OPINIONS

Οι 7 πληγές του Αστέρα

Οι 7 πληγές του Αστέρα
INTIME SPORTS

Ο Θοδωρής Κουνάδης ανοίγει το μαύρο κουτί του Αστέρα και προσπαθεί να εξηγήσει το πώς εξαφανίστηκε η ομάδα που θαύμαζε όλη η φίλαθλη Ελλάδα μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η ερώτηση που μου γίνεται όλο και πιο πολύ τον τελευταίο καιρό από φίλους και γνωστούς, που γνωρίζουν την αρκαδική μου καταγωγή και την συμπάθειά μου στον Αστέρα, είναι μία: Που εξαφανίστηκε αυτή η ομάδα που μέχρι πριν λίγο καιρό έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Η προφανής και εύκολη απάντηση είναι η εξής: Κουράστηκε. Κατά την ταπεινή μου όμως άποψη, η κούραση είναι μεν η βασική πληγή του Αστέρα, αλλά υπάρχουν και άλλες ανοικτές που πρέπει άμεσα να επουλωθούν καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να χαθεί το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ας ξεκινήσουμε την καταγραφή...

1. Κούραση

Στις 17/5/2014 ο Αστέρας ολοκλήρωσε στο Περιστέρι την σεζόν 2013-2014. Στις 16/6/2014, ένα μήνα αργότερα, ξεκίνησε την προετοιμασία για την τρέχουσα περίοδο. Σήμερα που μιλάμε, οι κιτρινομπλέ μπαίνουν στον 9ο σερί μήνα δράσης, έχοντας δώσει έως τώρα 23 αγώνες για το πρωτάθλημα, 5 για το κύπελλο και 12 για την Ευρώπη. Σύνολο; 40! Είναι απόλυτα φυσιολογικό για παίκτες όπως ο Λούι, με 35 συμμετοχές και μόλις 11 λεπτά στον πάγκο σε αυτά τα παιχνίδια, να έχουν "σκάσει". Όσοι βλέπουν τα ματς του Αστέρα διαπιστώνουν την αγωνιστική κοιλιά στην απουσία αλληλοκαλύψεων, κινήσεων στο χώρο, συνδυασμών αλλά και στο γεγονός ότι η ομάδα απειλεί πλέον μόνο με στημένα.

2. Ψυχολογικό άδειασμα

Την ώρα που ο Ντενίζ Αϊτεκίν σφύριζε τη λήξη του αγώνα με την Μακάμπι στο "Αντώνης Παπαδόπουλος", ο Αστέρας είχε κάνει κιόλας την υπέρβαση. Από τις 28 Αυγούστου. Ακολούθησε η αξιοπρεπέστατη παρουσία στους ομίλους του Europa όπου οι παίκτες με κατάθεση ψυχής διεκδίκησαν την πρόκριση μέχρι το τελευταίο λεπτό της 5ης αγωνιστικής. Έχοντας παράλληλα την ομάδα άνετα μέσα στην 4άδα. Η ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, με τις οποίες "ξεδίψασαν" άπαντες στην Τρίπολη, επέφερε και το ψυχολογικό άδειασμα της ομάδας που μπήκε χωρίς κίνητρα στο 2015.

3. Μπέρδεψε τον στόχο

Η πρώτη εμφάνιση μέσα στο 2015 στην Κέρκυρα, θεωρήθηκε παρένθεση καθώς ακολούθησε ο θρίαμβος επί του ΠΑΟΚ. Κάπου εκεί, η ομάδα "ψήλωσε" απότομα, έχοντας νωρίτερα μείνει όρθια με 10 παίκτες για 55 λεπτά απέναντι στο Ολυμπιακό, "πατώντας" και τον Παναθηναϊκό στην Τρίπολη. "Στοχεύετε το πρωτάθλημα;", ρωτήθηκε ο Γιαννιώτας στη Super BALL μετά το 3-0 επί του δικεφάλου. "Βεβαίως πάμε για πρωτάθλημα", η απάντησή του. Μία αίσθηση που επικράτησε στην ομάδα η οποία άρχισε να κοιτάει την τριάδα και όχι το βασικό της στόχο, να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνει πιο πάνω από τους... κάτω.

4. Επιλογή παιχνιδιών

Ο Αστέρας έλαμψε στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια, όπως και σε αυτά απέναντι σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Καθόλου, μα καθόλου τυχαίο. Αυτές είναι οι αναμετρήσεις στρέφουν πάνω τους τα βλέμματα όλων. Ειδικά για παίκτες που αγωνίζονται σε ομάδες όπως ο Αστέρας, είναι η ευκαιρία να δείξουν τι αξίζουν στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Η επιλογή παιχνιδιών είναι συχνό φαινόμενο όταν δεν έχεις αρκετούς ποδοσφαιριστές δεμένους με την ομάδα. Συμβαίνει για παράδειγμα στον Ολυμπιακό με παίκτες να μεταμορφώνονται στους αγώνες του Champions League, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση η αρκαδική ομάδα.

5. Ανασφάλεια προπονητή

Στην ερώτηση για τον καλύτερο προπονητή του 2014, η απάντηση που έδωσα χωρίς δεύτερη σκέψη ήταν Στάικος Βεργέτης. Το πρόσωπο που παρουσίασε ο Αστέρας, είχε σε μεγάλο βαθμό τη δική του σφραγίδα. Ωστόσο δεν παύει να είναι ένας νέος τεχνικός, μόλις 16 μηνών, που τώρα χτίζει τον προπονητικό του χαρακτήρα. Λογικό είναι όταν έρχονται νίκες, να ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση, όταν έρχονται ήττες να κυριαρχεί η ανασφάλεια. Ο Βεργέτης αρνήθηκε σε παιχνίδια όπως στη Λιβαδειά, στο Αγρίνιο και στο δεύτερο μέρος του επαναληπτικού με τον Ηρακλή, το αγαπημένο του 4-2-3-1 με δεκάρι, για ένα 4-3-3 με τρεις αμυντικούς μέσους. Φοβήθηκε τα ματς, θέλησε να εξασφαλίσει το να μην χάσει και τελικά έχασε και τα τρία.

6. Απώλεια Ουσέρο

Η ιστορία του Ουσέρο πλήγωσε τόσο την ομάδα όσο και τον κόσμο που είδε να χάνεται ο φυσικός αρχηγός του Αστέρα με 100 συμμετοχές στη Super League. O Γιάννης Καϋμενάκης αποκάλυψε ότι ο παίκτης μετά τα περσινά πλέι-οφ ζήτησε να επιστρέψει στην πατρίδα του. Δεν βρήκε καλή πρόταση, παρέμεινε στον Αστέρα, τίμησε τη φανέλα στα 19 ματς που έπαιξε μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά το γυαλί είχε ραγίσει. Η αποχώρησή του από το σύλλογο επέφερε ένα μεγάλο κενό τόσο στα αποδυτήρια, όσο και μέσα στον αγωνιστικό χώρο το οποίο δύσκολα θα καλυφθεί μέχρι το τέλος της σεζόν.

7. Χάνεται εκτός Τρίπολης

Ο Αστέρας δεν έχει κερδίσει εκτός έδρας μέσα στο 2015 αλλά αυτή η πληγή δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Η ομάδα παρουσιάζει αρρυθμίες μακριά από την Τρίπολη από την αρχή της χρονιάς. Έμεινε χωρίς νίκη στα πρώτα 6 εκτός έδρας παιχνίδια, πανηγύρισε το πρώτο διπλό επί του αδύναμου Αιγιανιακού, ακολούθησε το 3/3 στην Κρήτη και το τρίποντο επί της Νίκης που είχε καταρρεύσει και... τέλος. Το πρόβλημα ωστόσο έχει ενταθεί μέσα στο 2015, λόγω και των παραπάνω πληγών, με αποτέλεσμα να έχει 4 σερί ήττες στο πρωτάθλημα σε Κέρκυρα, Λιβαδειά, Μυτιλήνη και Αγρίνιο. Και οι έδρες που ακολουθούν κατά σειρά είναι Καραϊσκάκης, Τούμπα και Λεωφόρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ