ΑΕΚ

Ο Εντσάμ είναι χαφ πρωταθλητισμού

Ο Ολιβιέ Εντσάμ με τη φανέλα της Μαρσέιγ
Ο Ολιβιέ Εντσάμ με τη φανέλα της Μαρσέιγ ABACA PRESS/VISUALHELLAS.GR

Η AEK με την επιλογή του Εντσάμ δείχνει πως έχει σκοπό να ανεβάσει σημαντικά το επίπεδο της. Πρόκειται για ένα ποδοσφαιριστή που μπορεί να παίξει σε όλους τους χώρους και ρόλους στον άξονα. Ο Τσάρλυ αναλύει.

Η ΑΕΚ έχει φθάσει κοντά σε συμφωνία με τον Εντσάμ. Πρόκειται για μία κίνηση που δείχνει αλλαγή πλεύσης και μία συνολική προσπάθεια, να δημιουργηθεί ένας κορμός, με ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν πρωταθλητισμό.

Ο Εντσάμ είναι μία τέτοια περίπτωση. Έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και τρία σούπερ καπ στην Σέλτικ σαν πρωταγωνιστής της ομάδας του.

Τεράστιο ταλέντο

Η ΑΕΚ θα είναι πολύ τυχερή, αν τελικά κλείσει την συγκεκριμένη μεταγραφή. Δεν ήταν εύκολο να φανταστεί κανείς πριν από δύο χρόνια πως στα 26 του χρόνια θα έρθει σαν ελεύθερος στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ποδοσφαιριστή με μία απίθανή ποιότητα στη μεταβίβαση, εντυπωσιακά χτυπήματα εν στάση. Ο Εντσάμ είναι προϊόν των ακαδημιών της Pari F.C, στη συνέχεια πήγε στις ακαδημίες της Χάβρης.

Σε ηλικία 18 ετών υπέγραψε συμβόλαιο για 5 χρόνια με την Σίτι, χωρίς να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα. Τι ποδοσφαιριστής και τι προοπτικές είχε η καριέρα του Εντσάμ μπορεί να το καταλάβει κανείς, από δύο στοιχεία, στο ξεκίνημα της καριέρας του. Έπαιξε 54 επίσημα παιχνίδια με τις Εθνικές νέων της Γαλλίας, με 7 τέρματα και 8 ασίστ και πως στην Τζένοα του Γκασπερινί σε ηλικία 19 ετών, αγωνίστηκε σε όλες τις μεσοεπιθετικές θέσεις.

Στην Τζένοα έπαιξε από 6άρι μέχρι φορ

Ο Εντσάμ το καλοκαίρι του 2015 δόθηκε με διετή δανεισμό στην Τζένοα. Την πρώτη χρονιά είχε προπονητή τον Γκασπερίνι, που είχε καθιερώσει το 3-4-3 και το ακολούθησαν στην συνέχεια και οι Λομπάρδο, Γιούριτς, Μαντορλίνι. Τα δύο χρόνια στην Τζένοα και με όλους τους προπονητές ο Εντσάμ έπαιξε παντού.

Πήρε σημαντικό ποσοστό παιχνιδιών στην επιθετική τριάδα, παίζοντας και στις τρεις θέσεις. Αγωνίστηκε στα δύο άκρα της επίθεσης πίσω από δύο φορ αλλά και σαν καθαρό φορ. Στην πράξη στο δίδυμο του άξονα χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από τον Γιούριτς, που στο ξεκίνημα της δεύτερης σεζόν, τον υπολόγιζε σαν τρίτο στην σειρά χαφ, πίσω από τους Βελόσο, Ρινκόν.

Κορμί Αφρικάνου 6αριού, ποιότητα με την μπάλα Βραζιλιάνου

Στην Ιταλία έβλεπαν ένα κορμί με απίστευτη δύναμη που θύμιζε τους Αφρικανούς που κάνουν καριέρα στην θέση 6, ταυτόχρονα όμως είχε και μία σχέση με την μπάλα που θύμιζε ποιοτικό Βραζιλιάνο.

Η ποιότητα του Εντσάμ στην επιλογή χωρίς τρέξιμο είναι εντυπωσιακή, τόσο στην μεταβίβαση όσο και στην εκτέλεση έξω από την περιοχή. Έχει εξαιρετικά δυνατό σουτ, που το δοκιμάζει συχνά και με μεγάλη επιτυχία. Στην Ιταλία έπαιξε συνολικά 41 παιχνίδια σε δύο χρόνια και πέτυχε 3 γκολ και 2 ασιστ. Τον ταλαιπώρησαν αρκετά, αλλάζοντας τον θέσεις κι ρόλους.

Με τον Ρότζερς πέρασε το καλύτερο διάστημα στην καριέρα του

Τα πράγματα τα ξεκαθάρισε ο Ρότζερς, όταν τον έφερε στην Σέλτικ το καλοκαίρι του 2017. Τον ενάμιση χρόνο που δούλεψε μαζί του είναι και η καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Βρήκε την αγωνιστική του θέση και ένα πρωτάθλημα που του έδινε την δυνατότητα να αξιοποιήσει τις ποιοτικές επιλογές που μπορεί να προσφέρει από τον χώρο του κέντρου.

Στο 4-2-3-1 έκανε δίδυμο με τον σαφώς πιο αμυντικόγενή Μπράουν και στο 4-3-3 γινόταν εσωτερικός χαφ. Δεν είναι τυχαίο, πως παρότι ο Ρότζερς τον μονιμοποίησε σε πιο χαμηλά μέτρα, μαζί του ο Εντσάμ έχει σκοράρει τα περισσότερα τέρματα στην καριέρα του, σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον προπονητή.

Σε 78 παιχνίδι που έχει αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του έχει πετύχει 15 τέρματα και του έχουν καταγραφεί 7 ασίστ. Συνολικά στην Σέλτικ έπαιξε 147 παιχνίδια, πέτυχε 24 γκολ και ασίστ.

Κοινά στοιχεία και διαφορές με τον Εμβιλά

Υπάρχουν κοινά σημεία με τον Εμβιλά, τόσο από το γεγονός πως αμφότεροι είχαν σημαντική παρουσία στις μικρές εθνικές της Γαλλίας και ξεκίνησαν σαν μεγάλα ταλέντα, όσο και από τον τρόπο παιχνιδιού τους. Ασφαλώς υπάρχουν και σοβαρές διαφορές. Ο Εντσάμ δεν έχει τις παραστάσεις του Εμβιλά, ούτε την τακτική του συγκέντρωση στο αμυντικό πλάνο και είναι συνολικά πιο επιθετικός στην λογική του.

Ο σωματότυπος όμως είναι παρόμοιος, όπως και η αγωνιστική τους κουλτούρα. Η λογική του να παίζουμε στον χώρο μας, ανάλογα με το πού μας βάλει ο προπονητής μας και η συμβολή στο δημιουργικό κομμάτι με μεταβιβάσεις ακριβείας εν στάση, που ξεδιπλώνουν την ανάπτυξη της ομάδας.

Ο Εντσάμ είναι πιο επιθετικός από τον Εμβιλά, απειλεί περισσότερο, δοκιμάζει με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα τα πόδια του και η αλήθεια είναι πως διαθέτει ένα μαγικό δεξί πόδι.

Παίζει και στις τρεις θέσεις στον άξονα

Είναι δεδομένο πως ο Εντσάμ μπορεί να δώσει λύσεις και στις τρείς θέσεις του άξονα. Να παίξει με όπλο την ποιοτική αρχική μεταφορά μπάλας στη θέση 6, όπως και με όπλο την ικανότητα να πασάρει στην κίνηση των συμπαικτών του, αλλά και να εκτελεί στον ρόλο του επιτελικού χαφ.

Επειδή η ΑΕΚ τον παίρνει για παίκτη κορμού και ο Μιλόγεβιτς θέλει να χτίσει μία ομάδα που θα είναι ικανή να κάνει πρωταθλητισμό και πρέπει να δώσει ρόλους, η καλή θέση του Εντσάμ είναι στην θέση 8. Ανάμεσα στο 6άρι και στο καθαρό δεκάρι. Στα δεξιά σε δίδυμο άξονα στο 4-2-3-1 και εσωτερικό χαφ στα δεξιά στο 4-3-3. Παίζει κάθετα με την μπάλα και έχει τον τρόπο εν στάση να βρει ποιοτικές λύσεις.

Η άσχημη σεζόν της Σέλτικ και το άδειο πέρασμα του από την Μαρσέιγ τον φέρνουν στην Ελλάδα

Ο κύριος λόγος που στα 26 του χρόνια έρχεται στην Ελλάδα, έχει να κάνει με την περσινή χρονιά. Μία άθλια σεζόν για την Σέλτικ, που ο ίδιος έδειχνε να έχει σταματήσει να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο και ήθελε να αποχωρήσει. Δόθηκε δανεικός τον Φεβρουάριο στη Μαρσέιγ, πλήρωσε πως δεν ήταν επιλογή του Βίλα Μπόας και δεν του δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να πάρει χρόνο ως βασικός.

Ακόμα και όταν άλλαξε ο προπονητής ήταν φυσικό να τον βλέπουν σαν έναν δανεικό που δεν έχει ενσωματωθεί με την ομάδα και μετρά αντίστροφα για να αποχωρήσει.

Στην Μαρσέιγ είχε μόλις 6 συμμετοχές σαν αλλαγή, ποτέ δεν κατάφερε να αποκτήσει ρυθμό και να βρει την αυτοπεποίθηση του. Ο Εντσάμ βρέθηκε λοιπόν σε ένα σημείο που θέλει ξανά να απολαύσει το ποδόσφαιρο και να πάρει τον ρόλο που του αναλογεί σε μία ομάδα. Αυτό μπορεί να το πετύχει σε ένα ποδόσφαιρο πιο αργό, που θα του επιτρέπει να αξιοποιήσει το εντυπωσιακό παιχνίδι που βγάζει εν στάση.

Προσόντα που σε ποδόσφαιρο χαμηλού ρυθμού κάνουν την διαφορά

Συνολικά πιστεύω πως του ταιριάζει πολύ το δικό μας ποδόσφαιρο. Διαθέτει προσόντα τα οποία μπορούν να κάνουν διαφορά, σε πιο χαμηλό ρυθμό. Δεν είναι χαφ, που θα τον δεις να βγάζει το ένα σπριντ μετά το άλλο και να μετέχει σε όλες τις μεταβάσεις του παιχνιδιού. Καλύπτει τακτικά τον χώρο του, πρόκειται για ένα θηρίο που δεν είναι εύκολο ούτε να το περάσεις ούτε να το κόψεις.

Αυτός είναι και ο λόγος, πως παρότι δεν είναι ποδοσφαιριστής που τον βλέπεις και μπορείς να υπολογίσεις πως έχει σαν πλεονέκτημα την ντρίπλα ή σκίζεται στο μαρκάρισμα, καταφέρνει να έχει καλά νούμερα στο να περνά και να σταματά τον αντίπαλο του. Διαθέτει καλό άνοιγμα ποδιών και επιτάχυνση στα πρώτα μέτρα με την μπάλα, όταν αποφασίζει να ανοίξει το βήμα του, και μία δύναμη που δεν είναι εύκολο να τα βάλεις μαζί του στον χώρο του. Συνηθίζει περισσότερο να την μεταφέρει την μπάλα, χωρίς να την τρέχει.

Θα προσφέρει στον Μιλόγεβιτς γρήγορη και σωστή μεταφορά μπάλας

Ο Εντσάμ είναι ένας κεντρικός χαφ που μπορεί να παίξει σε όλους τους ρόλους στον άξονα. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που θα βοηθήσει σημαντικά τον Μιλόγεβιτς, να δώσει στην ΑΕΚ το χαρακτηριστικό που έχουν οι ομάδες του. Να χτυπούν με ταχύτητα στο κέντρο άμυνας του αντιπάλου.

Για να έχεις μία ομάδα που παίζει γρήγορα εκτός από γρήγορους ποδοσφαιριστές, χρειάζεσαι και αυτούς που θα μεταφέρουν άμεσα και σωστά το παιχνίδι. Ο Εντσάμ μπορεί αυτό να το κάνει απ' όλους τους χώρους και με όλους τους τρόπους. Σε ένα ποδόσφαιρο που δεν θα χρειάζεται να κάνει το ένα σπριντ μετά το άλλο και θα έχει μέτρα ελεύθερα για να σηκώνει το κεφάλι του και να παίρνει αποφάσεις, έχει την ποιότητα να κάνει μεγάλη διαφορά.

Αν σκεφτεί κάποιος πως θα αγωνιστεί σε χώρους που τα τελευταία δύο χρόνια αγωνίζονταν οι Κρίστιτσιτς, Σιμάνσκι, Σάκχοφ, η ποιοτική βελτίωση είναι τεράστια. Ο Εντσάμ είναι κεντρικός χαφ ομάδας που δικαιούται να κάνει πρωταθλητισμό.

TAGS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ