STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Γκριν, ο αδερφός του οποίου

Ο Ντεβόντε Γκριν του Μεσολογγίου μετά τη νίκη επί του Άρη για τη Basket League 2020/21
Ο Ντεβόντε Γκριν μετά τη μεγάλη εντός έδρας νίκη επί του Άρη για τη Basket League 2020/21 EUROKINISSI

Ο Ντεβόντε Γκριν ξέρανε τον Άρη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και ο Βασίλης Σκουντής τον φέρνει σε... αντιπαράσταση με τον τρις πρωταθλητή του ΝΒΑ.

Δεύτερο βρακί (sic) ν’ αλλάξουμε δεν έχουμε, το να γίνουμε ΝΒΑ μας μάρανε! Παρ' όλα αυτά γίναμε και το καταφχαριστηθήκαμε! Δεν το ευχαριστήθηκε βεβαίως ο Άρης που έφαγε κατακέφαλα την κεραμίδα στο Αγρίνιο, αλλά, διάβολε, εάν η πρεμιέρα του βουβού πρωταθλήματος χρειαζόταν σώνει και καλά ένα μπαμ, το βρήκε -ή μάλλον το άκουσε- στην εκπνοή του αγώνα στο Αγρίνιο.

Μπαμ και κάτω που λένε, δια χειρός Ντεβόντε Γκριν! Πού κολλάει το ΝΒΑ σε αυτή την υπόθεση; Κολλάει και παρακολλάει και μάλιστα πολλώ λογιώ...

Εν πρώτοις, ο ήρωας του Χαρίλαου Τρικούπη και δήμιος του Άρη είναι ο αδελφός του οποίου. Α, ναι, αυτή είναι μια ωραία ιστορία που ανοίγω μια παρένθεση και σας τη διηγούμαι εν τάχει...

Πριν από τριάντα χρόνια, ημέρες της Αποκριάς, ο Πανιώνιος είχε νικήσει τον Παναθηναϊκό στον "τάφο του Ινδού" με ένα κρεσέντο από τρίποντα και με κορυφαίο παίκτη τον Χρήστο Χριστοδούλου. Ήταν Σάββατο βράδυ, οι εφημερίδες έκλειναν νωρίς τις σελίδες τους και στο "Φως των Σπορ" ο Θόδωρος Νικολαΐδης έψαχνε απεγνωσμένα να βρει μια φωτογραφία του λεγάμενου για το εξώφυλλο...

Δεν βρήκε, κότσαρε μία του Φάνη και έγραψε στη λεζάντα το εξής: Ο Φάνης Χριστοδούλου, ο αδελφός του οποίου Χρήστος γάζωσε χθες τον Παναθηναϊκό!

Εάν χθες το βράδυ οι διευθυντάδες, οι αρχισυντάκτες και οι υλατζήδες στις εφημερίδες και στις ιστοσελίδες δεν έβρισκαν τη φωτογραφία του Ντεβόντε Γκριν, θα μπορούσαν να καταφύγουν στην ίδια λύση. Θα έβαζαν μια φωτογραφία του Ντάνι Γκριν και θα έγραφαν κι ελόγου τους κάτι ανάλογο. Ο Ντάνι Γκριν, ο αδερφός του οποίου Ντεβόντε σκότωσε στην εκπνοή τον Άρη!

Εδώ βεβαίως τίθεται και άλλο ένα ζήτημα: ο 23χρονος αγνώστου και αφηρημένης θέσης, Γκριν όχι μόνο σκότωσε τον Άρη, αλλά συνάμα πήρε πίσω και το αίμα του αδερφού του!

Πριν από δυο εβδομάδες στη "φούσκα" του Ορλάντο ο Ντάνι είχε αποδειχθεί... γατάκι, αλλά χθες ο κατά δέκα χρόνια μικρότερος αδερφός του έμοιαζε με λιοντάρι!

Στις 9 Οκτωβρίου, οκτώ δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του πέμπτου τελικού του ΝΒΑ ανάμεσα στους Λέικερς και στους Χιτ και με το σκορ στο 109-108 υπέρ των Χιτ, ο "Μοϊκανός" των Λέικερς πήρε την μπάλα από την kick out πάσα του ΛεΜπρόν Τζέιμς και είχε την ευκαιρία να γίνει ο ήρωας που θα χάριζε τον τίτλο στους Λιμνάνθρωπους, μετά από δέκα χρόνια καρτερίας και νηστείας...

Ο Γκριν εκτέλεσε από την κορυφή, αλλά το σουτ τριών πόντων ήταν κοντό (όπως έλεγε από παλιά ο συχωρεμένος ο Κώστας Μπατής) και μετά το λάθος του Μαρκίφ Μόρις και τις 2/2 βολές του Τάιλερ Χίρο, το Μαϊάμι επιβλήθηκε με 111-108 και μείωσε τη σειρά στο 3-2.

Οι Λέικερς δεν στέφθηκαν πρωταθλητές εκείνο το βράδυ, αλλά γράπωσαν τον τίτλο μετά από 48 ώρες.

Τώρα το έργο γράφτηκε από την ανάποδη και ο Ντεβόντε Γκριν μπουμπούνισε το τρίποντο με το οποίο έγραψε το 73-70, χάρισε μια ονειρώδη νίκη στην ομάδα του, ξέρανε τον Άρη και ρέφαρε την ατζαμοσύνη του πρεσβύτερου αδερφού του. Όλα αυτά δεν τα λες και λίγα, ούτε ευκαταφρόνητα για έναν παίκτη που ταλαιπώρησε αρκετά και για πολύ καιρό τον Καλαμπάκο...

Οι νεοφώτιστοι στην Basket League Μεσολογγίτες είχαν προσεγγίσει από νωρίς τον απόφοιτο του πανεπιστημίου της Ιντιάνα, ο οποίος όμως ζητούσε περισσότερα χρήματα από αυτά που άντεχε το βαλάντιο του Χαρίλαου Τρικούπη.

"Ζητούσε μουρλά λεφτά" μου είπε πριν από λίγη ώρα ο Ντίνος. "Άσε το άλλο που εμείς ψάχναμε για έναν combo guard και αυτός είναι ένας... αναρχοαυτόνομος τύπος, που δεν μπαίνει κιόλας σε κανένα καλούπι"! Κουβέντα στην κουβέντα κι ενώ περνούσε ο καιρός ο Γκριν έκανε την καρδιά του πέτρα και δέχθηκε να αριβάρει στην Ιερή Πόλη με το ένα τρίτο των χρημάτων που ζητούσε στην αρχή...

Το συμβόλαιο του είναι της τάξεως των 218.000 δολαρίων. "Τόσα πρέπει να του στέλνει χαρτζιλίκι ο αδερφός του" σχολιάζει γελώντας ο Καλαμπάκος

Πες το ψέματα Ντίνο!

Την ώρα που ο Ντάνι Γκριν μοστράρει το τρίτο δαχτυλίδι πρωταθλητή με τρίτη διαφορετική ομάδα (Σπερς/2014, Ράπτορς/2019, Λέικερς/2020) και βρίσκεται στην ίδια σελίδα με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, τον Τζον Σάλεϊ και τον Ρόμπερτ Χόρι, ο Ντεβόντε γινόταν σαν τον... Μηνά Γκέκο σε μια παλιά δήλωση του Φαίδωνα Ματθαίου.

Ο Μεξικάνος πετάει το λάσο του και όποιον πάρει ο Χάρος!

Ο Καλαμπάκος το είπε διαφορετικά: "Εμείς είχαμε σχεδιάσει κάτι άλλο αλλά αυτός πήρε την μπάλα, κάναμε τον σταυρό μας, ξέραμε ότι δεν θα τη δώσει σε κανέναν την πέταξε και μπήκε". Μπήκε και να πώς ο Καλαμπάκος έγινε για τρίτη φορά ο κακός δαίμονας και η Νέμεση του Αρη...

Στις 12 Νοεμβρίου του 2016, ως προπονητής του Κοροίβου Αμαλιάδας ο Καλαμπάκος στρίμωξε στα σχοινιά τους Θεσσαλονικείς και τους τυράννησε μέχρι να παραδοθεί, στη δεύτερη παράταση, με σκορ 99-94. Στον αγώνα του δευτέρου γύρου, στις 24 Φεβρουαρίου 2017, ο Άρης επιβλήθηκε άνετα με 100-78, αλλά πίσω είχε η αχλάδα την ουρά... Την επόμενη χρονιά οι Ηλείοι νίκησαν δυο φορές τον Άρη, αλλά εντέλει υποβιβάσθηκαν εξαιτίας της εντός έδρας ήττας τους στην τελευταία αγωνιστική από τα Τρίκαλα.

Πάλι σαν χθες, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, στις 8 Οκτωβρίου του 2017, στην Αμαλιάδα ο Κόροιβος επικράτησε με 71-55, ενώ στις 28 Ιανουαρίου του 2018 άλωσε το Nick Gallis Hall με 68-66...

Ποια είναι η... πλάκα σε αυτή την υπόθεση; Θύτης και στις δυο νίκες του Κορίβου ήταν κάποιος που χθες έγινε το θύμα!

Τον Κουέντον ΝτεΚόζι εννοώ, ο οποίος μετά το πέρασμα του από τον Κόροιβο και το Λαύριο, τώρα φορά τη φανέλα του Άρη και μάλιστα χθες εκτός από τον Καλαμπάκο βρήκε απέναντι του και έναν πρώην συμπαίκτη του στην ομάδα της Αμαλιάδας: τον Γιάννη Σαχπατζίδη που είναι πιστικός του Ντίνου, όπως επίσης συμβαίνει με τον Γιάννη Χατζηνικόλα.

Α και κάτι ακόμα; Καλύτερος παίκτης του Άρη στο ματς της 28ης Ιανουαρίου του 2018 ήταν αυτός που και χθες σήκωσε πάλι το ανάστημα του, αλλά εις μάτην: ο Δημήτρης Φλιώνης.

"Δεν τους ταιριάζω, θα με βλέπουν και θα με σκυλοβρίζουν" σχολιάζει ο Καλαμπάκος, ο οποίος, ως γνωστόν, στη διαχρονική μάχη ανάμεσα στους καουμπόηδες και στους Ινδιάνους, βρίσκεται ανέκαθεν στην πλευρά των δεύτερων... Απλώς παραμένει αδιευκρίνιστο σε ποια φυλή Ινδιάνων ανήκει!

Συν τοις άλλοις-και επειδή σε είκοσι μέρες κλείνει τα 56 χρόνια του, αλλά άργησε να υποκύψει στον πειρασμό της Α1- αποδεικνύει έστω και καθυστερημένα σε αυτό το επίπεδο ότι έχει κάποια σχέση με το άθλημα!!!

Χθες λοιπόν η ομάδα του Μεσολογγίου επλούτισεν και δεν επτώχευσεν, όπως είχε πει με δραματικό ύφος στις 10 Δεκεμβρίου του 1893 ο (κανονικός) Χαρίλαος Τρικούπης. Απλά (για να βάλω στην υπόθεση και άλλη μια περίφημη ατάκα του επτάκις πρωθυπουργού της Ελλάδας) δεν ξέρω εάν οι Αρειανοί είδαν τους Μεσολογγίτες να πανηγυρίζουν και αποδέχθηκαν τη μοίρα τους όπως ο Τρικούπης...

Ανθ' ημών Γουλιμής!

Αυτό θα μπορούσε να το πει ο δις πρωταθλητής του ΝΒΑ που έχουν στις τάξεις τους: ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, Μάριο Τσάλμερς, ο οποίος εκτός από τον κολεγιακό τίτλο του (2008) έχει επίσης στο παλμαρέ του δυο δαχτυλίδια του ΝΒΑ με τους Χιτ (2012, 2013), όντας ο... ιπποκόμος του Λεμπρόν.

Ο (μπασκετικός) Χαρίλαος Τρικούπης έκανε φασαρία από την πρώτη στιγμή και το μπαμ που ηκούσθη στον αέρα διαπέρασε σε χρόνο dt τα 38 χιλιόμετρα που χωρίζουν το Αγρίνιο από το Μεσολόγγι. Αυτή ήταν όντως η... τιμωρία τους από τη μοίρα: να πετύχουν την παρθενική και γι αυτό ιστορική νίκη τους στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ, μπροστά σε άδειες εξέδρες και σε ξένο σπίτι.

"Όλα του γάμου δύσκολα κι η νύφη γκαστρωμένη" συμπεραίνει με τη θυμοσοφία που τον διέπει ο Ντίνος...

Της Σταχτοπούτας της Α1 δεν της τρέχουν τα λεφτά από τα μπατζάκια και γι' αυτό το ρόστερ καταρτίσθηκε με αυστηρές οικονομικές προδιαγραφές: τρεις ξένοι των 16.000 ευρώ, ένας των 18, ένας των 19, ένας των 20 και ο Θεός να βάλει το χέρι του!

Ο Καλαμπάκος όμως είναι γάτα με πέταλα. Είναι επίσης ένας χαμαιλέων που ξέρει και μπορεί να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες, αναβαθμίζοντας το παλιό παγκρατιώτικο μπάσκετ και εξορύσσοντας διαμάντια μέσα από τη λάσπη.

Ποιο θα είναι το επόμενο από δαύτα; Ο ίδιος βάζει στοίχημα για τον Τσαντ Μπράουν. "Είναι σκέτο αεροπλάνο" μου είπε γελώντας. "Τον πήραμε μπιρ παρά με 16 χιλιάρικα και του χρόνου θα κάνει εκατό".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ