ROLAND GARROS

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο μεγάλος διάδοχος των Big 3

Ο Τσιτσιπάς πανηγυρίζει πόντο του κόντρα στον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Roland Garros.
Ο Τσιτσιπάς πανηγυρίζει πόντο του κόντρα στον Νόβακ Τζόκοβιτς © 2021 MICHEL EULER/ASSOCIATED PRESS

Η τενιστική κοινότητα έπαψε να αγωνιά για την επόμενη μέρα, μετά το τέλος της καριέρας του Ρότζερ Φέντερερ, του Ράφα Ναδάλ και του Νόβακ Τζόκοβιτς. Βρέθηκε ο διάδοχός τους. Είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Γράφει η Μαρία Καούκη.

Αγωνιστικό ισοδύναμο του Νόβακ Τζόκοβιτς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Όμως, πιστέψαμε και σε αυτό το σενάριο στα δύο πρώτα σετ του τελικού του Roland Garros. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και το συγκλονιστικό τένις (στα άκρα) που έπαιξε ήταν ο λόγος που το πιστέψαμε. Και τα αυτονόητα πρέπει να επισημαίνονται, για να κατανοήσουμε πόσο μεγάλος αθλητής είναι ο 22χρονος Έλληνας τενίστας.

Όταν το μυαλό του λειτουργούσε σαν κομπιούτερ και το σώμα του υπάκουε σε κάθε εντολή ήταν αξιοθαύμαστος. Στο διάστημα αυτό είχε στραγγίξει τα συναισθήματά του, έξω από το σώμα του. Όπως, αριστουργηματικά έκανε -κάποτε- ο Ice Man, Μπιορν Μποργκ.

Το σενάριο, στο οποίο πιστέψαμε δεν απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα και αυτό είναι το σημαντικότερο. Δεν χρειάζεται να είσαι γκουρού του τένις για να αντιληφθείς ότι έπονται σπουδαίες μέρες για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Το ξέρει κι ο ίδιος: “Μπορώ να διεκδικήσω τέτοιους τίτλους. Παρά την ήττα μου, πιστεύω στο παιχνίδι μου. Πιστεύω ότι μπορώ να φτάσω σύντομα σε αυτό το σημείο”.

Η πρώτη παρουσία του σε τελικό Grand Slam και το απόσταγμα αυτής της εμπειρίας, αυτά τα δύο πρώτα σετ που πήρε και η πίστη ότι μπορεί, το γεγονός ότι και οι αντίπαλοί του περιμένουν να τον δουν με ένα major τρόπαιο στα χέρια -όπως τού είπε και ο Νόλε-, είναι η βαριά κληρονομιά του από το Roland Garros του 2021. Είναι όσα θα κουβαλήσει μαζί του και θα φυλάξει στο locker του, στο Wimbledon που ακολουθεί σε δύο εβδομάδες. Πληροφορίες και εμπειρίες που θα συμβάλουν στην αυτοβελτίωσή του. Ακόμη, τελειοποιεί κινήσεις και θα συνεχίσει να το κάνει. Σε κάθε περίπτωση ήδη έχει στηθεί debate για τις κινήσεις του και τα ατού του. Και αυτά γίνονται σχεδόν πάντα σε σύγκριση με μεγάλα αστέρια που έχουν κατακτήσει τρόπαια στα Grand Slam.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γεμίζει το οπλοστάσιό του, ποικιλοτρόπως. Δεν διέθετε στον τελικό την ψυχραιμία που είχε ο Σέρβος και την έχει χτίσει μέσω των παραστάσεων και των εμπειριών του. Ούτε κατάφερε να διαχειριστεί με τον ίδιο τρόπο την κούραση, παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά νεότερος του Νόλε. Ξέρει που χρειάζεται βελτίωση και οι δραματικοί αγώνες όπως ήταν αυτός ο τελικός, βοηθούν ακόμη περισσότερο στην τενιστική του εξέλιξη.

Ο Τζόκοβιτς έχει επιπλέον δευτερόλεπτα σκέψης

Ο Τζόκοβιτς παραμένει γρήγορος στο court, φτάνει στην μπάλα συχνά πριν από αυτή, γεγονός που του επιτρέπει να έχει επιπλέον δευτερόλεπτα σκέψης για το επόμενο χτύπημά του. Αυτό ήταν ανέκαθεν ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα στο παιχνίδι του: Το καλύτερα μελετημένο χτύπημα. Επίσης, επειδή είναι πολύ εγκεφαλικός παίχτης μπορεί να μπει στο μυαλό του αντιπάλου του και να προβλέψει την επόμενη κίνησή του.

Ο Στέφανος φαινόταν ότι είχε δοκιμάσει τα πάντα. Είχε στύψει το μυαλό του να βρει διαφορετικές “απαντήσεις”, αλλά ο αντίπαλός του είχε έτοιμες λύσεις και επανήλθε στον αγώνα, όπως κάνουν οι μεγάλοι πρωταθλητές. “Προσπάθησα να μείνω ψύχραιμος”, είπε για τα δύο πρώτα σετ και ότι σκόπευε σε ένα γρήγορο break στο τρίτο. Τόνισε ότι του άρεσαν οι πιθανότητες του από εκείνο το σημείο κι έπειτα. Απόδειξη ότι δουλεύει τη θετική σκέψη. “Ένιωσα ότι είχε αρχίσει (ο Στέφανος) να σκέφτεται υπερβολικά. Μπήκα στο κεφάλι του”, πρόσθεσε. Βέβαια, κάποια στιγμή του στοίχισε υπολογίζοντας ότι ο 22χρονος Έλληνας θα στείλει διαγώνια την μπάλα και όχι στην ευθεία. Το ρίσκο είναι κανόνας των μεγάλων ανατροπών.

Όταν αναφερόμαστε στον εξωπραγματικό Νόβακ Τζόκοβιτς και στην απόδοση που πιάνει στα courts θα πρέπει να υπενθυμίζουμε πως επανήλθε από τον τραυματισμό του στον αγκώνα, που τον οδήγησε στο χειρουργείο το 2018. Αλλά και ότι πολλοί πίστεψαν ότι δεν θα επανέλθει στο επίπεδο που ήταν. Όχι μόνο επανήλθε, αλλά πάντα ψάχνει να βρει νέο κίνητρο για να είναι δυνατός στο γήπεδο. Ένα στόχο να ξεπεράσει.

Ένα μεγάλο επίτευγμα. Τώρα, έγινε ο μοναδικός τενίστας με τουλάχιστον δύο τίτλους σε κάθε τουρνουά της σειράς Grand Slam. Η χρονιά πηγαίνει όπως θέλει για να γίνει ο δεύτερος τενίστας μετά τον Ροντ Λέιβερ που θα κατακτήσει και τους τέσσερις major τίτλους σε μια σεζόν στην open era. Ο Αυστραλός είχε φτάσει σε αυτό το επίτευγμα το 1969. Αυτός ο στόχος, όπως και το να γίνει ο τενίστας με τους περισσότερους major τίτλους είναι τα μεγάλα κίνητρά του. Αυτοί είναι οι στόχοι του και ήδη απέχει έναν τίτλο από τους 20 του Ράφα Ναδάλ και του Ρότζερ Φέντερερ. Και φυσικά δεν θα σταματήσει όσο οι δύο μεγάλοι αντίπαλοί του παραμένουν στα courts.

Η προϋπόθεση για το Golden Slam

Ενδεχομένως, o στόχος των τεσσάρων major σε μια σεζόν να προσθέσει έναν ακόμα, αυτόν των Ολυμπιακών Αγώνων. Προφανώς και δεν θα έλεγε “όχι” σε ένα Golden Slam (τέσσερα major συν το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο), αλλά έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, την παρουσία θεατών στις κερκίδες. Ο Νόλε είχε κατακτήσει το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, δεν έχει χρυσό. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια μηχανή που γεννάει κίνητρα, τέλειες κινήσεις και αντοχή.

Το 2016 το περιοδικό ΤΙΜΕ είχε πρωτοσέλιδο τον Νικ Κύργιο πριν από το US OPEN. Έγραφε πόσες δόξες στερεί από τον εαυτό του ο Αυστραλός τενίστας, λόγω της ιδιαιτερότητας του χαρακτήρα του και επεσήμανε ότι η τενιστική κοινότητα χρειάζεται σταρ σαν αυτόν δεδομένου ότι πλησιάζει το τέλος της καριέρας του Ρότζερ Φέντερερ και του Ράφα Ναδάλ και το άθλημα κινδύνευε να “αδειάσει” από μεγάλες προσωπικότητες και κυρίως από σπουδαίους τενίστες.

Ο Κύργιος δεν θέλει να μπει σε αυτό το κλαμπ και είναι δικαίωμά του. Έτσι κι αλλιώς, αυτή η συζήτηση έληξε με την παρουσία και του Στέφανου Τσιτσιπά. Το 2016 έγινε επαγγελματίας και σήμερα είναι ο διάδοχος των Big 3.

TAGS ROLAND GARROS ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ