ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο κακός μπελάς και η εξάρτηση του Παναθηναϊκού AKTOR

Ο κακός μπελάς και η εξάρτηση του Παναθηναϊκού AKTOR
INTIME

Η Βασιλική Καραμούζα γράφει για τη νέα ήττα του Παναθηναϊκού AKTOR στην Ισπανία και την εξάρτηση από έναν παίκτη βαρόμετρο, όπως ο Κέντρικ Ναν.

Επτά σερί ήττες στη Βιτόρια. Κι άλλα 14 συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα στη Βαρκελώνη. Κι αν δεν ήταν το περσινό διπλό επί της Βαλένθια στις 5 Ιανουαρίου (πριν έρθει και η σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί της Ρεάλ στις 29 Φεβρουαρίου), ο Παναθηναϊκός θα είχε να πανηγυρίσει στην Ισπανία από τον Φεβρουάριο του 2019.

Η Ιβηρική Χερσόνησος είναι παραδοσιακά ένας αφιλόξενος τόπος για τους πράσινους, ένας κακός μπελάς, όμως αυτό από μόνο του δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για το 0/2 στην πρώτη διαβολοβδομάδα του 2025, απέναντι σε Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια. Δύο ομάδες που το τριφύλλι κέρδισε στο ΟΑΚΑ. Την πρώτη με μεγάλο ζόρι (90-89) και τη δεύτερη με χαρακτηριστική ευκολία (104-69), σε μια παγωμένη βραδιά, που σημαδεύτηκε από τον άσχημο τραυματισμό του Ματίας Λεσόρ.

Η εμφάνιση της ομάδας του Εργκίν Αταμάν -και ιδίως του Κέντρικ Ναν- στο Palau Blaugrana έμοιαζε με κακή παρένθεση, μετά από ένα πολύτιμο σερί πέντε νικών. Όμως η εικόνα του Παναθηναϊκού και του Αμερικανού σούπερ σταρ του στην Buesa Arena ήταν ακόμα πιο ανησυχητική.

Ναι, οι πράσινοι είχαν μια μέρα λιγότερη για ξεκούραση και ταξίδι από τη μία ισπανική πόλη στην άλλη. Κι αυτή η έλλειψη ενέργειας ήταν εμφανής ώρες ώρες. Όμως, η ποιότητα του ρόστερ των πρασίνων, θα έπρεπε να υπερταρήσει απέναντι στην ομάδα του Πάμπλο, που πριν από αυτό το παιχνίδι είχε ρεκόρ 8-13 στην EuroLeague και 7-9 στην Liga Endesa.

Ωστόσο, η έλλειψη διάρκειας ήταν εκείνη που στοίχισε περισσότερο στον ελληνικό σύλλογο, αφού κάθε φορά που έκανε προσπάθεια να περιορίσει τη διαφορά και να πλησιάσει σε σημείο που θα γίνει απειλητικός, αμέσως μετά επέτρεπε ένα εις βάρος του σερί και άφηνε την Μπασκόνια να απομακρυνθεί ξανά, εξουδετερώνοντας την όποια απειλή.

Η εξάρτηση από τον Ναν

Ο Κέντρικ Ναν είναι ένας παίκτης βαρόμετρο. Όμως αυτή η εξάρτηση που έχει ο Παναθηναϊκός AKTOR με τον πρώην NBAερ -από τη στιγμή που βρίσκεται στα πιτς ένας τόσο κομβικός παίκτης όπως ο Ματίας Λεσόρ- είναι τέτοια, που σε αυτή τη φάση μοιάζει αδύνατο να κάνει νίκη όταν εκείνος δεν αποδίδει όπως συνήθως.

Τα νούμερα του Ναν σε αυτά τα δύο ματς επί ισπανικού εδάφους ήταν απογοητευτικά. Ο 29χρονος γκαρντ έβαλε 14 πόντους (σσ. από επτά σε κάθε ματς) με 3/11 δίποντα, 2/11 τρίποντα, 2/2 βολές, ενώ υπέπεσε και σε 11 λάθη. Κι όλα αυτά ενώ προερχόταν από ένα σετ πέντε αγώνων με διαστημικές εμφανίσεις και μέσο όρο 28.8 πόντους.

Η -σε γενικές γραμμές- καλή παρουσία του Λορέντζο Μπράουν και το ξέσπασμα του Τζέντι Όσμαν στην τέταρτη περίοδο δεν ήταν αρκετή για τους πράσινους, που έχουν μπροστά τους ένα ντέρμπι με τον εξαιρετικά φορμαρισμένο Ολυμπιακό (20/1, 20:15), ο οποίος μετράει επτά σερί νίκες στην EuroLeague, μέσα από το οποίο θα κριθεί το πλεονέκτημα έδρας για τα playoffs της Stoiximan GBL.

Οι επόμενες προκλήσεις

Μετά την εγχώρια μάχη με τους ερυθρόλευκους, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έχει μπροστά της μια πεντάδα αγώνων, που θεωρητικά μπορεί να χτυπήσει για να ανέβει βαθμολογικά και να νιώθει πιο άνετη στη μάχη για την πρώτη τετράδα.

Οι πράσινοι θα παίξουν με Ζάλγκιρις (23/1, 21:15) εντός, με Αρμάνι εκτός (30/1, 21:30) και μετά θα γυρίσουν στο φρούριό τους, το ΟΑΚΑ -όπου έχουν οκτώ νίκες σε δέκα ματς- για να υποδεχθούν Φενέρμπαχτσε (4/2, 21:15) και Εφές (6/1, 21:15). Μετά τη διακοπή για το Κύπελλο και ύστερα από τα παράθυρα ενόψει EuroBasket 2025, ο Παναθηναϊκός θα παίξει στην έδρα του με τη Βιλερμπάν (28/2).

Ήδη η ματιά μέχρι εκεί μοιάζει επικίνδυνα μακρινή, όμως οι αναποδιές στην Ισπανία θα πρέπει να κάνουν άπαντες στο πράσινο στρατόπεδο πιο υποψιασμένους για το άμεσο μέλλον.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΚΕΝΤΡΙΚ ΝΑΝ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ