EUROLEAGUE

Να βγουν τα κουκιά

Να βγουν τα κουκιά

Λίγη ώρα πριν τη "μάχη στη λάσπη" ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει τα δεδομένα: ο Ολυμπιακός ψάχνει τα επιθετικά κουκιά, αναζητώντας αδύναμους κρίκους εκεί που δεν υπάρχουν. Γιατί είναι δεδομένο ότι η άμυνά του θα είναι εκεί.

Ολυμπιακός εναντίον Φενέρ, λοιπόν. Οι δύο "physical ομάδες" του Final Four κέρδισαν τις δύο ποιοτικές και θα παλέψουν για τον τίτλο το βράδυ της Κυριακής, σε ένα παιχνίδι που θα μοιάζει περισσότερο με "μάχη στη λάσπη", γιατί αυτό είναι το παιχνίδι των δύο ομάδων.

Θα πρέπει παράλληλα να σταθούμε στις ιδιαιτερότητες του αγώνα: στον παράγοντα "έδρα" της Φενέρ και στην ψυχολογική κατάσταση του Ολυμπιακού. Οι Τούρκοι έχουν όντως ένα έξτρα αβαντάζ λόγω της παρουσίας φωνακλάδων Τούρκων στο γήπεδο. Θα έχουν αυτή την απαιτούμενη ορμή. Αλλά από την άλλη όλο αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στο τέλος, όπως έχει συμβεί σε πολλά παιχνίδια της Φενέρμπαχτσε κατά τη διάρκεια της χρονιάς (αλλά και πέρσι), όταν η ομάδα έπαιζε με την πίεση του αποτελέσματος.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός μπαίνει στην αρένα του Σινάν Ερντέμ ως το αουτσάιντερ. Και είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα η μάχη των δηλώσεων με την κάθε πλευρά να θέλει να διεκδικήσει αυτόν τον τίτλο και να δώσει στον αντίπαλο την ταμπέλα του "φαβορί". Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, επειδή ακριβώς δεν μπορούσε να κρυφτεί, ούτε καν με το επιχείρημα ότι η ομάδα του ήταν 5η στην κανονική περίοδο, δεν προσπάθησε να αποδυναμώσει την ομάδα του, αλλά να ενισχύσει τον αντίπαλο λέγοντας ότι ο " Ολυμπιακός είναι ομάδα με χαρακτήρα και βάθος που ξέρει να παίζει τέτοια παιχνίδια".

Θα παίξει ρόλο το βάθος

Στον ημιτελικό είδαμε ότι έπαιξε. Όχι όμως με την έννοια του αριθμού των παικτών. Τη διαφορά την έκανε η ετοιμότητα των παικτών του Ολυμπιακού, που μοιάζουν σαν να είναι "προγραμματισμένοι" να παίξουν αυτά τα παιχνίδια. Σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση από ένα πολύ σκληρό παιχνίδι πριν από 48 ώρες, αυτό δύσκολα θα επηρεάσει τις ομάδες. Αν και αναμένεται σε ένα μεγάλο βαθμό ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που χρησιμοποίησε ακόμη πιο σφιχτό rotation (τον Ούντο για παράδειγμα τον έβαλε 38 λεπτά), να πάρει λεπτά από παίκτες που δεν έπαιξαν όπως ο Άντιτς ή ο Μαχμούτογλου. Κάτι τέτοιο συνέβη και πέρσι.

Να βγουν τα κουκιά

Τα κουκιά που θα κάνουν τη διαφορά

Λένε ότι η άμυνα κερδίζει τα πρωταθλήματα, ωστόσο, είναι η φύση των δύο ομάδων τέτοια που αυτός που θα καταφέρει να βρει μεγαλύτερο σκορ θα είναι αυτός που θα κερδίσει. Διότι είναι δεδομένο ότι αμφότερες θα κάνουν μεγάλη προσπάθεια στην άμυνα και θα παρουσιαστούν σκληρές και έτοιμες για μάχη σώμα με σώμα. Όπως εξάλλου είπαν κι οι δύο προπονητές θα είναι οι μικρές λεπτομέρειες αυτές που θα κάνουν τη διαφορά: όπως οι πόντοι από επιθετικό ριμπάουντ, οι πόντοι στο transition και τα ποσοστά στα σουτ τριών πόντων. Αυτοί είναι οι τρεις λογικοί τρόποι που μια ομάδα μπορεί να κερδίσει έξτρα πόντους στο παιχνίδι της.

Αυτό είναι ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα για τον Ολυμπιακό, που παραμένει μια "αμυντική μηχανή", η οποία θα ψάξει να βρει αυτά τα έξτρα κουκιά για να κερδίσει τη Φενέρ. Στον ημιτελικό της Παρασκευής, όταν τέθηκε ακριβώς το ίδιο ζήτημα, αυτοί οι παραπάνω πόντοι ήρθαν από τις παραπάνω επιθέσεις μέσω των επιθετικών ριμπάουντ, αλλά και από το υψηλό ποσοστό στο τρίποντο (14 εύστοχα).

Μην επαναλαμβανόμαστε: είναι τέτοια (και τόσο) καλή η άμυνα του Ολυμπιακού και της Φενέρ, που αν ο αντίπαλος δεν βάλει σουτ, δεν έχει καμία τύχη.

Αναζητείται επιθετικός στόχος

Για τον Ολυμπιακό το μεγάλο στοίχημα είναι να βρει επιθετικούς στόχους, όπως έκανε στο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ αναζητώντας τον Τεόντοσιτς (post-up / pick-n-roll) ή τον Πρίντεζη εναντίον του Βοροντσέβιτς. Η Φενέρ δεν έχει αδύναμους κρίκους, αν εξαιρέσουμε τον μικρόσωμο αλλά μαχητικό Ντίξον, μες στο καλάθι. Με τη διαφορά μάλιστα ότι θα υπάρχει πάντα ένας παίκτης που δεν θα παίζει στο post για να μαρκάρει, συν του ότι με την τακτική της (και τους δίδυμους πύργους), η Φενέρ ξέρει να καλύπτει αυτή την αδυναμία.

Οι Τούρκοι διαθέτουν ψηλά γκαρντ για να σπρώξουν τους Παπανικολάου, Παπαπέτρου αλλά και τον Μάντζαρη, που έβαλαν πλάτη την Παρασκευή. Παράλληλα το μεγάλο πρόβλημα είναι η παρουσία του Βέσελι που λύνει πολλά προβλήματα στην αδύνατη πλευρά με το μέγεθος και την αθλητικότητα του, αλλά κυρίως αυτή του Έκπε Ούντο. Ο Αμερικανός είναι αυτή τη στιγμή ο Νο1 game changer της λίγκας με αυτά που κάνει μπροστά και πίσω. Αλλοιώνει το παιχνίδι του αντιπάλου, είτε προστατεύει το καλάθι, είτε μαρκάρει τη μπάλα, και θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα προσπαθήσει να τον εξουδετερώσει ο Ολυμπιακός. Ένα σενάριο για παράδειγμα είναι να ρίξει πάνω του τον Μιλουτίνοφ για να τον φορτώσει φάουλ, όπως έκανε στις αλλαγές με τον Κουρμπάνοφ, ή στη σειρά με την Εφές απέναντι στον Ντάνστον.

Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός δεν είναι μια ομάδα που μεταμορφώνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι. Είναι σίγουρο ότι θα πατήσει στα δυνατά του σημεία, αυτά που τον έφεραν ως εδώ: στο pick-n-roll του Σπανούλη (που αναμένεται να αντιμετωπίσει αρκετές αλλαγές) και στο post-up του Πρίντεζη, που αυτή τη φορά θα αντιμετωπίσει έναν ψηλότερο αντίπαλο (Βέσελι-Άντιτς) ή έναν εξαιρετικό αμυντικό όπως ο Κάλινιτς.

Να βγουν τα κουκιά

Η Νο1 αποστολή του Ολυμπιακού

Αμυντικά η αποστολή του Ολυμπιακού είναι ξεκάθαρη: να σταματήσει τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς. Αυτός είναι ο κινητήριος μοχλός της Φενέρμπαχτσε. Ο παίκτης που κάνει όλη τη διαφορά, χάρις στην ικανότητα του να δημιουργήσει και να εκτελέσει. Είναι τέτοια η σημασία του στο παιχνίδι της Φενέρ που ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μπήκε στο κέντρο του γηπέδου όταν πήρε τάιμ-άουτ μετά από λάθος του Σλούκα (!) ζητώντας από τον Σέρβο τα ρέστα γιατί δεν πήρε αυτός την μπάλα και μαζί την τελευταία απόφαση.

Τον Μπογκντάνοβιτς αναμένεται να μαρκάρει ο Μάντζαρης, ενώ θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο Ολυμπιακός κάνει πάλι "ανάποδα" μαρκαρίσματα δίνοντας έναν ψηλότερο παίκτη στον Σπανούλη (Ντατόμε), ώστε ο Παπανικολάου να αναλάβει το μαρκάρισμα του.

Και πάλι όμως φαίνεται ότι για τον Ολυμπιακό το σημαντικότερο δεν είναι μόνο να σταματήσει τον Μπογκντάνοβιτς, όσο να σταματήσει το γενικότερο catch-n-shoot παιχνίδι της Φενέρ (όπως έκανε με την ΤΣΣΚΑ). Αν και υπάρχει η διαφορά ότι οι Τούρκοι παίρνουν αρκετό σκορ από σουτ μετά από ντρίμπλα (Ντίξον, Μπογκντάνοβιτς) και παράλληλα διαθέτουν αρκετούς παίκτες που είναι αδύναμοι στο σουτ και μπορεί να προκύψει ρίσκο από αυτούς (Κάλινιτς-Άντιτς-Βέσελι).

Τα δείγματα γραφής από τα match-up των δύο ομάδων είναι πολύ μακρινά. Επιπλέον στο ένα ο Σπανούλης προερχόταν από τραυματισμό, ενώ στο δεύτερο δεν αγωνίστηκε. Επομένως η λογική της αναζήτησης του τι έγινε τότε δεν ωφελεί στη συγκεκριμένη περίσταση. Θα πρέπει να περιμένουμε ως το βράδυ για να δούμε την τακτική που θα ακολουθήσουν οι δύο ομάδες με στόχο το πολυπόθητο τρόπαιο.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ