ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κώστα Φορτούνη, ψάξου, γιατί σε ψάχνει ο Γκουαρδιόλα

Ο Κώστας Φορτούνης έμεινε εκτός αποστολής για τον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Σίτι
Ο Κώστας Φορτούνης έμεινε εκτός αποστολής για τον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Σίτι EUROKINISSI

Ο Γκουαρδιόλα τον σχολίαζε και ο Φορτούνης ήταν στον καναπέ. Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει το γυαλί που ραγίζει ξανά και αναρωτιέται αν ο ποιοτικότερος Έλληνας παίκτης αντέχει δεύτερη χαμένη σεζόν.

Το ματς του Ολυμπιακού στο Μάντσεστερ έληξε όπως αναμενόταν να λήξει. Οι ερυθρόλευκοι δεν πήραν κάτι στο Έιτιχαντ παρότι κράτησαν το σκορ στο 1-0 μέχρι το τελευταίο κομμάτι του αγώνα, έχασαν 3-0 και γύρισαν στην Αθήνα παραμένοντας στους τρεις βαθμούς που έχουν από τη νίκη στην πρεμιέρα επί της Μαρσέιγ.

Η έκπληξη ήρθε μετά το τέλος του αγώνα. Όχι γιατί ο Γκουαρδιόλα δεν συνηθίζει να μιλάει με κολακευτικά λόγια για τους αντιπάλους της Σίτι. Ο Πεπ πάντα τονίζει τις αρετές των ομάδων που αντιμετωπίζει. Είτε συνολικά, είτε με ατομικές αναφορές.

Εννοείται πως θα είχε πολλά καλά πράγματα να πει για τον Ραφίνια, που τον είχε παίκτη στην Μπάγερν. Εννοείται πως θα μιλούσε για τον Χολέμπας που τον ήξερε από τα χρόνια του στη Γουότφορντ, για το πόσο καλός σέντερ φορ είναι ο Αραμπί και πόσο επικίνδυνος είναι ο Βαλμπουενά στις κινήσεις του ανάμεσα στις γραμμές.

Ο ΠΕΠ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΠΑΙΚΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Αναμενόμενες αναφορές, αλλά η τελευταία ήταν αναπάντεχη. Ο Γκουαρδιόλα μίλησε για τους παρόντες και για έναν απόντα. "Δυστυχώς δεν είδα τον Φορτούνη σήμερα, που είναι παίκτης με πολλή ποιότητα".

Είναι ποιοτικός, το ξέρουμε. Αλλά, όπως και να έχει, είναι διαφορετικό να το λέει ο Γκουαρδιόλα. Και είναι ακόμα μεγαλύτερη η σημασία να το λέει όταν δεν έχεις αγωνιστεί, δεν έχεις καν ταξιδέψει με την αποστολή στο Μάντσεστερ.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ ΒΑΣΙΚΟΣ, ΣΚΑΡΤΑ 49' ΕΧΕΙ

Οι προπονητές μιλάνε για τους παρόντες και ο Φορτού ήταν απών. Και δεν ήταν καν απουσία από τη βασική ενδεκάδα του Ολυμπιακού στη διοργάνωση. Ο Φορτούνης δεν ξεκίνησε ούτε με τη Μαρσέιγ, ούτε με την Πόρτο.

Και στους δύο αγώνες έχει μπει αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο, όλα κι όλα έχει σκάρτα 49' στη διοργάνωση, ενώ έχει άλλα 59' στα προκριματικά.

ΝΑ ΣΕ ΨΑΧΝΕΙ Ο ΓΚΟΥΑΡΔΙΟΛΑ ΚΙ ΕΣΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ

Όμως είναι πολύ ποιοτικός, ο Γκουαρδιόλα τον γνωρίζει και τον ανέφερε, έστω και αν εκείνος είδε το ματς στην τηλεόραση, έστω και αν δεν είναι βασικός.

Να σε ψάχνει ο Γκουαρδιόλα, να σε αναφέρει κι εσύ να είσαι στον καναπέ. Γιατί; Η επίσημη εκδοχή είναι τραυματισμός, αλλά το επίσημη εδώ θέλει εισαγωγικά.

Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ

Ο Μαρτίνς ήταν ξεκάθαρος. "Χθες πριν την προπόνηση ο Κώστας μας ενημέρωσε πως δεν ήταν σε θέση να πάρει μέρος, ότι δεν μπορούσε να προπονηθεί. Όποτε πήρα την απόφαση να τον αφήσω εκτός αποστολής".

Όχι χτύπησε, όχι έχει πρόβλημα, όχι είναι τραυματίας. "Μας ενημέρωσε πως δεν μπορεί να προπονηθεί".

Ανάλογη ήταν η στάση του Πορτογάλου και πέρυσι, πριν τη ρεβάνς με την Άρσεναλ. "Έχουμε δύο απουσίες από ανάγκη (Σουντανί, Σεμέδο) και η άλλη από απόφασή μας". Η άλλη ήταν ο Φορτούνης, που είχε μείνει εκτός αποστολής, μετά τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, όπου δεν είχε αγωνιστεί.

Ο Πορτογάλος τότε είχε προσθέσει το "κανείς δεν είναι πάνω από τον Ολυμπιακό".

ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Τότε ο 28χρονος μεσοεπιθετικός είχε χάσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βραδιά της σύγχρονης ερυθρόλευκης ιστορίας. Τώρα τον έψαχνε και τον ανέφερε ο Γκουαρδιόλα μετά από αγώνα Champions League.

Τότε οι εξελίξεις ήταν να του αφαιρεθεί το περιβραχιόνιο και τελικά ο Φορτούνης να ζητήσει συγγνώμη από τους συμπαίκτες του, να μιλήσει για λάθος. Ο χρόνος θα δείξει τι θα συμβεί φέτος. Τα πράγματα για τον Φορτούνη δεν δείχνουν καλά.

ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΧΟ 'Η ΤΟΝ ΓΚΟΥΑΡΔΙΟΛΑ;

Αξίζει τον κόπο; Αξίζει για τον Φορτούνη να χάνει τις μεγαλύτερες βραδιές; Αξίζει να τις παρακολουθεί εξοστρακισμένος για αντιδράσεις, παραπτώματα, διαφωνίες, εντάσεις που προκύπτουν μετά από αγώνες με τον ΠΑΟΚ και τον Απόλλωνα;

Αυτά είναι τα σημαντικά; Ένα ακόμα εγχώριο ντέρμπι, ένα ακόμα ματς της Super League; Μπροστά στον Φερέιρα και τον Παράσχο θέλει να παίζει, όχι μπροστά στον Αρτέτα και τον Γκουαρδιόλα; Στην Τούμπα και το άδειο Καραϊσκάκης, όχι στο αγγλικό κοινό του BT Sport;

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΣ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ

Ο εγωισμός των παικτών είναι μεγάλος. Ακόμα κι όταν παίζουν, πάντα θα βρουν έναν λόγο να πουν ή να σκεφτούν πως ο προπονητής κάπου τους έχει αδικήσει. Πόσο μάλλον όταν δεν έχουν τον ρόλο και τον χρόνο που θα ήθελαν.

Όμως αυτό είναι κομμάτι του παιχνιδιού, το ζητούμενο είναι το πως το διαχειρίζεσαι. Το αν ο Μαρτίνς είναι άδικος δεν κρίνεται από έναν ποδοσφαιριστή, αλλά από το σύνολο. Και ο Πορτογάλος δεν είναι άδικος. Όλοι όσοι δουλεύουν παίρνουν τον χρόνο και τον ρόλο που τους αξίζει.

Δεν αδικείται κανείς για να παίξουν οι μεταγραφές, όλοι περιμένουν να έρθει η ώρα τους. Περίμενε πρόπερυσι ο Γκιλιέρμε, περιμένουν φέτος ο Βινάγκρε, ο Πέπε. Μέχρι και ο Αραμπί περίμενε πέρυσι και έπαιζε ο εμφανώς κατώτερος Γκερέρο.

Μασούρας, Ραντζέλοβιτς, Χασάν, ακόμα και οι Λοβέρα, Μπρούνο. Οι βετεράνοι Αβραάμ και Τοροσίδης. Όλοι πήραν ευκαιρίες, όλοι έχουν τον χώρο και τον χρόνο τους και όλοι βρήκαν τρόπο να προσφέρουν όταν του δόθηκε η ευκαιρία ή όταν οι συνθήκες επέβελαν την παρουσία τους.

Η δουλειά του Πορτογάλου είναι πολύ δύσκολη με το ρόστερ που έχει και την κάνει άριστα. Δεν αδικεί και ταυτόχρονα παρουσιάζει ένα σύνολο σε καλή κατάσταση και παίκτες που όποτε αγωνίζονται είναι στο επίπεδο που πρέπει.

Ο καθένας μπορεί να έχει μια άποψη για ενδεκάδα και αλλαγές, είναι αγαπημένο παιχνίδι κόσμου και Τύπου στη χώρα, αλλά ποιος μπορεί με έντονο τρόπο να πει πως ο Μαρτίνς είναι άδικος προπονητής και δεν διαχερίζεται δίκαια και σωστά το υλικό που έχει στα χέρια του; Κανείς.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΟΤΑΝ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ;

Όποτε αν είναι δύσκολο να πεις πως ο Μαρτίνς έχει άδικο, είναι ταυτόχρονα δύσκολο να δώσεις δίκιο στον Φορτούνη. Όχι γιατί δεν τον εκτιμάς ποδοσφαρικά. Ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής είναι, ο ποιοτικότερος.

Τον αναφέρει ο Γκουαρδιόλα, ακόμα κι αν δεν είναι στην αποστολή, γιατί τον ξέρει καλά. Κι εκείνος είναι σπίτι του, γιατί κάτι συνέβη στο ημίχρονο με τον Απόλλωνα, μετά τη λήξη, το επόμενο πρωί. Whenever που έλεγε κι η Σακίρα.

ΤΟ ΓΥΑΛΙ ΚΑΙ Η ΧΑΜΕΝΗ ΣΕΖΟΝ

Δεν έχει σημασία το πότε και το πως, σημασία έχει πως το γυαλί ράγισε ξανά, πως πάλι ο Ολυμπιακός είναι στην Αγγλία και ο Φορτούνης σπίτι του.

Έχασε μια σεζόν από έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό. Αντέχει στα 28 του να χάσει άλλη μία για κόντρα με τον Μαρτίνς;

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ