PREMIER LEAGUE

Μουρίνιο, να η ευκαιρία σου

Η ευκαιρία του Μουρίνιο να μπει σφήνα σε Λίβερπουλ και Σίτι
Η ευκαιρία του Μουρίνιο να μπει σφήνα σε Λίβερπουλ και Σίτι AP / SPORT24

Τα προβλήματα της Λίβερπουλ και της Σίτι είναι η μεγάλη ευκαιρία του Μουρίνιο και της Τότεναμ. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τη μάχη μέσα στο χάος της φετινής Premier League.

Μπορεί η πανδημία να είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία του Μουρίνιο και της Τότεναμ για την κατάκτηση της Premier League; Υπάρχει λογική στο φετινό χάος του αγγλικού πρωταθλήματος;

Όταν η πανδημία διέκοψε βίαια τις περσινές αθλητικές διοργανώσεις, μία από τις λέξεις που μπήκαν στη ζωή μας ήταν ο αστερίσκος. Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής απραξίας, όταν ακόμα κανείς δεν γνώριζε τι θα συμβεί και δεν ήταν δεδομένο πως οι διοργανώσεις θα συνεχιστούν, ο αστερίσκος ήρθε στο επίκεντρο.

“Αν συνεχιστεί το πρωτάθλημα, δεν θα είναι με τις ίδιες συνθήκες. Είναι αλλοιωμένη διοργάνωση, όποιος την κατακτήσει θα πρέπει να έχει έναν αστερίσκο δίπλα στο όνομά του, για να θυμόμαστε μετά από χρόνια ότι το πήρε τη χρονιά που δεν ήταν ‘κανονικά’ τα πράγματα”.

Well, ανεξαρτήτως του τι πιστεύει κανείς για πέρυσι, μπορούμε να συμφωνήσουμε πως η πραγματικά αλλοιωμένη σεζόν είναι η φετινή. Τίποτα δεν είναι κανονικό για δύο λόγους.

Είναι η πιο συμπιεσμένη σεζόν στην ιστορία, ο χρόνος αποθεραπείας και προπονήσεων είναι σχεδόν μηδαμινός, ενώ και η προετοιμασία στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν υποτυπώδης. Δεύτερον, οι απώλειες παικτών λόγω κρουσμάτων είναι πλέον εβδομαδιαία διάταξη.

Σ’αυτές τις συνθήκες, σ’αυτό το χάος, δεν υπάρχουν σταθερές. Οι περισσότερες ομάδες ψάχνονται, παρουσιάζονται αγνώριστες σε πράγματα που θεωρούσαμε πιο δεδομένα και από την ανατολή του ηλίου.

Enter Jose Mourinho. Ο άρχοντας του χάους και της ίντριγκάς χαμογελάει ξανά και έχει τη μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψει στην κορυφή με την Τότεναμ. Δεν μας πιστεύετε; Πάμε να το δούμε.

Η ΤΟΤΕΝΑΜ ΣΤΗΝ ΠΙΝΕΖΑ ΚΑΤΩ ΔΕΞΙΑ

Ξεκινάμε με την κλασική πια ματιά μας σε όλες τις ομάδες υπό το πρίσμα των xGoals. Στον οριζόντιο άξονα έχουμε την επίθεση και στον κάθετο την άμυνα.

Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα, τόσο περισσότερο απειλεί σε κάθε αγώνα και όσο πιο κάτω, τόσο λιγότερο απειλείται. Θυμίζουμε ότι από τις ευκαιρίες πάντα αφαιρούνται τα πέναλτι.

Η εικόνα των ομάδων της Premier League σε επίθεση και άμυνα μετά από εννέα αγωνιστικές
Η εικόνα των ομάδων της Premier League σε επίθεση και άμυνα μετά από εννέα αγωνιστικές SPORT24

Όπου κι αν κοιτάξεις, σοκάρεσαι, οι βεβαιότητες έχουν πάει περίπατο σ’αυτές τις πρώτες εννέα αγωνιστικές της Premier League.

Η Τότεναμ στη γωνία κάτω δεξιά, εκεί που για χρόνια έχει κατασκηνώσει η Σίτι. Η ομάδα του Μουρίνιο έχει οριακά τη 2η καλύτερη επίθεση με 1.74 xG Υπέρ πίσω από τη Λίβερπουλ και επίσης οριακά τη 2η καλύτερη άμυνα με 0.87 xG Κατά πίσω από τη Σίτι.

Η ομάδα του Μουρίνιο εκμεταλλεύεται ξεκάθαρα πως Σίτι και Λίβερπουλ δεν έχουν σχέση με όσα έχουν δείξει τις τελευταίες 2-3 σεζόν. Η ομάδα του Κλοπ διατηρεί την υψηλή δημιουργία στην επίθεση, αλλά έχει προβλήματα στην άμυνα και είναι ψηλά στο γράφημα.

Την ίδια ώρα η Σίτι εξακολουθεί να επιτρέπει λίγες ευκαιρίες στον αντίπαλο, αλλά έχει δραματική οπισθοχώρηση στην επίθεση. Είναι σχεδόν σοκαριστικό να βλέπεις την ομάδα του Γκουαρδιόλα να έχει την 6η(!) καλύτερη επίθεση, με μόλις 1.36 xGoal Υπέρ ανά παιχνίδι.

Βίλα και Έβερτον πάνε εξαιρετικά στην επίθεση, αλλά θέλουν βελτίωση στην άμυνα, ενώ Γουέστ Χαμ και Μπράιτον έχουν βρεθεί στο “καλό” κομμάτι του πρωταθλήματος πατώντας και στη δική τους εικόνα και στα προβλήματα των μεγάλων.

Η Τσέλσι είναι αίνιγμα που θα αναλύσουμε περισσότερο στη συνέχεια, ενώ Άρσεναλ και Γιουνάιτεντ βρίσκονται στο κέντρο της μετριότητας. Α, και η Λέστερ απλώς έχει καβαλήσει το τρένο του ρεκόρ των πέναλτι και έχει φτιάξει αποτελέσματα και βαθμολογική συγκομιδή μετά τα οκτώ πέναλτι που έχει πάρει σε εννέα ματς.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ - ΣΙΤΙ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ, Η ΤΟΤΕΝΑΜ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Πάμε σε πιο ειδικές ματιές, ξεκινώντας από την επίθεση. Στο επόμενο γράφημα έχουμε την ποσότητα και την επικινδυνότητα των τελικών που κάνουν οι ομάδες. Η ποσότητα από μόνη της δεν λέει τα πάντα, είναι σημαντικό να ξέρουμε πόσο καλές είναι κατά μέσο όρο οι τελικές των ομάδων.

Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα, τόσο περισσότερες τελικές κάνει και όσο πιο ψηλά βρίσκεται, τόσο πιο επικίνδυνες είναι κατά μέσο όρο οι τελικές αυτές.

Η ποσότητα και η επικινδυνότητα των τελικών που κάνουν οι ομάδες της Premier League στις πρώτες εννέα αγωνιστικές
Η ποσότητα και η επικινδυνότητα των τελικών που κάνουν οι ομάδες της Premier League στις πρώτες εννέα αγωνιστικές SPORT24

Λίβερπουλ και Σίτι εξακολουθούν να εκτελούν περισσότερο από όλους, αλλά με πολύ μεγάλη πτώση στην ποιότητα των ευκαιριών τους. Η ομάδα του Κλοπ μετά βίας περνάει τον μέσο όρο του 10.1%, ενώ η ομάδα του Γκουαρδιόλα είναι κάτω ακόμα κι από το 9%.

Η Βίλα εξαιρετική σε ποσότητα και επικινδυνότητα, το ίδιο και η Λέστερ, και πάνω ψηλά Τότεναμ και Έβερτον. Αυτές οι δύο βασίζονται ξεκάθαρα στο πόσο καλές είναι οι λίγες τελικές που κάνουν σε κάθε παιχνίδι.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΚΑΙ ΣΙΤΙ

Πάμε να κάνουμε το ίδιο και στην άμυνα. Να δούμε τις ομάδες με βάση την ποσότητα και την επικινδυνότητα των τελικών που δέχονται κατά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι.

Εδώ τα πράγματα αντιστρέφονται. Οι ομάδες είναι καλό να βρίσκονται αριστερά, γιατί εκεί δέχονται λίγες τελικές, και χαμηλά, γιατί εκεί είναι οι λιγότερο επικίνδυνες.

Η ποσότητα και η επικινδυνότητα των τελικών που δέχονται οι ομάδες της Premier League στις πρώτες εννέα αγωνιστικές
Η ποσότητα και η επικινδυνότητα των τελικών που δέχονται οι ομάδες της Premier League στις πρώτες εννέα αγωνιστικές SPORT24

Κι εδώ Σίτι και Λίβερπουλ εξακολουθούν να δέχονται λίγες τελικές, αλλά έχουν μεγάλο θέμα με την ποιότητα των τελικών. Ειδικά η ομάδα του Κλοπ, που αυτή τη στιγμή δέχεται τις πιο επικίνδυνες τελικές του πρωταθλήματος.

Στη βάση του γραφήματος, η Τότεναμ. Η ομάδα του Μουρίνιο δέχεται αρκετές τελικές σε κάθε ματς (11.4), αλλά φροντίζει αυτές οι τελικές να έχουν κατά μέσο όρο μόλις 7.6% πιθανότητες να γίνουν γκολ.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: ΑΘΛΟΣ ΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ

Οι Κόκκινοι θα έπρεπε να έχουν καταρρεύσει. Έχασαν τον Φαν Ντάικ, μετά έχασαν για ένα μήνα τον Τιάγκο, τον Φαμπίνιο και τον Αλεξάντερ-Άρνολντ, μετά έχασαν για τη σεζόν και τον Γκόμες, τους έχουν λείψει από κορονοϊο ο Σαλάχ και ο Μανέ, ο Τσάμπερλεϊν δεν έχει επιστρέψει ακόμα.

Έφαγαν επτά από τη Βίλα, έχουν πέντε αποφάσεις του VAR εναντίον τους και προέρχονται από δύο χρόνια που παίζει σερί η ίδια ομάδα. Το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό, αλλά με κάποιον τρόπο η ομάδα του Κλοπ είναι στην κορυφή.

Συν τοις άλλοις, είχε και δύσκολο πρόγραμμα, με πρεμιέρα με τη Λιντς, έξω την Τσέλσι, μέσα στην Άρσεναλ, επίσκεψη στο “καταραμένο” Γκούντισον, ενώ την Κυριακή υποδέχθηκε με μισή ομάδα τη Λέστερ που ήταν πάνω της στη βαθμολογία.

Οι φίλοι της είναι λογικό να πιστεύουν πως τα δύσκολα πέρασαν και τώρα η ομάδα θα βελτιωθεί, αλλά ο Φαν Ντάικ με τον Γκόμες δεν θα επιστρέψουν. Η Λίβερπουλ θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να έχει την αμυντική συμπεριφορά των τελευταίων δύο χρόνων.

Ο Κλοπ μοιάζει να το έχει αποδεχθεί και έχει καταλήξει πως η λύση είναι μεγαλύτερη επιθετικότητα, μεγαλύτερη ελευθερία στους μέσους του. Ο Ζότα έχει ξεκινήσει εκπληκτικά, αποδεικνύοντας ξανά πως το τμήμα των μεταγραφών της Λίβερπουλ είναι το κορυφαίο στον κόσμο.

Ζητούμενο για τους Κόκκινους είναι η επικινδυνότητα των τελικών που δέχονται, αλλά και εκεί τα πράγματα δεν είναι όσο άσχημα φαίνονται με την πρώτη ματιά. Ο υψηλός μέσος όρος οφείλεται εν πολλοίς σε δύο ματς, την επτάρα με τη Βίλα και τη νίκη επί της Άρσεναλ, όπου καταγράφηκαν δύο τετ-α-τετ του Λακαζέτ που ήταν ένα μέτρο οφσάιντ και δεν θα μετρούσαν αν γίνονταν γκολ.

ΣΙΤΙ: Ο ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Η Σίτι μοιάζει να βρίσκεται σε παρατεταμένο μεταβατικό στάδιο. Ο Γκουαρδιόλα έδειξε από πέρυσι τη διάθεση να σηκώσει το πόδι από το γκάζι, να πάει σε μεγαλύτερο έλεγχο των αγώνων, να χαμηλώσει την ένταση στο πρες και την επιθετικότητα.

Φέτος είναι σαν να οδηγεί με σηκωμένο το χειρόφρενο. Ο κόσμος πάντα συζητάει για την άμυνα της Σίτι, αλλά το πρόβλημα δεν είναι εκεί, είναι στην επίθεση. Όλη αυτή η αλλαγή έχει κάνει την ομάδα του Γκουαρδιόλα να έχει τη μόλις 6η επίθεση μέχρι στιγμής και να επιτίθεται με σουτ “προσευχές” κάτω από το 9%.

Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, τέτοια εποχή κάθε χρόνο η Σίτι είχε xG πάνω από 2, έφτανε το 2.2-2.3. Αυτή τη στιγμή είναι στο 1.36, της λείπουν ευκαιρίες που “αξίζουν” ένα γκολ, σαν να λέμε πως απουσιάζουν τρία τετ-α-τετ.

Προφανώς και έχουν παίξει ρόλο οι απουσίες του Αγουέρο και του Ζεσούς, αλλά το πρόβλημα μοιάζει συστημικό. Το 4-2-3-1 (για το οποίο μάλλον ήρθε ως βοηθός του Πεπ ο “πατέρας” του, Χουάνμα Λίγιο) αφαιρεί ρευστότητα από την επιθετική λειτουργία. Ποιος θα το περίμενε πως μετά από τρία παιχνίδια στην έδρα της, η Σίτι θα είχε πετύχει μόλις ένα γκολ στην κανονική ροή του αγώνα, στο open play.

ΟΙ ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΓΚΟΥΑΡΔΙΟΛΑ ΚΑΙ ΚΛΟΠ

Όπως εύστοχα παρατήρησε ένας ξένος συνάδελφος, Πεπ και Κλοπ αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα και πήραν διαφορετικούς δρόμους. Κατάλαβαν πως είναι οι αδύνατον οι ομάδες τους να έχουν την εικόνα του πρόσφατου παρελθόντος και κάτι έπρεπε να κάνουν.

Ο Πεπ διάλεξε τη συντήρηση, ίσως για πρώτη φορά στην καριέρα του, και προσπαθεί να φτιάξει μια Σίτι που θα κερδίζει 1-0, μέχρι να βρει βελτίωση στην επίθεση. Ο Κλοπ διάλεξε το γκάζι και προσπαθεί να φτιάξει μια Λίβερπουλ που θα κερδίζει με όπλο την επίθεση, μέχρι να βρει μια βελτίωση στην άμυνα.

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΖΟΖΕ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΙΑ ΚΕΪΝ - ΣΟΝ

Και η Τότεναμ; Η ομάδα του Μουρίνιο βρήκε το κενό και τρούπωσε. Σε παλαιότερες σεζόν οι επιδόσεις των Λονδρέζων θα ήταν καλές, αρκετές για να τους έχουν στην 3η θέση του γραφήματος των xGoals.

Η Τότεναμ θα ήταν πολύ πίσω από Σίτι και Λίβερπουλ στην επίθεση και λίγο πίσω τους στην αμυντική λειτουργία. Τα φαβορί έχουν υποχωρήσει και η φετινή εικόνα της ομάδας του Μουρίνιο είναι αρκετή για να διεκδικήσει στα ίσια τον τίτλο.

Όχι γιατί είναι ψηλά στην βαθμολογία, αλλά γιατί έχει ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, γιατί οι δείκτες τη φέρνουν στις τοπ ομάδες. Ο τίτλος δεν θα κριθεί κοντά στους 100 βαθμούς, ο πήχης που πρέπει να περάσει η Τότεναμ έχει χαμηλώσει, Σίτι και Λίβερπουλ είναι πιο γήινες από ποτέ μετά από τρεις εξωφρενικές σεζόν.

Σον και Κέιν οργιάζουν, ο Μουρίνιο έχει σταματήσει να γκρινιάζει και εκμεταλλεύεται το ρόστερ του. Κανείς δεν ξέρει αν η Τότεναμ παίζει καλά επειδή ο Ζοζέ βρήκε ξανά το κέφι και το θάρρος που τον έκαναν μεγάλο ή αν ο Πορτογάλος χαμογελάει και πιστεύει ξανά επειδή έχει καταλάβει πως φέτος έχει μεγάλη ευκαιρία.

Ο,τι κι αν ισχύει, η ευκαιρία της Τότεναμ είναι υπαρκτή, μεγαλύτερη απ'όσο νομίζετε. Ο τρόπος του Μουρίνιο τα τελευταία χρόνια ήταν αδύνατο να οδηγήσει σε τίτλο, ούτε καν στη διεκδίκησή του.

Τώρα μπορεί να δουλέψει, τώρα είναι αρκετός για να βάλει την Τότεναμ στο κόλπο του τίτλου. Με τέτοια αστάθεια γύρω του, το στοίχημα για τον Μουρίνιο είναι να μείνει εκείνος σταθερός. Να κάνει το αγαπημένο του κόλπο που δεν είναι άλλο από το να αφήνει τους άλλους να κάνουν τα λάθη.

ΤΣΕΛΣΙ: Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ 9 ΚΑΙ ΣΤΟ 1

Και η Τσέλσι, κύριε; Η ομάδα του Λάμπαρντ πήγε σε φοβερό μπαράζ μεταγραφών στην επίθεση και πήρε και τον Τιάγκο Σίλβα για να βάλει εμπειρία στην άμυνα. Οι κινήσεις στην επίθεση ήταν λίγο περίεργες, αφού δεν είναι ξεκάθαρο που θα βρουν χώρο και ρόλο ο Χάβερτζ με τον Ζίγιες.

Η εικόνα των ομάδων του Top-6 της Premier League στην επίθεση
Η εικόνα των ομάδων του Top-6 της Premier League στην επίθεση SPORT24

Όμως, ο Βέρνερ στην κορυφή είναι τρομερός και η μεγάλη κίνηση έγινε στην άλλη πλευρά του γηπέδου. Η Τσέλσι είδε κι απόειδε και αποφάσισε τελικά να παρκάρει τον Κέπα, που ήταν τραγέλαφος στο τέρμα, και να βάλει βασικό τον Μεντί. Ο,τι κι αν κάνει, αποκλείεται να είναι όσο τραγικός ήταν ο Ισπανός.

Η αλήθεια είναι πως η ομάδα του Λάμπαρντ έχει καβαλήσει λίγο κι ένα κύμα αποτελεσματικότητας στην επίθεση, αφού με ευκαιρίες για 12 γκολ έχει βάλει 18. Δεν είχε καθόλου καλή εικόνα στα δύο ντέρμπι με Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, θα τη μετρήσουμε καλύτερα στη συνέχεια, είναι πρότζεκτ σε εξέλιξη.

TAGS PREMIER LEAGUE ΑΓΓΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΟΤΕΝΑΜ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΑΡΣΕΝΑΛ ΤΣΕΛΣΙ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΛΕΣΤΕΡ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ