ΑΕΚ

Το λυπηρό ντόμινο μιας αμφιλεγόμενης προσθήκης

Ο Όλεγκ Νταντσένκο
Ο Όλεγκ Νταντσένκο EUROKINISSI

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου τονίζει ότι φάνηκε πως ο Νταντσένκο ήταν μια μεταγραφική αστοχία για την παρούσα φάση, όμως αυτό δεν είναι δυνατόν να προκαλεί αυτό το ντόμινο στην επιλογή των προσώπων που κόβει την ΑΕΚ στα δύο.

Για αρχή, ας μπούμε στη θέση του Μανόλο Χιμένεθ. Σε σχέση με το υλικό που παρέλαβε, έχασε έναν ποδοσφαιριστή στο αριστερό άκρο της άμυνας (Ινσούα) κι έναν στη γραμμή της επίθεσης (Λιβάγια). Διαφορετικοί λόγοι για κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις, οδήγησαν την ΑΕΚ στην απόφαση να μην προχωρήσει σε αντικαταστήσεις.

Ούτε επίσης καλύφτηκε κάποια από τις διαπιστωμένες ανάγκες στο κέντρο της άμυνας και στη θέση του τερματοφύλακα, μετά από κάμποσες προσπάθειες που δεν είχαν αποτέλεσμα. Το βάρος έπεσε στην απόκτηση ενός δεξιού μπακ, θέση από την οποία είχε επίσης αποχωρήσει ένας ποδοσφαιριστής.

Το λυπηρό της ιστορίας είναι ότι αν σήμερα ρωτούσε κάποιος τον Χιμένεθ ποιον εκ των Παουλίνιο ή Ναντσένκο θα ήθελε να έχει τούτη την περίοδο, θα απαντούσε τον Πορτογάλο και όχι τον νεοαποκτηθέντα Ουκρανό.

ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΡΕΠΟ ΤΟΥ

Ασφαλώς, η τόσο γρήγορη ακύρωση μιας μεταγραφής, δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν. Πολύ περισσότερο όταν ο προπονητής λέει, φόρα παρτίδα, ότι ο Νταντσένκο δεν είναι έτοιμος να λογίζεται ούτε καν ως δεύτερος πίσω από τον Μπακάκη!

Αυτός που -υποτίθεται ότι- αποκτήθηκε για να στείλει τον διεθνή μπακ στον πάγκο, ή έστω να τον κοντράρει για τη θέση του βασικού, αντιμετωπίζεται από τον Χιμένεθ ως ένας που δεν είναι, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, έτοιμος για να κάνει ούτε τα ρεπό του!

Και κάπως έτσι, οδηγούμαστε σε ένα αντι-ποδοσφαιρικό ντόμινο, μιας τακτικής που περισσότερο κακό κάνει στην ομάδα, παρά την βοηθά.

ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Έχω εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ο Χιμένεθ δεν εμπιστεύεται τον Νταντσένκο και γιατί δεν τον ''έκοψε'' από τη στιγμή που δεν συνιστά δική του επιλογή. Ωστόσο, κάπου πρέπει να υπάρχει και μια λογική.

Δεν σου κάνει ο παίκτης αυτός σε αυτή τη φάση; Πιστεύεις ότι απαιτούνται πολλές ''εργατοώρες'' προκειμένου να συνηθίσει πως είναι να παίζει ως μπακ σε άμυνα με τέσσερις; Ωραία, τότε βρες άλλους τρόπους ενεργοποίησής του ή ρίξε στη μάχη τον Βασιλαντωνόπουλο.

Όχι άλλο Σβάρνα που έχει σχέση με τη θέση όση έχω εγώ με το πολιτικό ρεπορτάζ. Και στο φινάλε, δεν γίνεται στο πρώτο ματς που τον βλέπουμε, να παίρνει όλα τα στημένα λες και δεν είναι ο Νταντσένκο αλλά ο Σεφτσένκο, αλλά μετά να εξαφανίζεται.

ΜΙΑ ΑΛΥΣΙΔΑ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟΥΣ ΚΡΙΚΟΥΣ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΘΕΣΕΙΣ

Στην τακτική αλυσίδα του ποδοσφαίρου, η επιμονή στην αστοχία των προσώπων θα δημιουργήσει τις επόμενες, είναι μια κατάσταση ντόμινο. Φεύγει ο Σβάρνας από το κέντρο της άμυνας, σε περίοδο που έδειχνε να τα βρίσκει καλά με τον Λάτσι, έρχεται στη θέση του ο Νεντελτσιάρου που αδυνατεί να ταιριάξει με τον μικρό.

Πηγαίνοντας δεξιά, ο Σβάρνας απαγορεύει στον εαυτό του να περάσει πάνω από τη μεσαία γραμμή για να μην εκτεθεί και ταυτόχρονα εκθέσει την ομάδα. Προφανώς του το απαγορεύει και ο προπονητής.

ΟΙ ΑΝΙΣΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΓΚΑΡΣΙΑ

Έτσι ο Γκαρσία, ο οποίος λόγω και της ικανότητάς του γίνεται δικαιολογημένα στόχος από τους αντίπαλους προπονητές, βρίσκεται να παίζει σε ελάχιστα τετραγωνικά εναντίον τριών, δίχως χώρο για να τρέξει και πρόσωπα για να βρει συνεργασίες.

Δίνει άνισες μάχες σε κλειστούς χώρους, δίχως την παραμικρή βοήθεια από τον ''μπακ'', από τις οποίες παρόλα αυτά, καταφέρνει (που και που) να δημιουργεί φάσεις για την ομάδα.

ΟΥΤΕ Η ΑΜΥΝΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ

Έχει σε πολλά πράγματα δίκιο ο Χιμένεθ. Ακόμα και για τον Νταντσένκο, ως προς το τι είναι και με ποιο σκεπτικό αποκτήθηκε. Δεν είναι τρελός να έχει επί παραδείγματι τον Λαλά -που ήταν ο πρώτος στόχος του Κονέ αλλά πήγε στον Ολυμπιακό- και να μην τον χρησιμοποιεί.

Σεβαστό ότι ο παίκτης δεν του κάνει αυτή την περίοδο ως μπακ, όμως αυτό δεν πρέπει να θολώνει την κρίση του και τις επιλογές του, κόβοντας στα δύο τη λειτουργία της ομάδας.

Ούτε επίσης είμαι θιασώτης της άποψης ότι πρέπει να γυρίσει τη διάταξη σε άμυνα τριών, για να παίξει ο Ουκρανός, διότι θα ήταν ακόμα πιο λάθος το να ακύρωνε αυτό που η ομάδα έχει μάθει να παίζει, για το χατίρι μιας μεταγραφής που δεν του κάνει.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ωστόσο με τις επιλογές του, έρχεται ο ίδιος να περιορίσει τις δυνατότητες της ομάδας του να παίξει το καλύτερο που μπορεί. Εντάξει, δεν είναι μπακ ο Νταντσένκο, το εμπεδώσαμε! Δεν χρειάζεται άλλη αναφορά, ούτε σκέρτσα για να τονιστεί το μεταγραφικό λάθος.

Ορθολογισμός απαιτείται για να μπαίνει η ομάδα στο γήπεδο προσπαθώντας να παίξει το καλύτερο που μπορεί, αυτός πρέπει να είναι ο σκοπός της.

Κάτι που είναι αδύνατον να συμβεί με τον τρόπο προσέγγισης που υπάρχει τελευταία στα πρόσωπα και όχι με την τακτική, διότι αυτή στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ήταν σωστή και εξηγήσιμη βάσει των απουσιών.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ