ΑΕΚ

Τα γύρισε ο Χιμένεθ, αλλά έχει λόγο

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ, από το παιχνίδι στο Ολυμπιακό Στάδιο με τον Παναιτωλικό
Ο Μανόλο Χιμένεθ από το παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Παναιτωλικό EUROKINISSI SPORTS

Ο τεχνικός της ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ, μίλησε για λάθος προγραμματισμό. Βέβαια μόλις στις 13 του περασμένου Νοέμβρη, είχε αναφερθεί με τρόπο πολύ διαφορετικό. Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου επιχειρεί να εξηγήσει τη μεταστροφή στα λεγόμενά του.

Είναι πολύ λογικό για κάθε άνθρωπο του ποδοσφαίρου ο οποίος ζει μακριά από την καθημερινότητα μιας ομάδας,να εξάγει διαφορετικά συμπεράσματα και να σχηματίζει μια άλλη εικόνα από αυτή που διαπιστώνει δια ζώσης. Αυτή είναι η μία, απλοϊκή ομολογουμένως εξήγηση για τη μεταστροφή των λεγομένων του Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος μία ημέρα πριν από τον αγώνα με τον Άρη, διαφώνησε με τον σχεδιασμό που η ΑΕΚ είχε κάνει το περασμένο καλοκαίρι, μιλώντας στην κάμερα της NOVA. Είπε σχετικά:

''Εγώ προσωπικά με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει, δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ απόλυτα. Βέβαια αυτός που τον έκανε ίσως συμφωνούσε. Αν είναι να παίξεις 4-3-3 γιατί να χρειάζεσαι τόσους πολλούς επιθετικούς; Αν επιλέξεις 4-3-3 σημαίνει ότι δυο από τους φορ που έχεις θα πρέπει να μείνουν εκτός. Σίγουρα είναι μία διαμάχη όπου ο κάθε ένας από εμάς έχει μία διαφορετική άποψη. Το βασικό τώρα είναι φέτος να κάνουμε μία καλή πορεία, μία καλή χρονιά και για τη νέα σεζόν να κάνουμε έναν καλό σχεδιασμό''.

Κι όμως, περίπου 40 ημέρες πριν η ΑΕΚ του χτυπήσει εκ νέου την πόρτα για την αφετηρία της 4ης θητείας του στον κιτρινόμαυρο πάγκο, ο Ισπανός τεχνικός είχε επαινέσει το πλάνο της ομάδας,μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα LIVE SPORT. Ιδού: ''Νομίζω ότι έγιναν σημαντικές κινήσεις το καλοκαίρι. Η ομάδα έχει ενισχυθεί πολύ. Έχει ένα ρόστερ ικανό να διεκδικήσει τον τίτλο και να προχωρήσει στην Ευρώπη. Προχωρά με ένα συγκεκριμένο πλάνο και έχει πολλή ποιότητα.

Έχει έναν ιδιοκτήτη,τον κύριο Μελισσανίδη, που αγαπάει παθολογικά την ομάδα. Και είναι η εγγύηση για την επόμενη μέρα της. Έχει εξαιρετικό υλικό, η ομάδα ακολουθεί από πέρυσι ένα πλάνο που φέτος θέλει να εξελίξει και να βελτιώσει. Δεν βλέπω να της λείπει κάτι. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, προσήλωση στον στόχο και πίστη. Πιστεύω ότι βαδίζει στον σωστό δρόμο και μπορεί να καταφέρει''.

Οι διαφορές στις δύο τοποθετήσεις είναι εύκολα διακριτές. Προφανέστατα, σηκώνοντας τα μανίκια και πιάνοντας δουλειά στα Σπάτα, συνειδητοποίησε ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι ακριβώς όπως είχε αρχικώς θεωρήσει. Εντόπισε παθογένειες, κακή ψυχολογία αλλά και λάθη στον σχεδιασμό, για τα οποία πλέον έπρεπε να βγει μπροστά και να μιλήσει. Επειδή είναι άνθρωπος οξυδερκής και μετράει κάθε βήμα του, ο Χιμένεθ γνωρίζει ότι δεν πρέπει πλέον να μένει σιωπηλός. Στην Ελλάδα αυτό αντιμετωπίζεται ως μειονέκτημα και στις πλείστες περιπτώσεις λειτουργεί εις βάρος των προπονητών, άλλωστε με την ΑΕΚ το ένιωσε και ο ίδιος στο πετσί του, περισσότερες από μία φορά.

Για τον Χιμένεθ, έχει τεράστια σημασία το να υπάρχει απέναντί του εμπιστοσύνη και τιμιότητα σε αυτή την αρχική συμφωνία με τον Μελισσανίδη, να γίνει δηλαδή αυτός που θα οδηγήσει την ΑΕΚ στο νέο γήπεδό της, την OPAP Arena. Κι ακριβώς επειδή ξέρει ότι τα αποτελέσματα είναι ικανά να προκαλέσουν φθορά σε βάθος χρόνου εάν δεν είναι αυτά που η διοίκηση και ο κόσμος περιμένουν, ξεκαθαρίζει τη θέση του απέναντι σε όλους, μιλώντας πλέον ανοιχτά και για όσα διαπιστώνει (ή θεωρεί) ως κακώς κείμενα.

Αυτό που έπραξε είναι το φυσιολογικό και συνιστά την ασπίδα προστασίας που ο ίδιος απλώνει πλέον γύρω από τον εαυτό του, αντιλαμβανόμενος ότι η ομάδα βιώνει μια πολύ μετέωρη αγωνιστική κατάσταση. Ασφαλώς και αναγνωρίζει την ποιότητα όπως, δεδομένα έχει στο ρόστερ ποδοσφαιριστές που εμπιστεύεται, όμως δεν έχει δουλέψει εκείνος την ομάδα και για μεγάλο διάστημα ακόμα, αυτή θα ''μπλοκάρει'' πάνω στη μετάβαση από το αγωνιστικό πλάνο που δεν είχε, σε αυτό που προσπαθεί να αποκτήσει με εκείνον στον πάγκο. Και αυτό είναι κάτι που εύκολα ξεχνιέται στις ήττες.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ