ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Χεζόνια, ο μεγάλος ερωτικός

Χεζόνια, ο μεγάλος ερωτικός
Ο Μάριο Χεζόνια πανηγυρίζει με τη φανέλα της εθνικής Κροατίας EUROKINISSI

Ο Μάριο Χεζόνια θα γιορτάσει τα 26α γενέθλια του στην Αθήνα και ο Βασίλης Σκουντής ανακατεύει το γουότερ πόλο, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Στόγιαν Βράνκοβιτς.

Με τόση παράδοση που έχει η γενέτειρα του και με τέτοιο πατέρα που τον γέννησε απορώ εδώ και χρόνια που βλέπω τον Μάριο Χεζόνια πώς έγινε μπασκετμπολίστας και όχι πολίστας!

Εχω κιόλας τη δική μου καψούρα με την υδατοσφαίριση, οπότε φαντάζομαι πως οι επιφανείς ομότεχνοι του Ρόναλντ Χεζόνια δεν θα τον συγχωρήσουν ποτέ που άφησε τον κανακάρη του να πάρει... στραβό δρόμο!

Αστειεύομαι βεβαίως, άλλωστε ο νεόκοπος παίκτης του Παναθηναϊκού ενστερνίζεται εξ απαλών ονύχων το νόημα της ελληνικής παροιμίας που λέει «τα στερνά τιμούν τα πρώτα»!

Όλα αυτά τα χρόνια που σουλατσάρει στο προσκήνιο, είτε με την Μπαρτσελόνα, είτε στο ΝΒΑ, είτε με την Εθνική Κροατίας ο Μάριο Χεζόνια δεν παραλείπει ποτέ να δηλώνει ότι ο μπαμπάς του έπαιζε γουότερ πόλο...

O Ρόνι Χεζόνια έπαιξε τερματοφύλακας στη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ, δίπλα στον σούπερ σταρ της ομάδας, Ελβις Φάτοβιτς και μπορεί ο γιος του να έκανε crossover ντρίμπλα και να προσπέρασε το γουότερ πόλο, αλλά παρηγορείται από τον εγγονό του...

Ο γιος του άλλου γιου του και ανιψιός του Μάριο είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος Κροάτης πολίστας στις ηλικίες κάτω 12 ετών και, όπως λέει ο μέγας μάγιστρος Ράτκο Ρούντιτς, λογίζεται ήδη ως ένα από τα next big things στο παγκόσμιο στερέωμα της υδατοσφαίρισης!

Εδώ βεβαίως υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά, διότι από το Ντουμπρόβνικ βγαίνουν οι πολίστες όπως τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή, ενώ στο μπάσκετ η παραγωγή είναι περιορισμένη...

Ο Χεζόνια δεν βάδισε στο δρόμο του Σάντρο Σούκνο, του πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού, της Χίου και της Εθνικής ομάδας, Ντράγκαν Αντριτς και του Πάουλο Ομπράντοβιτς, του Αντρο Μπούσλιε και του Μάρο Γιόκοβιτς που έχουν φορέσει το σκουφάκι του Ολυμπιακού...

ΦΩΤΑΓΩΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ

Στο μπάσκετ γέννησε τον Αντρο Κνέγκο, τον Αντε Τόμιτς, τον άλλοτε παίκτη του Παναθηναϊκού, Νίκολα Πρκατσιν, τον Λούκσα Αντριτς και έσχατο εξ αυτών, τον Μάριο Χεζόνια ο οποίος αξιώθηκε να εκπληρώσει κιόλας το απωθημένο της όμορφης πόλης που βρίσκεται στις όχθες της Αδριατικής θάλασσας και θυμάμαι ως αξιοθέατο από την επίσκεψη μου εκεί (για υδατοσφαιρικούς λόγους βεβαίως) ένα υπέροχο δελφίνι!

Μέχρι το βράδυ της 25ης Ιουνίου του 2015 που οι Μάτζικ επέλεξαν τον μορφονιό στο Νο 5 του ντραφτ, το Ντουμπρόβνικ δεν είχε στείλει ποτέ παίκτη στο ΝΒΑ και μειονεκτούσε έναντι του Σπλιτ, του Ζάγκρεμπ, του Σίμπενικ, του Ντρνις και του Βινκόβιτσι.

Εκείνο το βράδυ (ο αστικός μύθος λέει ότι) ο Δήμαρχος έδωσε εντολή να φωταγωγηθεί η πόλη!

ΜΙΑ ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΑΠΟ ΚΡΟΑΤΕΣ

Ο Χεζόνια που γιορτάζει αύριο (25/2) τα 26α γενέθλια του (ενώ ο Κώστας Κουφός έχει σήμερα τα δικά του 32α) αριβάρει στην Ελλάδα για να συνεχίσει την παράδοση που δημιούργησαν στον Παναθηναϊκό πλείστοι όσοι επιφανείς και διαπρεπείς συμπατριώτες του, δέκα τον αριθμόν!

Στον πάγκο έχει καθίσει ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς (1991-93), ενώ τη φανέλα έχουν φορέσει δέκα παίκτες...

Την αρχή έκαναν μαζί ο Στόικο Βράνκοβιτς (1992-96) και ο Αριαν Κόμαζετς (1992-93), και ακολούθησαν ο Ντίνο Ράτζα (1997-99), ο γεννημένος στην Τούζλα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, αλλά Κροάτης Νταμίρ Μολαομέροβιτς (2001-02), ο Γιούριτσα Ζούζα (2002-03), ο Αντριγια Ζίζιτς (2007-08), ο Νίκολα Πρκάτσιν (2007-08), ο γεννημένος στο Ζάγκρεμπ, αλλά πολιτογραφημένος Σλοβένος, Γιούριτσα Γκόλεματς (2009-10) και ο Ρόκο Λένι Ούκιτς (2012-14).

Τώρα που ξαναβλέπω τη λίστα, έχει το χάζι του ένα συμπέρασμα..

Ο ΣΕΡΒΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΚΡΟΑΤΗ ΤΟΥ!

Τελικά στον Παναθηναϊκό και σε πείσμα του εμφυλίου πολέμου εξαιτίας του οποίου διαμελίσθηκε εις τα εξ ων συνετέθη η Γιουγκοσλαβία του Τίτο, οι παίκτες δεν είναι «Οnce brothers» (όπως τιτλοφορούνταν το ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται τις σχέσεις του Βλάντε Ντίβατς με τον συχωρεμένο τον Ντράζεν Πέτροβιτς), αλλά brothers for ever!

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Σέρβος θέλει τον Κροάτη του και τούμπαλιν!

Ο Στόικο Βράνκοβιτς έπαιξε μαζί με τον Ζάρκο Πάσπαλι, ο Ντίνο Ράτζα με τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα και τώρα ο Νεμάνια Νέντοβιτς θα κάνει ζευγάρι με τον Μάριο Χεζόνια!

Το λες και εντυπωσιακή σύμπτωση...

Το λες επίσης και αντάμωμα των δυο μετά τον αλήστου μνήμης προημιτελικό του Ολυμπιακού Τουρνουά στο Ρίο ντε Τζανέιρο...

Τότε οι Κροάτες οι οποίοι στο Προολυμπιακό Τουρνουά του Τορίνο εκτροχίασαν την ελληνική ομάδα, είχαν τερματίσει πρώτοι στον Β’ όμιλο (πάνω από την Ισπανία, τη Λιθουανία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία), ενώ οι Σέρβοι βγήκαν τέταρτοι στον Α, πίσω από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Γαλλία.

Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΣΤΟ ΡΙΟ

Το χιαστί ματς της 17ης Αυγούστου του 2016 στην Carioca Arena εξελίχθηκε σε θρίλερ και συνάμα σε παράνοια!

Οι Κροάτες προηγήθηκαν στην ανάπαυλα με 38-32, οι Σέρβοι απάντησαν με επιμέρους σκορ 34-14 (!) στην τρίτη περίοδο, αλλά δέχθηκαν ένα 31-20 στην τέταρτη και όταν ακούσθηκε η κόρνα της λήξης αποτυπωνόταν ως τελικό σκορ το 86-83, με τους δυο παίκτες να πρωταγωνιστούν στο συναρπαστικό φινάλε...

Στα 5’’ (με το σκορ στο 86-82) ο Χεζόνια αστόχησε σε σουτ τριών πόντων, ενώ στα 2’’ ο Νέντοβιτς έκανε φάουλ στον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος έβαλε την πρώτη βολή, αλλά αστόχησε επίτηδες στη δεύτερη...

Ο Ντάριο Σάριτς γράπωσε το επιθετικό ριμπάουντ , αλλά είδε τον ουρανό σφοντύλι από τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα και η... σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

Σε αυτόν προημιτελικό ο Νέντοβιτς δεν σκόραρε στα 3’ 42’’ της συμμετοχής του, ενώ στην αντίπερα όχθη ο Χεζόνια «έγραψε» 16 πόντους, οκτώ ριμπάουντ και δυο ασίστ σε 27 λεπτά.

Mετά τις παρουσίες του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, στο Eurobasket του 2015 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, ο Χεζόνια δεν...

ΒΡΑΝΚΟΒΙΤΣ: «Η ΠΟΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ»

Δεν επανεμφανίσθηκε στην Εθνική ομάδα, αλλά «και γι αυτόν και για κάθε παίκτη η πόρτα είναι πάντοτε ανοικτή» μου είπε πριν από λίγες ώρες ο ξενυχτισμένος και κατάκοπος από το ταξίδι της επιστροφής από την Κωνσταντινούπολη, Στόικο Βράνκοβιτς.

Δεν το λέει ο πρώτος τυχών, αλλά ο πρόεδρος της κροατικής ομοσπονδίας και άλλοτε παίκτης του Αρη και του Παναθηναϊκού που πέταξε τη σκούφια του με την είδηση της μεταγραφής του Χεζόνια.

«Χαίρομαι για δυο λόγους: αφενός θα παίξει στην ομάδα που αγαπώ τόσο πολύ και αφετέρου θα ξαναγυρίσει στη δράση ώστε να τον υπολογίζουμε για την Εθνική ομάδα στο Προολυμπιακό Τουρνουά».

Οι Κροάτες θα φιλοξενήσουν στο Σπλιτ ένα από τα τέσσερα Προολυμπιακά Τουρνουά και ο Βράνκοβιτς ευελπιστεί ότι ο Χεζόνια θα τεθεί στη διάθεση του προπονητή (άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού, σεζόν 2002-03) Βέλικο Μρσιτς.

«Όλα εξαρτώνται από αυτόν, από τη δική του επιθυμία, το κίνητρο και την αγωνιστική κατάσταση του. Είναι πολύ ευχάριστο ότι θα ενεργοποιηθεί πάλι και θα παίζει και στην Ευρωλίγκα» σχολιάζει.

Και συνεχίζει: «Σίγουρα στον Παναθηναϊκό θα τον προσέξουν πολύ και ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι έχει ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Είναι νέος και ταλαντούχος, έχει σπουδαία αθλητικά προσόντα και εφόσον διαθέτει και την απαραίτητη πνευματική δύναμη τότε όλα θα πάνε καλά. Πρέπει να αφήσει πίσω του ό,τι πρόβλημα είχε και ό,τι τον απασχολούσε και να προσπαθήσει να βρει τη φόρμα του και να βοηθήσει και τον εαυτό του και τον Παναθηναϊκό και την Εθνική ομάδα».

Και κατέληξε ο Στόικο: «Δεν αποκλείεται να κάνω μια βόλτα στην Αθήνα μαζί με τον Μρσιτς για να τον παρακολουθήσουμε να παίζει, να μιλήσουμε μαζί του και να δω κιόλας τους φίλους μου από τον Παναθηναϊκό».

Η ΚΟΜΠΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ

Στις 8 Ιουλίου του 2016, στον ημιτελικό του Προολυμπιακού Τουρνουά στο Αlpitour του Τορίνο, η Κροατία είχε φράξει το δρόμο της Εθνικής, νικώντας την με 66-61.

Σε εκείνο το ματς ο Χεζόνια είχε 6 πόντους (1/3 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 4/6 βολές) σε 24 λεπτά, ενώ στην αντίπερα όχθη ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγραψε 9 πόντους με 3/14 σουτ (3/7 δίποντα, 0/7 τρίποντα, 3/3 βολές), 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 6 λάθη...

Δυόμισι χρόνια αργότερα οι δυο τους κόντεψαν να πλακωθούν στο ξύλο και πάντως αντάλλαξαν λογάκια και απειλές!

Το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου του 2018 oι Νικς νίκησαν τους Μπακς με 136-134 στην παράταση και στη φάση στην οποία πέτυχε το μοναδικό καλάθι του ο Κροάτης έκανε το (α λα Αλεν Αιβερσον με τον Τάιρον Λου στον πρώτο τελικό των play offs Λέικερς-Σίξερς στις 6 Ιουνίου 2001) step over πάνω στον Αντετοκούνμπο.

Ο Γιάννης τρελάθηκε!

Τον κοίταξε με μισό μάτι και δεν του μούνταρε, αλλά είπε «την επόμενη φορά που θα το ξανακάνει θα του ρίξω μπουνιά στα αρ@@@α»!

Ο Χεζόνια δεν άφησε το γάντι να πέσει κάτω και απάντησε στο καπάκι...

«Ειλικρινά, εάν φοβάσαι, δεν σου αρμόζει αυτό εδώ. Δεν θέλω να φανώ ασεβής, αλλά εάν νιώθεις φόβο, το ΝΒΑ η Νέα Υόρκη και οι Νικς δεν είναι τα κατάλληλα μέρη για εσένα»

ΜΙΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ!

To τι σημαίνει η παρουσία του Μάριο Χεζόνια στον Παναθηναϊκό θα φανεί εν καιρώ τω δέοντι, όταν θα αρχίσει να μοστράρει τα ταλέντα του επί του παρκέ...

Είναι γνωστό άλλοτε πως σε τέτοιες περιπτώσεις το παρκέ δεν ψεύδεται !

Το τι σημαίνει ωστόσο αυτή η κίνηση είναι φως φανάρι και δεν χρειάζεται λεζάντες...

Είναι μια λεζάντα από μόνη της ή -όπως λέει και το παλιό δημοσιογραφικό κλισέ-μια μεταγραφή αεροδρομίου!

Βεβαίως στην εποχή της πανδημίας, των απαγορευτικών μέτρων και της αποστασίωσης (κατά πως την αποκαλεί και ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης) αυτό θα μείνει ένα ανεκπλήρωτο απωθημένο, χώρια που έχει και συνέχεια: ούτε στο αεροδρόμιο μπορούν να τον υποδεχθούν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, ούτε (μέχρι νεωτέρας και μέχρις αποδείξεως του εναντίου) στο γήπεδο θα του κρεμάσουν πράσινες καρδούλες!

Το εννοώ αυτό διότι με τόση δεδηλωμένη παντοιοτρόπως καψούρα που τρέφει εδώ και χρόνια ο Χεζόνια για τον Παναθηναϊκό, αυτός πια δεν έρχεται ως παίκτης...

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ... ΕΡΩΤΙΚΟΣ!

Έρχεται ως ο μεγάλος αγαπητικός!

Η όπως τιτλοφορούνταν και ο αριστουργηματικός δίσκος του Μάνου Χατζηδάκι, ο μεγάλος ερωτικός!

Στο αίμα του λεγάμενου δεν πρέπει να κυλάει κόκκινο αίμα, όπως συμβαίνει στους κανονικούς ανθρώπους, αλλά πράσινο, άλλωστε εδώ μιλούν τα γεγονότα.

Θα ήθελα πάντως να είμαι από καμιά μεριά στο ΟΑΚΑ, όταν θα σκάσει μύτη και θα τον υποδεχθεί, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Διαμαντίδης στην μπασκετοσύνη του οποίου όμνυε και υποκλινόταν εξ απαλών ονύχων, όπως εξομολογήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 2016 στον Χάρη Σταύρου.

Eννέα μήνες νωρίτερα, στις 12 Φεβρουαρίου της ίδια χρονιάς, στο περιθώριο του Αll Star Weekend στο Τορόντο, ο Χεζόνια είχε μολογήσει αυτή την καψούρα του μπροστά μου σε μια συνέντευξη του στο Pick N’ Roll της Cosmote TV.

«ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ»

«Εχω αγάπη για τον Παναθηναϊκό και στην ιστορία του. Μου αρέσει το πράσινο χρώμα και έχω αρκετούς φίλους στην Aθήνα, μάλιστα κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στο περιβάλλον της ομάδας. Βλέπω συχνά τους αγώνες και θαυμάζω τον κόσμο και την ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ».

Δεδομένου του ονόματος του και του γεγονότος ότι αριβάρει μετά από πέντε σεζόν στο ΝΒΑ, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως ο Κροάτης πόιντ φόργουορντ μοιάζει βγαλμένος από το ένδοξο παρελθόν...

Για την ακρίβεια μοιάζει βγαλμένος από τις εποχές του Παύλου Γιαννακόπουλου, απλώς τώρα η ΚΑΕ δεν ανακοίνωσε, λιτά, στεγνά και ξερά την απόκτηση του «αθλητή Μάριο Χεζόνια», αλλά αράδιασε και ένα κατεβατό 542 λέξεων με το βιογραφικό του!

Σπολλάτη του!

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα-όπως συνηθίζω να γράφω σε τέτοιες περιπτώσεις-θα τα βρει η υπηρεσία..

Την υπηρεσία του Οντεντ Κάτας εννοώ, ο οποίος δεν είναι δα και Μάλκοβιτς για να μη γουστάρει έναν σταρ στο ρόστερ του, άλλωστε όπως έγραφα και προχθες, σε ό,τι αφορά τον ενδεχόμενο συνωστισμό στις θέσεις, ισχύει πάντα η σέρβικη παροιμία που επικαλούνταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς...

Τα πολλά, λέει, δεν πονάνε το κεφάλι. Τα λίγα το πονάνε!

Photo Credits: ⓒ 2020Craig Mitchelldyer / Associated Press

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ