ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το μότο του Γιάννη "κουμπώνει" στο τουρνουά της μιας ανάσας για την Ελλάδα

To "ζντο" της Εθνικής
To "ζντο" της Εθνικής EUROKINISSI SPORTS

Τα φιλικά προετοιμασίας της Ελλάδας ολοκληρώθηκαν με το κλείσιμο του Ακρόπολις. Ή μήπως όχι; Ο Χάρης Σταύρου εξηγεί γιατί η πρεμιέρα του προολυμπιακού, απέναντι στον Καναδά, δεν κρίνει κάτι και βάζει το μότο του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο τραπέζι επειδή η Εθνική πρέπει να ταξιδέψει στη Βικτόρια με κυνισμό και αποφασιστικότητα.

Το τουρνουά Ακρόπολις ολοκληρώθηκε, με την Ελλάδα να παίρνει δύσκολη νίκη επί του Μεξικό (101-98), να λυγίζει το Πουέρτο Ρίκο (77-69) και να χάνει εύκολα το βράδυ της Κυριακής από τη Σερβία (64-75) στο τελευταίο ματς της προετοιμασίας εν όψει του προολυμπιακού τουρνουά που ξεκινάει σε οκτώ ημέρες στη Βικτόρια.

Εκεί, η εθνική μας ομάδα πηγαίνει με στόχο τουλάχιστον τρεις νίκες που θα της δώσουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, πηγαίνει χωρίς τον Ιωάννη Παπαπέτρου, τον Γιώργο Πρίντεζη, τον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο, ελπίζει ότι θα έχει τον Νικ Καλάθη που έφτασε την Κυριακή (20/6) στην Αθήνα, ελπίζει κυρίως ότι θα πάει με το μαχαίρι στα δόντια και δεν θα αντιμετωπίσει αυτή την ευκαιρία με ηττοπάθεια. Ο Greek Freak, ο οποίος θα αγωνίζεται τις ημέρες του προολυμπιακού τουρνουά στους τελικούς της Ανατολής με τους Μιλγουόκι Μπακς, έχει ως μότο το "never too low, never too high". Δεν θέλει ακραία συναισθήματα μετά από μεγάλες νίκες ή βαριές ήττες, προτιμά να διατηρεί μια ισορροπία στα συναισθήματά του και κάπως έτσι πρέπει να δει την πραγματικότητα η Ελλάδα, η οποία δεν βρίθει ταλέντου, αλλά είναι σίγουρα ομάδα ανώτερου επιπέδου από αυτό που έδειξε απέναντι στη Σερβία.

Με ένα ρόστερ στο οποίο θα υπάρχουν, όπως όλα δείχνουν, οι Καλάθης, Σπανούλης, Σλούκας, Λαρεντζάκης, Γιαννόπουλος, Κασελάκης, Μήτογλου, Καββαδάς, Παπαγιάννης, Αντετοκούνμπο και ακόμα δύο παίκτες, ένας γκαρντ και ένας φόργουορντ κατά πάσα πιθανότητα, η Ελλάδα μπορεί να ονειρεύεται. Έχει σπουδαίους κοντούς, έχει καλές μονάδες, ακόμη κι αν ηττηθεί στην πρεμιέρα από τον Καναδά (ξημερώματα 30ης Ιουνίου στος 02:05), θα πρέπει να νικήσει την Κίνα (ξημερώματα 2ας Ιουλίου στις 02:05) για να προκριθεί στα knockout παιχνίδια. Εκεί θα συναντήσει είτε την Τσεχία, είτε την Τουρκία που θεωρούνται φαβορί απέναντι στην Ουρουγουάη και με μια νίκη θα πάει στον τελικό για να τα παίξει όλα για όλα, σε γήπεδο που ακόμη και αν έχει κοινό, δεν θα ξεπερνάει το 10% της συνολικής χωρητικότητας της Βικτόρια Μεμόριαλ Αρένα.

Οι Καναδοί έχουν ταλέντο, δεν πρέπει όμως να τρομάζουν. Με τους Κέλι Ολίνικ, Μπράντον Κλαρκ, Κεμ Μπιρτς, Ντίλον Μπρουκς, Τρίσταν Τόμπσον εκτός προετοιμασίας, ο προπονητής των Ράπτορς, Νικ Νερς, θα πάει σε δωδεκάδα στην οποία θα υπάρχουν ο Άντριου Γουίγκινς των Γουόριορς, ο Λου Ντορτ των Θάντερ, ο Αρ Τζέι Μπάρετ των Νικς, ο Κόρι Τζόσεφ των Πίστονς, ο Ντουάιτ Πάουελ των Μάβερικς, ο Τρέι Λάιλς των Σπερς και κάποιοι έμπειροι από το FIBA Basketball όπως ο Μέλβιν Έτζιμ κι ο Άαρον Ντόρνεκαμπ. Ομάδα-μεγαθήριο; Δεν την λες...

Το σημαντικό είναι να παίξει ο Καλάθης, να μπει άμεσα στην προετοιμασία και μαζί με τους Σπανούλη - Σλούκα να δώσουν τις κατευθύνσεις τους σε ένα ρόστερ που δεν είναι εύκολο να αφομοιώσει την φιλοσοφία του Ρικ Πιτίνο ο οποίος θέλει γρήγορες επιθέσεις, πέρασμα της μπάλας στο μισό γήπεδο εντός τεσσάρων δευτερολέπτων, πίεση στη μπάλα, 35 deflections (ακριβώς το ίδιο που ζητούσε και στον Παναθηναϊκό) και πολλή ενέργεια από το πρώτο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Η εικόνα της Ελλάδας απέναντι στη Σερβία δεν ήταν καλή, κυρίως αμυντικά, από εκεί άλλωστε ξεκινούν όλα και από τη στιγμή που δεν έγινε η δουλειά στο πίσω μέρος του γηπέδου, δεν είναι εύκολο να αναλύσει κάποιος γιατί έλειψαν οι καλές συνεργασίες στην επίθεση.

Το κρίσιμο ματς για την Ελλάδα δεν θα είναι αυτό με τον Καναδά στην πρεμιέρα. Ακόμη και με νίκη, ακόμη και με το 2/2 απέναντι σε Καναδά και Κίνα, πάλι αντίπαλος στο knockout θα είναι εκτός απροόπτου η Τσεχία ή η Τουρκία. Δεν αλλάζει κάτι ο πρώτος αγώνας, σημασία έχει σε αυτό το απαιτητικό τεστ η Εθνική να προετοιμαστεί για τους τελικούς που θα ακολουθήσουν την νίκη, την οποία θεωρούμε δεδομένη, επί της Κίνας. Οι Τούρκοι πηγαίνουν πιθανότατα χωρίς τον Φουρκάν Κορκμάζ αλλά έχουν έναν αξιόλογο κορμό στον οποίο ξεχωρίζει ο Σέιν Λάρκιν, οι Τσέχοι θα έχουν τον Τόμας Σατοράνσκι και τον Γιαν Βέσελι, οπότε η Ελλάδα έχει μπροστά της δύο... επίσημα "φιλικά" για να βρει ρυθμό, ταυτότητα και να είναι έτοιμη στα ματς που θα μετρήσουν.

Προφανώς και η συζήτηση θα ήταν διαφορετική αν υπήρχαν στην εξίσωση οι Παπαπέτρου, Πρίντεζης, Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο, αυτή είναι όμως η πραγματικότητα. Ας κατακτηθεί το προολυμπιακό τουρνουά και τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ NBA ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ