ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Γιάννης και ΛεΜπρον: Δεν έπρεπε να βρίσκονται εδώ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μαρκάρει τον ΛεΜπρον Τζέιμς
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μαρκάρει τον ΛεΜπρον Τζέιμς Ⓒ 2021 MARK J. TERRILL / ASSOCIATED PRESS

Οι Μπακς υποδέχονται απόψε (02:30) τους Λέικερς και ο Βασίλης Σκουντής φέρνει σε αντιπαραβολή μέσα από τα δικά τους έργα και λόγια τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον ΛεΜπρον Τζέιμς.

Ε ρε γλέντια που προμηνύονται απόψε στο Fiserv Forum του Μιλγουόκι... Γλέντια και μάλιστα τρικούβερτα, με τους Μπακς (9-5) να υποδέχονται τους Λέικερς (11-4), ζευγάρι που διαβάζεται και ανάποδα βεβαίως βεβαίως... Γιάννης εναντίον ΛεΜπρόν και όποιος ήθελε αντέξει!

Θα αντέξουν και οι δυο, δεν το συζητώ και δεν έχω καμιά αμφιβολία: και οι δυο τους είναι σκληροί, κωλοπετσωμένοι, αγνοούν ή εν πάση περιπτώσει παρακάμπτουν τις ανασφάλειες και τους φόβους που θα μπορούσε να έχει ο καθένας στη θέση τους...

Και οι δυο τους, έγραψα; Λάθος: και οι τρεις τους, διότι στην ίδια πρόταση πρέπει να μπει και ο Αντονι Ντέιβις, ώστε να συμπληρωθεί το... τρικάβαλο πάνω στο οποίο θα ανέβουν οι τρεις καλύτεροι παίκτες του πλανήτη. Έτσι μας τους είπανε (από το ESPN στα power rankings, πριν από την έναρξη της σεζόν) έτσι σας τους λέμε κι εμείς, όπως θα επισήμαινε και ο Μανώλης Μαυρομμάτης!

Ο ένας είναι ο μονόφρυδος... Ο άλλος είναι η Monopoly του ΝΒΑ... Και ο τρίτος, ο μονόκερος!

Eλπίζω απλώς ότι ο Γιάννης δεν θα ξεμείνει μόνος στο σπίτι, ώστε να γίνει νταβαντούρι, καθόσον οι Λέικερς όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (και το θυμήθηκα νωρίτερα στην περίπτωση του Ολυμπιακού), έξω πάνε καλά!

Πάνε πολύ καλά, τόσο καλά, όσο ποτέ άλλοτε. Τόσο καλά όσο καμιά άλλη ομάδα του ΝΒΑ, μετρώντας επτά νίκες σε ισάριθμους αγώνες μέχρι τούδε. Και οι Μπακς πάνε καλά στο δικό τους σπίτι, με έξι νίκες σε επτά αγώνες και με μοναδική παραφωνία το σοκ και δέος που τους προκάλεσε η Γιούτα πριν από δώδεκα βράδια όταν η μελωδική και απαλή τζαζ έγινε σκληρό ροκ, με τα 25/53 τρίποντα που έγραψαν το σενάριο του 118-131.

ΚΑΙ Ο ΚΟΛΙΟΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ!

Είναι πρόωρο να προαναγγείλει κάποιος πως το αποψινό αντάμωμα (02:30 Cosmote TV) αποτελεί ένα trailer των τελικών της εφετινής σεζόν...

Τα ίδια λέγαμε και πέρυσι, αλλά βγήκε από το στενό χωρίς φλας ο Τζιμάκος ο Μπάτλερ και κήδεψε τα όνειρα των Μπακς, με αποτέλεσμα οι Λέικερς να ξορκίσουν τους δαίμονες που τους κατέτρυχαν επί μία δεκαετία (χώρια οι έξι σεζόν εκτός νυμφώνος των play offs) και να γυρίσουν δόξη και τιμή στο θρόνο τους.

Κάθε πράγμα στον καιρό του, άλλωστε κι ο κολιός τον Αύγουστο! Άντε, τον Ιούλιο!

Τον περιμένουν στη γωνία οι Λέικερς τον Αντετοκούνμπο και μάλιστα του τα 'χουν μαζεμένα, διότι πέρυσι τους χάλασε τη ζαχαρένια: του μεν Τζέιμς με τον δεύτερο διαδοχικό τίτλο του MVP, του δε Ντέιβις με το βραβείο του κορυφαίου αμυντικού παίκτη χώρια η τσατίλα τους επειδή οι Μπακς προχώρησαν απροειδοποίητα στο μποϊκοτάζ στον πέμπτο αγώνα με τους Μάτζικ, διαμαρτυρόμενοι για τα απανωτά κρούσματα αστυνομικής βίας και ρατσισμού εις βάρος μαύρων.

ΤΑ ΑΠΙΔΙΑ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΛΕΜΠΡΟΝ

Αλλά, διάβολε, και ο Γιαννάκης τους περιμένει στη γωνία για να τους δείξει -και να τους μετρήσει- πόσα απίδια βάνει ο σάκος!

Πλάκα πλάκα με τόσα λεφτά που θα εισπράξει από το supermax συμβόλαιο του, ο σάκος του Γιάννη δεν βάζει μονάχα απίδια, αλλά όλα τα εσπεριδοειδή του πλανήτη! Δεν ξέρω εάν ο Μπρόνι Τζέιμς την έκανε σήμερα κοπάνα από το σχολείο του και τρούπωσε στο αεροπλάνο των Λέικερς για να δει τον αγώνα...

Είτε όμως βρίσκεται εκεί, είτε δει το ματς από την τηλεόραση, ισχύει πάντοτε αυτό που είχε πει (ο γιος του ΛεΜπρόν) στις 9 του περασμένου Ιουνίου...

"Αφήνοντας έξω τον πατέρα μου, ο Γιάννης είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου"!

Τότε το βασιλόπουλο (ως γιος του "King James") έβαλε τον Γιάννη πάνω από τους υπόλοιπους τέσσερις εκλεκτούς του (Χάρντεν, Ντουράντ, Λιλαρντ, Ντέιβις) και παρουσίασε άλλη μια εκδοχή στην αντιπαλότητα του Γιάννη και του πατέρα του... Είχε προηγηθεί η ατάκα του Ντουέιν Γουέιντ πως "ο Γιάννης είναι ο κορυφαίος παίκτης της λίγκας και ο ΛεΜπρόν ο καλύτερος στον κόσμο", ενώ ακολούθησε η δηκτική ατάκα του Τσαρλς Μπάρκλεϊ ότι "μόνο ένας ηλίθιος θα ψήφιζε ως MVP τον ΛεΜπρόν αντί του Γιάννη".

Σε ένα κόσμο (του ΝΒΑ), που οι παίκτες ζουν για τα βραβεία, τις διακρίσεις και τα ρεκόρ, η ψηφοφορία για τον τίτλο του MVP αποτελεί ένα συνηθισμένο και αναπόδραστο πεδίο αντιπαράθεσης... "Δεν λέω ότι ο νικητής δεν άξιζε το βραβείο, αλλά είμαι εκνευρισμένος διότι πήρα μονάχα 16 από τις 101 πρώτες ψήφους των εκλεκτόρων" σχολίασε ο ΛεMπρόν το βράδυ της 19ης Σεπτεμβρίου...

ΤΑ ΚΑΚΑΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΠΕΜΠΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ

Τότε βεβαίως είχε νόημα η παροιμία που λέει "αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες", καθόσον ο μεν ΛεΜπρόν ετοιμαζόταν για τον δεύτερο αγώνα της σειράς των τελικών της Δύσης με τους Νάγκετς, ενώ ο Γιάννης κρατούσε στην αγκαλιά του τον γιόκα του και έπνιγε τον πόνο του ρεμβάζοντας προς την Ακρόπολη!

Τότε ο Γιάννης σκεπτόταν το μέλλον του (προτού λύσει μετά από δυο μήνες τον "Γόρδιο Δεσμό"), ενώ ο ΛεΜπρόν σκεπτόταν το παρόν και το πώς θα ρουφήξει το νέκταρ από το ιερό δισκοπότηρο, αφήνοντας μια σταλιά από το κατακάθι στον Αντετοκούνμπο... Όχι στον Γιάννη, ούτε στον Θανάση, αλλά στον έτερο Καππαδόκη, τον συμπαίκτη του, τον Κώστα!

Γελώ τώρα που το γράφω, αλλά κανονικά ο ΛεΜπρόν θα έπρεπε να στείλει μια σταλιά από αυτό το νέκταρ και στη σύζυγο του Γιάννη, τη Μαράια, η οποία έχει εκμυστηρευθεί ότι "από μικρή ήμουν οπαδός των Λέικερς". Ε, όχι ρε Γιάννη και πέμπτη φάλαγγα μέσα στο σπίτι!

"Δεν θα κάτσω να κλαίγομαι για τη διαδικασία" είπε και κοίταξε μπροστά, ενώ την ίδια στιγμή ο Γιάννης κοίταγε πίσω για να μην επαναλάβουν οι Μπακς τα λάθη που τους κόστισαν ακριβά τις προηγούμενες δυο σεζόν... Οι σχέσεις τους δεν έχουν εκτραχυνθεί, ίσα ίσα διέπονται από τον αμοιβαίο σεβασμό, την εκτίμηση, ου μην και τον θαυμασμό του ενός προς τον άλλον...

Θα μπορούσαν άλλωστε να γίνουν συμπαίκτες, εάν κι εφόσον επιβεβαιωνόταν το σενάριο που ήθελε τους Λέικερς να τραβάνε τον Γιάννη στο Λος Άντζελες, παραχωρώντας στους Μπακς τον Κούζμα, τον Καρούσο, τον Γκριν και τον Κουκ.

Στις 16 του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν οι Μπακς ανακοίνωσαν μετά βαΐων και κλάδων τη συμφωνία με τον Γιάννη, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον ΛεΜπρον τι εντύπωση του έκανε αυτό το γεγονός...

"Είναι πολύ σπουδαίο ότι έμεινε εκεί και η ομάδα θα χτίσει πάνω του και γύρω του. Η περίπτωση του πάντως δεν μοιάζει με τη δική μου" σχολίασε αναφερόμενος στο ιστορικό "Decision" της 8ης Ιουλίου του 2010, όταν όπως είχε πει ο ίδιος, αποφάσισε να πάρει τα ταλέντα του από το Κλίβελαντ και να τα κουβαλήσει στο South Beach του Μαϊάμι.

"ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΕΔΩ"

Tρία χρόνια αργότερα, το βράδυ της 20ής Ιουνίου του 2013, μετά τον έβδομο τελικό με τους Σπερς και το repeat με τους Χιτ, ανεβασμένος στο βάθρο, λουσμένος με τις σαμπάνιες και τα κομφετί και με το πλήθος να αλαλάζει είχε πει μπροστά στο μικρόφωνο της Ντόρις Μπερκ και εις επήκοον μου, μια ιστορική κουβέντα...

"I'm not even supposed to be here"!

Δεν προβλεπόταν, δεν έπρεπε καν να βρίσκομαι εδώ!

Δεν ξέρω, δεν έχω ρωτήσει τον Γιάννη, εάν στο σπίτι τους στα Σεπόλια είχαν Cosmote TV και εάν άκουσε εκείνο το βράδυ αυτή τη δήλωση του ΛεΜπρον, αλλά προφανώς τη διάβασε και την αποτύπωσε στο σκληρό δίσκο του... Μια εβδομάδα αργότερα, επελέγη στο Νο 15 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Μπακς και μετά από εξήμισι χρόνια την ξεπατίκωσε!

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2019, παραμονή του αγώνα με τους Λέικερς, ο Γιάννης επιδαψίλευσε ένα καταπληκτικό κομπλιμέντο προς τον Τζέιμς...

"Ο ΛεΜπρόν είναι εξωγήινος! Μόνο ένας alien μπορεί να παίζει τόσο καλά και να έχει τέτοια κυριαρχία στο παιχνίδι, σε ηλικία 34 ετών".

Το επόμενο βράδυ πάνω στο παρκέ έφαγαν τα μουστάκια και τα μούσια τους! Στις 19 Δεκεμβρίου, καλή ώρα όπως σήμερα, οι Μπακς αντιμετώπιζαν τους Λέικερς στην έδρα τους και τους νίκησαν με 111-104, προεξάρχοντος του μορφονιού μας, που έβαλε 34 πόντους (με 5/8 τρίποντα παρακαλώ), κατέβασε 11 ριμπάουντ και μοίρασε επτά ασίστ απέναντι στον Τζέιμς (21-12-11) και στον Ντέιβις (36-10-5).

"ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ"

Ευρισκόμενος σε κατάσταση υπερδιέγερσης και με τα vibes (ή τις ενεργητικές δονήσεις του, όπως αποδίδει τη λέξη ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης) να κτυπούν κόκκινο, κάποια στιγμή στη διάρκεια του ματς, ο Γιάννης έκανε μια χειρονομία που σήμαινε κάτι σαν "δώστε μου το στέμμα"! Δεν του έδωσαν και δεν κατάφερε να το πάρει αργότερα ο δόλιος, αλλά εκείνο το βράδυ ο μεν Γιάννης έγινε ΛεΜπρόν στη θέση του ΛεΜπρόν, ο δε ΛεΜπρόν Γιάννης στη θέση του Γιάννη!!!

Τι εννοώ; Ιδού τα πειστήρια...

Με το που έληξε το ματς ο ΛεΜπρόν και ο Ντέιβις αγκάλιασαν τον Αντετοκούνμπο, ενώ όταν ο Τζέιμς ρωτήθηκε για τα πέντε τρίποντα του Γιάννη, έκανε κι ελόγου του μια χειρονομία... Προσποιήθηκε ότι βγάζει ένα καπέλο από το κεφάλι του και ρώτησε τον ρεπόρτερ, "Ξέρεις τι πάει να πει αυτό;". Chapeau, το δίχως άλλο...

Λίγα λεπτά αργότερα ο Γιάννης επανέλαβε με μια μικρή παραποίηση την παλιά κουβέντα του ΛεΜπρόν, ομολογώντας κι ελόγου του, πως δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ και να αντιμετωπίζει αυτά τα θηρία.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΤΑ

Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά όμως... Στις 6 Μαρτίου του 2020, μια εβδομάδα προτού κατέβουν απότομα τα ρολά, λόγω της πανδημίας, οι Λέικερς υποδέχθηκαν με τη σειρά τους στο Staples Center τους Μπακς και τους έριξαν στο κανναβάτσο με σκορ 113-103.

Ο Γιάννης "έγραψε" 32-11-6, ο Ντέιβις 30-9 και ο ΛεΜπρόν 37-8-8 και μια απάντηση!

Προφανώς θυμόταν τη χειρονομία του Γιάννη στο Fiserv Forum και λίγα λεπτά μετά τη λήξη του ματς ανέβασε στο Instagram μια σύνθεση στην οποία είχε συμπεριλάβει μια φωτογραφία του Γιάννη, ένα στέμμα και μια ελληνική σημαία! Ο Greek Freak δεν απάντησε, μπορεί να του διέφυγε κιόλας αυτή η ανάρτηση διότι την ίδια στιγμή, έξω από το γήπεδο, αυτός κι ο αδερφός του κυνηγούσαν εκείνο τον Ελληναρά που τους έβρισε!

"Έλα εδώ μωρή κότα" ωρυόταν ο Θανάσης!

Την προηγούμενη σεζόν (2018-19), οι Μπακς νίκησαν δυο φορές τους Λέικερς: με 131-120 στο Λος Άντζελες στην 1η Μαρτίου 2019 (ΛεΜπρον 31-7-10, Γιάννης 16-15-6) και με 115-101 στις 19 Μαρτίου στο Μιλγουόκι, απόντων και των δυο σούπερ σταρ.

Ακριβώς πριν από έναν μήνα, στις 21 Δεκεμβρίου του 2020 δημοσιεύθηκε η είδηση ότι ο Γιάννης απέρριψε την πρόταση του ΛεΜπρον για να προπονηθούν μαζί και να παίξει στο Space Jam -2, ωστόσο είχε προηγηθεί άλλη μια βαθιά υπόκλιση του προς τον Τζέιμς... Πού και πότε;

"ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ, ΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ"

Την 1η Δεκεμβρίου του 2020 στην αποκλειστική συνέντευξη του που προβλήθηκε στην εκπομπή Pick N' Roll της Cosmote TV ( ) και στην οποία, αναφερόμενος στον... ακατονόμαστο, είπε τα εξής...

"Βγάζοντας έξω τον εαυτό μου, ως MVP θα ψήφιζα πρώτα τον ΛεΜπρόν και ύστερα τον Ντόντσιτς. Ο ΛεΜπρόν μου βγάζει τον πιο ανταγωνιστικό εαυτό μου. Θέλω να τον νικώ, είναι ο καλύτερος στον κόσμο αυτή τη στιγμή, το λέω εγώ.

Την ημέρα που θα είμαι εγώ ο καλύτερος, θα βγω και θα το πω. Εντάξει μπορεί να μην το κάνω, αλλά θα το καταλάβετε. Τώρα αυτός είναι το πρότυπό μου. Βρίσκεται επί 17 χρόνια σε αυτή τη μπίζνα και δεν έχεις ακούσει ποτέ κάτι κακό για τον ΛεΜπρόν. Κάνει τη δουλειά του, νικά διαρκώς, προσπαθεί να επικρατεί και είναι πολύ ανταγωνιστικός.

Ας έρθει ο ΛεΜπρον στους Μπακς, ο KD (Κέβιν Ντουράντ) ο Άντονι Ντέιβις, για να πάρουμε το πρωτάθλημα. Δεν με νοιάζει εάν θα είμαι ο Νο1 παίκτης της ομάδας, ο Νο2 ή ο Νο3".

Πέρασαν πενήντα δυο ημέρες από τότε και απόψε θα ξαναβρεθούν ενώπιος ενωπίω και θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι!

TAGS ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΛΕΜΠΡΟΝ ΤΖΕΙΜΣ NBA ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ