέτοιες περιπτώσεις και ο Ψαραντώνης στ' Ανώγεια, "νερό κι αλάτσι, σύντεκνε"!

Υπήρξε βεβαίως και συνέχεια μέσα στην ίδια σεζόν, όχι με θύμα τον Παπανικολάου, αλλά με άλλους δυο συμπαίκτες του, οι οποίοι μπήκαν στο μάτι του "Coach Bullet"…

ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ ΤΟΥ ΜΑΚ ΛΙΝ

Δώδεκα ημέρες μετά το επεισόδιο με τον Παπανικολάου, στον αγώνα της Ευρωλίγκας με την Ουνικάχα Μάλαγα, χρεώθηκε με δεύτερο φάουλ ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και ο Τζαμέλ Μακ Λιν σηκώθηκε σεινάμενος κουνάμενος, έβγαλε τη φόρμα του και ήταν έτοιμος να πάρει τη θέση του Σέρβου σέντερ.

Τον είδε ο Σφαιρόπουλος και γούρλωσε από την έκπληξη του…

Ο ίδιος δεν είχε δώσει καμιά τέτοια εντολή, δεν έκανε το παραμικρό νεύμα και ξαφνικά είχε τον λεγάμενο να προβαίνει σε αντιποίηση αρχής!

Τον αγριοκοίταξε και τότε ο Μακ Λιν σαν βρεγμένη γάτα, ξαναντύθηκε, είπε "Sorry coach" και κάθισε πάλι στον πάγκο.

Έλα όμως που το ριζικό του Μακ Λιν έγραφε ότι θα ξαναέπεφτε στα σκληρά και μάλιστα σε ένα ματς στο οποίο ο Σφαιρόπουλος τα είχε πάρει ήδη στο κρανίο με έναν συμπαίκτη του!

Στις 23 Μαρτίου 2018, στο τρίτο λεπτό της δεύτερης περιόδου του αγώνα με την Εφές, ο πρώην παίκτης της Αρμάνι Μιλάνο έφαγε τρία απανωτά καλάθια από τον Bλάντιμιρ Στίματς και όταν ο Σφαιρόπουλος του έκανε νόημα για αλλαγή, εκείνος φουρκισμένος του αντιμίλησε…

Μαύρο φίδι που τον έφαγε, άλλωστε ο Σφαιρόπουλος ήταν ήδη εκνευρισμένος με μια ανάλογη αντίδραση του Χόλις Τόμπσον και εκεί που τα 'χε χύμα του ‘ρθαν και τσουβαλάτα.

Πρόλαβε να μπει στη μέση ο Μίλαν Τόμιτς και κατεύνασε τα πνεύματα, ενώ μετά από πέντε λεπτά ο Σφαιρόπουλος έτεινε το χέρι του στον Μακ Λιν, δείχνοντας ότι τον είχε συγχωρήσει και ούτως ειπείν επήλθε η ειρήνευση!

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ