OPINIONS

Clockwork orange

Clockwork orange

Οι "συμμορίτες" του Τάκη Λεμονή, επιτέλους, έπαιξαν κανονικό ποδόσφαιρο και πριν συλληφθούν από τον ίδιο τους τον -κακό- εαυτό, απέδρασαν με μία νίκη ψυχολογίας ενόψει της συνέχειας του πρωταθλήματος και λιγότερο του αγώνα της Λισαβόνας. Γράφει ο Θοδωρής Ρούσσος.

O Ολυμπιακός δεν συνηθίζει να φορτσάρει πριν από παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ και το στοίχημα που είχε βάλει πριν από το ματς με τον Λεβαδειακό, ήταν η κατάκτηση των τριών βαθμών της νίκης. Με οποιοδήποτε κόστος. Κάθε άλλο αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό, κυρίως για την ψυχολογία της ομάδας.

Οχι τόσο για τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ, που δύσκολα θα αλλάξει η διαμορφωθείσα κατάσταση, αλλά περισσότερο για τη μάχη της κατάκτησης του τίτλου.

Αν εξαιρέσουμε το πρώτο εικοσάλεπτο, που οι δύο ομάδες μας έκαναν να θυμηθούμε την εφαρμογή της τεχνικής Ludovico, στο Κουρδιστό Πορτοκάλι του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (1972), όπου ο πρωταγωνιστής, Άλεξ, εξαναγκάζεται με κλειδαριές βλεφάρων να παρακολουθήσει αποτρόπαιες σκηνές στο πλαίσιο της θεραπείας αποστροφής του από τη βία, ο Ολυμπιακός λειτούργησε συνολικά σαν καλοκουρδισμένη μηχανή.

Απέφυγε τις "σέντρες - σέντρες - σέντρες", έπαιξε με τη μπάλα κάτω και δημιούργησε πιο "καθαρές" ευκαιρίες σε σχέση με το παιχνίδι απέναντι στον Πλατανιά, στον οποίο έβαλε πέντε γκολ. Τόσα πατήματα στην αντίπαλη περιοχή και τόσες ευκαιρίες μέσα από το "κουτί", δεν έχει ξανακάνει φέτος. Ο Ανφαριφάρντ δεν βρέθηκε στην βραδιά του, ούτε ο Φορτούνης. Οι δύο πρώτοι σκόρερ του Ολυμπιακού στο φετινό πρωτάθλημα έχασαν πολλάκις την ευκαιρία να "τελειώσουν" από νωρίς το παιχνίδι, απέναντι σε έναν καταπληκτικό Επασί και μια άμυνα που μέχρι το Σάββατο (18/11) δεν είχε δεχθεί σε κανέναν αγώνα περισσότερα από ένα γκολ!

Κι όσο δεν ερχόταν το 2-0, που θα κλείδωνε το προβάδισμα της νίκης, τόσο μαζεύονταν στο Καραϊσκάκη τα φαντάσματα προηγούμενων αγώνων (1-1 με Αστέρα και 0-1 από Ατρόμητο). Και ένα από αυτά "κατέβηκε" στον αγωνιστικό χώρο στο 69', με τον Λεβαδειακό να βρίσκει γκολ από στημένη φάση - κι ενώ προηγουμένως δεν είχε απειλήσει ουσιαστικά τον Προτό. Σε εκείνο το σημείο, ο Γιακουμάκης επιβεβαίωσε τον κανόνα, που θέλει τον Ολυμπιακό να δέχεται γκολ σε όλα τα φετινά παιχνίδια στο Καραϊσκάκη (εξαιρεση το ματς με τον ΠΑΟΚ).

Το διαφορετικό, όμως, σε σχέση με τα προηγούμενα ματς, ήταν ότι οι "συμμορίτες" με τα πορτοκαλί, σού έδιναν την αίσθηση ότι αργά ή γρήγορα θα πετύχουν το δεύτερο γκολ. Παρά τον πανικό που μπορεί να προκαλέσει σε οποιονδήποτε το γεγονός ότι έχει 25 λεπτά για να το κάνει, η διαχείρηση και η προσέγγιση της κατάστασης ήταν κανονική και από τον Τάκη Λεμονή, ο οποίος ανανέωσε τα χαφ (Σεμπά - Μάρτινς) και γέμισε το γήπεδο του Λεβαδειακού με ακόμη έναν επιθετικό (Τζούρτζεβιτς).

Τελικά, το γκολ της νίκης ήρθε στο 84' από τον πολύ ανεβασμένο το τελευταίο διάστημα Λεονάρντο Κούτρη και αποκατέστησε την τάξη. Εν προκειμένω, η τάξη ήταν να αποφύγει ο Ολυμπιακός ακόμη μία γκέλα στο γήπεδό του, έπειτα από μια εμφάνιση κανονική, αν και... πορτοκαλί. Ποδοσφαιρική. Με πλάνο και στόχο. Ίσως για πρώτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ