NBA

Καλαϊτζάκης: Η φιλία με τον Θανάση Αντετοκούνμπο και οι παρτίδες με τον Γιάννη

Γιώργος Καλαϊτζάκης και Θανάσης Αντετοκούνμπο την εποχή που συνυπήρχαν στον Παναθηναϊκό
Γιώργος Καλαϊτζάκης και Θανάσης Αντετοκούνμπο την εποχή που συνυπήρχαν στον Παναθηναϊκό EUROKINISSI

Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης επελέγη στο Νο 60 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Μπακς και ο Βασίλης Σκουντής κοιτάζει μέσα από την κλειδαρότρυπα του σπιτιού του στο Ηράκλειο.

Πρώτα ο Θεός, να ‘μαστε καλά, από χθες το πρωί ζω για τη στιγμή που θα με αξιώσει ο Θεός, να μεταδώσω έναν αγώνα στον οποίο θα παίζουν τρεις Έλληνες.

Εχει ξανασυμβεί αυτό, αλλά, διάβολε, τρεις Έλληνες στην ίδια ομάδα, ε, κουμπάρε, αυτό είναι από τα άγραφτα και τα αναπάντεχα, το δίχως άλλο!

Ζω επίσης για τη στιγμή που θα βγει η κάρτα του Γιώργου Καλαϊτζάκη και στο «hometown» θα γράφει όχι Αθήνα ή Ηράκλειο, αλλά Μίλατος!

Η Μίλατος δεν είναι απλώς άλλο ένα χωριό της Κρήτης.

Η Μίλατος του νομού Λασιθίου είναι ένα ιστορικό χωριό, το οποίο θεωρείται ότι συγγενεύει με την αρχαία Μίλητο της Ιωνίας, φημίζεται για το σπήλαιο της όπου σφάχτηκαν εκατοντάδες γυναικόπαιδα από τους Τούρκους το 1823 και συν τοις άλλοις υπήρξε το συνηθισμένο αγκυροβόλι της σπουδαίας συγγραφέως Λιλής Ζωγράφου.

Η Μίλατος είναι το χωριό της μαμάς του Γιώργου, της άλλοτε βολεϊμπολίστριας της Γυμναστικής Ένωσης Ηρακλείου, Ελένης Κόντε.

E, ρε μεγαλεία το γυναικοχώρι.

Ο μπαμπάς Βαγγέλης Καλαιτζάκης γεννήθηκε στην πόλη του Ηρακλείου και έλκει την εκ πατρός καταγωγή του από την Πεδιάδα και την εκ μητρός από τις Μοίρες.

Αλλά, ως είθισται, όταν ρωτούν τον παλαίμαχο μπασκετμπολίστα της ΓΕΗ, του Ηρακλείου («Τένις») και του Εργοτέλη, Βαγγέλη Καλαϊτζάκη, «είμαι από το χωριό της γυναίκας μου».

Ε, ρε μεγαλεία, το γυναικοχώρι!

Ο άλλοτε μάνατζερ του Ηρακλείου ήταν ο πρώτος που έμαθε τα καθέκαστα χθες το πρωί…

Ο αγγελιαφόρος Τζέιμς Φόρεστ

«Δεν παρακολουθούσαμε τη διαδικασία έχοντας μείνει με την τελευταία ενημέρωση που είχαμε από τον εκπρόσωπο του Γιώργου, τον Γιώργο Πάνου ότι οι Μπακς έψαχναν τρόπο να σπάσουν μια επιλογή τους σε δυο και όταν στις επτά το πρωί ξύπνησα και άνοιξα την τηλεόραση, επιλεγόταν το Νο 51» διηγείται ο Βαγγέλης.

«Πίστευα ότι δεν θα επιλεγόταν στα υπόλοιπα εννέα νούμερα κι ενώ έκανα μια δουλειά, χωρίς να παρακολουθώ τη μετάδοση, άκουσα τον ήχο ενός μηνύματος στο messenger. Πιάνω το κινητό μου, βλέπω ένα μήνυμα με τα συγχαρητήρια του Τζέιμς Φόρεστ για την επιλογή του Γιώργου και αμέσως πήγα να ξυπνήσω όλη την οικογένεια»!

Ο Φόρεστ ο οποίος έχει μια ακαδημία μπάσκετ στην Ατλάντα, μαζί με τον Ντικέμπε Μουτόμπο και ο μπαμπάς Καλαϊτζάκης έκτισαν τη φιλία τους όταν ο Αμερικανός σέντερ αγωνιζόταν στο Ηράκλειο (1999-2000, 2003-04), ενώ στο μεσοδιάστημα είχε παίξει επίσης στον Αρη (2000-01), στον Ολυμπιακό (2001-02) και στην Ολύμπια Λάρισας (2002-03).

Μ’ αυτά και μ’ αυτά γράφτηκε η ιστορία ταυτόχρονα στο Μπρούκλιν, στο Μιλγουόκι, στην Ατλάντα και στο Ηράκλειο και ούτως ειπείν, το… υβρίδιον του Σον Λίβινγκστον μπορεί σαν τον Μέλιο του Μενέλαου Λουντέμη να βλέπει καθαρά και να μετράει τα άστρα στον ουρανό του.

Τα ραντάρ του ΝΒΑ

Ο γεννημένος στις 2 Ιανουαρίου του 1999 γκαρντ είχε υποπέσει στα ραντάρ του ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια και καλλιεργούσε αθόρυβα τον μεγάλο πόθο του.

Πέρυσι αποσύρθηκε από το ντραφτ (στο οποίο είχε δηλώσει συμμετοχή μαζί με τον Αλεξέι Ποκουσέβσκι και τον Νίκο Ρογκαβόπουλο) τη στιγμή που τον μελετούσαν όχι μόνο οι Μπακς, αλλά και οι Πίστονς και οι Καβαλίερς.

Τη σεζόν 2019-20 η ομάδα του Μιλγουόκι τον τσέκαρε σε αρκετά ματς της λιθουανικής Νεβέζις, στην οποία αγωνίσθηκε ως δανεικός από τον Παναθηναϊκό και να που χθες επέστη η ώρα!

Ουρά για τα συχαρίκια

«Νιώθω ότι παίρνει σάρκα και οστά το μεγάλο όνειρο μου, αλλά ακόμη έχω να κάνω πολλή δουλειά για να μπορέσω να ανταπεξέλθω στις δυσκολίες, στις απαιτήσεις και στις προσδοκίες» μου είπε πριν από λίγη ώρα ο Γιώργος ενώ ταξινομούσε τα συγχαρητήρια και ευχετήρια μηνύματα τα οποία λάμβανε σωρηδόν.

Γιώργος Βόβορας, Μάριο Χεζόνια, Σέλβιν Μακ, Ντίνος Μήτογλου, Τζέιμς Γκιστ, Γιώργος Παπαγιάννης, Ιωάννης, Παπαπέτρου, Λευτέρης Μποχωρίδης και δεν συμμαζεύεται.

Το μήνυμα του Θανάση και οι παρτίδες με τον Γιάννη

Το πρώτο μήνυμα που έλαβε πάντως προερχόταν από Μιλγουόκι μεριά.

Λίγο προτού επιβιβασθεί στο αεροπλάνο το σόι των Αντετοκούνμπο για την επιστροφή στην Αθήνα, έσκασε το μήνυμα από τον Θανάση.

«Συγχαρητήρια αδερφέ, σε περιμένουμε στο Μιλγουόκι».

Νωρίτερα βεβαίως τους περιμένει ο Γιώργος στην Αθήνα, προτού ταξιδέψει για πρώτη φορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να γνωρισθεί με τους καινούργιους εργοδότες του και να πιάσει δουλειά στο Summer League.

«Είμαστε φίλοι με τον Θανάση. Κάναμε παρέα όταν παίζαμε μαζί στον Παναθηναϊκό και νιώθουμε πολύ κοντά ο ένας μετά τον άλλον» σχολιάζει ο Γιώργος.

Και με τον Γιάννη άραγε;

«Γνωριζόμαστε, έχουμε μιλήσει μερικές φορές, αλλά δεν έχουμε πολλές παρτίδες. Τον είχα συναντήσει για πρώτη φορά στο ΟΑΚΑ, μετά τον πέμπτο τελικό της σεζόν 2017-18 με τον Ολυμπιακό και ξαναειδωθήκαμε όταν ερχόταν στο ΟΑΚΑ για ατομικές προπονήσεις. Ελπίζω να αποκτήσουμε τώρα παρτίδες»!

Η συνομιλία με τον Χορστ

Μισή ώρα μετά την επιλογή του στο Νο 60 του ντραφτ βάρεσαν τα τέλια από Αμερική μεριά.

Στην άλλη πλευρά της γραμμής βρισκόταν ο τζένεραλ μάνατζερ των πρωταθλητών του ΝΒΑ, Τζον Χορστ ο οποίος τον καλωσόρισε με θέρμη.

«Σε περιμένουμε κοντά μας. Σε εμπιστευόμαστε και πιστεύουμε ότι έχεις μέλλον, αρκεί να δουλέψεις σκληρά. Να ζεις και να απολαμβάνεις κάθε στιγμή στο ΝΒΑ και στην καινούργια ζωή σου» του είπε μεταξύ άλλων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για το Γιωργιό, όπως λένε στην Κρήτη τους Γιώργηδες;

«Ευλογία, τι άλλο;» απαντά ενθουσιασμένος.

«Ανυπομονώ να ζήσω το όνειρο μου, να γίνω ένας καλός παίκτης και να βοηθήσω, όπως, όποτε και όσο μπορώ την ομάδα μου».

Ο Καλαιτζάκης ξέρει βεβαίως ότι δεν είναι τέλειος και πρέπει να κάνει υπερωρίες για να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση.

Το σφουγγάρι και η τηλεδιάσκεψη

«Είμαι σφουγγάρι στο μάζεμα των πληροφοριών και των εικόνων και αυτό θα συνεχίσω να κάνω και τώρα, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση» εξηγεί.

Και συνεχίζει επί του πρακτέου: «Πρέπει να βελτιώσω κάθε κομμάτι του παιχνιδιού μου. Τον τελευταίο καιρό δουλεύω πολύ με το σουτ μου και νομίζω ότι έχω βελτιωθεί αρκετά σε αυτό τον τομέα».

Τώρα πλέον το Καλαϊτζακέικο θα μοιραστεί στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και θα συναντιούνται μέσω zoom σε τηλεδιασκέψεις!

Ο Γιώργος θα βρίσκεται στο Μιλγουόκι.

Ο δίδυμος αδερφός του και πρώην συμπαίκτης του στον Αρη και στη Νεβέζις, Παναγιώτης στo Πανεβέζις της Λιθουανίας με τη Λιετκαμπέλις.

Η κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερη αδερφή τους, Βίκυ, στη Ζυρίχη όπου κάνει το διδακτορικό της στον τομέα της Βιολογίας και ταυτόχρονα συνεχίζει να παίζει βόλεϊ, βαδίζοντας στα χνάρια της μαμάς.

Ο Βενιαμίν της οικογένειας, ο 18χρονος Αλέξανδρος στον Αρη Θεσσαλονίκης μέχρι νεωτέρας.

Και οι ευτυχείς πολύτεκνοι γονείς, ο Βαγγέλης και η Ελένη θα μείνουν σαν τα… κούτσουρα στο Ηράκλειο!

«Πέσε από το μπαλκόνι»!

Προτού παίξουν μπάσκετ στο «Τένις» του Ηρακλείου, οι δίδυμοι αδελφοί ασχολήθηκαν με την κολύμβηση,. Αλλά το πεπρωμένο τους είχε πορτοκαλί χρώμα.

Ο Παναγιώτης είναι μεγαλύτερος κατά τρία λεπτά και πιο αποφασιστικός και πανούργος από τον Γιώργο.

Αυτό δεν το βγάζω από το μυαλό μου, αλλά το είχε διαγνώσει (και έπεσε κιόλας διάνα στην πρόβλεψη του) o Αντόνιο Χαρβεϊ.

Ο άλλοτε παίκτης του ΝΒΑ, του Πανιωνίου (1997-98) και του Ηρακλείου (1998-99) τους γνώρισε όταν ήταν νεογέννητα μωρά και είπε μια μέρα στον μπαμπά.

«Βαγγέλη, αυτός (ΣΣ: ο Παναγιώτης) φαίνεται μεγάλη μάρκα. Να δεις που όταν μεγαλώσει, θα λέει στον άλλον (ΣΣ: Γιώργος) να πηδήξει από το μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου και εκείνος θα υπακούει και θα πέφτει»!

TAGS NBA ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ